Бистрят агресивни мерки срещу убийците на пътя

Без споразумения и условни присъди за пияни и дрогирани шофьори
Обновена: 20 фев 2012 20:09 | 20 фев 2012 20:00,
105
Бистрят агресивни мерки срещу убийците на пътя
Протест срещу условната присъда за мотоциклетиста, убил Лора на пешеходна пътека във Варна. Снимка: Impact Press Group

За драконовски наказанията при причиняване на пътни произшествия настояха на кръгла маса днес в парламента родители на пострадали и на загинали при катастрофи.

Българската асоциация на пострадалите при катастрофи предлагат да отпадне възможността за условни присъди при причиняване на пътнотранспортно произшествие и смърт от лице след употреба на алкохол или наркотици.

Заместник-главният прокурор Валери Първанов и председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Анастас Анастасов посочиха, че ще бъде предложено при причиняване на умишлено пътнотранспортно произшествие да не може да се сключва споразумение с прокуратурата, с което се  избягват ефективни присъди. Идеята беше подкрепена по-рано днес и от вътрешния министър Цветан Цветанов.

"Ние искаме присъди, не искам да чувам условна, искам ефективна", настоя по време на дискусията в НС една от майките - Нели Петрова, чиято дъщеря Лора загина на пешеходна пътека във Варна.

Тя е получила "като сметка за ток" съобщението, че убиецът на дъщеря й е осъден на 2 г. условно.

"Не може съдебната система в България да е такава – да дава такива съобщения. Ще запознаем Европейския съд и ще настояваме да не бъдем приети в Шенген точно заради правосъдната система в България", заяви почернената майка, като нападна остро прокуратурата.

Агресивно законодателство срещу убийците на пътя поиска и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

"Не може човек, който употребява алкохол или наркотици, да има условна присъда. Той трябва да бъде съден с пълната строгост на закона, както и човек, който няма книжка, или човек отнел човешки живот на пешеходна пътека", посочи още вътрешният министър.

По думите му по 1000 или малко над хиляда души годишно загиват във войната по пътищата.

"През последните две години има известно намаление, но ние трябва да ограничим възможността това да се случва", допълни Цветанов.

От асоциацията на пострадалите при катастрофи предлагат при причиняване на смърт да не се допуска възможността за подписване на споразумение с прокуратурата, което не е одобрено от близките на загиналото лице.

"Никой не може да даде смислено обяснение за подобно споразумение и защо не се търси страната на жертвите. Надявам се, че с днешния дебат ще отворим една тема за обществена дискусия", подкрепи идеята Цветанов.

Още по темата

От асоциацията настояват още за криминализиране на отказа за даване на алкохолна проба, да се завишат санкциите за неспиране на пешеходна пътека – глобите да станат 200-300 лв. и при повторно нарушение да се отнема шофьорската книжка за един месец.

Законодателни промени на местно ниво за по-широко използване и поставяне на повдигнати пешеходни пътеки и легнали полицаи, искат още от организацията.

По нейни данни средногодишно КАТ залавя около 26 000 – 29 000 водачи, употребили алкохол, от тях около 11 000 -12 000 са с концентрация над 1,2 промила.

Жертвите при ПТП след употреба на алкохол са: през 2008 г. - 373 ПТП от пияни водачи с 45 загинали и 471 ранени; през 2009 г. – 242 ПТП от пияни водачи с 33 загинали и 331 ранени.

Зам.-министърът на правосъдието Велина Тодорова се разплака, след като родители на загинали по пътищата деца отправиха исканията си и споделиха несправедливите съдебни решения. 

"Трябва да осъзнаем, че има обществена функция, освен да прилагаме закона. Той трябва да се прилага така, че това нещо да не се случва", коментира тя, след като излезе от залата.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че до десет дни ще бъде обявено публично какво предлага правителството. Той добави, че ще разговаря с главния прокурор прокуратурата да налага забрана за напускане на страната на обвиняеми или подсъдими за убийство при пътна катастрофа.

По думите му споразумението с прокуратурата при подобни престъпления или трябва да се сключва само със съгласието на близките, или да отпадне изобщо.

Министърът на транспорта Ивайло Московски отбеляза, че за решаване на проблема трябва да се обединят всички институции и неправителствените организации. По думите му в министерството взимат редица мерки по въпроса и проблема с купуването на шофьорски книжки вече е решен почти на 100%.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
1
 
! Отговори
шитко преди 12 години
Проблемът с липсата на места в затвора се решава ....с нови затвори, а не със строеж на нови магистрали, по които сегашните убийци да продължават да къркат, да карат и да мачкат.
82
0
 
1
 
! Отговори
GMG преди 12 години
"Прокурорите не настояват за по-високи присъди и се съгласяват на споразумения за случаите на убийства на пътя, защото затворите са пълни" - заяви зам.-главният прокурор Валери Първанов пред БНТ. И това ако е обяснение, здраве му кажи! По същия начин може да заяви,че не осъждат закоравелите убийци на 30г. затвор, а на 15 г., защото иначе България се излага пред ЕС с наличието на голям брой такива тежки престъпления или .. ами каквото си иска може да измисли за оправдание г-н Първанов! Остава родителите или роднините на жертвите да открият нови затвори за убийците, иначе няма и да ги съдят! Струва ми се ,че един от зам.гл-прокурори, дали не беше също той ??? във връзка с помилването с перо на Ковачки - 3 г. условно заради укрити данъци на стойност 16 млн лв - отсъди, че не са важни годините затвор, които съдия Александра Йорданова е отсъдила, а Ковачки да върне парите! БГ Темида в действие ?!
81
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
а какво правим с общините- убийци, които са оставили да зеят дупки по асфалта, дълбоки по 45 см ? и от такива дупки се излита в канавката и който оцелее- оцелееда не говорим, че има пешеходци, които направо са си самоубийци, те пресичат без изобщо да се интересуват има ли кола на пътя или не.
80
0
 
2
 
! Отговори
Колян преди 12 години
Ярък пример е Румъния, там ако пешеходеца е стъпил на асфалта за да пресича, дори да не е на пешеходна пътека - всички спират. Причината е проста, яка глоба и отнемане на книжка. И за една година румънците се оправиха, няколко пъти минах Румъния, навсякъде пешеходеца е уважаван.
79
0
 
1
 
! Отговори
АЗ МИСЛЯ ТАКА 2 преди 12 години
В цялата работа държавата липсва:- ами ПТП поради дупки, непочистен път, локви (блата), липса на знаци?- наказания за липсваща (изтъркана) маркировка на пешеходните пътеки, липсващи знаци за пеш. пътеки или скрити в дърветата? - Задължителни повдигнати пеш. пътеки по голему илици и булеварди и легнал полоицай по малки улици. Нека се погрижат за случайте, когати пътреката не се вижда- при дъжд, сняг..ако не познаван населеното място, как да знам че има пеш. пътека? Къде е държава / общината?
78
0
 
2
 
! Отговори
wasd преди 12 години
Не разбрахте ли най-накрая че в българия няма съд и полиция? Най-истинското правосъдие е както си го направиш сам
77
0
 
2
 
! Отговори
АЗ МИСЛЯ ТАКА преди 12 години
1. При залавяне на шофьор с над 1 промил или употребил наркотик - конфискация на управлявания автомобила (без значение собствеността);затвор при повторно нарушение. 2. За ПТП след употреба на алкохол/наркотици-само ефективни присъди.3. За жертва на пешеходна пътека обаче не съм съгласен -ако шофьора не познава града може твърде късно да види пешех.пътека (изтъркана маркировка, дъжд, сняг, други автомобили/ситуация на пъте).Затова- лежащ полицай на малки улици, повдигната пеш.пътека на булевард
76
2
 
1
 
! Отговори
до 95 преди 12 години
замълчи донор !!!!! вие сте най нахалните и недисциплинирани на пътя , всяка година такива като теб започват работа в енергото като агитационен материал във вид на жалейка , сваляте си главата и си слагате каската като се мислите за безсмъртни
75
1
 
2
 
! Отговори
моторист преди 12 години
кво само плюете мотористите - за всеки *** на 2 колела се падат по 10 на 4 колела..
74
0
 
7
 
! Отговори
asd преди 12 години
Бистрят и нищо няма да избистрят. Ако имаше воля досега да се е случило. Не е от вчера този проблем. Проблема е, че разковничето е в морала на полицаи, прокурори, съдии. А той няма как да се препрограмира просто така. Пример: на магистрала карам с 130 км/ч и ме изпреварва Audi Q7 каращ с минимум 50-60 км/ч повече. В далечината виждам че го спират полицаи, задминавам и след 5 мин този същия ме изпреварва със същата скорост. А по закон трябва да го спрът и да му отнемат книжката. Сещате се, нали.
73
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Предлагам при употреба на алкохол отнемане до живот на книжката. Едномесечен експеримент: премахване на определен участък ограничението на скороста и след анализ да се актуализира скороста на движение. Предлагам скороста в населени места да е 60 км/ч. Извън населени места 100 км/ч. Предлагам драстични глоби за фирмите поддържащи и ремонтиращи пътищата при наличие на дупки и нарушена пътна настилка. Предлагам при непочистени, кални пътища солени глоби на кметове, областни и шефове на фирми.
72
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как може да се нарича закон за движение по пътищата, това по което се движим не са пътища.И понятието несъобразена скорост какво означава, нали те я същите дето го използват са определили разрешената скорост в закона(или зависи от случая да не вземе да ги съдим).Безумни пътища маркировки пътни възли и пътна инфраструктура неграмотни контролиращи органи(повечето актове отпадат в съда поради неграмотно съставяне) и не на последно място култура и на пешеходците и на шофьорите!!!!!!!!!!!!
71
0
 
16
 
! Отговори
Парламента е виновен преди 12 години
Прокуратурата се напълни с печалбари и хора с изродско съзнание. Не само прокуратурата и съда, но и в цялата Българска администрация има ***. За 6 месеца работа, 48 бона бонус. Законно било да ни ограбват. Да ви го начукам на такива закони, господа депутати. Вие сте една некадърна и алчна шайка от мошеници, дето сътворявате такова чудовище. По-добре честен диктатор, отколкото банда демагози и мошеници да ни управляват.
70
2
 
7
 
! Отговори
Смърфиета преди 12 години
Браво Деяне, аз откога говоря че изхода от БГ действителността е емиграция. Зарязвайте всичкото *** да се трепе, интегрира и краде един от друг. Навсякъде има катастрофи и престъпления от всякакъв характер, но има и наказание. За да извършиш престъпление или да надуеш газта се искат по-големи "топки" както и ясното съзнание че ще има последствия. В БГ е ясно че ядове няма да береш и затова всички са "газ до дупка". А то дупки уви на всеки метър .....
69
0
 
1
 
! Отговори
до 71 преди 12 години
В случая не говорим за превишена скорост. Отделно че в Германия когато има ограничение - е защото има реална необходимост от това, а не е просто КАТаджийска хранилка като у нас. А в Германия да не би да няма катастрофи и жертви?
68
0
 
12
 
! Отговори
??? преди 12 години
Каквото и да правят, нищо няма да направят ! Мерки, закони, дрън дрън. Няма спасение от животинското държание на някой индивиди. Като прибавим и далаверите за книжки става страшно. Алчността, гъзария и мизерия изядоха главата на българина.
67
1
 
5
 
! Отговори
ЗОРО преди 12 години
Прекалено много са неможещите и "***" по пътищата,маркировка липсва,за култура да не говорим.......и...съд липсва....Е КАК ДА СЕ ОПРАВЯТ НЕЩАТА...ЕДНО ПО ЕДНО-ДА ПОЧВАТ!!!!!
66
1
 
19
 
! Отговори
? преди 12 години
А кой ще направи пешеходните пътеки някак си видими?50% от пешеходните пътеки с орлов поглед не можеш да забележиш?А кой ще направи подлези и надлези?А кой въобще мисли да облекчи живота на съвестния шофьор?Кой ще преразгледа ненужните ограничения-хранилки?Спомням си преди време.. случи се да шофирам с САЩ. Имаше дупка.. понечих да я заобиколя... спътниците ми шеговито подметнаха: Не я заобикаляй.. ще ни познаят че сме от източна европа..
65
1
 
2
 
! Отговори
never ever преди 12 години
81- БайМъдо, давам пример за 1 нещо: жените ни са като хората! Toва или не се оценява, или едва като се сблъскаме с кравите на Запад :)
64
0
 
15
 
! Отговори
Автокурсистка преди 12 години
Не само законите са калпави...!От голямо значение е и КОРУПЦИЯТА в частните автошколи и в ДАИ!Публична тайна е как се получава шофьорска книжка днес в България!Я идете и вижте по места какво става!Инспекторите Кърджилова и Кехайов от ДАИ-Варна станаха не милионери,ами направо милиардери...