С 20% по-скъпо за парното през януари

Преглед на печата за 2 февруари 2012 година
Обновена: 2 фев 2012 09:41 | 2 фев 2012 06:55, Елка Василева
73
С 20% по-скъпо за парното през януари
Снимка: архив, Булфото

Средно с 20% повече ще трябва да платим през януари за парно спрямо декември заради по-ниските температури. Това показва проверка на “Труд” сред топлофикациите в страната.

Спрямо януари миналата година увеличението ще е още по-голямо, защото парното оттогава поскъпна средно с 12 на сто за страната. Според Асоциацията на топлофикационните дружества се очаква и допълнително поскъпване от април заради повишение на цената на природния газ. От януари горивото, което е до 80% от разхода на топлофикациите, поскъпна с 4,34%. Очаква се “Булгаргаз” да поиска още една корекция на цената от 1 април.

Най-много абонати има столичното парно, където се очаква сметките да бъдат доста по-сериозни от тези през декември. По данни на софийската топлофикация през януари е достигнат рекорд по производство на топлинна енергия - през целия месец са работили 1700 мегавата.

През декември 2011 г. почти 64% от абонатите в София са получили сметки до 150 лв. Около половината от тях са платили до 100 лева. Средномесечната температура в София през последния месец на миналата година е била 1,2 градуса, докато през януари е минус 2,2 градуса. Това предполага поне 20 на сто по-високи сметки.

"Тръгват на лов за крадци на парно", известява "24 часа". Ако блокът поиска, "Топлофикация-София" ще пусне термокамера, която да заснеме кой потребява, като камерата ще отчете горещите отоплителни тела, съпоставяйки ги с легалните потребители. Предложението към домоуправителите за това начинание отправи ръководителят на столичното дружество Стоян Цветанов. Той бе категоричен, че има кражби и сметка от 200-300 лв. за топлия декември не е резонна.

"Арктически студ затвори 1062 училища", съобщава "Монитор". В Севлиево измериха минус 31,4 градуса. Морето вдига пара, корабите са обледенени. Дървена и грипна ваканция, невъзможно придвижване и студ, са причина за затварянето на училищата. Непредвидени ремонти на отоплителната инсталация и липса на гориво също предизвикват прекъсването на учебния процес на някои места.

Лекарска камара ще контролира опасните доктори, известява на първа страница "Труд". Тя ще обучава медиците, но и ще отнема правата на тези, които петнят професията и убиват пациенти. Идеята е на проф. Генчо Начев, директор на столичната университетска болница "Св. Екатерина". Той вече я е обсъждал с депутати от ГЕРБ и с ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС). Всички те са дали зелена светлина на проекта. "Основна задача на бъдещата структура ще е да следи дали лекарите са в час. Ако един хирург има едва 15 операции за 3 години, той става за опасен за пациента. Такъв специалист няма да получи сертификат и вече няма да може да върти скалпела. Камарата ще осигурява специалисти при експертизи на заплетени случаи", подчерта проф. Начев.

"България е лидер по лоша профилактика на сърцето", пише "Дума". Напоследък българинът не е първи по сърдечносъдова смъртност в света и в Европа, каза вчера д-р Кирил Карамфилов, кардиолог от специализираната болница за активно лечение на сърдечносъдови заболявания "Св. Екатерина". Но той е сред водещите вследствие на лош начин на живот, на хранене, ниска здравна култура. "Лекарят е последният човек, който се консултира с хората, когато имат проблеми. Те предпочитат да си говорят с аптекари, с близки, познати и с всякакви други хора, но не и да стигат до нас. Така че определено сме над средното ниво по остри коронарни синдроми за Европа, но не сме и на първите две места", уточни д-р Карамфилов.

В интервю за "Монитор" председателят на Народното събрание Цецка Цачева, казва: "Плевнелиев има 100 дни, преди да го оценяваме. Заплатите на депутатите са разписани в нашия правилник, ограничаваме се в унисон с икономическата обстановка, в която всички живеем. Няма да има увеличение на възнагражденията на народните представители, промени ще се случат, само ако има ръст на заплатите в публичния сектор. Най-важният закон, който ще бъде приет през тази сесия, е законът за конфискация на незаконно придобито имущество. В личен план плащам не малка цена за поста си", каза Цачева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А В СТУДЕНТСКИ ГРАД ПАРНОТО ПАК ЛИ ЩЕ Е БЕЗПЛАТНО? СТУДЕНТ ОТ СОФИЯ ПЛАЩА, А НА СЕЛЯНИТЕ ПАК ЛИ ЩЕ Е БЕЗПЛАТНО?
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Деди Йоци,че ти пратим ония с качулките,нарушаваш авторски права,какви са тия стихотворения от сърГей или от кутев...
26
0
 
3
 
! Отговори
до 27 преди 12 години
А смятал ли си как ни цакат и крадат от топлата вода?--Какво имаш предвид?
25
4
 
11
 
! Отговори
Деди Йоцо преди 12 години
Задачки-закачкиПрост е като чехъл стар,по обноски-***.Нагъл като дърт ***,а по облекло-***.Той държава управлявас кухата си едра глАва,и докара си народада е с врат на ешафода...Синоним на бате Гойкотоз ахмак се казва...?Как се казва отгатнетеи задачката решете!
24
0
 
8
 
! Отговори
запознат преди 12 години
15 прав си, топломера отчита директно потребената топлоенергия, а не в някакви топлинни единици, но като разпределят общите става мяу в реално време. А смятал ли си как ни цакат и крадат от топлата вода?
23
6
 
7
 
! Отговори
ТАКА Е ДРУГАРИ.... преди 12 години
...НИКОЙ ,НЕ ВИ Е БИЛ ТЕЛЕГРАМА ДА ИДВАТЕ В СОФИЯ..!....ОЩЕ ПО-МАЛКО ,ДА ВИ Е ОБЕЩАВАЛ ДА ВИ ТОПЛИ БЕЗ ПАРИ!ОСВЕН ТОВА:"ТОПЛОФИКАЦИЯ" ----ВИ ТОПЛИ С ..."БРАТСКА ГАЗ"/РУСКА/--ПОНЕЖЕ В БЪЛГАРИЯ НЕ ИСКАТЕ ВАШТА СИ......ПЛАЩАТЕ ,ПО СКЪПАТА /РУСКАТА/!ЗА СВЕДЕНИЕ :.....ЗА ДУПЕ И БЕЗ ПАРИ ----НИКОЙ НИЩО НЕ ДАВА!!!"БЕЗПЛАТНО" Е САМО ....СИРЕНЦЕТО В КАПАНА ЗА МИШКИ!ЗА *** ---НАЙ-ВЕЧЕ.....ХА,ХА,ААААААА
22
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
izkaxte kapitalizam blenyvaxte za nego sega plashtaite....
21
7
 
5
 
! Отговори
666 преди 12 години
"Средно с 20% повече ще трябва да платим през януари за парно спрямо декември заради по-ниските температури."Другари партийни активисти от БСП и ДПС, никой не е увеличил цената на парното. Поне на официалния си празник се отпуснете отзад и празнувайте.
20
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Честит празник на герберастите !!!
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК И НА ЯНЕТО!
18
4
 
8
 
! Отговори
празнично преди 12 години
Другари от БКП, да се вдигнем всички против парното и сметките, против правителството, което експлоатира работническата класа, принуждавайки ни да ползваме парно.Другари, днес е официалния празник на нашата лява партия. С гордо вдигнат вазелин в ръка, а по-смелите другари и без вазелин, да почетем празника. Да докажем на десните, че сме истински леви!Нашият лозунг днес е: Стисни смело вазелина и го вкарай в другаря!На нашите бойни другари от ДПС пожелаваме повечко вазелин.
17
0
 
1
 
! Отговори
az sum si az преди 12 години
Извинете, коментара беше предназначен за номер 3
16
9
 
3
 
! Отговори
Добро е хорото..... преди 12 години
Според мен е нормално софиянци да плащат около 1000 лева за парно, всеки месец. Ние от провинцията нямаме възможност да плащаме повече от 700-800 лева. Все пак става дума само за 4-5 месеца.
15
0
 
9
 
! Отговори
az sum si az преди 12 години
до 2 - Съдия изпълнител: А вие все едно не сте от това общество, нали?!! Човекът споделя, че не му увеличават заплатата, както и на голям процент от хората, които се трудят. Някой ще каже:" Ами намери си по-хубава работа, работи на 5 места"... Е, да де, но не всеки има шанс за ппо-хубава работа, възможност да работи на няколко места и т.н. псевдо излияния. Г-н/г-жо съдия изпълнител, да има мошенници, да има некоректни хора, но вие слагате всички под един знаменател - длъжник и нищо повече.
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АСТА ла виста гейби
13
2
 
12
 
! Отговори
НЮ преди 12 години
Аз съм на ТЕЦ и съм доволен - в нова сграда с добра топлоизолация и отделен топломер на апартамента - това е решението. Удобно, чисто, не слугуваш на дърва, въглища, не чистиш кюнци, комини. Сметките са нормални.
12
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ЛЕВАЦИТЕ ОТ ЦК НА БКП-БСП И НАЙ ВЕЧЕ НА ДРУГАРЯ серГЕЙ И ВИГЕНИН И ПОВЕЧКО ВАЗЕЛИН ДА СИ НОСЯТ ДНЕС У ПАРЛАМЕНТО...
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Докторите ще се оправят, когато си направим застраховки живот и застрахователните компании ги контролират, а не здравната каса. Докато не бръкнеш на някой в джоба, няма оправия.Да видите тогава как ще ни преследват личните лекари за профилактики . Сега плащаме за преглед, а не че те е излекувал.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много мошеници се навъдиха, но тия май са най-големите.
9
3
 
29
 
! Отговори
ДО КОГА БЕ ДРУГАРИ? преди 12 години
Малко е 20% увеличение на нашите сметки!На нас трябва 70% да ни увеличат сметките,защото ние сме ПУ*КИ заспали и кой от къде дойде ни сурвака ЯКО...О!