Здравеопазването ни е прилично, оцени го Константинов

Лекари работят в болници и в частни клиники в работно време
Обновена: 2 фев 2012 14:21 | 2 фев 2012 10:00,
111
Здравеопазването ни е прилично, оцени го Константинов
Снимка: архив, Булфото

За парите, които дават държавата, данъкоплатците и здравноосигурените, здравеопазването ни е прилично.

Така здравният министър Стефан Константинов коментира пред bTV проучване, което показа, че българите се чувстват по-зле лекувани дори от албанците.

Той уточни, че в ЕС България отделя най-малко средства за здраве на глава от населението.

По думите му, за да се промени тази зависимост, трябва или да се увеличат здравната вноска или данъците. Друг вариант е пари да бъдат извадени от друг сектор.

"Хората са недоволни, защото влагат собствените си пари и в един момент се питат защо системата не дава едно или друго. Здравната осигуровка е солидарна с хора, които плащат много по-малко. Това генерира допълнително недоволство. Хората не си дават сметка какво може да се получи с парите, които внасят", каза още Константинов.

По повод съществуването на Здравната каса в този й вид министърът заяви, че на сегашен етап – в трудна кризисна ситуация, няма друга алтернатива.

От първия ден на следващия мандат правителството трябва да работи за това да се даде възможност хората да избират къде да се осигурят здравно, а не както е сега това да става само чрез единствената здравна каса, добави обаче здравният министър.

Стефан Константинов обяви, че случаят с починалата в частна клиника във Варна млада жена след операция за махане на сливици е проверен.

По думите му там се проявява един типичен проблем в здравеопазването – избирателната пропускливост на тежки и леки случа в различните болници. 

Стефан Константинов обясни, че заради този случай станало ясно как лекари, които работят в държавни болници, лекуват в частни клиники в работно време. Такъв е случаят с въпросния хирург.

"Нека да има частни, общински, държавни болници, но да се знае, когато човек работи, къде работи. Трябва да направим така, че да не се роят толкова много болници с едни и същи лекари – ето как се харчат неефективно пари.

Нека да се правят нови структури, но да се затварят старите – това е нашата цел. Поставени при сегашните условия, ние се лъжем постоянно. Парите от държавната отиват за тежките случаи. Има болници, които реализират големи загуби от това, че лекуват тежки случаи, а други са винаги на печалба, защото поемат само леки”, коментира министърът.

Според него няма и равнопоставеност в болниците, тъй като държавните са подпомагани от бюджета, а частните разчитат единствено на себе си.

Министърът отбеляза, че тази година парите за здравеопазване са малко повече, което би трябвало да гарантира и малко по-добро качество.

"Направихме някои инвестиции – ще бъдат купени техники в различни точки на държавата. Следващата година ще влязат всички пари по европроектите, които ще отидат за онкологията, за реконструкции на болници. Това е сериозна глътка въздух за здравеопазването", смята Константинов.

Той коментира и идеята за връщане на лекарствата с изтекъл срок на годност в аптеките със запазена касова бележка като "глупава разпоредба".

Той обясни, че е ставало въпрос за проект за наредба, публикуван на сайта на министерството, който никога не е действал, а няма и да действа.

По думите му обаче това е пример за прозрачност – хората да бъдат запознати с идеите и дадат мнението си по тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: Стефан Константинов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
3
 
! Отговори
от Копенхаген преди 12 години
министерски дивако!трябвало да се увеличат вноските!!?***,КОЛКО са "заплатите" и "пенсиите" помиярски в *** че искаш пак от хората- от най-бедната,от МНОГО най-бедната нация в ЕС??Още искаш-от тия,помиярските БГ заплати,а??Говори за увеличение на заплати и пенсии с 1/3 или 50%,калмук!Тогава ЧАК ще увеличаваш пари за здраве!егати здравето в тая БГ- пълен геноцид!21 век,ЕС и...100 евро пенсия и 150 евро мин.заплата!!
53
0
 
0
 
! Отговори
Не е верно! преди 12 години
висше, не више. Техн. грешка за заядливците
52
1
 
2
 
! Отговори
анонимна преди 12 години
До Анонимен много точно написано и това е самата истина.За съжаление само се говори и се коментира , а в действителност се погубват млади хора и деца, което е непростимо, защото не става въпрос за числа и сметки, а за ЖИВОТ, КОЙТО НИ Е ДАДЕН ЕДИН ПЪТ.
51
2
 
5
 
! Отговори
Не е верно! преди 12 години
Имам више икономическо. Сега следвам второ - инжинерно! казвам го съвсем откровенно. Моите две образования НЕ МОГАТ да се сравнят с медицинското. Аз не бих могъл да издържа на това учене. В този ред на мисли - заплата под 5 000 лв. е ОБИДНА за ЛЕКАР. Не за ДЖ ПИ. Ако не ви изнася - лекувайте се сами! :) Поздрав за всички лекари, които още не са избягали от мутренската ***, наречена БГ! Бог здраве и сили да ви дава!
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За какво прилично здравеопазване говори тоя мушмурук? Че лекарите получават 600 лв.заплата и се принуждават да искат подкупи, че масово хората не могат да се осигуряват, понеже дори нямат и пари да си купят хляб. Та той ми говори за увеличение на здравните вноски! Ай сиктир бе министър боклукчия.
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
по твоята логика и за 10 пак няма да може....много неща можеха да станат за 3 г., ако не бяха наливали пари в бетон и асфалт, а в здравеопазване - въпрос на приоритети, дали да си гушнат комисионните, или да мислят за нещо друго, освен себе си
48
0
 
2
 
! Отговори
Az преди 12 години
Abe,anonimen!!!????...a nie lekarite koito si vyrsim syvestno rabotata-kazi kak da vyrzem dvata kraja sys zaplata 540 leva..Kak da si kupim uchebnici s tez pari? A? A dete kak da izdyrzame..Polaga li ni se spored teb??!!! KOLEGA????
47
1
 
7
 
! Отговори
Българин преди 12 години
И още нещо - ако здравеопазването стане изцяло платено, тогава няма да се закриват болници, а ще се строят нови, защото здравеопазването ще стане доходен бизнес, просто защото разболееш ли се, получиш ли травма - няма къде да ходиш, трябва да отидеш в болницата и да си платиш, или застрахователят ти да плати !!!А сега - кой луд ще отиде да построи частна болница в Лом (примерно), когато ще му се наложи да лекува безплатно тумби мръсни ***, които и ще бият лекарите за капак на всичко?
46
0
 
0
 
! Отговори
999 преди 12 години
i tam KORYPCIJATA e goljama---------------
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не може държава с нисък стандарт и нулева икономика да изисква от супер обеднелият и изстрадал народец да си плаща здравни осигуровки за щяло и нещяло.Половината от населението не ходи на работа а другата половина е в чужбина,работещите тук изкарват бюджет да има за малцинствата и пенсионерите а истината е,че при по сериозна болест...умираш на улицата.Аз да плащам ли,че от 10 години не съм посетил лекар,да им пълня джобовете,че за 10 минути как се вземат 30 лева...а те гадовете лапат здраво...
44
0
 
9
 
! Отговори
Кофти преди 12 години
Малко пари, големи кражби, малоумно управление, милион *** = кофти здравеопазване !
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
44 - "докторе", ти едва ли си в състояние да напишеш постинг за 2 мин. ПО-ДЪЛЪГ от допустимите символи. За това трябва спец. познания:) Ти си доктор по пропаганда, зачислен към Банкянския щаб, на който всички са му виновни само не собствената ПРАЗНА ТИКВА! :)
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоз е мека китка, вижте му походката физиономията и разсъжденията и ще разберете.Тоз са му наредили да даде интерви за да каже че ще има увеличение на данаците и таксите за да получим уж по добро здравеопазване.Но всъщност ще получим един голям .... и нищо повече, а те ще си купят по още една вила с последен модел мерцедес.
41
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Крайно време е да се премахне социалистическият "солидарен" модел на здравеопазването !!! Всеки да има право да решава сам да се осигурява или не, както и да преценява колко да отдели. 80% от вноските да отиват в лична наследяема партида, 20% в обща солидарна каса, до която обаче да имат достъп САМО осигурените. Ако се разболееш тежко и парите по сметката ти свършат, получаваш от общият фонд до 200% от парите, които си имал по твоята сметка. Тоест внасял си кога повече, кога по-малко събрали са се по сметката ти 2 000 лева за толкова се лекуваш, ако стане беля, а ако се разболееш тежко, можеш да получиш от общото най-много още 4 000. Ако не искаш да се осигуряваш недей.... но разболееш ли се, плащаш от джоба си. Като тръгнеш да мреш, упоменаваш в завещанието парите по партидата ти къде да отидат за наследниците ли, за любовницата ли, за лечение на социално слаби ли където искаш това са ТВОИ пари. Пенсионерите също да плащат по малко осигуровки, но държавата да им поема 50-60% от разходите за евентуално лечение все пак те цял живот са наливали пари в здравната система.А разни професионални социално слаби (основно с мръсномургав цвят на кожата), които не плащат осигуровки и нямат пари да се лекуват ?!? Ами проблема е техен разните мангалозащитници в България и извън нея, да събират помощи и да им плащат търкалянето по болниците когато обгорят при кражба на кабел или когато претрепят до смърт собственото си ***... а ако няма желаещи да им плащат лечението да ***, така и така за нищо не стават.Отделно повечето животозастрахователи предлагат и здравно застраховане, което не е и толкова скъпо. Тоест ако човек почвайки работа, още млад и здрав започне да се осигурява по малко в лична партида, ако се и застрахова здравно, докато поостарее и почне да боледува, ще има достатъчно пари, за да се погрижи за здравето си... а ако е здравеняк, ще спести пари за стари години или ще ги остави на децата си.Така виждам аз нещата.
40
1
 
4
 
! Отговори
До 43 преди 12 години
Ами то националните предатели си ги избрахте вие, селяните :) Бойко БКП-то, Цецка партийния секретар, ако искаш покани и Уорлик на чай да обсъдите какво още може да се продаде на Щатите. И после *** от рядка болест, докато си чакаш лекарствата :)
39
1
 
7
 
! Отговори
Не е верно! преди 12 години
Даже Жан Виденое е по-добре от ***, Викторчо! :)Сега разбирам защо толкова хора подкрепят пожарната - естественото и подсъзнателно стремление към справедливост и ред, комбинирано с явна слепота и невъзможност да се погледне реалистично на нещата. Българинът просто иска да го лъжат красиво. Той не вижда, че е гол, понеже му казват, че не е. Не усеща глад защото му казват, че е по-добре от всеки хърватин. Доходите му да НУЛА, но пък е финансово най-дисциплиниран. Идеален електорат!
38
0
 
5
 
! Отговори
Vera преди 12 години
Трудно е в здравеопазването, защото здравноосигуряващите сме малко, а всички иначе искат и черпат от здравната система. Накрая всички губим от лошо здравеопазване вкупом. :(Тъжна история!
37
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Истината за здравеопазването от един лекар, прочетете внимателно!Несъгласните да се обосноват, а не да драскат минусчета!Според мен причините за трагичното положение на здравеопазването ни са няколко.Първо - неподготвеността на джипитата, които за една нощ от участъкови лекари станаха лични лекари, от това формално преназначаване на неподготвени хора в новосъздадената сфера в здравеопазването се започна срива в здравеопазването ни. На Запад едно Джи Пи за да стане такова, след като завърши медицина, задължително работи още 6 години на стаж при друг Личен лекар, през това време държи изпити за джипи и си оформя специалността личен лекар. Там Джипито обхваща 80 % от лечението на пациентите си и само 20 % се пада на специалистите в извънболничната и в болничната помощ. При нас е обратното Джипитата са като едни гарови стрелочници, само разпределят болните към съответните специалисти, не ги лекуват, а само предписват изписаното лечение от специалистите. Така основната тежест пада върху останалите стълбове в здравеопазването - Бърза помощ, донякъде специалистите и най-вече Болничната помощ. За това има свръххоспитализация, а знаем, че болничната помощ е с пъти по-скъпа от извънболничната помощ. Този порочен кръг за сега е непоправим-високи заплати на джипита, които не правят нищо, Второ - огромен брой направления за специалисти, които пък с дяволиите си допълнително точат касата, а и реално не лекуват качествено болните. Трето - свръххоспитализацията, освен масовото и основно лечение на хората в болниците, самите колеги в болниците източват касата с измислени процедури и диагнози, не е тайна, че болни със световъртежи (Преходна исхемия на мозъка) се приемат в Неврологично отделение на болниците, като нарочно се диагностицират като инсулти, приема се пациента, прави се скенер, които се подправя (подправя се името на пациента, иначе снимките от скенера са от истински инсулти, но на други хора) и после 1 седмица уж се лекува инсулта и яко се точи касата. Такива примери има много, друг драстичен пример е поставянето на коронарен стенд в инвазивните кардиологични отделения, където стойността на пътеките са в хиляди левове, не случайно напоследък имаше в пресата изнесени десетки случаи на починали хора, на които им е слаган коронарен стенд без да е имало нужда. Даже имаше случай на натиск от шефката на РЗОК в Разград ли беше, не съм сигурен, която е упражнявала натиск на джипита да изпращат пациенти за поставяне на такъв стенд и когато след няколко смъртни случая БТВ или Нова проведе разследване се оказа, че тия възрастни хора просто са имали исхемия на сърцето (възрастова) и не е било нужно поставянето на такъв стенд. Всичко това е за източване пари от касата и накрая всичките тези случаи бяха потулени и виновните не бяха наказани. Но МЗ реагира и постави нови рестриктивни условия за извършването на тази процедура, за да се ограничи ширещата се злоупотреба, рискуваща здравето на хората. За мен това са престъпници, нищо, че са ми колеги, срамувам се от такива алчни и безотговорни лекари, които срамят иначе хуманната ни професия. Отделно от това, болничните лекари не обръщат достатъчно внимание на болните, защото вниманието и времето им е ангажирано с кабинетите в частните клиники, където работят допълнително. Също така в тези кабинети, те почти не лекуват, само дават консултации и използват възможността да насочват пациентите за хоспитализиране в болницата, където работят и това е другата причина за свръххоспитализацията. От една страна специалистите взимат пари от здравната каса за прегледите в извънболничната помощ и след това за същия пациент те взимат пари по пътека от болничното му лечение, където специалистта се явява вече като лекуващ лекар т.е. за едно заболяване на 1 човек се заплаща два пъти! Да се помисли за някаква форма на ограничаване на болничните лекари да работят в извънболничната помощ, за да се прекрати двойното заплащане за дадено заболяване, защото в момента болничното лечение е не само много скъпо, но и неефективно! Четвърто резултата от тази свръхоспитализация води и до рязко увеличение през последните 15 години на хората с група инвалидност, защото тези измислени епикризи от примера, който дадох с мнимите инсулти, тези хора после преставят епикризата си в ТЕЛК, взимат група инвалидност и с години теглят пари от НОИ. Е как да има пари за здравеопазване, кажете ми, като медицината ни е оплетена от далавери и некадърност, а професионалистите, които работят честно се броят на пръсти!!!! Здравеопазването ни прилича на бъчва с множество пробойни, от които изтичат милиарди, без да се лекуват хората както трябва. Колкото и пари да се наливат ползата е почти никаква. Аз специално не виждам изход от положението, цялата система е сбъркана и като прибавим некадърността, безотговорността на много колеги и огромната корупция става страшно за болните хора и техните близки!!! Но има и още една причина за честите случаи на недоглеждане, безхаберие, безобразно лекарско поведение, довело до много смъртни случаи напоследък, това е защото няма ефективно осъдени лекари и пак опираме до корумпираната ни съдебна система, защото ако лекарите ги беше страх от наказателни действия при доказани лекарски грешки, щяха да подхождат много по внимателно и отговорно към пациентите си и многото фрапантни случаи на недоглеждане и лекарско нехайство, причинили фатален изход при случаите през последните години щяха да бъдат избегнати!
36
5
 
5
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
до 40Никой не говори за 3 мандата конкретно на ГЕРБ. Казах, че трябват 10-12 години здраво бачкане. Колкото до кадърния кабинет, затова има избори. Избираш си Кунева/Първанов/Костов/Сидеров. Кеф ти комунисти, кеф ти национални предатели, кеф ти руски ***. Избирай внимателно ;)
35
1
 
1
 
! Отговори
)) преди 12 години
съвсем нормален аргумент -аз съм инженер -за това не ходя на лекар...