Шенген с механизъм. Да, да, ама май не!

ЕК: Устремът за реформи е излетял от ГЕРБ
Обновена: 8 фев 2012 22:08 | 8 фев 2012 19:09,
134
Шенген с механизъм. Да, да, ама май не!
Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия се е опитала да направи балансиран доклад - плюсовете, които правителството и магистратите могат да си сложат, са приблизително равни на минусите от несвършената им работа.

Но усещането от прочита на доклада оставя тягостно настроение. Може да го няма черно на бяло, обаче заключението, че властта се е уморила да прави реформи, прозира от всяка от 9-те страници на огласения днес пореден доклад по Механизма за сътрудничество и проверка, който беше въведен едновременно с влизането на България в ЕС на 1 януари 2007 г.

Призивите за повече решителност, за повече наказания ги няма само на заглавната страница на документа.

Много е направено от правителствата, които управляваха България през изминалите години, но остава под въпрос дали промените щяха да се случат без мониторинга на ЕК. Това изречение на нейния говорител също го няма в доклада, макар че то е една от най-тъжните констатации, с които получихме с първото му издание за 2012 г.

Още по-скръбно вероятно ще ни стане през лятото, когато Брюксел ще излезе с равносметка за изминалите пет години.

Основното послание от "техническият" преглед на 6-те показателя, по които ЕК ни наблюдава, показва, че борбата с корупцията е замряла, големите дела са прашасали, назначенията в съдебната власт продължават да се правят по неясни, но не и професионални критерии, че полицията действа аматьорски при гръмките си акции, събира негодни доказателства, че съдиите предпочитат условните пред ефективните присъди, че злоупотребите с еврофондове се наказват само с глоби, изборните резултати вероятно са постигнати чрез измами. И още колко други - в доклада почти отсъстват безглаголни изречения.

Още по темата
Еврокомисията е особено критична към половинчатостта на решенията, свързани с необяснимо забогателите политици, на които се разчита да управляват модерно България, и на магистратите, които да въздават правосъдие. Няма резултати от борбата с корупцията по високите етажи, отнемане на имущество, получено по незаконен начин, сериозно заравяне в произхода на благосъстоянието на влиятелни хора, обезсилени са структури като бившата комисия "Кушлев", които са призвани за това.

Равносметката за борбата с корупцията - основният аргумент на холандското вето - не дава основания за особен оптимизъм, че то ще отпадне: 6 дела срещу магистрати и 6 оправдателни присъди, 1 осъдителна и 1 оправдателна присъда срещу бивши министри и депутати, 4 условни и 2 ефективни присъди срещу кметове.

На слънчевата страна е сложено създаването на спецсъда за организираната престъпност, назначаването на агентите на БОРКОР - новата служба за борба с корупцията, подобряване взаимодействието между съдебната и изпълнителна власт, имущество за 5 млн. лв. конфискувано, нова организация на прокуратурата, създаване на етични норми за магистратурата.

Достатъчно ли е това за отпадането на мониторинга през лятото, както се надяват мнозина, предимно в Румъния? Ако се случи, Холандия ще остане без сериозна причина да ни държи извън Шенген, защото то ще е признание, че сме си свършили работата.

ЕК ясно каза днес, че каквото зависи от нея, го е направила, че председателят ѝ Жозе Барозу говори за техническата ни готовност да се присъединим не само в София, но и на европейските лидери в Брюксел. Решението сега е на страните членки. То е въпрос както на честност, така и на доверие, каза днес говорителят на ЕК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
всеки ден едни и същи хора си пишат едни и същи коментари в тоя сайт
18
17
 
5
 
! Отговори
andrei преди 12 години
Непрекъснати атаки о БСП, във вреда на националните интереси, резултата е налице. Нека БСП са доволни, и да извлекат политически дивиденти. Само народа ще страда.
17
2
 
20
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Ало-о-ооо Гл. ПРОКУРОР, АКО ИСКАШ ПОЛОЖИТЕЛЕН ДОКЛАД ДЕЙСТВАЙ!- ДЕЛОТО ПО КОЕТО ДА СЕ СЪДЯТ МИНИСТРИ за яз. Иваново, да се е образува по: Чл. 335. (1) Който причини наводнение по непредпазливост и с това изложи на опасност живота или имота на другиго, се наказва с лишаване от свобода до три години.(2) Ако е последвала смърт или значителни вреди, наказанието е лишаване от свобода до пет години.- Чакаме, разследването може да започне и срещу неизвестен извършителИ ДОКЛАДА ПРЕЗ ЮНИ ЩЕ Е ПОЛОЖИТЕЛЕН!!!
16
7
 
7
 
! Отговори
до 22 преди 12 години
"инерция от политиката водена от БСП"...спри лепилото бе момче.
15
5
 
23
 
! Отговори
да-да,ама не преди 12 години
На всички ГЕРБерасти честито ! Ха сега цъкайте ми пак минуси.С мутри и милиционери и "бивши" членове на БКП няма да стигнем далеч...Бог да пази България. Долу ГЕРБ !
14
5
 
22
 
! Отговори
до 20 преди 12 години
истината е една - не ни искат в ШЕНГЕН с мутренско правителство
13
19
 
5
 
! Отговори
ИЦИ преди 12 години
ИЗЛИЗА ЧЕ ЗА ВСИЧКО ВСЕ БОРИСОВ Е ВИНОВЕН А ОЯЛАТА СЕ СЪДЕБНА ВЛАСТ И ДОСКОРОШНИТЕ КРАДЦИ ОТ ТРОЙНАТА ОБИРДЖИЙНИЦАВСЕ НЕВИННИ И РЕПРЕСИРАНИ..БОЙКО ЗАРЕЖИ ГИ ТЕЗИ БРОЙЛЕРИ И СИ ГЛАДАЙ КЕФА
12
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Устрем на ГЕРБ" никога не е имало!!! Това беше инерция от политиката водена от БСП! Срам ме е че ме управляват ченгета!!
11
13
 
5
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
ИСТИНАТА Е ЕДНА: ДИСКРЕДИТИРАТ НИ! АКО НЕ БЕШЕ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА, ЩЯХА ЗА ДРУГО ДА СЕ ХВАНАТ! ПРОСТО НЕ НИ ИСКАТ В ШЕНГЕН И ТОВА Е! И КАКВОТО И ДА НАПРАВИМ - ПАК ЩЕ ИМА НЕЩО, КОЕТО ДА НЕ Е НАРЕД И ЩЕ СЕ ХВАНАТ ЗА НЕГО! КАТО ИЗПИТА НА *** - КАЖЕТЕ ИМЕНАТА НА ЖЕРТВИТЕ!
10
7
 
28
 
! Отговори
Стоянов преди 12 години
Глупости, много сме си добре - питайте Борисов ! :)Имаме - магистрали2. Магистрали3. Магистрали4....5....Имаме магистрали пък цяла България блокирана от сняг !Бойкооо, Бойкоо казаха ли ти го хората, и забележи тия не са от тройната коалиция дето за всичко ти е виновна тя.
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
...Министър-предателят неволно се ухили и... хоп - скочи от хеликоптера на земята /или по-точно - във водата/. Мутрата му замръзна, като видя какви безобразия са станали... Ужас! Половината му земя - заледена, а другата половина - потопена... Заболя го... тиквата, но се опита да запази хладнокръвие. Първо се обади на министъра на безобразията: - Безобразников! Веднага да изпратите... група БТР-и, да спасяват положението!... После разпореди на министъра на безделието: - Безделников!... Всички животни да бъдат извозени, където трябва!... На останалите живи... да се достави храна, вода!... След това се обади на министъра на безхаберието: - Слушай сега!... Да се проучи кой е отговорен за тия безобразия и да пратиш хабер на гладния прокурор!... Министър-предателят напсува няколко криви управници преди него и си каза: "Дали да не се допитам до Хер Акъл - как се чистят Авгиеви и Сергиеви обори?... Или отново да замажем положението?... За нищо не става тая земя - само ***, безделници, бедствия!... Май най-добре да я продам!... И да се изстрелям към Космоса!..."
8
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изобщо не ми пука какво обяснява ЕК. Мен никой не ме е питал дали искам Шенген.Е, не искам в Шенген, защото нищо няма да се промени. И в смрадливия ЕС не държа да влизам, нито пък в САЩ, защото не искам да им плащам външните дългове. Ако ще съм ***, предпочитам да съм български ***, а не чужденец-***.
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всичко зависи от хората. А хората в България са такива, каквито са и политиците, магисатратите, полицайте и т.н. Тук винаги когато някой започне да изплува, другите не му помагат а го дърпат надолу. Съдба...
6
6
 
4
 
! Отговори
na 21 преди 12 години
evropa da go *** za nishto ne stavat ... ramo rusiq ve4e amerikancite i te otpadat sled 10tina godini
5
11
 
22
 
! Отговори
комиците преди 12 години
Борисов показа твърдост спрямо някои проекти, зад които стояха сериозни лобита отвън и май стана неудобен на Европата. Ахахаха, почна се с оправданията:))) Кои проекти бе - финансовия пакт или АКТА? Показа твърдост само като почнаха да излизат хора по улиците, които са готови да го линчуват, иначе е готов и майка си продаде за едно потупване по рамото
4
30
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Борисов показа твърдост спрямо някои проекти, зад които стояха сериозни лобита отвън и май стана неудобен на Европата.
3
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Докато в Европа се занимаваме с глупости, братушките действат както хората "В Русия приеха закон, който дава възможност за кастрация на педофили." БРАВО! Искаме и тук някой ден такъв закон, но ги е страх, че ще попаднат повечето ни депутати.
2
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре дошли в страната на "развития социализъм".Всички политици, ченгета, магистрати, журналисти, митрополити, ходжи, равини богаташи, интелектуалци са хора на ДС.Западът има "желязна завеса" за тази страна.А да и разиграхме един театър преди 23 г. уж е дошла демокрацията.
1
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"ЕК: Устремът за реформи е излетял от ГЕРБ"Ахахаха, от комисията се усетиха на третата година. Единствените реформи, които ГЕРБ е търсил са в замяна на старите хора с техни.