Спецсъдът втрещи медиите, поиска да си съгласуват заглавията

Не искат журналистите да го наричат "Антимафия"
Обновена: 1 фев 2012 20:10 | 1 фев 2012 19:47,
75
Спецсъдът втрещи медиите, поиска да си съгласуват заглавията
Георги Ушев. Снимка: Impact Press Group

Специализираният наказателен съд успя днес да забърка скандал със съобщение до медиите, в което поиска те да изпращат заглавията на публикациите си за него за "съгласуване" преди публикуването им.

Впоследствие от съда изпратиха второ писмо, за да "изяснят" написаното в първото. В допълнение председателят на съда Георги Ушев пое отговорността за случилото се.

В първото съобщение, изпратено от пресцентъра на новата структура, бе направена уговорката, че съгласуването ще става при „поискване”.

"Желаем да ни окажете съдействие относно получаване на обратна връзка за съгласуване точността на подадената от нас информация, изпращайки ни заглавия на статии и евентуални публикации, свързани със Специализирания наказателен съд, преди те да бъдат отпечатани", се казва в съобщението. От съда поясняват, че се надяват да срещнат разбиране, тъй като това ще бъде "в интерес на взаимната ни работа".

Освен това от спецсъда уточняват, че "с оглед коректност и точност в комуникацията" най-учтиво молят медиите да престанат да назовават новото съдилище с всякакви прозвища, различни от официалното Специализиран наказателен съд. Kато пример е посочено популярното наименование "Антимафия".

От съда заявяват още, че официалната им политика "не предполага даване на интервюта от съдиите при постановяване на съдебни актове, както и коментар на същите".

Всякаква допълнителна информация по конкретно дело може да бъде поискана и получена писмено след допитване до съответния съдия, разглеждащ казуса, се уточнява още в съобщението.

След първото от съда пуснаха второ съобщение, в което се посочва, че се надяват този път да бъдат разбрани правилно.

"Във връзка с писмото, което ви изпратихме и отразените в интернет опити за цензуриране на пресата от страна на Специализирания наказателен съд, ви уведомяваме, че единствената цел на въпросното писмо е подобряване на комуникацията между съда и медиите", се обяснява в документа, който не е подписан.

Там се добавя, че съдилището нито има желание, нито възможност да цензурира статиите и не се съмнява в обективното отразяване на подадената от съда информация. 

Още по темата
От съда поясняват, че са искали да кажат, че всяка информация "предоставена от съда, ще бъде съгласувана със съдията, разглеждащ делото". "Наясно сме, че нямате задължение да ни изпращате съдържанието на статиите, които ще публикувате, нито ние имаме контрол върху този процес", пишат още от спецсъда.

Лично председателят на спецсъда Георги Ушев се извини за гафа, обяснявайки, че съдът няма никакво желание, нито право да се намесва в работата на журналистите.

По думите му в случая се е получило недоразумение. "Поемам отговорността за това, което се е случило, тъй като не съм проконтролирал както трябва излизането на текста, и се извинявам на всички журналисти, които са се почувствали застрашени по някакъв начин в свобадата на действията си от нашата дейност ... Всеки си е извлякъл необходимите поуки, уверявам Ви в това", заяви Ушев пред БНТ. 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Всеки си е извлякъл необходимите поуки..." Резултатите ще си проличат - само следете решенията от първото дело против някой журналист.
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не сравнявайте комунистически великани с демокпатични джуджета!Дзержински, Феликс Едмундович (1877-1926)Създател на съветските органи за сигурност. Роден на 30 август (11 септември) 1877 година, в семейство на полско дворянско (шляхтенско) семейство. През 1895 става член на Литовската социалдемократическа организация, през 1900 - членува в Социалдемокрацията на Кралство Полша и Литва (СДКПиЛ). Заема се с партийна работа - действа в Полша, Литва и Русия. Нееднократно е арестуван, два пъти бяга, няколко пъти освободен при амнистия. В каторга и на заточение прекарва общо 11 години. Разболява се тежко. От август 1917 е член на секретариата на ЦК на болшевишката партия. По предложение на Ленин на 7 (20) декември 1917 е назначен за председател на "Всероссийская Чрезвычайная Комиссия при СНК РСФСР по борьбе с контрреволюцией и саботажем" (ВЧК). Той създава изключително действена система за разправа с престъпността, корупцията, спекулата, контрабандата. За три месеца прочиства бандитите и крадците в големите градове. Неговият израз чекистът е човек с хладен ум, горещо сърце и чисти ръце" е приет като парола за органите на сигурност в СССР и сателитните му държави.(днес паролата е полицаят е човек с покварен и слаб ум, алчно сърце и мръсни ръце )Дзержински е аскетичен тип. Скромен, изключително трудолюбив, инициативен, докрай предан на партията. Работи деноношно. Не си ходи в къщи. Няма почивка и свободно време. Спи и яде на работното си място. Участва в гражданската война на различни фронтове, включително и в Полша. Ръководи ликвидирането на детската безпризорност. Подкрепя Ленин при въвеждането на НЕП-а От февруари 1920 година в задълженията му влиза и ръководството на народното стопанство. Развива ударно енергетиката и тежката индустрия, които служат за локомотив на икономиката и благодарение на него Русия излиза от разрухата след първата световна война. Въвежда твърди цени на хляба и основните хранителни продукти. Повишаването на цената на хляба се счита от него за политическо престъпление с особено опасност. Наказва се с разстрел. Умира през 1926 година от инфаркт по време на заседание. Наричан е "железния Феликс", "рицар на революцията" - кристално честен, хуманен, романтичен. Безмилостен към враговете на народа. Епитетът враг на народа и досега кара върхушката у нас да трепери.
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ушев - президент!
63
2
 
5
 
! Отговори
ентъртейнър преди 12 години
А конкретно- първо ни представете това, което смятате да публикувате за "съгласуване"- второ не коментирайте решенията- трето - не наричайте съда по начин различен от официалното му име.И това си позволява някой в държава през 2011 г от ЕС, която освен всичко друго е членка на Съвета на Европа и ЕКПЧ. Още по-лошо - това си го позволяват цитирам "най-квалифицираните съдии".Осъзнайте колко е страшно, иначе ще става още по-страшно. И благодарете на Мутрата за Съда.
62
1
 
2
 
! Отговори
ентъртейнър преди 12 години
Я, точно както по времето на Народния съд. Когато за последен път в българската правна система е имало специализиран ИЗВЪНРЕДЕН съд. Когато този, който сега го въведе, вече се е ориентирал към разхождане на кучетата на диктатора Живков и тепърва е щял да се запознае с щерката на генерал от ДС Борисловова, впоследствие по време на прехода превърнала се в най-богата българка, с образование Филолог.Интересно - какви "промени само", какво европейско демократично развитие и граждански права.
61
2
 
4
 
! Отговори
Спонги преди 12 години
Ха ха ха ха ха . Председателят на Спецсъда е УШЕВ. Не е необходимо да се обяснява какво ще прави този съд. Достатъчно е да се види името на председателя му. Само не става ясно, това име ли е или професионална принадлежност. Също не става ясно дали името на Ушев е съгласувано с медиите.
60
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Връща се времето на средновековната цензура и горене на вещици...Демокрация от ГЕРБ...
59
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Желаем да ни окажете съдействие относно получаване на обратна връзка за съгласуване точността на подадената от нас информация, изпращайки ни заглавия на статии и евентуални публикации, свързани със Специализирания наказателен съд, преди те да бъдат отпечатани"Е ХЕЕЕЕЕ , МИ ТА СЛЕД 9 СЕПТЕМВРИ 1944 - НАРОДНИЯ СЪД ЗА ЕДИН ДЕН Е ИЗДАВАЛ СМЪРТНИ ПРИСЪДИ И ГИ Е ИЗПЪЛНЯВАЛ - ЕЙ ЖУРНАЛЯТА ........БЕ ТИЯ *** НА БОЙКО И ЦЕЦО - АЧИК АЧИК СИ ВИ ЗАПЛАШВАТ ... А И МИЛИЦИЯТА БИЕ ... Е НЕМА ЩО
58
1
 
6
 
! Отговори
kurdoff преди 12 години
barekov e kurtizanka.dolna po6la
57
2
 
1
 
! Отговори
viv anal преди 12 години
evala viv.i ti i barekov pri jako.
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Военно-полевия съд дава инструкции.Ушев?!? Ето това е което иска да ни каже. Имаме уши, всичко чуваме!Не че журналистите са стока, ама чак толкова не бива!Да не се закачат Бареков и Николаев!Те са проверени.
55
2
 
18
 
! Отговори
Чичо Пей преди 12 години
Това ли беше първото умно решение на прословутия съд?Жална ни майка с такова "правосъдие".
54
3
 
3
 
! Отговори
viv преди 12 години
Браво Бареков,продължавай в същия дух.БТВ пасти,да ядат пред теб
53
0
 
6
 
! Отговори
Старшина Ушев преди 12 години
В България никога няма да има истински магистрати като италианците Джовани Фалконе и Паоло Борселино,които са загинали в борбата с мафията.Това е показателно за истинска борба с организираната престъпност-загиват полицаи,магистрати и мафиоти.Тук тези категории също умират понякога,но от затлъстяване,кокаин и алкохол.
52
1
 
3
 
! Отговори
Старшина Ушев преди 12 години
Спец-съда Антимафия е правен по формулата "Със стари ку.ви-нов бърдак"Още от създаването си е опорочен,само дето ще си взимат огромните заплати,премии и т.н. а и рушветите сигурно ще са по-големи от обичайните.Дано следващото правителство го разпусне.
51
9
 
7
 
! Отговори
Спец преди 12 години
Естествено, че трябва да се внимава какво се пише във вестниците и какво се показва, пита и говори по телевизията. Тава е борба с мафия в тази държава, не е джебчийска история. Не може "изявени" водещи по телевизиите (напр. Николаев по бTV, Бареков и т.н.) в името на собствения си рейтинг да разпитват подробно "...ама как точно го открихте, подслушвахте, къде точно сложихте СРС, кой точно ви каза, това име ли беше и т.н. Ако така се работеше на Запад ... Ами писанията за арестите!?
50
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КГБ пасти да яде
49
4
 
18
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
Тодор Живков ряпа да яде! Тогава поне грижата за човека беше що годе на ниво - работа имаше за всеки, и то задължително; опрощаваха заеми за младите семейства, когато децата им нямаха разлика 2 години... А сега - и дума няма за социална политика, то изобщо за някаква политика да сте чули? Това не е управление, а самоуправство, граничещо с геноцид над цял един народ! Едно по едно правата ни се орязват, сега се налага и цензура.Горко ни, че и внуците ни няма да могат да изплатят поразиите на тези!
48
1
 
1
 
! Отговори
HAHAHAHAHAHAHAH преди 12 години
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAAHAHAHAHAHHAAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHт........този за какво е назначен там.....да се прави на медийна звезда или да одобрява сделки с престъпници.
47
1
 
16
 
! Отговори
Ушев преди 12 години
За да не ни станете клиенти - веднага махнете "Анти" от "Антимафия", че да не се получават обърквания.