Сметките за парно високи заради съседите ни

Имало недостатъци и в топлинното счетоводство
21 фев 2012 12:30, Красимир Ангелов
178
Сметките за парно високи заради съседите ни
Снимка: Reuters

Високите сметки за топлинната енергия основно се дължат на некоректното отношение вътре в етажната собственост, категоричен е председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

"Топлинното счетоводство е дейност, която е извън дейността на ДКЕВР. Нашата практика обаче показва, че повечето жалби са свързани с моментни изкривявания на топлинното счетоводство и некоректно отношение в самата кооперация", допълни той.

Шефът на енергийният регулатор изчисли, че ако потребителите ползват парно толкова, колкото преди година, сметките им не би трябвало да се увеличат с повече от 12%.

Семерджиев обаче призна, че има сериозни недостатъци в начина, по който се води топлинното счетоводство.

"Един от начините да се избегнат изкривяванията е изравняването на сметките да се прави по-често от веднъж годишно. Също така различните топлофикации биха могли да участват на пазара на топлинните счетоводители и така контактът с потребителите ще е по-пряк", заяви още Семерджиев.

Още по темата

Същевременно стана ясно, че кметът на София Йорданка Фандъкова е възложила проверка на всички сметки за топлоенергия в София, които са по-високи от обичайното.

"Хората в тежката криза не могат да си позволят да плащат толкова високи сметки за парно", призна тя и призова да има баланс между качество и социално поносима цена.

По думите й Топлофикация трябва да си върне доверието в своите клиенти, защото те са хората, с чиито пари дружеството се издържа и функционира.

Фандъкова отбеляза, че енергийната инфраструктура е остаряла и трябват инвестиции, за да се избегне изоставането.

"Състоянието на мрежата е лошо, защото в нея не е инвестирано дълги години, това трябва да се преодолее и с подкрепата на бизнеса можем да се постараем да ускорим този процес", заяви Фандъкова и допълни, че  изискванията към експлоатационните енергийни дружества са да се инвестира максимално, но и да се запази социалната цена на услугата, "защото в условия на криза гражданите не могат да си позволят високи цени".

Кметът на столицата призна, че повече от 30 години не е правена сериозна инвестиция в "Топлофикация София" и сега за първи път се подменя една от основните мощности в ТЕЦ "София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
1
 
3
 
! Отговори
възмутена преди 12 години
колкото и да се възмущавам от извращенията в нашата Държава поза няма.Помните ли оня ШУШУЛОВ.Работи срещу интересите на хората.ама Господ го наказа .такадапострадат всички самозабравили се бъл. управници.
122
2
 
1
 
! Отговори
LEONMESSI преди 12 години
SAMO KAZVAM AKO TOVA BESHE V ATHENS,MADRID ILI MILANO ILI KADETO I SHTE DA EBILO V EVROPA ...SAM SIGUREN TRABI TE NA PARNOTO I NEREDOVNITE SMETKI ...SHTJAHA DA ZAPALAT PARLAMENTA NO NE EDIIN ILI DVAMA ILI AZ SEGA NEMOGA ...KATO VSICHKI PRODAGNI I BESHARAKTERNI BG.......TAM NESHTATA SA DRUGI
121
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В блок който е вързан за топлофекация, климатика си е нож с две остриета. В панелен апартамент 80 кв.м плащам за ток (за климатика основно) между 110 и 140 лева + 120 кинта за топлофикация сега в студовете.
120
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако някой сметне колко енергия излиза от топлофикациите, колко газ изгарят и колко енергия се подава към абонатите, ще може да забележи, че "консумираната" от гражданите енергия е в пъти повече от тази получена при изгаряне на горивата. Подобни, чудодейни закони на физиката, важат от цялата галактика само в България, като дори в сериите за Хари Потър, авторката и сценаристите са се въздържали от чак такава ексцесии над научната мисъл. Тук обаче, това не прави почти никому впечатление, а прокуратура и икономическа полиция явно са толкова скарани с обучението в 8 клас, че не могат да направят една проста сметка и да арестуват някого, за тези крупни надписвания и кражби измерими в милиарди левове. Писна ни да ни крадат с цени на ток, горива, парно, вода, телефон ... Facebook - groups
119
2
 
2
 
! Отговори
499975 преди 12 години
DA SMETKITE GOLEMI NARODA MALCHI ...AKO TOVA BESHE V GRECIA BEZOBRAZNO OBIRANE NA HORATA ZA TRABI ZA SMETKI ...OBEDEN SAM ZA DVA DENA ATENAS E UNISHTOGENA I NAI VECHE RAZBRANA ..A TUK VSEKI SI TRAE I PLASHA KATO POP ...TEKA SME BILI I PREDI TURSKO ROBSTVO I SEGA SME TEKA ..
118
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега нали имаме демокрация и пазарна икономика. За колко ни продават сиренето? Продават ни на цена, която ние сме готови да платим. Така е и с всичко друго,така е и с парното.Къде е тук кражбата на Топлофикация,която някои сънуват? Да,би могло да кажем цените за парно и топла вода да са по-ниски, но това какво значение има? При пазарната икономика всеки гледа да сложи максимално високи цени.Това означава,че засега парното е най-евтиното, щом не преминаваме масово на ток,газ, слънчева топлина,...
117
1
 
2
 
! Отговори
129 преди 12 години
Не съм я забравил просто съм дал някакви приблизителни цени по няколко важни параметри и изобщо не опитвам да агитирам някой кое как и защо да ползва. Играл съм си преди време да смятам и изчилслявам и накрая резултата беше много *** - за един 10 г. период от време всички варианти даваха приблизително еднакви параметри - демек с каквото и да се грееш ще си платиш за гяволъка пак толкова :)))).Аз съм си решил проблема с изолация и климатици. Инвестицията ми е излязла около 30 бона, но сега плащам доста малки сметки. Не коментирам обаче въпроса, че ако си държах тия пари на срочен влог при лихва от 6% само за година това щяха да са ми 1800 лв. които щяха да ми стигат да си покримав разходите за парно или ток за горе-долу целия отоплителен сезон :)))
116
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Семерджиев е за бесило! С кол в *** като Кадафи преди това! Смърт за тоя ***!
115
1
 
1
 
! Отговори
До наблюдател преди 12 години
Забравил си една "малка" подробност - инвестициите за всяко едно такова нещо, през какъв период трябва да ги подновяваш и колко ще ти струва поддръжката им. Отделно си забравил друга "малка" подробност - това за климатиците може би е вярно, но за външна температура от плюс седем градуса. А ако температурата падне до минус 10 градуса какво правим? А ако стане минус 20 климатика ще работи ли изобщо?Отопление на дърва - къде ще ги складирам, в хола си ли? Газта - колко бутилки ще ми трябват?
114
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кви съседи кви пет лева веее? Нали и аз съм съсед на някого? Е кво, да не ми кажат че съм крадец!!!!!Мамка им ***, единствените крадци са Топлофикациите!!! Ако напиша кво им мисля ще ме баннат завинаги, но ги уверявам че нищо хубаво не им мисля! За свещи са!!!
113
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички правителства след прехода, с единодушната подкрепа на така наречените народни избранници ревностно отсояват социалистическите ценности спрямо топлофикациите. Къде по белия свят, някой откраднал, а съседите му ще плащат откраднатото? Може ли някой да посочи черно на бяло, абонатите на топлофикациите да са подписвали документ с който стават поръчители на съседите си? Утре политиците може да решат, че ако съседът ми извърши престъпление, етажната собственост ще лежи солидарно в затвора!
112
3
 
1
 
! Отговори
??? преди 12 години
Някой може ли смислено да ми обясни защо смята, че Топлофикация са виновни начина на разпределние на сметката в блока, когато това го правят топлинните счетоводители които вие сте си избрали?
111
3
 
2
 
! Отговори
наблюдател преди 12 години
Ох, убеждавам се, че в тоя сайт са най-големите специалисти и всеки от тях е открил някакъв нов физически закон на термодинамиката, който обезателно е верен и работещ :))). Защо трябва да се плещят толкова глупости не знам - хората отдавна са открили топлата вода :))), а нещата са очевадни и са както следва:За да отоплиш едно помещение с определена кубатура ти трябват N- KW (за оеднаквяване давам тази мерна единица) отоплителна мощност към които добавяш и N' KW топлинни загуби. Е от там всеки може да сметне и да види кое колко е:термопомпите няма да ги коментираме, защото те са вариант само за къща.1. хиперинверторен климатик - между 4,5 и 6 - КПД - демек 1 киловат вложена мощност 6 киловата отделена топлина - цена на киловата 2 ст. (осреднено дневна - нощна 16 ст)2. инверторен климатик - КПД около 3 цена киловат 5,3 ст.3. обикновен климатик - КПД около 1,5 цена 10 ст.4. природен газ - КПД 1 - цена киловат около 9 ст.5. парно - КПД (без загуби по трасето) между 0,7 - 0,9 - цена на киловат около 12 ст.6. дърва - КПД камина с водни ризи около 0,8 - цена на киловат около 8 ст.7. дърва - КПД обикновена камина 0,5 - цена киловат около 10 ст.на въглища е с около 2 ст. по-скъпо.8. цена ток обикновена печка или радиатор КПД 1 - осреднена цена някъде около 16 ст. за киловат.Остава всеки да си сметне индивидуалните топлозагуби свързани с отдаваната темперетура от стени, джамове и т.н. и сам да види колко биха му стрували алтернативите и кое е най-евтино.
110
0
 
2
 
! Отговори
Факт преди 12 години
Имам преки наблюдения за няколко апартамента в различни сгради с парно:1/ 80 квадрата необитаван от няколко години,сметка за януари е около 60 лева,а температурата между 17 и 18 градуса в студовете. 2/ 80 квадрата обитаван от работещи през деня хора,сметка за януари около 180 лева, температура, когато хората са там - около 22-24 градуса3/ 100 квадрата обитаван целодневно, но без топла вода, само парно - сметка за януари 200 лева4/ 64 квадрата - семейство с малко дете, сметка за януари 130 лв
109
2
 
5
 
! Отговори
закрепостен преди 12 години
Естествено, че съседите са виновни, да не си помислите, че новите "Вальо Топлото" са виновни !!!
108
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А защо тока не е по-евтин заради съседите????
107
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А накрая на изравнителните сметки се оказва, че съседите не са крали. И се оказва, че при мене всичко си е точно. В уравнението с топлофикация всички компоненти са ясни, с изключение на един и това е прословутия коефицент който те си определят така както им е угодно, и това какво и колко си потребил няма никакво значение!
106
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изобщо всички са виновни и съседите и папата и Далай Лама, само не и гадовете от Топлофикациите, които надписват сметки като за последно! Неее, как може дори да си помисля, че те имат нещо общо с нериалните сметки. Няма такова нещо! Те са най-честните хора на света.
105
4
 
4
 
! Отговори
77777 преди 12 години
Най-гръмогласно обвиняват Топлофикация, че краде, тези, които крадат от съседите си. Ако съседите не крадат, сметките ни за парно може да станат и два пъти по-малки.В случая с тази статия, нещата са казани много витиевато - съседите са виновни. Това не значи задължително, че съседите те крадат. Може просто съседите да имат значително по-голямо потребление в сравнение с базата, по която им се пресмята, т.е. миналогодишния им дял в потреблението на сградата. Изравнителната сметка ще го оправи.
104
7
 
1
 
! Отговори
До 116 преди 12 години
116, бягай да си пиеш хапчетата