Бистрят агресивни мерки срещу убийците на пътя

Без споразумения и условни присъди за пияни и дрогирани шофьори
Обновена: 20 фев 2012 20:09 | 20 фев 2012 20:00,
105
Бистрят агресивни мерки срещу убийците на пътя
Протест срещу условната присъда за мотоциклетиста, убил Лора на пешеходна пътека във Варна. Снимка: Impact Press Group

За драконовски наказанията при причиняване на пътни произшествия настояха на кръгла маса днес в парламента родители на пострадали и на загинали при катастрофи.

Българската асоциация на пострадалите при катастрофи предлагат да отпадне възможността за условни присъди при причиняване на пътнотранспортно произшествие и смърт от лице след употреба на алкохол или наркотици.

Заместник-главният прокурор Валери Първанов и председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Анастас Анастасов посочиха, че ще бъде предложено при причиняване на умишлено пътнотранспортно произшествие да не може да се сключва споразумение с прокуратурата, с което се  избягват ефективни присъди. Идеята беше подкрепена по-рано днес и от вътрешния министър Цветан Цветанов.

"Ние искаме присъди, не искам да чувам условна, искам ефективна", настоя по време на дискусията в НС една от майките - Нели Петрова, чиято дъщеря Лора загина на пешеходна пътека във Варна.

Тя е получила "като сметка за ток" съобщението, че убиецът на дъщеря й е осъден на 2 г. условно.

"Не може съдебната система в България да е такава – да дава такива съобщения. Ще запознаем Европейския съд и ще настояваме да не бъдем приети в Шенген точно заради правосъдната система в България", заяви почернената майка, като нападна остро прокуратурата.

Агресивно законодателство срещу убийците на пътя поиска и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

"Не може човек, който употребява алкохол или наркотици, да има условна присъда. Той трябва да бъде съден с пълната строгост на закона, както и човек, който няма книжка, или човек отнел човешки живот на пешеходна пътека", посочи още вътрешният министър.

По думите му по 1000 или малко над хиляда души годишно загиват във войната по пътищата.

"През последните две години има известно намаление, но ние трябва да ограничим възможността това да се случва", допълни Цветанов.

От асоциацията на пострадалите при катастрофи предлагат при причиняване на смърт да не се допуска възможността за подписване на споразумение с прокуратурата, което не е одобрено от близките на загиналото лице.

"Никой не може да даде смислено обяснение за подобно споразумение и защо не се търси страната на жертвите. Надявам се, че с днешния дебат ще отворим една тема за обществена дискусия", подкрепи идеята Цветанов.

Още по темата

От асоциацията настояват още за криминализиране на отказа за даване на алкохолна проба, да се завишат санкциите за неспиране на пешеходна пътека – глобите да станат 200-300 лв. и при повторно нарушение да се отнема шофьорската книжка за един месец.

Законодателни промени на местно ниво за по-широко използване и поставяне на повдигнати пешеходни пътеки и легнали полицаи, искат още от организацията.

По нейни данни средногодишно КАТ залавя около 26 000 – 29 000 водачи, употребили алкохол, от тях около 11 000 -12 000 са с концентрация над 1,2 промила.

Жертвите при ПТП след употреба на алкохол са: през 2008 г. - 373 ПТП от пияни водачи с 45 загинали и 471 ранени; през 2009 г. – 242 ПТП от пияни водачи с 33 загинали и 331 ранени.

Зам.-министърът на правосъдието Велина Тодорова се разплака, след като родители на загинали по пътищата деца отправиха исканията си и споделиха несправедливите съдебни решения. 

"Трябва да осъзнаем, че има обществена функция, освен да прилагаме закона. Той трябва да се прилага така, че това нещо да не се случва", коментира тя, след като излезе от залата.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че до десет дни ще бъде обявено публично какво предлага правителството. Той добави, че ще разговаря с главния прокурор прокуратурата да налага забрана за напускане на страната на обвиняеми или подсъдими за убийство при пътна катастрофа.

По думите му споразумението с прокуратурата при подобни престъпления или трябва да се сключва само със съгласието на близките, или да отпадне изобщо.

Министърът на транспорта Ивайло Московски отбеляза, че за решаване на проблема трябва да се обединят всички институции и неправителствените организации. По думите му в министерството взимат редица мерки по въпроса и проблема с купуването на шофьорски книжки вече е решен почти на 100%.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Автомобили над 120 конски сили в България не трябва да се вкарват...Нямаме съвест, морал и мислене за подобни машини!
2
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Затвор,конфискация на имуществото,и след затвора да работят 1 година в моргата.
1
5
 
27
 
! Отговори
ace of spades преди 12 години
НЕКА! На България й трябват крумови закони за да се научи обществото...