Военно обучение за учениците от 9 и 10 клас

3 500 резервисти ще има родната армия до 2014
Обновена: 23 фев 2012 14:30 | 23 фев 2012 11:51, Красимир Ангелов
218
Военно обучение за учениците от 9 и 10 клас
Учениците ще имат военно обучение. Снимка: БТА

Учениците от девети и десети клас ще преминават подготовка за усвояване на знания, свързани със задълженията им по отбрана на страната, действията за оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисията и задачите на въоръжените сили.

Това е записано в Закона за въоръжените сили, който парламентът прие окончателно на второ четене.

Подготовката ще се осъществява в рамките на по пет учебни часа в девети и в десети клас.

Законът позволява и разкриване на курсове по начална и специална военна подготовка за студентите от гражданските висши училища, военни академии и висши военни училища.

Успешно завършилите курса полагат военна клетва, присвоява им се военно звание и се водят на военен отчет.

Законът съдържа правилата за службата на български граждани в доброволния резерв и запаса, както и предоставяне на техника за резерв и запас.

Резервистът може да се извика на активна служба за подготовка в състава на военните формирования не повече от три пъти в една календарна година, като общата продължителност за годината не може да надвишава 15 календарни дни.

Те могат да бъдат извиквани на активна служба за обучение в курсове за придобиване и повишаване на квалификацията и преквалификацията не повече от веднъж на две календарни години, като общата продължителност на обучението не може да надвишава 30 календарни дни, предвижда още законът.

До края на 2014 г. резервистите в българската армия трябва да са 3 500, обяви в парламента министърът на отбраната Аню Ангелов.

Военният министър уточни, че резервистите са ограничен брой и трябва да попълнят мирновременния състав на въоръжените сили.

Те ще служат по договор за определен срок - до пет години, като договорът може да бъде удължен при нужда.

Резервистът ще се води на военен отчет и може да бъде извикан на активна служба в мирно време. Това ще бъде заложено и в договора.

Времето, през което резервистът е на активна служба, се зачита за трудов стаж от първа категория.

За времето, когато е извикан на активна служба, резервистът ще получава възнаграждение.

Ангелов посочи, че различен статут има "запасният" - той също се причислява на отчет, но не се вика в мирно време, а е нужен само когато има военно положение.

Запаснякът и резервистът се различават и по пределната възраст за служба - за запаса тя е 63 г., а за офицерите резервисти - 60 години, поясни в заключение военният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
5
 
11
 
! Отговори
стъкЛен преди 12 години
Възстановете армията ,а не военното обучение в училищата.
105
4
 
1
 
! Отговори
Житан до 114 преди 12 години
Явно само това умееш момче кларнетистче...Но поне си измисли някакъв ник а не навирай моя в *** си
104
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аман вече с тия индивиди-ей съсипахте децата я да се махате всички ***
103
5
 
13
 
! Отговори
ДЕСАНТЧИК преди 12 години
По голяма простотия не бях чел скоро, за какво ще въвеждат военното обучение АЛОООО АНОВСКИ В КОЙ ВЕК ЖИВЕЕШ ТВОЕТО МИНИСТЕРСТВО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАКРИТО , МИЛИАРДИ ПОТЪВАТ В НЕГО, СЕГА И ВОЕННО ОБУЧЕНИЕ ЩЕ МИ ПРАВИТЕ НА УЧЕНИЦИТЕ!!!!!!!!!!!!!
102
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега не разбрах аз като съм учил във военно училище, запасняк ли съм или резервист
101
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Da vzemame da plashtame na turkey da ni pazi 4e s nashta osranata armia i maketata she ni biqt.Pak i kato se zamislq ako sme 4ast ot Turkey nqmashe da sme tolkoz losho polojenie,kato se ima predvid ikonomikata.
100
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз препрочитам в тези часове да се дава начална икономичекса грамотност на децата, като например как се чете договор с монополист, с банка, с мобилен оператор, така че да не те прецакат или поне да е минимално, а не да ги занимават с глупости
99
9
 
4
 
! Отговори
Житан преди 12 години
А в БТР се натисках с другите войничета и ги молех да ми дадът да им свиря на кожените кларинети.
98
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ангелов,не ти ли е време за почивка? Я си виж годините и визията,пък после прочети какво мислят хората за теб. Мислиш ли ,че като си учил генрал-щабна академия в СССР си достатъчно гъвкав,адекватен и и способен да се справиш с функционалните си задължения.Крайно време е да имаш точна самооценка за себе си и да излезеш втори път в пенЦия
97
6
 
8
 
! Отговори
ха ха ха преди 12 години
Успешно завършилите курса полагат военна клетва, присвоява им се военно звание и се водят на военен отчет.Буха ха ха.Че кой *** ще завърши курса успешно.Всеки ще се прави на неразбрал.Никой нормален човек не иска да има нищо общо с военните.Бил съм в казармата 18 месеца от най-хубавите си години.Трябва да ви кажа,че бяха пълна загуба на време.Нагледах се на котрумпирани офицери и старшинки и на пиянските им изцепки.За мен военните са утайката на обществото.Лично мнение.
96
2
 
4
 
! Отговори
do 108 преди 12 години
s knigi durjava ne se pazi be zubar. Knigite ne pre4at na tova da si durjal avtomat i da si ti4al po baira i da vikash URA. 4uvstovo kato minava boinoto zname i vsi4ki zavikat URA e nepovtorimo i nikoq biblioteka s nikoi knigi ne mogat da ti dadat predstava za tova.
95
3
 
15
 
! Отговори
Житан преди 12 години
Влязох на 17г.в казармата 63 кила...излязох на 19г.-70кила......това бе в онова време когато мръвките в казана не се свършваха,танкове и БТР-и зимата разриваха пътищата и до най-дребните махали по селцата,ставахме сутрин в 5.30 и лягахме 21.40,за 7 мин.напускахме с машините поделението е се разсънвахме след това на път.....ама това със сигурност е някакъв ужас за сегашните интернет виртуалчета дето стрелят и трепят на поразия по компютрите си,а кога ги гръмнат тях,просто натискат рефреш
94
1
 
6
 
! Отговори
бати преди 12 години
щеко 86 затвори си устата с баналните си глупости!Който е измислил това за раждалите и казармата е *** ***.Що не се сетиш, че има жени, които не могат да раждат по здравословни причини и такива мъже, които не са ходили в казарма пак по-същите причини.И значи всички след 2005 год са гейове щото отмениха казармата.Само по себе си това изказване, дори без горепосочените причини е тъпо.Вниквайки в него интелигентния чиляк ще го отхвърли.Що за тъпотии - баща ти ли ти е казал тази малоумщина???
93
1
 
3
 
! Отговори
12 преди 12 години
Vie si glasuvaite az otiva na kurs da u4a ezik i da se razvivam vie sedite v 21 vek s avtomati na gola poliana i4akate nekoi da vi opravi.Boje mesto da subirate pari za djanti za golafa poobikolete malko s veta i she vidite 4e ne vi trebva armia a knigi.
92
6
 
9
 
! Отговори
а преди 12 години
Какво сте тръгнали да тормозити децата ни, както нас ни тормозихте в миналото. Намерете им някаква работа на вашите приятели-шапкари като портиери, а не пускайте тези *** в училищата да опростачват децата ни. Те просто са вредни, но обичат да папкат, пияници и *** комунистически.
91
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво наборната ни армия ще е боеспобна като Беър Грилс от SAS, гениално
90
3
 
1
 
! Отговори
555 преди 12 години
Като гледам минусите написани на 86 сигурен съм че писалите ги всички са раждани след 1990гд
89
2
 
2
 
! Отговори
С преди 12 години
ДО 72, САМО МИЖИТУРКИТЕ И ТЕЗИ КОИТО СЕ ПРИСПОСОБЯВАТ ОЦЕЛЯВАТ.
88
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В момента всички който ни управляват последните 20 години са ходили в казармата, няма герб, няма тройна коалция, няма сдс и не виждам държавата да е прокопсала понеже са ги научили да са мъже в казармата. Тази държава ще се оправи едва като дойде ред на тези който не са ходили да управляват
87
2
 
9
 
! Отговори
f преди 12 години
da se varne nabornata voiska i 2 godini da se slugi