Страната ще се зарине с трупове от умрели животни!

Държавата залага "биологична бомба", алармират ветеринари
Обновена: 13 фев 2012 19:52 | 13 фев 2012 19:47,
76
Страната ще се зарине с трупове от умрели животни!
Снимка: архив, Булфото

Лекари от Българския ветеринарен съюз (БВС) поискаха оставката на изпълнителния директор на Българската агенция за безопасност на храните Йордан Войнов и се заканиха да го съдят за клевета.

Мотив за недоволството стана изказване на Войнов, в което той определя ветеринарите като “крадци, източващи парите на държавата” и „хора без съвест и морал”.

Войнов е вносител на законопроекта за ветеринарномедицинската дейност, който, ако бъде приет в сегашния му вид, ще "доведе до хаос и разпространение на заразни болести", алармираха ветеринарите.

Сериозен проблем е делегираните права на кметовете на общини да извозват и отговарят за труповете на животните, за което няма осигурен финансов ресурс.

Ветеринарите припомниха, че екарисажите на територията на цялата страна са само два - в Шумен и във Варна, и таксата за превозването ще падне като тежест на данъкоплатците.

„Смело можем да твърдим, че страната ще се зарине с трупове на умрели животни”, коментира председателят на пловдивския клон на Българския ветеринарен съюз д-р Вяра Гришина и продължи:

„При положение, че има само два екарисажа, единият - в Шумен, другият - във Варна, какво се случва със семейството на баба и дядо в село в област Монтана, на които им умира магарето? Защото да се извози трупът му от Монтана до Шумен струва повече от едно магаре. Това мъртво магаре директно ще отиде в някое дере".

Освен това липсва контрол за смъртността на животните, които масово се заравят, и то на недостатъчно дълбочина, твърдят ветеринарите.

Така според тях "се залага биологична бомба" и има опасност от разпространение на епизоотии и болестикато антракс, туберкулоза, бруцелоза, кучешка тения и др.

Според ветеринарите чрез законопроекта, който предстои да бъде гледан на второ четене в парламента, се отнемат правомощия на техния съюз като саморегулираща се професионална организация и прехвърлянето й изцяло на БАБХ.

Агенцията обаче нямала потенциал да гарантира добрата ветеринарна практика на територията на цялата срана, нито има такива правомощия.

От БВС отново възразиха срещу отказа на държавата да им плати разходите по изпълнение на държавната профилактична програма, което по думите им ще създаде предпоставки от съзнателно разпространение на болести.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе туряйте ги в някой трап,или дейре.Екарисажи сега,превземки някакви.Като ви умре магарето го изяжте,или го оставете в зания двор покрито с малко слама.
44
3
 
4
 
! Отговори
доктор преди 12 години
директора на варненския есарисаж капитанов има-оранжерии вътре в екарисажа 2 бе ем та 2 мезонета и свинекомплекс .това е с пари от нас .
43
0
 
3
 
! Отговори
Шибил преди 12 години
Да ги карат в Маджарево на лешоядите! Или в Кремиковци,
42
6
 
4
 
! Отговори
За 45, 46 и 28 преди 12 години
Краставите магарета се надушват. Виждали сте вие самолет само на снимка, а за глупостите ви....
41
1
 
10
 
! Отговори
Техен състудент преди 12 години
Екарисажите в България са два - Шумен и Варна, за да могат да се източват пари от данъкоплатците, а не са за работа. Познавам лично Войнов и Бойчев, защото съм учил и с двамата в Тракийският университет. Застнавам зад Бойчев, който е председател на БВС.Войнов е изпълнител на финансовите машинаций на голяма група месо и млеко производители, които му пълнят банковата сметка за това.
40
3
 
10
 
! Отговори
до 28 преди 12 години
Приятел, то хубаво си го написал :"непрекъснатия кемтрейлс над БГ", ама на колко ли от форума им е ясно за какво става въпрос. Може би сме само двамата. Иначе- поздрави.
39
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не само от трупове животни ще се зарине страната,ами и от трупове на хора,ще почнем да мрем като пилета скоро.
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
какво се случва със семейството на баба и дядо в село в област Монтана, на които им умира магарето?====Зависи. Ако бабата иска си бие един ботокс и на моренце във Варна. Ако не и се ходи да оплаква магарето, дядото е още по-щастлив на морето сам. Че сега са се изтепали да карат животни в екарисажа. Ех, мъка. Подозирам, че една не малка част отива на салами и наденици.
37
7
 
1
 
! Отговори
dan преди 12 години
оня ден намериха едни дето казаха че от наводненията ни чакат болести едва ли не чума в тоя студ сега изровиха тия да оплакват горките от Монтана майката му е да има паника активни мероприята разбират че купона им изтича какво вика прокурора верно бе трябвало да им търсели богатството
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На нас , като ни умре магарето да не мислите, че го карахме в Шумен :)
35
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Би било разумно вместо да го изхвърлят в някакво дере да изкопаят една дупка и да погребат горкото животно.Ако имат желание отгоре могат да посадят някое дръвче.Така ще осигурят на дръвчето тъй нужната му храна за да порасне а и ще се предпазят от евентуални зарази от разлагащия се на открито труп.Те животинките не са виновни че живеем в коптор нито че повечето от българите са безотговорни,алчни хитреци на едро и дребно.Нека погледнем истината в очите -бай *** е по-жив от всякога за съжаление.
34
2
 
24
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
Ние в последно време сме зарити с политически трупове, даже някои се опитват да възкръсват. Животинските са бял кахър в момента.
33
3
 
19
 
! Отговори
Томас преди 12 години
28Какво му пука на "българина" нали има, чалги, сапунки и вулгарни предавания постоянно по уреда за промиване на мозъка наречен телевизор.
32
5
 
22
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Ветеринарите са прави - имаше екарисажи в цялата страна, но умници като тоя "директор" ги закриха. Ветеринарните лекари са в пъти по-свестни от управниците.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
NALI JIVEEM V ABSURDIATAN TO JIVOTNI NQMA AMA ......
30
2
 
2
 
! Отговори
tara duda преди 12 години
смешници
29
7
 
7
 
! Отговори
мариан преди 12 години
преди 50 год.кат нямаше икирисаш как имаше 500 пъти повече животни.тогава нямаше такива долни доктори дет нищо не разбират.малко са кадърните
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще се зарине я, по-странно е ако се зарине със трупове на живи животни.
27
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Еколога, мисля, че си ги имаме в изобилие лешояди. Но те са от тези дето смучат хората и събират в банките.
26
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Така според тях "се залага биологична бомба" и има опасност от разпространение на епизоотии и болестикато антракс, туберкулоза, бруцелоза, кучешка тения и др."Докато ГЕЙБ си тръгне ще изгубите не само парите и себеуважението си, но и здравето и живота. И това не заради чужда окупация, а защото гласувахте за една мутра!Ум царува, ум робува, ум патки пасе, българино!