Прошка е!

След Сирни заговезни започва Великият пост
26 фев 2012 10:43,
98
Прошка е!
Снимка: БТА

Сирни заговезни (Прошка) е важен пролетен празник в народния календар. Празникът се чества седем седмици преди Великден (винаги в неделя) и трае една седмица, в която се изпълняват различни обреди и обичаи, а след него започва Великият пост.

На трапезата се слагат млечни и яйчни продукти. Всеки ерген изстрелва с примитивно направен лък запалена стрела в двора на момата която харесва. Семейството на момата стои будно, за да гаси пламъците, докато тя самата събира стрелите. Която мома събере най-много стрели от двора си, тя е най-лична и най-харесвана.

Хвърля се кръст в двора на момичетата, които момчетата харесват. През седмицата - в сряда, петък и неделя се връзват люлки и момите и момците се люлеят за здраве.

Празникът се нарича още Поклади и Прошка. По традиция на Сирни заговезни близки и познати се опрощават помежду си за всякакви провинения през изминалата година.

По-младите обикалят по-стари роднини и близки - свекър, свекърва, тъст и тъща, кумове, по-възрастни братя и сестри и искат прошка и целуват ръка на домакините, като изричат традиционните думи на прошката: „Прощавай, мале, тате”. „Просто да ти е, Господ да прощава” пък е задължителният отговор. Затова празникът е познат още и като Прошка. Според традицията по-възрастен не може да иска прошка от по-млад член от семейството.

В неделя се палят огньове (клади) и след като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни. Затова празникът се нарича и Поклади.

За трапезата на Заговезни се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки. Прието е да се извършва и обичаят хамкане: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.

В седмицата преди Сирни заговезни в някои тракийски селища тръгват кукерски дружини. Маскирани мъже, облечени с кожи и накичени със звънци, обикалят по домовете, разиграват комични сценки и благославят за здраве и плодородие. В групата обикновено има водач, наричан „хаджия”, и „кукерска булка” или „баба” - мъж, облечен в парцаливи женски дрехи и с парцалено бебе в ръце.

Обредността на Сирница е подчинена на подготовката за великденския пост, който трае 49 дни. Затова и носи идеята за „последно облажаване”. За последно може да се хапват млечни храни.

Забраната за сватби след Сирни заговезни също е символична. Постът не означава само вегетарианство. Сексът също е строго забранен.

Постенето е своеобразна магия, която трябва да предизвика плодородието. В традицията той означава временна смърт, след която задължително следва ново раждане. Така се символизира вечният кръговрат, завъртане на цикъла от безплодие към плодовитост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още по темата: прошкаСирни заговезни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
6
 
3
 
! Отговори
Дражко преди 12 години
Аааа,за секса не съм съгласен!Всичко друго,но забрана на секса.....Огньове палят,стрели мятат....най-накрая лишения ,мъки!Някак нереално звучи.
50
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
73Тази война за която говориш е 13та поред руско турска война. 13 та поред война заради босфора. Никой никого не е освобаждавал.
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
кой ше гризне бонуса....прошка е!ама да *** прощават не прощавам
48
1
 
3
 
! Отговори
Селянин преди 12 години
до 68Естествено е ,че не са те освободили тогава.Турците сте си живели безнаказано преди 3 март 1878г.Изглежда руснаците на много поганци са развалили работата.П.С: Научи малко историята,по време на Руско-Турската освободителна война от 1877/1878г. в Русия не е имало социализъм. То бива да си неграмотен,ама чак пък толкова.
47
1
 
4
 
! Отговори
до 70 преди 12 години
А ти правиш ли разлика между български празник и българска традиция?
46
4
 
5
 
! Отговори
T.N.T. преди 12 години
NEKA PROSTIM NA KREMALSKITE KOMUNISTI W BALGARIQ.DA SA JIVI I ZDRAVI,WE4NO DA NIKRADATLAJATLICEMERQT,4AT-PAT POOBIVAT.DA JIVEE TAKA NARE4ENATA BALGARSKA KOMUNISTI4ESKA PARTIQ I NEINITE IZ4ADIQ!!!...WE4NA DRUJBA S KREMALSKITE SATRAPI,NAVRELI RODINATA NI NA KU4ETO W GAZA!!!...NE NI OSTAVA NI6TO DRUGO,OSVEN DA I PRO6TAVAME I...DA GI MRAZIM WOVEKI WEKOV AMIN,DAI BOJE...
45
1
 
10
 
! Отговори
дт преди 12 години
Какво по-хубаво от това хората да си поискат взаимно прошка и да станат малко по-добри...Има ли значение откъде са корените на този обичай?!Важното е,че го има и от столетия се почита от християните!Защо приехте измислените "Св.Валентин" и "Хелоуин" а отричате българските празници ?! Какви са тези безсмислени полемики и какво искате да докажете Вие, които пишете срещу "Сирни Заговезни"?!За какви се мислите и с какво право се поставяте над вековните български традиции?!
44
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
59Мен лично руснаци не са ме освобождавалиВиж, живях доста години под руско робство - т.нар. социализъм.
43
1
 
13
 
! Отговори
\\\\\\\\\ преди 12 години
На този предпролетен християнски празник,Правителството трябва да иска прошка от българския народ и да му благодари ,че все още е на власт.
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Boje Gospodi prosti na obezverenia i izmachen narod , prosti na vsichki ni . AMIN
41
1
 
5
 
! Отговори
Селянин преди 12 години
до 62Недей да *** темата поне днеска бе ***.
40
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прошка е! Лошото е,че сам на себе си не мога да си простя,че гласувах за Б.Б. и ГЕРБ....
39
7
 
13
 
! Отговори
Селянин преди 12 години
до 58Американците ли те освободиха от Турско робство,или англичаните,ааа не чакай,може би са немците?
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
56Що така мислиш ?
37
0
 
5
 
! Отговори
един от вас преди 12 години
Прощавам на този моРдератор, който безпричинно ми трие в последно влеме постовете !Ама и той да прощава....
36
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само днес до към 15:00 прощавам на руснаците. После - ДГД.
35
3
 
6
 
! Отговори
мома преди 12 години
През Великденския пост, който трае 49 дни сексът също е строго забранен.Затова - последно облажаване .....Прощавай, мале, тате. Просто да ти е, Господ да прощава ...
34
4
 
4
 
! Отговори
наистина 49 сере преди 12 години
Сирни е езически празник с корени в началото на древноиранската култура от която са тръгнали и индуизма и будизма и още много ,а тои говори за евреи.Та празника Невруз е почти еднакъв със сирни дори като варите яйца за великден не се усещате ,че половината от лепенките не са за великден ,а за невруз.Така ,че куха 49 манерко евреите нямат общо със сирни.
33
2
 
2
 
! Отговори
Селянин преди 12 години
до 49Хайде недей да сереш поне днеска.Става ли?
32
2
 
3
 
! Отговори
49 преди 12 години
Сирни са празнували и Зороастра и аристокрацията в индия и пробудения - буда.