Шенген с механизъм. Да, да, ама май не!

ЕК: Устремът за реформи е излетял от ГЕРБ
Обновена: 8 фев 2012 22:08 | 8 фев 2012 19:09,
134
Шенген с механизъм. Да, да, ама май не!
Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия се е опитала да направи балансиран доклад - плюсовете, които правителството и магистратите могат да си сложат, са приблизително равни на минусите от несвършената им работа.

Но усещането от прочита на доклада оставя тягостно настроение. Може да го няма черно на бяло, обаче заключението, че властта се е уморила да прави реформи, прозира от всяка от 9-те страници на огласения днес пореден доклад по Механизма за сътрудничество и проверка, който беше въведен едновременно с влизането на България в ЕС на 1 януари 2007 г.

Призивите за повече решителност, за повече наказания ги няма само на заглавната страница на документа.

Много е направено от правителствата, които управляваха България през изминалите години, но остава под въпрос дали промените щяха да се случат без мониторинга на ЕК. Това изречение на нейния говорител също го няма в доклада, макар че то е една от най-тъжните констатации, с които получихме с първото му издание за 2012 г.

Още по-скръбно вероятно ще ни стане през лятото, когато Брюксел ще излезе с равносметка за изминалите пет години.

Основното послание от "техническият" преглед на 6-те показателя, по които ЕК ни наблюдава, показва, че борбата с корупцията е замряла, големите дела са прашасали, назначенията в съдебната власт продължават да се правят по неясни, но не и професионални критерии, че полицията действа аматьорски при гръмките си акции, събира негодни доказателства, че съдиите предпочитат условните пред ефективните присъди, че злоупотребите с еврофондове се наказват само с глоби, изборните резултати вероятно са постигнати чрез измами. И още колко други - в доклада почти отсъстват безглаголни изречения.

Още по темата
Еврокомисията е особено критична към половинчатостта на решенията, свързани с необяснимо забогателите политици, на които се разчита да управляват модерно България, и на магистратите, които да въздават правосъдие. Няма резултати от борбата с корупцията по високите етажи, отнемане на имущество, получено по незаконен начин, сериозно заравяне в произхода на благосъстоянието на влиятелни хора, обезсилени са структури като бившата комисия "Кушлев", които са призвани за това.

Равносметката за борбата с корупцията - основният аргумент на холандското вето - не дава основания за особен оптимизъм, че то ще отпадне: 6 дела срещу магистрати и 6 оправдателни присъди, 1 осъдителна и 1 оправдателна присъда срещу бивши министри и депутати, 4 условни и 2 ефективни присъди срещу кметове.

На слънчевата страна е сложено създаването на спецсъда за организираната престъпност, назначаването на агентите на БОРКОР - новата служба за борба с корупцията, подобряване взаимодействието между съдебната и изпълнителна власт, имущество за 5 млн. лв. конфискувано, нова организация на прокуратурата, създаване на етични норми за магистратурата.

Достатъчно ли е това за отпадането на мониторинга през лятото, както се надяват мнозина, предимно в Румъния? Ако се случи, Холандия ще остане без сериозна причина да ни държи извън Шенген, защото то ще е признание, че сме си свършили работата.

ЕК ясно каза днес, че каквото зависи от нея, го е направила, че председателят ѝ Жозе Барозу говори за техническата ни готовност да се присъединим не само в София, но и на европейските лидери в Брюксел. Решението сега е на страните членки. То е въпрос както на честност, така и на доверие, каза днес говорителят на ЕК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
2
 
29
 
! Отговори
xxl преди 12 години
Спрете се бре хора!За зор какво ни е този Шенген. Не е в там проблема.Дали сме в Шенген или не, не е толкова важно. От там само ни посочват много неприятни неща които и ние си ги знаем. Те тези неща всекидневно ни ги нашепват и джобовете, и хладилниците и т.н.Проблемът ни е друг и той е: Искаме ли всичко това да продължи по този начин.
78
2
 
29
 
! Отговори
Житан преди 12 години
Море,ако възкръсне Тато сега ,виждам целото правителство барабар с народното събрание /най-вече/,с чукове в ръцете,некъде около буните покрай морето да укрепват диги и съоръжения разни....Е те тогава вече Шенген ще ни моли да му влезем къде искаме!
77
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хайде да ви светна нещо. А, познайте, колко юристи има в групата от ЕК, оценявала ни по главата "Правосъдие и вътрешен ред"? Всички са юристи? Не. Петима са юристи? Не. Двама са юристи? Не. Един е юрист? Не. НЯМА ЮРИСТИ!? БИНГО! ВЕРЕН ОТГОВОР!Изводите оставям за вас.
76
7
 
6
 
! Отговори
tosh преди 12 години
за какво ни е този Шенген след като Гърция е допусната там?
75
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С други думи в доклада се казва, че сегашното правителство е пълен ***! Ние си го знаехме, добре е, че и Европата го разбра. Мисля, че е време за въвеждане на ограничен суверенитет в България. Очевидно е, че българите не можем да излъчим читави управляващи. Като се има предвид, че електоратът става все по-***, то това означава, че колкото по-рано предадем управлението на Брюксел, толкова по-голям шанс има да запазим страната си българска.
74
1
 
3
 
! Отговори
До 101 преди 12 години
*** си като коркова тапа ,истината си е истина колкото и да на боли ,а мене ме боли че тоя народ страда и винаги сме във черният списък вечно сме на първо място по отрицателни показатели заради такива като тече които по далеч от носъ си не виждат или ако виждат се правят на лисици
73
1
 
3
 
! Отговори
до 104 преди 12 години
Добър ден хората от 10 год ти разправят за нов световен ред.
72
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вижте как се манипулират изборите в Украйна и помислете дали тези похвати не са ви познати от някъде...
71
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
do 99 подкрепям те ама аз виждам каква злоба има в новите политици, е а кажи как да стане.
70
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Тия от ЕС още ли ни броят за държава. "Мислят ни за буферна зона с Турция. И изобщо не съм щастлив, че е така, но пък и не смятам да се самозаблуждавам...
69
6
 
3
 
! Отговори
до 90 преди 12 години
Ето още един, който обяснява колко е хубаво в турция.Ми заминавай си за Анадола тогава.Не че за турция няма криза, а по-скоро и да има криза, турците никога няма да кажат.А този отворко Ердоган скоро ще го ядат червеите, защото генералите няма да го търпят вечно да си разиграва коня и да ги забие пак в ориента. Кюрдите и те го чакат с отворени обятия да им падне. ;)
68
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия от ЕС още ли ни броят за държава.
67
1
 
7
 
! Отговори
До 94 преди 12 години
И ти си със една голяма грешка само Доган знае какво иска и какво прави във тази държава за съжеление девизът "Съединението прави силата " майче важи само за неговата партия сплотени са и това е , до като ние се делим на леви десни и център резби и до като е така няма оправия политиците от лъв нагоре ,от мошеници по големи мошеници ,след всяко зло си избираме по голамо зло
66
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 95по добре луд отколкото от герб. тикви
65
5
 
3
 
! Отговори
моше ников преди 12 години
Боже,боже ,колко мъка има на този свят боже.
64
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и да плюете и да не плюете само синята коалиция го разбира тези неща, ама гледам ви сеира и на гербери/***/ и на социалисти/***/
63
1
 
12
 
! Отговори
аз преди 12 години
Европейският съюз се разпада.От какъв зор да влизаме в него.
62
1
 
10
 
! Отговори
до 90-ти преди 12 години
май си прав да му *** мамата....както казва Екзюпери в такива случай
61
3
 
12
 
! Отговори
до 87 преди 12 години
Явно и ти си гербер! Не е важно кой ще се натакова от кеф, важното е друго!На теб "кеф" ли ти е да живееш в такава държава?
60
3
 
20
 
! Отговори
До 50 преди 12 години
Защо ли за Турция няма криза ,ами защото си имат един велик политик във съвремената световна политика и се казва Ердоган и по край него едно перфектно работещо правителство . Направи акция Ергенекон и вкара зад решетките министри и генерали няма друга държава която да е направила такава акция ,това при нас не може да стане защото трябва да почнат първо от себе си . Ако си имаме Ердоган със тези 6 000 000 народ Швейцария пасти ще яде пред нас. Ако бяха християнска държава във Шенген влизаха първи