Огнян Донев отхвърли обвиненията за монопол при лекарствата

Нямал конфликт с Нешева, извини се на Павлова, че е била в „Софарма“
Обновена: 23 фев 2012 09:42 | 23 фев 2012 09:39,
209
Огнян Донев отхвърли обвиненията за монопол при лекарствата
Огнян Донев. Снимка: Булфото

Гергана Павлова се опита, но сякаш не успя, да създаде механизми, чрез които да поевтиняват лекарствата и да бъде засилена конкуренцията. Това е в интерес на потребителя.

Това заяви пред Нова телевизия  Огнян Донев, изпълнителен директор на "Софарма". През последните дни името му  бе замесено в разкрития, твърдящи, че компанията продава на завишени цени лекарствата си в България.

Скандалът се разрасна, след като зам.-министърът на здравеопазването Гергана Павлова беше освободена от поста си. Премиерът Борисов коментира ситуацията, че при съмнение за непрозрачност във фармацевтичния сектор, най-доброто решение е да бъде отстранен зам.-министър.

„Извинявам се на Павлова за това, че в началото на кариерата си е работила в дъщерна компания на „Софарма", каза още Донев. Той твърди, че никога не е имал конфликт с Нели Нешева – шефката на Националната здравноосигурителна каса, която подаде оставка след скандал с получен бонус.

По думите му „Софарма” е образец за публична компания, която всяка година е сред първите пет за най-прозрачните дружества. Той не прима сериозно обвиненията, че е изградил монопол.

Според Донев не може да се каже дали лекарствата у нас са скъпи или не, защото цената отговаряла на нормативната база, както и на степента на остра конкуренция между отделните производители. „Пазарът решава какви ще са цените“, добави той.
„С настъпването на кризата производителите бяхме принудени да търсим повече възможности, увеличавайки износа, от друга страна, опитвайки се пробиеш на пазари, които не бяха типични. Така Донев обясни защо едно и също лекарство е на различни цени у нас и в други държави.

Още по темата
Българските лекарства са по-евтини от вносните и задават дъното на стойността при лекарствата, категоричен е Донев.

„Различните пазари имат различни ценови равнища, забелязват се разлики между 3 и 5 пъти. Не може да се продава едно лекарства толкова, колкото в Турция, защото компанията ще фалира и няма да може да се издържа“, подчерта шефът на „Софарма“.

Някои от българските лекарства се продават на по-ниски цени в съседни държави, потвърди обаче Огнян Донев.
На въпрос той ли е най-богатият човек в България, изпълнителният директор на „Софарма” заяви, че със сигурност е сред 20-те най-богати в страната, но определено не е  най-богатият човек. Познавам няколко човека, които са по-състоятелни от мен. Състоянието ми е в акции, коментира още той.

СДС вече сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Комисията за защита на потребителите (КЗП) заради скандала със скъпите цени на лекарствата, продавани от "Софарма".

Сините искат КЗК да разследва има ли създадено монополно положение на фирмата на Огнян Донев в търговете за доставка на медикаменти и медицински изделия в системата на НЗОК и МЗ през последните 5 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
16
 
! Отговори
д преди 12 години
Защо винаги когато ние(обществото, нормалните граждани) научим за такива далавери и мафиоти чак тогава 'милите' ни хрантутници 'решават' да правят проверки ?!Защо веднъж не ни изненадат и не направят сами една проверка, а не под натиска на хората ?!
15
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Проблема на Българите е , че все някой им е крив , Ами печетеле господа Българи и се учете .... най вече как да не мразите себе си , огнян Донев няма какво да го гледате , той няма да ви напълни хладилника .........
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колко му е годишната печалба преди облагане на този мушморок?Витамин Ц как така от 0,36лв стана на 1,12 - било заради по добрата незнамкаква си практика.Този източи и Здравната каса и болниците.Заради такива *** аз получавам от Здравната каса само 18% от стойността на лекарствата си.Правителството след като изхвърли Дянков,трябва решително да се намеси-да намали ДДС за лекарствата на 5% максимум.Да направи деистваща комисия за цените на лекарствата и КУПИРА НА 100% ЗДРАВНАТА СИСТЕМА НА ТУРЦИЯ
13
1
 
17
 
! Отговори
,,LARI,, преди 12 години
TOZI GNUSEN MOSHENIK DIREKTNO ZA URANOVITE MINI.
12
5
 
14
 
! Отговори
asd преди 12 години
Истината е, че журналистите "разкрили" тази невероятна новина, не работят в интерес на хората, а в интерес на другите играчи на пазара. Основния проблем е, че "Софарма трейдинг" зае пазара на лекарства в сегмент, който се държеше много години от "Търговска лига", под протекцията на бившите управляващи. Сега Тони Веков и Тихомир Каменов си го връщат на Донев с идеята да откраднат парченце от пая пак. Тази схема с вертикалната интеграция я прилагат поне още 5-6 подобни вериги, тях никой не ги пипа
11
1
 
22
 
! Отговори
Мишо преди 12 години
Гнусни смрадливи *** с помощта на още по гнусни чиновнически смрадливи *** са на врата на Българина и тежестта е до степен умъртвяване. То не е само в здравеопазване , то е навсякъде , комуникации и какво ли не. Така ще е докато не се появи рефлекс за самосъхранение.
10
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не че нещо, но ние плащаме евтините лекарства на турците. Нов играч е Софарма там, пуска евтино, за да пробие на пазара, който хич не е малък. Но естествено, това че фирмата работи на загуба там означава, че някъде трябва да компенсира. Е, компенсира у нас с тройни цени на хаповете... Пореден геноцид!
9
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да сте чули накой пладнишки хайдутин да си признае.....
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Демокрация е ИМАЛО в Елада преди 2000-3000 години. Сегашната демокрация е поамериканчена т.е. унищожена. По въпроса с чичето от статията -да си богат благодарение болести и нещастие едва ли е добра карма!
7
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не знам дали е образец за Европейски бизнесмен,но определено е образец за печалбарство на всяка цена и за съжаление на гърба на хората,които са изпаднали в нужда и нямат избор.Горкият...имало и по-богати от него,но поне е между 20-те,а сега му се спря устрема за кратко,защото целта му е 10-ката,а защо не и 3-ката,а ние ще го подпомогнем щем не щем....то бива да си толкова нагъл,но за това нямам просто думи...
6
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този човек е образец за престъпна мутра! Щом може нашите лекарства да се продават в турция и Гърция на 1/3 от цената у нас или продава там да дъмпингова цена (за това се полага затвор) или използва моноплистки условия у нас (също затвор!) отделно че да се продават точно лекарства на свръхцена е неморално, но типично за мутра! Какви ли са подкупите та прокуратурата отказва да се самосезира!!!
5
0
 
34
 
! Отговори
Oh преди 12 години
Не разбрахте ли, че всичките ни "милионери-бизнесмени" са просто продукти на държавата? Ако не са в схеми за източване на държавата и селска бакалия няма да могат да управляват!
4
0
 
22
 
! Отговори
ти преди 12 години
пък си образец за балкански ***-явно на хранилка при при образец-примата.такаче не се меси говорим за здравеопазване
3
0
 
46
 
! Отговори
аха преди 12 години
За Турция-ниски цени ,а за България-не може ,защото щял да фалира.Продажник!
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дали?Би ли посочил и други - небългарски образци за Европейски Бизнесмени за да се ориентирам и да направя съпоставка.
1
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този човек е образец за Европейски Бизнесмен и играч от най-висока класа ! Просто в България сме чобани и не схващаме , че Демокрация - такова чудо нема ....... по скоро Гърците ще го разберат !