ГЕРБер мрънка от висока сметка за парно

За януари трябвало да плати 480 лева за 88 кв. м
Обновена: 20 фев 2012 14:45 | 20 фев 2012 12:00,
208
ГЕРБер мрънка от висока сметка за парно
Валентин Николов иска промени в Закона за енергетиката. Снимка: архив, Булфото

Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов се оплака, че е получил 480 лева сметка за парно за месец януари за апартамент от 88 квадратни метра.

Той ще внесе жалба при топлинния счетоводител, защото оспорвал начина на разпределяне на топлинната енергия, която се измерва от топломера на абонатната станция.

"Има неяснота как се формират сметките и абонатите са крайно объркани", призна народният представител пред БНТ, който се обяви за промени в Закона за енергетиката в края на миналата седмица.

Николов, който е зам.-председател на парламентарната икономическа комисия, е убеден, че има и кражби на топлинна енергия.

Тя се осъществявал по три начина - чрез сваляне на радиатор, който по-късно отново се монтирал и се използвало парното,а така със сметката се натоварвали съседите. 

Вторият начин е чрез манипулация на уреда за дялово разпределение и третият - договорка с отчетниците на топломерите да напишат неверни числа при отчитането на топломерите.

Още по темата

"Вече е време за нови разисквания по темата", обяви Николов.

Той вече предложи кражбата на топлинна енергия да се криминализира, да се въведат топломери с дистанционно отчитане и термокамери в абонатните станции. Идеите тепърва ще бъдат подложени на обществено обсъждане.

От "Топлофикация София" вече обявиха, че започват проверка на всички януарски сметки за парно, които са със 17% по-високи в сравнение с декември миналата година.

Според данни на Изчислителния център на компанията количеството потребена енергия, отчетено по общите топломери в сградите-етажна собственост през януари 2012 г. е било със 17 на сто над това за декември 2011 г.

Николов обяви, че неговата сметка от 480 лева със сигурност надвишава тези 17%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
4
 
2
 
! Отговори
до 128 преди 12 години
Аз говоря за центъра ,а не за гетата ----Люлин,Младост,Надежда ,Факултето и т. н !
116
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз пък мрънкам от некадърното управление на ГЕРБ.
115
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Номер 131 Ужас,не се ли сещаша, че Топлофикация няма нищо общо с тези кражби. Ти заедно с останалите сте си избрали кой да ви измерева и разпределя потребеното и сте се съгласили за начина, по който го прави. Защо намесваш Топлофикация?!
114
2
 
7
 
! Отговори
БББ преди 12 години
ЦЦЦЦц можело 4800лв. да му напишат и направо да затварят крадливите топлофикации. Как може в Сливен за 100лв. на месец да имат топла вода и парно а в Пловдив и София за 200-300лв. да нямаш................
113
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
480 лева сметка за парно за апартамент от 88 квадрата е доста малко. Най-вероятно тук влиза и топлата вода при непрекъснато работещи радиатори на парното. Ако си е сменил радиаторите и е сложил по-мощни, би трябвало да плати и повече от тези мижави 480 лева. Нека този депутат от ГЕРБ да не се сравнява с пенсионерите, които мръзнат и не пускат парното, защото нямат пари да си го плащат.
112
3
 
11
 
! Отговори
Ужас преди 12 години
Нещо не мога да разбера подигравката аз да плащам двойно, ако някой ***-съсед краде!? Все едно аз като търговец да кажа на клиент - ти ще купуваш на двойна цена, защото твой съсед ми обра склада! Ами нали затова има мениджъри, да измислят как да не им се краде услугата и да има контрол! Що за подигравка към нас, редовните платци! Плюя на такива *** като Топлофикация! наче сметка за Януари 100-150 евро при темп. до -19 е нормална, просто месечна заплата 200 евро не е!
111
2
 
6
 
! Отговори
Светлозар Петков преди 12 години
Това е продължителна държавна политика. Да се създават НАСИЛА проблеми, за да се отклонява вниманието от истински проблеми. Закона е ПЕРВЕРЗЕН и обслужва ГЕНОЦИДА.Проведени от мен експерименти доказват, че формулите за Сградна Инсталация и за макслимално отдадена енергия от радиатор са завишени в ПЪТИ. Това е доказано и от специзлисти в областта, но 'държавата' оставя тези ненормалности години наред. Какво прави човека? Ами като го краде държавата и той краде... Има решения, но не се прилагат!
110
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много ми е интересно как някои се отопляват с климатици, които примерно работят при температури над минус 10 градуса? Всъщност знам как - отиват да живеят при родителите си, които са с парно, още докато навън е само минус 5-6 градуса.
109
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Напротив, в богатите страни, богатите си живеят в отделни изолирани квартали, а бедните се тъпкат и плащат наеми на богатите в гета в столицата. И в България стана точно така при капитализма - Плевнелиев например има няколко изолирани двореца, Цветанов и Борисов имат къщи, а са отдали апартаменти под наем и така бедните софиянци и провинциалисти се тъпчат в гетата на Люлин, Надежда, Младост, Факултета и т.н.
108
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По Ботев:-----------------------------Пък който иска, та тегли -тежко му нима ще кажа?Христо Ботев--------------------------Спри жено тоз телевизор,че ме главата заболяот тези *** реклами,от тези турски сапунки,от простотии и шоу!Не ща новините да гледам,къде, кого, как убили,къде, кого, как ***,кой със кого се срещнал,какви си думи казалии какво е това значело!Писна ми от тези пуяци,къде ги въртят по програми,къде по между си се канят,па си гостуват, въздишатпревземат се и се лигавят!Писна ми от празноглавци,от прости смешки просташки,от лични драми на показ,от журналисти без мозък,къде четат съобщават,това що им се позволява!Писна ми от политици,кой от кого по-продажен,по-нагъл и по- коварен,да ми говорят глупости,днес едно, утре обратнои да ми казват да търпящото такова било времето!Че те не били виновни,че те нищо не знаят,къде какво е ставало,кой е крал, кой е изнудвал,и кой е живял над закона!Писна ми да плащам данъци,та гушите им да пълня,на депутатите в парламента,на бюрократи по кабинети,на полицаи и на съдии,на премиер и минстри,и на бездарни артисти,на празноглави учени,на кметове и съветници,на всичките тея хрантутници,таз *** самодоволна.Не ща вече никой да слушам,не ще да вярвам на никого,закони не ще да спазвам,щом не важат за всички!Па който иска, да гледа,да гледа още да вярва,да вярва и да въздиша,и есемеси да праща,и данъци да си плаща -тежко му нима ще кажа?
107
1
 
10
 
! Отговори
Истината преди 12 години
Масово се бърка каква е реалната услуга и за каква друга услуга всъщност плащаме.Реалната услуга при парното е поддържане на определена темпераура в сградата/както беше до 1989-та/,но вместо реалната услуга сега плащаме за нещо друго - кой какво бил потребил и съответно започват разприте,защото не това е реалната услуга.Какво от това,че можело да се прокарат и хоризонтални инсталации и някакво по-точно измерване. Единственият варианът е връщане съм предишната услуга и плащане според кубатурата.
106
2
 
8
 
! Отговори
До 118 преди 12 години
Единственото което се ползва е подгяването на топлата вода. И само него бих платил , ако ми даваха тази възможност. Проблема е че никой не разделя сметката на парно и топла вода. А колко ми се топли сградата за това че имам инсталацията ме боли оная работа. По тая логика да купувам на съседа дето е над мен и е с камина 1/4 от дървата, щото е затоплил. Или на тоя под мене 1/4 от тока щото и той е затоплил а пък аз съм си махнал радиаторите и поддържам 20*.
105
1
 
5
 
! Отговори
физик в БАН преди 12 години
Работя в БАН като физик за 236 лева. Шефа има проект за 350 000 евро от които не дава нищо, нито за хонорари, нито за наука по какъвто и да било начин. Затова: Незабавно да се спрат всички научните проекти. Документите им да се изземат от прокуратурата и да започнат разследвания. Защо трябва да е нормална да напишеш проект че еди кой си институт ще свърши работата, че не си длъжен да даваш хонорари и да си лапнеш паричките на частно.
104
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ХА ХА ХА да откраднат от БАШкрадеца
103
7
 
3
 
! Отговори
до 120 преди 12 години
Панелките ще ги събаряме ,....50г.им е годноста !
102
5
 
4
 
! Отговори
тихо преди 12 години
Така е при ---КАПИТАЛИЗъМА!Богатите в столицата ,останалите на ----село !
101
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 104Да прав сте. техническото решение е хоризонтално разпределение и отделен топломер за всяка собственост . Това обаче за панелните блокове ще струва МНОГО ПАРИ - ново проектиране, нов монтаж и т.н. и т.н. Другото важнно нещо е в ЗЕ да се запише, че загубите по мрежата не трябва да надхвърлят определен процент - напр. 18%. Всичко над него се поема от доставчика защото сега и, плащаме и ОГРОМНИТЕ ЗАГУБИ ПО МРЕЖАТА. В София през зимата могат да се видят трасетата на трасетата на топлопроводите
100
1
 
13
 
! Отговори
стан преди 12 години
Уважаеми, аз получих сметка за м. Януари от 280 лв., при свалени радиатори от 3 /три/ години. апартаментът ми е 68 кв.м.
99
14
 
4
 
! Отговори
77777 преди 12 години
Доста глупости се изписаха на тема - не ползвам, ама плащам. Къде е истината? Истината е, че всички в една топлофицирана сграда ползват парното, даже и да нямат радиатори. Как иначе ще се обясни една нормална температура от 19 градуса при изключени радиатори и външна температура до минус 3-4 градуса. даже погледаното не толкова тесногръдо, парното отоплява цялата сграда, а не части от нея и собствениците или живеещите в сградата би трябвало да си плащат точно за това - че в сградата им е топло.
98
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако си изолирам тръбите, които минават през апартамента ми, вместо да им тегля един флекс И си разкарам радиаторите, каква сградна инсталация ще ми искат тогава ? Много ми е интересно.