Сметките за парно високи заради съседите ни

Имало недостатъци и в топлинното счетоводство
21 фев 2012 12:30, Красимир Ангелов
178
Сметките за парно високи заради съседите ни
Снимка: Reuters

Високите сметки за топлинната енергия основно се дължат на некоректното отношение вътре в етажната собственост, категоричен е председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

"Топлинното счетоводство е дейност, която е извън дейността на ДКЕВР. Нашата практика обаче показва, че повечето жалби са свързани с моментни изкривявания на топлинното счетоводство и некоректно отношение в самата кооперация", допълни той.

Шефът на енергийният регулатор изчисли, че ако потребителите ползват парно толкова, колкото преди година, сметките им не би трябвало да се увеличат с повече от 12%.

Семерджиев обаче призна, че има сериозни недостатъци в начина, по който се води топлинното счетоводство.

"Един от начините да се избегнат изкривяванията е изравняването на сметките да се прави по-често от веднъж годишно. Също така различните топлофикации биха могли да участват на пазара на топлинните счетоводители и така контактът с потребителите ще е по-пряк", заяви още Семерджиев.

Още по темата

Същевременно стана ясно, че кметът на София Йорданка Фандъкова е възложила проверка на всички сметки за топлоенергия в София, които са по-високи от обичайното.

"Хората в тежката криза не могат да си позволят да плащат толкова високи сметки за парно", призна тя и призова да има баланс между качество и социално поносима цена.

По думите й Топлофикация трябва да си върне доверието в своите клиенти, защото те са хората, с чиито пари дружеството се издържа и функционира.

Фандъкова отбеляза, че енергийната инфраструктура е остаряла и трябват инвестиции, за да се избегне изоставането.

"Състоянието на мрежата е лошо, защото в нея не е инвестирано дълги години, това трябва да се преодолее и с подкрепата на бизнеса можем да се постараем да ускорим този процес", заяви Фандъкова и допълни, че  изискванията към експлоатационните енергийни дружества са да се инвестира максимално, но и да се запази социалната цена на услугата, "защото в условия на криза гражданите не могат да си позволят високи цени".

Кметът на столицата призна, че повече от 30 години не е правена сериозна инвестиция в "Топлофикация София" и сега за първи път се подменя една от основните мощности в ТЕЦ "София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
4
 
2
 
! Отговори
77777 преди 12 години
Сметката за парно общо за блока, в който живея е около 3600 лева за седем етажа с по 4 апартамента. Средната площ на апартамент е приблизително 65 квадрата. Средната сметка за един апартамент е около 110 лева за парно и около 20 лева за топла вода. Най-голямата сметка в блока е за 300 лева, а най-малката за около 40 лева. Температурата при изключени радиатори не падна под 17-18 градуса сега в най-големите студове,а иначе не пада под 19-20 градуса, защото блока е с парно. С климатици ще стане ли?
102
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Крадливата софийска топлофикация си надписва както си иска и прибира милиони ей така. Това за крадливите комшии е басня и единствено топлофикация я разказва. Крадецът вика дръжте крадеца. Енергийната мафия прибира лъвския пай от ограбеното от софиянци. Защо топлофикация не фалира след като се твърди че е на загуба не знам си колкостотин милиона? Просто това не е верно. Топлата вода с която се топлим е вторична и не струва нищо на дружеството, защото първо с нея се прави електричество.
101
0
 
3
 
! Отговори
109 преди 12 години
Да, така е. Аз съм на климатици, плюс локално парно за спалните, което се ползва през ноща, че да не ти бучи и сметката ми за ток за много голям апартамен (160 кв.) за януари-февруари беше малко над 200 лв., но не забравяй, че климатика изобщо не е вечен и че на мен ми струваха 5 климатика над 10 бона. За профилактика всяка година отиват по стотак на парче така че не бих казал, че е по-евтино.
100
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Живея си в най обикновенна панелка, без дограми, без изолации, без енргоспестяващу крушки и уреди, хладилника ми е някакъв "Минск" от 80-те печката ми е Раховец и т.н радиаторите ми са откачени от ТЕЦ-а и са сложени нагреватели на ток от сръбските по 2 кв. усилени са до край, като контрола го упражнявам с часовник който нагласям както аз искам. През Януари в най-големия студ стигнах до 6 часа работа на денонощие. Но за последните 2г няма случей сметката за ток да е по-голяма от тази на ТЕЦ-а.
99
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако ще и по три пъти в месеца да се отчита потреблението, съседите, които крадат пак ще си крадат.
98
5
 
2
 
! Отговори
77777 преди 12 години
Много сте ми смешни. И сто пъти човек да ви обяснява, пак не схващате. Тръбите не са на Топлофикация, а са ваши - на съсобствениците в сградата.Парно и топла вода от ТЕЦ засега са най-евтини и най-удобни.Дали има загуби по трасето на парното или няма, дали са краде в Топлофикация или не се краде, по абсолютно никакъв начин не се отразява на цената за парно, която плащаме. Тук важат други принципи - пазарна икономика, търсене и предлагане, принципа за максимална печалба и т.н.
97
1
 
11
 
! Отговори
Отвратен преди 12 години
Не се опитвайте с този стил да оправдавате лошото ръководство , състояние и организаия на "Топлофикция" !!!!!! Не бъдете цинични .......... , това се нарича узаконена КРАЖБА ,само че не от съседите !!!!! Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев да дойде да поживее у нас и да ми плати сметаката ,каня го аз .
96
0
 
4
 
! Отговори
Тотев преди 12 години
Наистина трябва да минават по 3 пъти в отоплителния сезон, през 2 месеца и да приемат дори самоотчети, а за кражбите да мисли дружеството, а не съседите.
95
2
 
1
 
! Отговори
103 преди 12 години
Извинявай, но нещо в сметчиците ти ама никак не ми се връзват :))). Някак си няма как да ме убедиш, независимо от дограмите ти и от изолациите ти при -15 навън с 4 конвекторни радиаторчета които реално имат КПД 1 да се сгрееш за 80 лева (щото твърдиш, че лятото демек за топла вода и всякакви други там уредчета палаш също 80). Да не говорим, че така дадено инфото е бая аджамийско, защото разходите по инвестициите също влизат в цената на отоплението :). Лично аз не бих казал, че ми е безумно евтино отоплението, въпреки че тази година монтирахме хиперинвертор в най-голямото помещение в къщи, който го дават с КПД около 5 (разбира се при 7 градуса навън, а после пада) защото сметката наистина ми е паднала много, но и климатичето струва над 2 бона :). А колко ще преживее ще видим.
94
0
 
5
 
! Отговори
мнение преди 12 години
Това е най стария и *** аргумент , който го слушам през последните години.Та как могат инкасаторите да отчитат ежемесечно разходите , а тези на Топлофикация -не. Колко му е на два месеца да ти очитат потреблението?Отчитат го на две контролни дати.Ако те няма и двата пъти или откажеш-на максимална консумация..Ако оркажеш проверка за алкохол,а???
93
0
 
2
 
! Отговори
до 97 преди 12 години
Съжелявам сладък , но в апартамента с климатиците никога не е имало топлофикация :П
92
0
 
9
 
! Отговори
123 преди 12 години
Сметката ми за януари е 400 лв. - НЯМА ДА Я ПЛАТЯ!!! НЯМА ДА ПЛАТЯ И ПРЕДИШНИТЕ!!! Ненормални сте да искате подобни суми от когото и да било за отопление. А на всичко отгоре не сте сигурни колко е консумирано, за да ми пускате подобни сметки. Половината от месеца ме нямаше и няма как да ви дам дори една стотинка, докато не си преразгледате сметките и ценообразуването!
91
3
 
1
 
! Отговори
90 преди 12 години
То хубаво, ама би ли ме светнал, като не си начислят загубите по трасето в цената на парното, кой ще ги покрие тия загуби :))) По твоята логика Топлофикация ще фалира още след първия отоплителен сезон :))). Нали загубите по преноса също са част от разходите по услугата :)))).А евтин начин за отопление няма братле. Енергетиката си е далавера и възможност овцете да се доят до безкрайност. Или както се казва каквото и да правиш, както и да се въртиш *** ти винаги остава отзад :))). Ако гледаш нещата едно към гьотере най-евтиният ти начин за отопление е като си направиш добра изолация, смениш си дограмата и се грееш с термопомпа. Това е обаче на теория и предвид цените на всичко това ще ти струва там едни 20-30 бона за неизвестно колко години напред и тогава сметките ти за отопление в тоя период ще ти бъдат много ниски, защото подобна система е много ефективна и с много високо КПД. Отоплението с инвертор и хиперинвертор е същата история. Но като теглиш калема и вземеш предвид, че примерно ежегодната профилактика на такива уреди ти е около 100-150 на парче (за термопомпа повече), че все пак в процеса на експлоатация ще имаш и др. разходи за подръжката им, че имат живот по спецификация около 10 г., че самата инвестиция освен да я разбиеш на периоди също си има допълнителна цена и т.н. и най-накрая като теглиш калема те нещата си излизат общо-взето същите. А това е защото в тази област никъде в света цените не се формират на база реални разходи, а на принципа на цената на различните алтернативи :)))
90
0
 
5
 
! Отговори
До 88 преди 12 години
Направил съм го преди 13 години! максимална сметка за ток - 164 лева. Най-често 110 - 120 лева и това за включва битов ток,топла вода и отопление. Лятото плащам по 80 лева. Имам четири конвекторни радиатора, два проточни бойлера и куп техника. Имама обаче и дограма с три стъкла и изолация на всички външни стени. Топлофикацията в момента е най-скъпия начин за отопление при това некачествено, несигурно и съдиращо кожата!
89
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По идея на топлофикация от месец Април 2012г ВиК започват да събират такса охлаждане на всички жилища през които минават техни тръби. А от енергийните дружества ще събират такса електромагнитно поле!
88
4
 
1
 
! Отговори
до 94 преди 12 години
А ще си инсталираш ли и бойлер - още по 40 лв към сметката за ток, не мисля... само мрънкате...
87
0
 
5
 
! Отговори
До № 88 преди 12 години
Топлото, нашето "топло" е "най-топло" и най-скъпо у свето бе, наглец!
86
1
 
3
 
! Отговори
до 92 преди 12 години
Май климатиците не работят често, забравил си да спреш радиаторите в двустайния...
85
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нашият блок - 6 входа, по 15 етажа няма топлофикация. Още едно време са се отказали и хората нямат грижи.
84
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Фандъкова, къде са им начислените амортизации на Топлофикация? Там са парите за реконструкции и модернизации, но сте ги изяли на бонуси, ДМС-та и награди! Да не стени подавали по 50 часа на денонощие вода с температура 300 градуса, та да ни искате повече пари, за парно. На колко градуса излиа от ОЦ, или ТЕЦ водата и на колко градуса се връща обратно, а? Защо ни лъжете и крадете!