Страната ще се зарине с трупове от умрели животни!

Държавата залага "биологична бомба", алармират ветеринари
Обновена: 13 фев 2012 19:52 | 13 фев 2012 19:47,
76
Страната ще се зарине с трупове от умрели животни!
Снимка: архив, Булфото

Лекари от Българския ветеринарен съюз (БВС) поискаха оставката на изпълнителния директор на Българската агенция за безопасност на храните Йордан Войнов и се заканиха да го съдят за клевета.

Мотив за недоволството стана изказване на Войнов, в което той определя ветеринарите като “крадци, източващи парите на държавата” и „хора без съвест и морал”.

Войнов е вносител на законопроекта за ветеринарномедицинската дейност, който, ако бъде приет в сегашния му вид, ще "доведе до хаос и разпространение на заразни болести", алармираха ветеринарите.

Сериозен проблем е делегираните права на кметовете на общини да извозват и отговарят за труповете на животните, за което няма осигурен финансов ресурс.

Ветеринарите припомниха, че екарисажите на територията на цялата страна са само два - в Шумен и във Варна, и таксата за превозването ще падне като тежест на данъкоплатците.

„Смело можем да твърдим, че страната ще се зарине с трупове на умрели животни”, коментира председателят на пловдивския клон на Българския ветеринарен съюз д-р Вяра Гришина и продължи:

„При положение, че има само два екарисажа, единият - в Шумен, другият - във Варна, какво се случва със семейството на баба и дядо в село в област Монтана, на които им умира магарето? Защото да се извози трупът му от Монтана до Шумен струва повече от едно магаре. Това мъртво магаре директно ще отиде в някое дере".

Освен това липсва контрол за смъртността на животните, които масово се заравят, и то на недостатъчно дълбочина, твърдят ветеринарите.

Така според тях "се залага биологична бомба" и има опасност от разпространение на епизоотии и болестикато антракс, туберкулоза, бруцелоза, кучешка тения и др.

Според ветеринарите чрез законопроекта, който предстои да бъде гледан на второ четене в парламента, се отнемат правомощия на техния съюз като саморегулираща се професионална организация и прехвърлянето й изцяло на БАБХ.

Агенцията обаче нямала потенциал да гарантира добрата ветеринарна практика на територията на цялата срана, нито има такива правомощия.

От БВС отново възразиха срещу отказа на държавата да им плати разходите по изпълнение на държавната профилактична програма, което по думите им ще създаде предпоставки от съзнателно разпространение на болести.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
споко, има кой да ги направи веднага на кИфтета ! само по миризмата на скара ще ги познаете 1
64
1
 
2
 
! Отговори
Мда.. преди 12 години
...защото по този начин ще бъдат обхванати от профилактичните програми и за това ще бъде заплатено на частния ветеринар.С промените в закона се допуска държавни служители да извършват мероприятията,които досега извършваха частниците-естествено,пак срещу заплащане.По същата логика е редно и служител на Здравната каса да си открие клиника за лечение на хора,а колегите му да го контролират дали не злоупотребява с парите от здравната каса...
63
1
 
1
 
! Отговори
Мда.. преди 12 години
Пояснявам-частнопрактикуващите ветеринарни лекари имат задължението,вменено им досега от закон,да извършват ред профилактични мероприятия.Труда по тези мероприятия се заплащаше от държавния бюджет,а самото извършване като качество и количество се контролира от държавни ветеринарни лекари-държавни служители на щат в БАБХ и съответно в областните дирекции.Ваксините и прочее също се осигуряваха безплатно от държавата. Частнопрактикуващите са най-заинтересовани всички животни да се регистрират
62
0
 
2
 
! Отговори
ясен преди 12 години
До 62 и 67 Държавен лекар е ветеринарят на село.Той е частник и си взима пари и от държава и от фермер.И тези от СВЛ са уж държавни.Иначе нещата са както пише 67 "държавн. ветеринар" не се интересува какви животни има в участъка му.Кучета ги яли.Дай му пари.Щото ако животните са МАРКИРАНИ и имат отчет,няма как да се "загубят".Да ама затова трябва ходене по дворове и ферми от двор на двор и да гази кал.
61
5
 
0
 
! Отговори
ясен преди 12 години
Ясно ми стана ,че тези "ветеринари" наистина са такива каквито казва Войнов.Това всичкото с което ни плашат е ТЯХНО задължение защото са лекари на участък нещо като семеен лекар за животни.Даа и те взимат пари и като има болни, да ги лекува държавата. Задължение на ТЕЗ ветеринари е да знаят какви и колко животни има в техният район и да им правят ВСИЧКИ профилактики прегледи и манипулации защото взимат *** от НАС т е държавата , за тази си работа на брой животни или брой манипулации.НЕ лъжете.
60
1
 
8
 
! Отговори
Бай Бойкя преди 12 години
Пожарната ще пали умрелите крави
59
6
 
29
 
! Отговори
123 преди 12 години
Тя страната ни се зарина с трупове от измрели хора тези с глупости ни занимават. Герб в екирсажа всичките
58
0
 
5
 
! Отговори
ттт преди 12 години
Това е по-лошо отколкото да останем без армия.
57
1
 
7
 
! Отговори
Мхъм... преди 12 години
...платим на фермерите чрез фонд ,,Земеделие",ама първо ще питаме Брюксел,пък после ще направим модул в Разплащателна агенция да се занимава с това,после ще измислим процедура,после фермерите трябва да отговарят на това и това...и хоп-минали една-две годинки.Да не споменавам и напълно реалната ситуация,при която при поява на определено заболяване на кокошките на някоя баба на село се блокира дейността на големите ферми с птици в радиус няколко километра- е кво е виновен собственика на фермата?
56
1
 
8
 
! Отговори
Мхъм... преди 12 години
на крава,престоял на 40 градуса през лятото 3-4 дни-това е времето за реакция на екарисажната кола?Друга глупост е факта,че промените в закона позволяват на държавни лекари да сключват договор с фермерите срещу заплащане-за какъв контрол вече ще става на въпрос,кой ще контролира въпросните държавни лекари-колегите им сигурно?Най-интересното е ,че фермерските организации се ослушват,без да подозират какъв им го нахлузва Миро Найденов.В промените в закона всичко е в ,,бъдещо пожелателно"-ще им ...
55
1
 
13
 
! Отговори
Мхъм... преди 12 години
...животни досега насила се профилактираше с държавни средства-от тук нататък държавата абдикира от това.Тези животни вече ще станат абсолютно анонимни-за тях субсидии не се дават,стопаните ще престанат да ги регистрират в информационната система-защото после ще бъдат принудени да плащат за имунопрофилактиката и ще настане една мътна и кървава...Кметовете и без това си нямат друга работа а сега ще организират и трупосъбирането и трупоизвозването.Някой има ли си на представа каво се случва с труп
54
1
 
8
 
! Отговори
Мхъм... преди 12 години
От промените в закона се вижда,че държавата,оправдавайки се с изисквания на ЕС вдига ръце от превенцията на заразните болести по животните.Добре,по-големите фермери и сега си имат ветеринарни специалисти на заплата при тях...Но какво става с тези хорица с по 2-3 крави,десетина овце и прочее,т.нар. ,,заден двор", в който има огромно количество животни и тяхната продукция отива по комшии, по децата на същите хорица,живеещи в градовете и даже по пазарите/бутилките с мляко/.Това огромно количество
53
0
 
3
 
! Отговори
SOS преди 12 години
БЪЛВОЧА РАСИМ БЕШЕ СЕ ЗАЕЛ С НАВОДНЕНИЕТО Б.Т.Р. ХЕЛИКОПТЕРИ!ПЪЛНА ПРОГРАМА.СЕГА "ЩЕ ОПРАВЯ" СЪДА.ПЪЛНА КСРЪБ ,ПЪЛНИ ***,МУТРАТА И ТОВА ТУРСКО ***.ОТВРАТ!!!!
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Видя се ,че в по нашите закони в нашите земи никой за нищо не е виновен. Държавното не било качествено, ще го дадем на частника. Но при липса на контрол частника си прави каквото иска. Така че чакаме туберкулози и пр. болести от млечните и месни продукти на пазара.
51
0
 
16
 
! Отговори
прост ветеринар преди 12 години
Кой контролира спазването на карентен срок на антибиотиците в хранителните продукти от животински произход а на хормоните не знам но знам , кои трябва да го прави !Това е проблем , който не се обсъжда и до кога !Затова сме болни и е голям проблема е безплодието /яловоста / на населението вРодината ни!
50
1
 
2
 
! Отговори
Rado преди 12 години
до 28 Наи-близо до изтината!!!
49
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За 48, а и останалите , които не знаят или подценяват кемтрейлс да потърсят филма Зловещите сенки на Chemtrails, с БГ надписи е, така за повече инфо! Това е по-лошо и от ACTA, но за него мислим, едва ли не някой там иска да ни шашка! Кемтрейлса над БГ е истина и също тайно е разрешен от 6 години! Позаинтересовайте се още за ваксини, които напоследък се рекламират едва ли не за всичко!?, произхода на СПИН, за Georgia Guidestones, мass graves FEMA camps и ще видите ЖЕСТОКАТА ИСТИНА!
48
1
 
21
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 12 години
"При положение, че има само два екарисажа, единият - в Шумен, другият - във Варна, какво се случва със семейството на баба и дядо в село в област Монтана, на които им умира магарето? Защото да се извози трупът му от Монтана до Шумен струва повече от едно магаре. Това мъртво магаре директно ще отиде в някое дере". От практическа и реална гледна точка- това си е точно така, както е казано и написано! То няма как да стане по друг начин!!!
47
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да бе,кучето мви ще пукне и аз ще давам пари за пътешествие до варна...директо го бухкам във пръста,па я му харесва,я не му харесва.Я хигиената не я тачим.
46
1
 
3
 
! Отговори
до48 от45 преди 12 години
къв самолет, кви 5 лв.