С 20% по-скъпо за парното през януари

Преглед на печата за 2 февруари 2012 година
Обновена: 2 фев 2012 09:41 | 2 фев 2012 06:55, Елка Василева
73
С 20% по-скъпо за парното през януари
Снимка: архив, Булфото

Средно с 20% повече ще трябва да платим през януари за парно спрямо декември заради по-ниските температури. Това показва проверка на “Труд” сред топлофикациите в страната.

Спрямо януари миналата година увеличението ще е още по-голямо, защото парното оттогава поскъпна средно с 12 на сто за страната. Според Асоциацията на топлофикационните дружества се очаква и допълнително поскъпване от април заради повишение на цената на природния газ. От януари горивото, което е до 80% от разхода на топлофикациите, поскъпна с 4,34%. Очаква се “Булгаргаз” да поиска още една корекция на цената от 1 април.

Най-много абонати има столичното парно, където се очаква сметките да бъдат доста по-сериозни от тези през декември. По данни на софийската топлофикация през януари е достигнат рекорд по производство на топлинна енергия - през целия месец са работили 1700 мегавата.

През декември 2011 г. почти 64% от абонатите в София са получили сметки до 150 лв. Около половината от тях са платили до 100 лева. Средномесечната температура в София през последния месец на миналата година е била 1,2 градуса, докато през януари е минус 2,2 градуса. Това предполага поне 20 на сто по-високи сметки.

"Тръгват на лов за крадци на парно", известява "24 часа". Ако блокът поиска, "Топлофикация-София" ще пусне термокамера, която да заснеме кой потребява, като камерата ще отчете горещите отоплителни тела, съпоставяйки ги с легалните потребители. Предложението към домоуправителите за това начинание отправи ръководителят на столичното дружество Стоян Цветанов. Той бе категоричен, че има кражби и сметка от 200-300 лв. за топлия декември не е резонна.

"Арктически студ затвори 1062 училища", съобщава "Монитор". В Севлиево измериха минус 31,4 градуса. Морето вдига пара, корабите са обледенени. Дървена и грипна ваканция, невъзможно придвижване и студ, са причина за затварянето на училищата. Непредвидени ремонти на отоплителната инсталация и липса на гориво също предизвикват прекъсването на учебния процес на някои места.

Лекарска камара ще контролира опасните доктори, известява на първа страница "Труд". Тя ще обучава медиците, но и ще отнема правата на тези, които петнят професията и убиват пациенти. Идеята е на проф. Генчо Начев, директор на столичната университетска болница "Св. Екатерина". Той вече я е обсъждал с депутати от ГЕРБ и с ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС). Всички те са дали зелена светлина на проекта. "Основна задача на бъдещата структура ще е да следи дали лекарите са в час. Ако един хирург има едва 15 операции за 3 години, той става за опасен за пациента. Такъв специалист няма да получи сертификат и вече няма да може да върти скалпела. Камарата ще осигурява специалисти при експертизи на заплетени случаи", подчерта проф. Начев.

"България е лидер по лоша профилактика на сърцето", пише "Дума". Напоследък българинът не е първи по сърдечносъдова смъртност в света и в Европа, каза вчера д-р Кирил Карамфилов, кардиолог от специализираната болница за активно лечение на сърдечносъдови заболявания "Св. Екатерина". Но той е сред водещите вследствие на лош начин на живот, на хранене, ниска здравна култура. "Лекарят е последният човек, който се консултира с хората, когато имат проблеми. Те предпочитат да си говорят с аптекари, с близки, познати и с всякакви други хора, но не и да стигат до нас. Така че определено сме над средното ниво по остри коронарни синдроми за Европа, но не сме и на първите две места", уточни д-р Карамфилов.

В интервю за "Монитор" председателят на Народното събрание Цецка Цачева, казва: "Плевнелиев има 100 дни, преди да го оценяваме. Заплатите на депутатите са разписани в нашия правилник, ограничаваме се в унисон с икономическата обстановка, в която всички живеем. Няма да има увеличение на възнагражденията на народните представители, промени ще се случат, само ако има ръст на заплатите в публичния сектор. Най-важният закон, който ще бъде приет през тази сесия, е законът за конфискация на незаконно придобито имущество. В личен план плащам не малка цена за поста си", каза Цачева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
9
 
! Отговори
аоэ преди 12 години
Нека 200% да ви вдигнат цената на парното и пак гласувайте за ГЕРБ.Нали вие в софия го избрахте ха сега му сърбайте попарата.Всичко е в застой а цените на горивата се вдигат и на всичко.Фирми фалират а на тези тикви не им пука.Съжелявам че гласувах за герб ама на следващите избори ще се поправя.
47
5
 
5
 
! Отговори
ЦЯЛАТА ИСТИНА преди 12 години
ПРОЛЕТАРИИ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ СЪЕДИНЯВАИТЕ СЕ ДА ПОГРЕБЕМ ТРИГЛАВИЯ ЗМЕИ НА КАПИТАЛИЗМА ЕВРОПА,АМЕРИКА И НАТО.ДА ВЪЗРОДИМ БИВШИЯ СЪВЕТСКИ СЪЮЗ И БИВША ЮГОСЛАВИЯ.ДА ВЪСТАНОВИМ ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР.ДА ПОДАДЕМ РЪКА НА ВЕЛИКИЯ КИТЙ И ЖЕЛЯЗНАТА СЕВЕРНА КОРЕЯ.ДА КАЖЕМ НЕ НА РАЗЛАГАЩТИЯ СЕ ТРУП НА КАПИТАЛИЗМА В ЛИЦЕТО НА ЕВРОПА,АМЕРИКА И НАТО.ГОСПОД НИ ИЗПРАТИ СПАСИТЕЛЯ СОЦИАЛИЗМА КОЙТО ПОБЕДИ КАПИТАЛИЗМА ПЪЛЕН С ЯЗВИ И ПОРОЦИ И ЕКСПЛОАТАЦИЯ ОТ ЧОВЕК НА ЧОВЕК.ДА НА СССР,КИТАЙ,ЮГОСЛАВИЯ,СЕВЕРНА КОРЕЯ,КУБА..
46
6
 
7
 
! Отговори
ЦЯЛАТА ИСТИНА преди 12 години
СВИДЕТЕЛИ СМЕ НА КРАХА НА КАПИТАЛИЗМА.ЕВРОПА И АМЕРИКА СА В СВЕТОВНА ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА И СА НА ИЗКУСТВЕНО ДИШАНЕ НА СИСТЕМИ И В РЕАНИМАЦИЯ.В АМЕРИКА НАРОДА ОКУПИРА УОЛСТРИТ А ПО УЛИЦИТЕ СЕ БИЯТ,СТРЕЛЯТ И РЪГАТ С НОЖОВЕ ЗА МАРАТОНКИ.КАПИТАЛИЗМА РУХНА ТОВА СА ПОСЛЕДНИТЕ МУ КОНВУЛСИИ И ИЗДИХАНИЯ КРАХЪТ НА ЕДИН СТРОИ КОЙТО БЕШЕ ЛЪЖА И ИЗМАМА.СЕГА СОЦИАЛИЗМА ИДВА КАТО ГРОБОКОПАЧ НА КАПИТАЛИЗМА.ВРЕМЕ Е ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ ЕВРОПА,АМЕРИКА И НАТО И ДА ТРЪГНЕМ СЪС СВЕТОВНИТЕ СИЛИ НЕПОБЕДИМИТЕ РУСИЯ И КИТАЙ.
45
5
 
6
 
! Отговори
Тиквун преди 12 години
Честито на всички герберасти, днес да почерпят Тиквата, Съсела, Хамстера и останала *** от комуната! Да здравствует наша Тиква!
44
7
 
7
 
! Отговори
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ... преди 12 години
....ЛЕВИ ДРУГАРЧЕТА!!!!!!ЧЕСТИТ ПРАЗНИК И НА ДРУГАРЯ сърГЕЙ!ЧЕСТИТ ПРАЗНИК И НА ВСИЧКИ ЛЕВАЦИ ,В БЪЛГАРИЯ!НЕКА НЕ ВИ ПРИТЕСНЯВАТ НОВИТЕ СМЕТКИ ЗА ПАРНО---ТЕ, СА ОТ РУСКАТА ГАЗ!!!...А РУСКАТА ГАЗ--Е СКЪПА /ЗАЩОТО ВИ Е БЛИЗКА ДО СЪРЦЕТО И Е "БРАТСКА"/НАЛИ, НЕ ИСКАТЕ "БЪЛГАРСКА ГАЗ"...???ЕТО ,ДРУГАРИ ЛЕВАЦИ....--- С НОВИТЕ ЦЕНИ НА "РУСКАТА" ГАЗ И БЕНЗИН-----ЩЕ ВИ ОПРАВЯТ!!!!!!!С ПРАЗНИКАМ , ДРУГАРЧЕТА ЛЕВАЧЕТА.....ХА,ХА,ХААААА....
43
4
 
6
 
! Отговори
Гацо преди 12 години
Ха честита ви придобивка ! Пенсии и заплати не са индексирани вече 3 години , безеаботицата е слабо казано расте главоломно и за капак малки и средни фирми масово фалират заради невъзможност да си покриват производствени разходи и пласмент на продукция . ГЕРБ трябва изключително сериозно да се замислят дали ще имат реални гласоподаватели на следващите избори или Цветанов ще печели изборите с маниполация . ХАК ДА ВИ Е НА ВСИЧКИ ГЛАСУВАЛИ ЗА ГЕРБ АЗ НЕ ПОЛЗВАМ ТОПЛОФИКАЦИЯ
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вицепремиерът Симеон Дянков съвсем се оплете в обясненията си защо е раздал коледни бонуси на чиновниците си. От няколко дни репортер се опитва да разбере колко пари е раздал финансовият министър по празниците на своите хора, след като получихме информация от два независими, но желаещи анонимност източника, че някои директори във ведомството са получили и над 30 хил. лв.
41
2
 
2
 
! Отговори
по-скъпо преди 12 години
ок , но то порното по топли от парното бе ..........
40
2
 
2
 
! Отговори
Парнаджия преди 12 години
Много целяне дойдоха и почнаха да краднат. Ако беше само парно добре *** краднат вода и саксийте между етажите.
39
2
 
1
 
! Отговори
Дедо Йоцо преди 12 години
Маро, язе можем и да не можем да пишувам, ама па ти не можеш да четиш, види се...:)))
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако се топлиш със парно не може сметката ти да е по-малка от 100лв за 1 стая--Може - отделен топломер на всеки апартамент, добра топлоизолация, стъклопакет. Сметките на стая са около 60 - 80 лв.
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако се топлиш със парно не може сметката ти да е по-малка от 100лв за 1 стая, 200лв за 2 стаи, 300лв за 3 стаи, 400лв за 4 стаи. Т.е. сметки до 60-80лв са на хора, които или не го ползват, или го ползват минимално. А това са поне 50% от абонатите.
36
3
 
2
 
! Отговори
Комбайнерка Мара преди 12 години
Дедо Йоцо, ква беше таз пенсионерско-пролетарска поезия - все едно извадена от прашасял брой на в. Работническо дело. Още ли ги четеш старата комунистическа преса? Ти и едно време не може да пишеш, та сега си се захванал.
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За топлия декември имам сметка от 48лв при положение, че парното не се ползва изобщо, а се отопляваме на ток. Тя се състои от такса мощност 40лв + 8лв за 1 кубик топла вода.Топлата вода не споря за нея, защото сме я използвали, но такса за сградната инсталация от 40лв при положение, че всички радиатори са на 0? И това през топлия декември. Ами през студения януари да чакам 75лв такса мощност ли? Тези, които са със сметки до 80лв определено не се топлят със парното, а зъзнат с него.
34
3
 
4
 
! Отговори
50 г. стигат преди 12 години
Нали искахте пазарна икономика, като в Германия?! Какво мъркате сега? Благоденствието не се изгражда за няколко години. Германците са бъхтили стотици години, за да имат просперираща държава. А вие от доходи в рамките на 10 - 100 долара месечно на човек, искате да получавате колкото германеца. Е, не става с вълшебна пръчка. Иска много години работа. След 50 г. БКП трябват поне още 50 да се възстановим. Не е приятно перспектива, но ако сте недоволни, оплачете се на най-близкото бюро на ЦК на БКП.
33
1
 
1
 
! Отговори
Дедо Йоцо преди 12 години
Тиквичката от 33 се опитва, но не и се отдава. Също както на лидера и, големата Тиква. Що обаче не спират с опитите, след като видят, че нищо не става от тех? Туй е вопроса...
32
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Елате в провинцията и изобщо няма да имате проблеми с парното ,защото там няма такова !Цяла България занимавате с въшкавото си парно ...Все едно и също дъвчете всяка зима ! Парното,та парното ...
31
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 13 и 20 номер,приятелю, явно си един и същ ,така ,че моля те престани да ни пишеш глупости.Че бнали точно твоят лидер беше член на БКП???.Какво ни ги пишеш нанас , които никога не сме членували в тази партия? Е, затова сме на това дередже. Заради разделението , което устройва най вече Правителството. А на тези , които пишат като "селяни" утре ще ви вдигнат и цената на тока и няма да има спиране.разбирате , нали? Това ще удари всички ни.
30
6
 
4
 
! Отговори
с празником, друзя преди 12 години
Умен като съсел стар,по обноски май ***.Нагъл като дърт ***,а по облекло - с червени прашки, знай.Таз държава пак иска да управлявас куха съселска глАва,и докара си народада е с врат на ешафода...Таз мъжка секретарка,тоз резба у лево май се казва, абе ... Гей?Как се казва отгатнетеи задачката решете!Ха, ха, ха! Честит ви празник, лявата резба. И не прекалявайте с вазелина да не оцапате розовите прашки.
29
2
 
3
 
! Отговори
Дедо Йоцо преди 12 години
Прати ми и Фидосова ако щеш, ич ми не дреме от качулати ***...