Здравеопазването ни е прилично, оцени го Константинов

Лекари работят в болници и в частни клиники в работно време
Обновена: 2 фев 2012 14:21 | 2 фев 2012 10:00,
111
Здравеопазването ни е прилично, оцени го Константинов
Снимка: архив, Булфото

За парите, които дават държавата, данъкоплатците и здравноосигурените, здравеопазването ни е прилично.

Така здравният министър Стефан Константинов коментира пред bTV проучване, което показа, че българите се чувстват по-зле лекувани дори от албанците.

Той уточни, че в ЕС България отделя най-малко средства за здраве на глава от населението.

По думите му, за да се промени тази зависимост, трябва или да се увеличат здравната вноска или данъците. Друг вариант е пари да бъдат извадени от друг сектор.

"Хората са недоволни, защото влагат собствените си пари и в един момент се питат защо системата не дава едно или друго. Здравната осигуровка е солидарна с хора, които плащат много по-малко. Това генерира допълнително недоволство. Хората не си дават сметка какво може да се получи с парите, които внасят", каза още Константинов.

По повод съществуването на Здравната каса в този й вид министърът заяви, че на сегашен етап – в трудна кризисна ситуация, няма друга алтернатива.

От първия ден на следващия мандат правителството трябва да работи за това да се даде възможност хората да избират къде да се осигурят здравно, а не както е сега това да става само чрез единствената здравна каса, добави обаче здравният министър.

Стефан Константинов обяви, че случаят с починалата в частна клиника във Варна млада жена след операция за махане на сливици е проверен.

По думите му там се проявява един типичен проблем в здравеопазването – избирателната пропускливост на тежки и леки случа в различните болници. 

Стефан Константинов обясни, че заради този случай станало ясно как лекари, които работят в държавни болници, лекуват в частни клиники в работно време. Такъв е случаят с въпросния хирург.

"Нека да има частни, общински, държавни болници, но да се знае, когато човек работи, къде работи. Трябва да направим така, че да не се роят толкова много болници с едни и същи лекари – ето как се харчат неефективно пари.

Нека да се правят нови структури, но да се затварят старите – това е нашата цел. Поставени при сегашните условия, ние се лъжем постоянно. Парите от държавната отиват за тежките случаи. Има болници, които реализират големи загуби от това, че лекуват тежки случаи, а други са винаги на печалба, защото поемат само леки”, коментира министърът.

Според него няма и равнопоставеност в болниците, тъй като държавните са подпомагани от бюджета, а частните разчитат единствено на себе си.

Министърът отбеляза, че тази година парите за здравеопазване са малко повече, което би трябвало да гарантира и малко по-добро качество.

"Направихме някои инвестиции – ще бъдат купени техники в различни точки на държавата. Следващата година ще влязат всички пари по европроектите, които ще отидат за онкологията, за реконструкции на болници. Това е сериозна глътка въздух за здравеопазването", смята Константинов.

Той коментира и идеята за връщане на лекарствата с изтекъл срок на годност в аптеките със запазена касова бележка като "глупава разпоредба".

Той обясни, че е ставало въпрос за проект за наредба, публикуван на сайта на министерството, който никога не е действал, а няма и да действа.

По думите му обаче това е пример за прозрачност – хората да бъдат запознати с идеите и дадат мнението си по тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: Стефан Константинов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
2
 
! Отговори
Васо преди 12 години
Човека е в час, познава си работата и казва истината, такава каквато е. Друг е въпроса, че при разпределението на бюджета няма силните лакти на Цв. Цв, та да се пребори за повече. Все пак да отчетем факта, че е лекар, а не физкултурник. А физкултурника на своите и семействата им е осигурил, и ведомствена болница.
13
0
 
10
 
! Отговори
муньо преди 12 години
*** такъв!баси и нахалните станахте вече!ние да не ги берем от дърветата тея пари бе?!вдигнете ЗАПЛАТИТЕ и СТАНДАРТА,и тогава искайте!!!А,и си върнете избягалите в чужбина добри лекари!
12
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Наглостта герберска надмина тройката:))))
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма такава наглост що народ измря по болниците
10
3
 
18
 
! Отговори
Стига преди 12 години
"Здравната осигуровка е солидарна с хора, които плащат много по-малко." Аз неискам да съм солидарна с 2.5 млн. *** които не плащат нищо. През последните две седмици семейството ми е дало над 400 лв за прегледи и изследвания, защото няма направления, тези пари ни ги удържат точно за три месеца, а когато ни се наложи неможем да ги ползваме. Защо? Искам право на избор къде, дали и по колко до си внасям за лечение.
9
1
 
26
 
! Отговори
Don Vlazo преди 12 години
Това го кажи на онкоболните, пенсионерите и онея хора, дето им умряха дечицата, ние болните от грип сме доволни! ***!
8
0
 
22
 
! Отговори
зрител преди 12 години
Много ми е интересно дали тези чиновници от Министерството,които са съчинили "глупавата" разпоредба,са взели в края на тримесечието бонус за "добре свършена работа" (по Дянков) ???? А представяте ли си някой учител по време на час да дава и частен урок????
7
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мри българино.Гарантирано от ГРОБ!
6
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Здравеопазването ни е прилично, оцени го Константинов" Нали? Друго си е като ползваш частни клиники ...
5
1
 
26
 
! Отговори
123 преди 12 години
"От първия ден на следващия мандат правителството трябва да работи..." - Прав си Константинов.... Но дано изберем такова правителство, което да може да работи, защото вие или не можете или на искате да работите! А здравеопазването ни е под всякаква критика.
4
1
 
22
 
! Отговори
аватар преди 12 години
Този човек в час ли е,или е за 4-ти километър ????
3
1
 
27
 
! Отговори
Oleee преди 12 години
Яснооо, старата схема на нов глас. Обновяваме болниците с държавни и евро пари и след няколко години приватизираме. С мотива - държавата (разбирай правителството) не може да се грижи добре. След болниците да се готвят училищата. А след тях и домовете на хората.
2
1
 
10
 
! Отговори
да , прилича преди 12 години
на фабрика за пари и до-унищожителен завод за населението ............... - лъжец е този тип ,като другите си побратими!!!
1
1
 
24
 
! Отговори
xaxa преди 12 години
Далеч от реалността си DUDE!