Сестрата на Борисов оперирана от доброкачествен тумор в мозъка

Той е бил с размер на яйце, Красимира се възстановява нормално
Обновена: 5 фев 2012 09:52 | 5 фев 2012 08:51,
188
Сестрата на Борисов оперирана от доброкачествен тумор в мозъка
Д-р Красимира Иванова. Снимка: Булфото

Тумор с размер на яйце бе отстранен от главата на сестрата на Бойко Борисов - Красимира, в четвъртък във Военномедицинска академия. Операцията продължи близо 6 часа, а с предизвикателството се заеха най-изявените ни неврохирурзи, обясни началникът й ген. Стоян Тонев пред „24 часа”.

Красимира Иванова отишла на преглед в сряда със съмнения за инсулт. Тя сама си сложила такава диагноза, защото получила частична пареза, силно главоболие и вдигнала кръвно.

Щателният преглед със скенер и ядрено-магнитен резонанс обаче установил доброкачествен тумор в мозъка. Става дума за менингиом, който се развивал няколко години. Досега Красимира не подозирала, тъй като нямала здравословни проблеми. Консилиум препоръчал спешна операция.

"Красимира дойде в сряда с лека пареза, силно главоболие и високо кръвно. Симптомите насочват към инсулт и тъй като самата тя е лекар, си беше поставила точно тази диагноза", разказа пред "24 часа" началникът на ВМА ген. Стоян Тонев.

Веднага била подложена на серия изследвания- скенер, ядрено-магнитен резонанс и ангеография, в резултат на които се установява, че има доброкачествен тумор в мозъка.
Става дума за менингиом, каквито са всъщност 10-15% от всички мозъчни тумори. Образуванието е доста голямо, с размерите на яйце, което показва, че е от няколко години, установява прегледът.

"Когато дойде, Красимира бе контактна, абсолютно адекватна, след като й поставихме диагнозата, консилиум се събра и реши, че колкото по-бързо се оперира, толкова по-добре. Тя се посъветва с брат си и реши, че ще се оперира веднага на другия ден", обясни ген. Тонев.

Операцията продължила близо 6 часа. Извършена е от светилата в неврохирургията - проф. Кирил Романски, който е консултант на ВМА, полк. доц. Тихомир Ефтимов - шеф на клиниката по неврохирургия, д-р Тодор Шамов и д-р Иван Тодоров. Анестезията е направена лично от полк. доц. Николай Петров, шеф на катедрата по анестезиология и реанимация.

Използван е т.нар. компютърен навигатор, който изключително подпомага работата на неврохирурзите, защото посочва точните размери и локализации. ВМА е единствената болница у нас, която разполага с тази техника, уточни ген. Тонев.

В мозъчната хирургия няма безкръвни операции и този навигатор е възможно най-модерното. Любопитното е, че човешки глас напътства оператора по подобие на управлението на самолетите.
Само че докато там навигацията е с нежен женски глас - обикновено на кино- или TV звезди, мозъчният навигатор се управлява с глас на командир.

Той е строг и дори груб, репликите са от рода на "Ти си на 2 мм от..., внимавай!" или "Дръпни си ръката, глупак!".

Един час след операцията Красимира била изведена от командно дишане и минала на самостоятелно. Вече е в съзнание, напълно адекватна е, сама се движи и ходи.

"На този етап следоперативният период протича нормално, без усложнения. Пациентката е в стабилно състояние, в съзнание е и се движи сама", каза вчера доц. Тихомир Ефтимов.

Оттук нататък следват серия контролни изследвания. В понеделник ще бъде преместена от реанимацията в Клиниката по неврохирургия. На 12-ия ден ще й бъдат свалени конците и някои малки дренчета. Надяваме се постепенно да се възстанови и ще се върне към нормалния си живот, каза ген. Тонев.

"Премиерът първия ден бе силно притеснен, след като се изясни ситуацията, се поуспокои", каза ген. Тонев. Идвал всеки ден въпреки натоварената си програма.

В петък Бойко Борисов благодари на целия екип, извършил сложната операция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
6
 
! Отговори
Светла преди 11 години
Случайно попаднах в този форум. Пожелавам на Красимира здраве и много щастие. Мисля, че тя е много силен човек. Същото бих пожелала и на сестра ми, на която и предстои да премине това премеждие. Моля те, вярвай в доброто и бъди силна. Много те обичам.
160
1
 
0
 
! Отговори
zigari преди 12 години
punk
159
1
 
6
 
! Отговори
чичо Тиквичка преди 12 години
От Борисов ми се повръща някой път, но твърдо пожелавам крепко здраве на сестра му, на него, на мене си и на всички българи!!
158
0
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
*** И АЗ НЕ СЪМ "ВЛЮБЕН" В БОРИСОВ ,НО ТОВА НЕ ОЗНАЧАВА ,ЧЕ ТРЯБВА ДА ЖЕЛАЯ СМЪРТТА НА СЕСТРАМУ ИЛИ НА КОЙТО И ДА БИЛО! ***!!!!!!!!!1
157
0
 
0
 
! Отговори
коко преди 12 години
До 180Пожелавам ти да ги изпревариш със поне 50 години.
156
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някои от коментарите са направени не от хора, а от червени безсрамни ***, които с типичното си малоумие достигнаха върха на цинизма и простотията, типична за кухоглавите комуноиди, които не се спират дори и пред човешкото страдание. Но какво се учудвам след като излязоха преди години излязоха факти как комуноидите са хранели прасетата по концлагерите с убитите от тях хора. А колкото до изречените клетви по адрес на Борисов, така само вредят на себе си и близките си, защото такива клетви по принцип се връщат с обратна сила към самите кълначи!
155
3
 
18
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Жива и здрава да е успешно оздравяване!Брат и също да е жив и здрав той пък в главата няма нищо!
154
30
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да е жива и здрава жената ...И *** по-бързо заедно с брат си!
153
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да е жива и здрава жената и бързо оздравяване и желая! Чудя се обаче, ако не беше сестра на Борисов дали така бързо и безпроблемно щеше да се уреди въпроса с операцията и още на другия ден щяха ли да я оперират тези светила?
152
2
 
20
 
! Отговори
Смешен плач преди 12 години
Чета постовете тук и се ужасявам от това,че в БГ е пълно със страхливи мишки!!!Нямали пари,страдали от безпаричие,имали борчове,дългове,лизинги-мизинги...Къде другаде по света има толкова страхлив народ дето го мъчат,колят и дерат вече 22 години а той не смее да гъкне от страх?Ами що не се обедините и не си потърсите правата,както правят хората в Гърция и Румъния и навсякъде по света?Ами ако трябва дори с камъни,дървета и тояги потърсете сметка от тия дето ви плащат по 200-300лв. на месец,експлоатират ви като роби а всички вие гладувате и мизерувате и с безплатния си труд спонсорирате разните му там богаташи и олигарси...Точно всички вие с вашият почти безплатен труд им купувате джипките,вилите и богатствата на богаташите!Вие сте тези,които им осигурявате всякакви кефове и разкош!Кво само хленчите,мрънкате и плачете?Ами вземете съдбата си в свои ръце!Кво само се оплаквате-тоя ви виновен,оня ви виновен...!Спасението на давещите се е дело на самите давещи се...
151
0
 
3
 
! Отговори
do 169 преди 12 години
kazi kude si lekar da ne stupvam tam.ne si pokazvai prostotiata i bezhaberieto publichno.
150
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
дано се оправи женицата,тя не е виновна че има брат неандерталец
149
25
 
6
 
! Отговори
а дано преди 12 години
Престанете бе, хора. Дано жената се оправи бързо...И *** дано!
148
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Грозна, *** и ограничена като брат си!
147
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да й пожелаем бързо възстановяване и още дълги години да помага на болните..Особено на малоумния си брат! Тя имала яйцзе в главата, а той ...*** вероятно...
146
6
 
5
 
! Отговори
Лили преди 12 години
Някои се скъсаха от пожелания и от простотия.Айде,в колхоза по родните села!!!
145
5
 
1
 
! Отговори
до 168 преди 12 години
Аз съм лекар и сигурно поназнайвам кои случаи са леки и тежки. Въпросът е принципен, а не за този конкретен случай. Поразрови се малко и прочети какъв е процентът на случаите в САЩ или пък Франция, в които се ангажират водещи специалисти и какъв е тук, където всеки иска при професор да ходи, а после пък плюе, че трябвало да си плаща.
144
0
 
7
 
! Отговори
do 163 преди 12 години
Mnogo si zle ako mislish che tova e nai-sloznia sluchai. V nevrohirurgiata leki sluchai niama
143
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да й пожелаем бързо възстановяване и още дълги години да помага на болните!
142
0
 
4
 
! Отговори
meri преди 12 години
минахме по този пьт с много пари в Германия