Огнян Донев отхвърли обвиненията за монопол при лекарствата

Нямал конфликт с Нешева, извини се на Павлова, че е била в „Софарма“
Обновена: 23 фев 2012 09:42 | 23 фев 2012 09:39,
209
Огнян Донев отхвърли обвиненията за монопол при лекарствата
Огнян Донев. Снимка: Булфото

Гергана Павлова се опита, но сякаш не успя, да създаде механизми, чрез които да поевтиняват лекарствата и да бъде засилена конкуренцията. Това е в интерес на потребителя.

Това заяви пред Нова телевизия  Огнян Донев, изпълнителен директор на "Софарма". През последните дни името му  бе замесено в разкрития, твърдящи, че компанията продава на завишени цени лекарствата си в България.

Скандалът се разрасна, след като зам.-министърът на здравеопазването Гергана Павлова беше освободена от поста си. Премиерът Борисов коментира ситуацията, че при съмнение за непрозрачност във фармацевтичния сектор, най-доброто решение е да бъде отстранен зам.-министър.

„Извинявам се на Павлова за това, че в началото на кариерата си е работила в дъщерна компания на „Софарма", каза още Донев. Той твърди, че никога не е имал конфликт с Нели Нешева – шефката на Националната здравноосигурителна каса, която подаде оставка след скандал с получен бонус.

По думите му „Софарма” е образец за публична компания, която всяка година е сред първите пет за най-прозрачните дружества. Той не прима сериозно обвиненията, че е изградил монопол.

Според Донев не може да се каже дали лекарствата у нас са скъпи или не, защото цената отговаряла на нормативната база, както и на степента на остра конкуренция между отделните производители. „Пазарът решава какви ще са цените“, добави той.
„С настъпването на кризата производителите бяхме принудени да търсим повече възможности, увеличавайки износа, от друга страна, опитвайки се пробиеш на пазари, които не бяха типични. Така Донев обясни защо едно и също лекарство е на различни цени у нас и в други държави.

Още по темата
Българските лекарства са по-евтини от вносните и задават дъното на стойността при лекарствата, категоричен е Донев.

„Различните пазари имат различни ценови равнища, забелязват се разлики между 3 и 5 пъти. Не може да се продава едно лекарства толкова, колкото в Турция, защото компанията ще фалира и няма да може да се издържа“, подчерта шефът на „Софарма“.

Някои от българските лекарства се продават на по-ниски цени в съседни държави, потвърди обаче Огнян Донев.
На въпрос той ли е най-богатият човек в България, изпълнителният директор на „Софарма” заяви, че със сигурност е сред 20-те най-богати в страната, но определено не е  най-богатият човек. Познавам няколко човека, които са по-състоятелни от мен. Състоянието ми е в акции, коментира още той.

СДС вече сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Комисията за защита на потребителите (КЗП) заради скандала със скъпите цени на лекарствата, продавани от "Софарма".

Сините искат КЗК да разследва има ли създадено монополно положение на фирмата на Огнян Донев в търговете за доставка на медикаменти и медицински изделия в системата на НЗОК и МЗ през последните 5 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
0
 
7
 
! Отговори
Moli преди 12 години
Огито не ги отхвърли,а ги отрече...за да отхвърлиш едно твърдение трябва да го опровергаеш....а той само се оправдаваше и на никой не му стана ясно защо трябва да плащаме ние по-голяма част от цената на нашите лекарства в Турция и Сърбия....А хората продължават да питат и губят търпение вече...
155
0
 
6
 
! Отговори
kalin преди 12 години
ми да, не му е мястото там, в КРИБ. И прокуратурата странно мълчи
154
0
 
11
 
! Отговори
milen преди 12 години
постъпете достойно г-н Донев , напуснете КРИБ
153
0
 
3
 
! Отговори
sali преди 12 години
izvinqvash se na pavlova li be MARSHO maikati i maznata fizonomiq izvini se na balgarskiq narod ot koito si kral be mule . She stradash i ti kakto nas *** dolen
152
0
 
4
 
! Отговори
koko преди 12 години
G-n Donev samo se moli na nqkoi bolen da ne mu pisne ot takiva kato teb.I da si poigrae sas jivota ti kakto ti sas negoviq i nakraq drug da ti harchi parite otkradnati ot vsichki balgari
151
0
 
9
 
! Отговори
Човек преди 12 години
Тоя мафиот е за съд и затвор.Какво е отхвърлил-монопола и дъмпинга ли?За чия сметка-на българите или на филипинците? Къде са българите в неговата сметка? Тоя *** упражнява геноцит на българския народ.Ще го търпите ли? Къде са всезнаещите служби? Ще го разследват ли? Къде е законодателството на Републиката? Жалко, тъжно ,грозно!
150
0
 
5
 
! Отговори
eli преди 12 години
"Той не прима сериозно обвиненията, че е изградил монопол." Тия цифри дето ги вади,за пазарен дял,може да си ги завре отзад!Монопола идва оттам,че само Софарма има право да внася много различни лекарства...Прегледайте си аптечките...или са "произведено от Софарма" или са "вносител Софарма" ...
149
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Той даже не знаел , че си има аптеки и склад
148
0
 
8
 
! Отговори
kqlin преди 12 години
никой не ти вярва донев, никой
147
0
 
9
 
! Отговори
милен преди 12 години
не е добре да си играеш с живота на хората
146
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пазарът с животи решава какви ще са цените
145
0
 
9
 
! Отговори
Кольо преди 12 години
Чака ги балтията всичките-Донев ще ги води....Колкото и да се усмихва по любимата му телевизия и да ръси нагло обяснения,искам да вярвам,че няма да му се размине!
144
0
 
8
 
! Отговори
Женя преди 12 години
От Европа ще дойдат санкциите,а тук още глави трябва да хвръкнат
143
0
 
4
 
! Отговори
milen преди 12 години
няма грам да мръднат, ами от Европа ми е надеждата
142
0
 
10
 
! Отговори
Кондьо преди 12 години
Ох, милия той, мамин, невинен. Айде бе, ДАНС, прокуратура, Цецо, няма ли да мръднете малко?
141
0
 
3
 
! Отговори
лилия преди 12 години
съд няма кой да ти даде, ама поне лекарствата да намалят и от КРИБ да излезе, пак ще е добре
140
0
 
11
 
! Отговори
наше преди 12 години
Мисля, че сме си в правото да искаме съд за този долен човек и да поискаме да му се вземат всичките пари и имоти, за да се разпределят както си му е редът.
139
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво е отхвърли този бе....некадърника смотан станал милиардер на гърба на всички нас и на горките болни хора....бива ли такова нещо? И защо се е позволило да продължава толкова време?
138
0
 
7
 
! Отговори
милен преди 12 години
100 млн годишно - не спира да лъже или той, или Констатнтинов.Но лекарствата си седят скъпи, така е
137
0
 
9
 
! Отговори
люси преди 12 години
Гадният мазник не се спира....и как така печелил по 100 милиона , че и отгоре - годишно....и как така нямало монопОл???АААААААААААААА