Спецсъдът втрещи медиите, поиска да си съгласуват заглавията

Не искат журналистите да го наричат "Антимафия"
Обновена: 1 фев 2012 20:10 | 1 фев 2012 19:47,
75
Спецсъдът втрещи медиите, поиска да си съгласуват заглавията
Георги Ушев. Снимка: Impact Press Group

Специализираният наказателен съд успя днес да забърка скандал със съобщение до медиите, в което поиска те да изпращат заглавията на публикациите си за него за "съгласуване" преди публикуването им.

Впоследствие от съда изпратиха второ писмо, за да "изяснят" написаното в първото. В допълнение председателят на съда Георги Ушев пое отговорността за случилото се.

В първото съобщение, изпратено от пресцентъра на новата структура, бе направена уговорката, че съгласуването ще става при „поискване”.

"Желаем да ни окажете съдействие относно получаване на обратна връзка за съгласуване точността на подадената от нас информация, изпращайки ни заглавия на статии и евентуални публикации, свързани със Специализирания наказателен съд, преди те да бъдат отпечатани", се казва в съобщението. От съда поясняват, че се надяват да срещнат разбиране, тъй като това ще бъде "в интерес на взаимната ни работа".

Освен това от спецсъда уточняват, че "с оглед коректност и точност в комуникацията" най-учтиво молят медиите да престанат да назовават новото съдилище с всякакви прозвища, различни от официалното Специализиран наказателен съд. Kато пример е посочено популярното наименование "Антимафия".

От съда заявяват още, че официалната им политика "не предполага даване на интервюта от съдиите при постановяване на съдебни актове, както и коментар на същите".

Всякаква допълнителна информация по конкретно дело може да бъде поискана и получена писмено след допитване до съответния съдия, разглеждащ казуса, се уточнява още в съобщението.

След първото от съда пуснаха второ съобщение, в което се посочва, че се надяват този път да бъдат разбрани правилно.

"Във връзка с писмото, което ви изпратихме и отразените в интернет опити за цензуриране на пресата от страна на Специализирания наказателен съд, ви уведомяваме, че единствената цел на въпросното писмо е подобряване на комуникацията между съда и медиите", се обяснява в документа, който не е подписан.

Там се добавя, че съдилището нито има желание, нито възможност да цензурира статиите и не се съмнява в обективното отразяване на подадената от съда информация. 

Още по темата
От съда поясняват, че са искали да кажат, че всяка информация "предоставена от съда, ще бъде съгласувана със съдията, разглеждащ делото". "Наясно сме, че нямате задължение да ни изпращате съдържанието на статиите, които ще публикувате, нито ние имаме контрол върху този процес", пишат още от спецсъда.

Лично председателят на спецсъда Георги Ушев се извини за гафа, обяснявайки, че съдът няма никакво желание, нито право да се намесва в работата на журналистите.

По думите му в случая се е получило недоразумение. "Поемам отговорността за това, което се е случило, тъй като не съм проконтролирал както трябва излизането на текста, и се извинявам на всички журналисти, които са се почувствали застрашени по някакъв начин в свобадата на действията си от нашата дейност ... Всеки си е извлякъл необходимите поуки, уверявам Ви в това", заяви Ушев пред БНТ. 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ушееев ахахахахаааааа!! :)
5
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А случайно спецсъда да иска всяка медия преди статията за тях да пише и по един стих за възхвала я на съдиите, я на Бойко? Абе тия сегашните май забравиха какво е свобода на словото.
4
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ко може да се очаква от някой Ушев.
3
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Връщаме се към Диктатурата на пролетарията-бойковистите...
2
3
 
27
 
! Отговори
stoian79 преди 12 години
ISKAHTE B.B. I GERB POLU4IHTE GI ZAEDNO S NOVATA KOMUNISTI4ESKA VLAST DA VI E 4ESTITA.
1
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така ви се пада и на журналята, като нон-стоп славите вожда, на ви сега свобода на словото. Честита диктатура спете спокойно деца.