Борисов за язовирите: Да не действаме "след дъжд-качулка"

"През лятото добитъкът ще мре за вода"
Обновена: 17 фев 2012 16:50 | 17 фев 2012 16:46,
58
Борисов за язовирите: Да не действаме "след дъжд-качулка"
Снимка: Impact Press Group

Властите не бива да действат на принципа „след дъжд – качулка“, като допускат да се случват бедствия, а след това дават пари за справяне с последиците от тях,  отсича премиерът Бойко Борисов на заседанието на Министерския съвет в сряда.

„Истинските стопани на една държава трябва да гарантират сигурността на хората. Ще разрушаваме всичко, което носи опасност и риск за живота им“, категоричен бе Борисов.

Изявлението му бе реакция на докладваното от министрите за състоянието на язовирите в страната. Те показали, че от 103 проверени водни басейна в шест били установени по-сериозни проблеми.

Най-плашещо било положението с язовир „Валога“ край Берковица, съобщава министърът на икономиката Трайчо Трайков. Отводнителният кран на съоръжението бил запушен и отговорните органи правели всичко възможно да отстранят повредата.

Бившият кмет на Берковица пък отказвал да даде язовира под аренда по неизвестни причини. Все още нямало данни за това колко ще струва отстраняването на повредата, но държавата щяла да поеме разходите, независимо от икономическите загуби.

„Трябва да се знае, че до момента в историята на България бракуван язовир няма“, категоричен е Трайков.

В този контекст премиерът подчертава огромното значение на язовирите не само за енергетиката, но и за селското стопанство. И допълва, че това ще стане явно при настъпването на големите жеги, когато „добитъкът и полята започнат да мрат за вода“.

Борисов добавя, че евентуалното разрушаване на този тип водни басейни в момента означавало „да си изхвърлим юргана през лятото“.

„За мен е хиляди пъти по-разумно да разрушим, да направим и да осигурим и вода, и живот на хората, със сигурност като пари ще струва по-малко, отколкото сега, когато милиони заминават по засегнатите райони“, обяснява министър-председателят.

Той нарежда на министрите си да проверят как са усвоени средствата, отделени за възстановяване на щетите от наводнението в град Цар Калоян – 498 милиона лева.

„Да се види в архива на „Бедствия и аварии” колко реки са прочистени, канали, диги, язовири отремонтирани... Да знаем, защото това са половин милиард лева дадени“, настоява Борисов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лошото е че за много неща нищо не се прави в държавата и то от години и когато и при което правителство се случи ги обвиняваме за некадърни. То принципно политиците са такива защото дойдат 3 години крадът и на четвъртата работят малко нещо и накрая за 20 години преход само разруха. Интересното е че при с. Бисер говорят за проблеми натрупани от 30-40 години.
43
1
 
2
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
БОКО КЪСНО Е ЛИБЕ ЗА КИТКА, казва народа ниПЪРВО ВЪЗМЕЗДИЕТОИ ЗАТВОРА, ЗАЩОТО ВЕЧЕ ЗНАЕМ- ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ЗНАЕЛО за състоянието на яз. Иваново, АМА... ЧАКАЛИ ПРОЛЕТТА..., а КАРАДЖОВА, пък разкри тайната на... 500-те ЛИПСВАЩИ ЯЗОВИРА... - ТЕ НЕ БИЛИ ЯЗОВИРИ, А СА..."... - По повод на язовир "Иваново" Караджова каза, че става въпрос за авария на ЗАЩИТНО СЪОРЪЖЕНИЕ и силно се надява това да не се повтори в близките дни..." (ЗНАЧИ ИМА И ДРУГИ ТАКИВА, ПРАВИТЕЛСТВОТО ГИ ЗНАЕ, НО БЕЗДЕЙСТВА)ЯВНО СА ВИНОВНИ...!!! НО... И ЛЕВИТЕ СА ЛЕВАЦИ...- Деградираха интелектуално до ниво, да не могат да формулират поне един свястен вот на недоверие, ЕДНО СВЯСТНО ИСКАНЕ, ЗА ИЗСЛУШВАНЕ И ДЕБАТ ПО НЕЩО ВАЖНО...- Например...:1. ПРОБЛЕМА - "ЦАР КАЛОЯН БИСЕР, СЪСТОЯНИЕТО НА ВОДИТЕ И ПЛАН ЗА ПОЛЗВАНЕТО ИМ ДО 2020-50г."2. МИНАЛАТА И ТАЗГОДИШНАТА ГАЗОВА КРИЗИ - СЪСТОЯНИЕ НА ГАЗОВИЯ СЕКТОР И МЯСТОТО МУ В ЕНЕРГИЙНАТА СТРАТЕГИЯ 2020-50г."И за десерт помислете...:- АКО РАБОТЕШЕ НЕФТОПРОВОДА "БУРГАС - "АЛЕКСАНДРОПУЛИС" И ВОДАТА ОТ ЯЗ. ИВАНОВО БЕШЕ МИНАЛА ПРЕЗ НЕГО... ЩЕШЕ ДА СЕ СЛУЧИ НЕМИСЛИМОТОНЕОБХОДИМИ СА НЕЗАВИСИМИ ДЪРЖАВНИ АГЕНЦИИ:- ЯЗОВИРИ И ХИДРО МЕЛИОРАТИВНИ СИСТЕМИ с външен контрол, имащ брутални правомощия.- ГРАЖДАНСКА И ПОЖАРНА ЗАЩИТА И ОХРАНА с подвижни сили и 28 областни бригади с хора и инженерна техника.Ало-о-ооо Гл. ПРОКУРОР:- ДЕЛОТО ПО КОЕТО ДА СЕ СЪДЯТ МИНИСТРИ, да се е образува по: Чл. 335. (1) Който причини наводнение по непредпазливост и с това изложи на опасност живота или имота на другиго, се наказва с лишаване от свобода до три години.(2) Ако е последвала смърт или значителни вреди, наказанието е лишаване от свобода до пет години.- Чакаме, разследването може да започне и срещу неизвестен МИНИСТЪР
42
0
 
0
 
! Отговори
nlm преди 12 години
to navsqkude e taka da ne mislish che samo v bg e taka
41
0
 
2
 
! Отговори
амм преди 12 години
при нас всичко е след дъжд качулка... кога са направили нещо преди да се случи,някоя трагедия. аз не се сещам за такъв момент. ааа да освен изборите там подготовката започна месеци преди събитието верно бе .
40
12
 
1
 
! Отговори
аз преди 12 години
Ей *** Ванката - защо тези *** не са си застраховали имотите? Защото са неграмотни социалистически *** като тебе и нямат на представа как функционира съвременния свят.Само ревете дръжавата да ви избърши осраните соц. ***.
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Ще разрушаваме всичко, което носи опасност и риск..."То по тая логика една административна сграда няма да остане, бе. Мноо твърд тоя...
38
2
 
3
 
! Отговори
АЗ преди 12 години
КОИТО Е ОТ ЛЕВСКИ ДА ЯДЕ ПО ЕДНА КОФА С СМЕСКИ....
37
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ БОЙКО БОРИСОВ----НОВИЯ СЪВРЕМЕНЕН ЛЕВСКИ НА БЪЛГАРИЯ
36
9
 
5
 
! Отговори
АЗ преди 12 години
А ТИ ДОБИКОВА ТИКВО КОГА И ТИ ОТ АЛЧНОСТ ЩЕ УМРЕШ?
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
много е загрижен за водопоя си лятос .....
34
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
мутра *** ,това е всичко
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да си изхвърлим юргана през лятото.През лятото ние си изхвърляме юргана, защото става много горещо.
32
4
 
4
 
! Отговори
...... преди 12 години
Тук всеки си прави свободни съчинения при положение, че ясно е написано: За мен е хиляди пъти по-разумно да разрушим, да НАПРАВИМ и да осигурим и вода, и живот на хората, със сигурност като пари ще струва по-малко, отколкото сега, когато милиони заминават по засегнатите райони, обяснява министър-председателят.
31
0
 
7
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 12 години
Некой да ме светне каква е емблемата на този, известен вече в цял свят, качул на Премера.
30
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 34!На празна плевня покрив не и трябва!На празна тиква шапка не и е нужна!На празна кратуна каквото и да й сложиш, не можеш да я замаскираш!
29
0
 
12
 
! Отговори
Стария преди 12 години
добитъкът и полята ще започнат да *** за водаСвинете - заради липса на достатъчно душове и климатици.Кучетата - поради недостатъчно пържолки.Пенсионерите - поради различни причини.Държавата - дано да възкръсне и следващите поколения да живеят в нормална държава!
28
3
 
1
 
! Отговори
anonimens преди 12 години
няма смисъл да се занимавам с такива като теб вечно недоволни и завистливи прослойки на обществото нямате угодия..сърбогъзи
27
2
 
2
 
! Отговори
до 32 от психиатър преди 12 години
Ами като нямаш 1 милиграм мозък в картонения празен кашон ,който носиш на раменете си как ще помниш ,куха лейко
26
4
 
12
 
! Отговори
шапка на главата преди 12 години
Пожарникарю, не си слагай шапка на главата! На празна колиба покрив не и трябва!
25
2
 
5
 
! Отговори
Жажда за смърт преди 12 години
Гледайте по ТСМ от 04.25 часа филма "Жажда за смърт 2" - екшън с Пойко Порисофф.