Военно обучение за учениците от 9 и 10 клас

3 500 резервисти ще има родната армия до 2014
Обновена: 23 фев 2012 14:30 | 23 фев 2012 11:51, Красимир Ангелов
218
Военно обучение за учениците от 9 и 10 клас
Учениците ще имат военно обучение. Снимка: БТА

Учениците от девети и десети клас ще преминават подготовка за усвояване на знания, свързани със задълженията им по отбрана на страната, действията за оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисията и задачите на въоръжените сили.

Това е записано в Закона за въоръжените сили, който парламентът прие окончателно на второ четене.

Подготовката ще се осъществява в рамките на по пет учебни часа в девети и в десети клас.

Законът позволява и разкриване на курсове по начална и специална военна подготовка за студентите от гражданските висши училища, военни академии и висши военни училища.

Успешно завършилите курса полагат военна клетва, присвоява им се военно звание и се водят на военен отчет.

Законът съдържа правилата за службата на български граждани в доброволния резерв и запаса, както и предоставяне на техника за резерв и запас.

Резервистът може да се извика на активна служба за подготовка в състава на военните формирования не повече от три пъти в една календарна година, като общата продължителност за годината не може да надвишава 15 календарни дни.

Те могат да бъдат извиквани на активна служба за обучение в курсове за придобиване и повишаване на квалификацията и преквалификацията не повече от веднъж на две календарни години, като общата продължителност на обучението не може да надвишава 30 календарни дни, предвижда още законът.

До края на 2014 г. резервистите в българската армия трябва да са 3 500, обяви в парламента министърът на отбраната Аню Ангелов.

Военният министър уточни, че резервистите са ограничен брой и трябва да попълнят мирновременния състав на въоръжените сили.

Те ще служат по договор за определен срок - до пет години, като договорът може да бъде удължен при нужда.

Резервистът ще се води на военен отчет и може да бъде извикан на активна служба в мирно време. Това ще бъде заложено и в договора.

Времето, през което резервистът е на активна служба, се зачита за трудов стаж от първа категория.

За времето, когато е извикан на активна служба, резервистът ще получава възнаграждение.

Ангелов посочи, че различен статут има "запасният" - той също се причислява на отчет, но не се вика в мирно време, а е нужен само когато има военно положение.

Запаснякът и резервистът се различават и по пределната възраст за служба - за запаса тя е 63 г., а за офицерите резервисти - 60 години, поясни в заключение военният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
3
 
2
 
! Отговори
цвета на нацията преди 12 години
Цвета на нацията учи в чужбина и ще изкава за година повече пари отколкото родителите им през целия си трудов стаж... а не се хванал да става шапкарин...Колкото и да е жалко това е истината и има желая всичко най хубаво...
145
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
vbox7/play:30219076 eto tuk e cveta na naciqta a ne narkoman4etata i komputarnite pluhove !
144
1
 
3
 
! Отговори
666 преди 12 години
Abe do v4era nekoi mi shurkal afetamini kato kpele v u4ilishte i az s nego da sluja ia begaite we po dobre da se zapisha na strelbi i boino iskustvo.Nekvo 4i4kovci mi pishat tuka ama vremenata ne sa kato predi mladoto pokolenie jivem v ku4i sviat poviarvaite ku4iiii.V neshno vreme ne mojesh da si istinski muj.Trudno e da se biesh s nevidim vrag.
143
0
 
0
 
! Отговори
Den Haag преди 12 години
Komentariite zaslujawat 500 postinga.
142
2
 
4
 
! Отговори
до клетвата гласи преди 12 години
Давай нататък да видим какво си спомняш : да се подчинявам безусловно на заповедите на командирите си...тоест ако командирите (който са подчинение на политиците) наредят да стреляш с истински куршуми по тълпа протестиращи например срещу бълагри ще си нарушил тази клетва, и ще бъдеш съден за това
141
1
 
2
 
! Отговори
veselin преди 12 години
С ОГЛЕД НА СИТУАЦИЯТА В СВЕТА ТЕЗИ МЕРКИ ДАЖЕ ЗАКЪСНЯХА !?ВЕЧЕ Е ПОЧТИ СИГУРНО ,ЧЕ КОНФЛИКТЪТ/ВОЙНА/МЕЖДУ ИРАН И ИЗРАЕЛ Е НЕИЗБЕЖЕН И ПО-СКОРО ВЪПРОСЪТ Е НЕ ДАЛИ А КОГА!?ВЕЧЕ Е НАЛИЦЕ И ФОРМИРАНЕТО НА ДВА ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ БЛОКА-САЩ,НАТО,ИЗРАЕЛ СРЕЩУ СИРИЯ,ИРАН,РУСИЯ КИТАЙ И КАКВО ЩЕ ПОСЛЕДВА................?ТАКА ,ЧЕ МНОГО ВЕРОЯТНО Е ПРИ НАС ДА СЕ "ПОДПАЛИ ЧЕРГАТА"ТАКА ,ЧЕ ОБУЧЕНИЕТО БИ МОГЛО В МАЛКА СТЕПЕН ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ В ЕДНА ТВЪРДЕ ВЕРОЯТНА ВОЙНА.
140
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Клетвата ЯСНО ГЛАСИ: Заклевам се в името на Република България да служа честно на НАРОДА СИ ...
139
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тея да не се притесниха нещо от ситуацията в Близкият изток!
138
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Предатели са тези който карат децата на хората да са длъжни да се закълнат да се подчиняват на продажната политическа класа
137
4
 
3
 
! Отговори
полк. Борис Дрангов преди 12 години
Бъди възторженъ идеалистъ: смелъ до безумство, влюбенъ въ България до фанатизъм, честенъ до самопожертвуване!Който не вярва в тези слова не заслужава да се нарича българин!
136
4
 
2
 
! Отговори
do 151 преди 12 години
Съгласен съм с теб , но явно педалчетата ,които окупират форума си мислят ,че като си правят гей оргии по цял ден живота е песен. Незнаят ,че ако Султана реши ще нахлуят и ще ни направят провинция на Чалмаландия за 10 часа. Никой вече не си обича Родината затова сме на това дередже. Смърт за предателите , Да живее България!
135
3
 
4
 
! Отговори
До kireza преди 12 години
ми ти си пращай децата резерв като искаш или ходи самаз искам мойте да завършат висше в Швейцария, да видят свят, да живеят като бели хора, не да слушат някакви по *** от тях шапкари
134
0
 
0
 
! Отговори
Хитлер преди 12 години
Колко е сега армията на бг а
133
2
 
3
 
! Отговори
kireza преди 12 години
През -та световна сме имали 200 хиляди редовни и 400 хиляди запасняци при 3,5 млн. население,такава беше армията ни и преди 1989 година - около 800 хиляди.Всички ни зачитаха,а сега сме за посмешище!!!При едно нападение само полицаите могат да противостоят,те са около 50хил.Този наш министър е клоун щом говори за армия и 3000 резервисти.Резервът ни трябва да бъде от около 600 хил. подготвенни човека!Клоунада и смях.....Гответе се за чуждо владичество,учим турски и слагаме фесове,учим и румънск
132
1
 
4
 
! Отговори
До 139 реалист преди 12 години
напротив гейчетата са най съгласни с армията щото никога в реалния живот няма да им падне да са толкова много мъже на едно място и да спят в едно помещение. :)
131
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Koito e protiv armiqta prosto moje da zapomni 4e nqma koi da go pita. I 6te si ostane prosto edin plqmpa4 ei tuka malko ili mnogo armiq 6te ima vinagi. Nqkoi ot civilnite sa mnogo po zle ot voennite daje.
130
2
 
2
 
! Отговори
до 130 преди 12 години
до 130Прав си, за какво ни е армия която да харчи млиарди, а и на всичкото отгоре да я няма който и да ни нападне за два дена ще сме попедени, имаме една танкова бригада в горна баня и това е даже и в нея танковете сигурно вече не работят
129
0
 
1
 
! Отговори
Do 144 преди 12 години
Vsi4ko e vqrno
128
2
 
7
 
! Отговори
а преди 12 години
Непрекъснато ни говорят за модернизация на образованието, а ни бутат разни мазни полковници с профил на пингвини. Те трябва вечно да лапат, а ние да търпим просташкия им казармен хумор от времето на комунизма. Това са хора от друго време и те не са адекватни към днешния ден. Да им се намери друг начин за заетост. Доста от тях са сравнително млади и яки и могат да се проявят с лопатата.
127
1
 
2
 
! Отговори
do 130 преди 12 години
Armiqta ne pravi ni6to ???? ami horata koito spasi pri selo Biser ami drugite spaseni ot verijnite mashini koito samo mojeha da mina prez snega??? tova za vas ni6to li e ? A ne zabravqite 4e osnovnata cel e zashtita na teritorialnata cqlost i suverenitet na stranata! horata koito zimat "golemite" pari ako otidat v 4ujbina kato pove4eto hora shte zimat 6 cifreni sumi godi6no ! a vie se pravete na golemi maje komputerni plahove takiva . Pozor za Ote4estvoto i dalite jivota si za svobodata ni !