Стотици протестираха срещу високите цени на горивата

"Не сме ЛУК-ови глави!", бяха написали демонстрантите в София
Обновена: 26 фев 2012 18:52 | 26 фев 2012 18:50,
306
Стотици протестираха срещу високите цени на горивата
Снимка: БТА

Стотици хора се включиха в протестите срещу високите цени на горивата, които се проведоха в 17 града на страната. Демонстрациите бяха организирани от гражданското сдружение "Сила".

През изминалата седмица дизелът по бензиностанциите стигна 2,71 лв. за литър, а бензинът - 2,62 лв., което е абсолютен рекорд за последните пет години. Поскъпването за 10 години назад е близо 100% при бензина и 125% при дизела.

Около 300 души се събраха на протеста срещу високите цени на горивата и ниския стандарт на живот пред Народното събрание в София. Протестиращите бяха опънали лозунги с различни надписи като „Не сме ЛУК-ови глави!" и "Искаме цени, равни на стандарт".

Те ясно заявиха, че е време правителството да промени сегашните цени на бензина, който гони вече 3 лева за литър. „Проблемът е, че трябва да спрат да крадат, трябва да спрат да си раздават комисионни, да спрат да си раздават разни бонуси, да заминават пари по разни държавни поръчки, за това сме излезли тук. Искам да се прекрати този тормоз с монопол, с високи цени. В България са едни от най-високите цени в Европа на абсолютно всички стоки", заяви участник в протеста.

Борислав Райчев, един от организаторите на протеста, обясни, че ако управляващите на се съобразят с исканията за поевтиняване на горивото, скоро протестиращите ще блокират границите на страната: „Една седмица им даваме ултиматум да вземат някакво решение какво ще правят с цените на горивата, защото те са обвързващи с всички стоки. Ако не излязат с решение, ще запушим границите. По всички начини ще ги блокираме".

От гражданско сдружение "Сила" настояват за премахване на данъка върху акциза на горивата и нормализиране на цената спрямо стандарта на живот. Иска се строг граничен контрол на фирмите относно качеството и количеството на внасяните у нас горива, както и незабавен мораториум върху цените на бензин и дизел, на едро и дребно.

Те искат и междуправителствено споразумение за съхранение на запаси от горива на територията на друга страна - членка на ЕС и да се разгледа възможността за изграждане на държавни данъчни складове, които да се ползват при равни условия от всички фирми, които искат да внасят горива. От "Сила" призовават и за намаляване на митата и акциза и премахване на данъка върху акциза и нормализиране на цената, съобразно стандарта на живот на хората.

Шествието блокира движението на кръстовището на Ректората и продължи към Орлов мост. След като полицаите ги върнаха на тротоара до Орлов мост, част от протестиращите започна да хвърлят снежни топки по тях, но бързо се отказаха и се разотидоха.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да направи бърза проверка на пазара на горивата за наличие на монопол и картели, поискаха близо 200 човека, които се събраха на протест в Пловдив. В началото на демонстрацията, която беше обявена за 15,00 часа, на площад „Съединение" се бяха събрали едва двадесетина човека, но впоследствие дойдоха още хора.

Шествие от около 150-200 души, предимно млади хора, премина през главната улица в Пловдив и приключи пред Централната поща, където протестиращите изчетоха исканията си. По пътя си протестиращите бяха посрещнати от учудените погледи на стотици пловдивчани, които бяха наизлезли в топлото време да разпуснат по кафенетата. Виковете „Българийо, събуди се" и „Елате с нас - протеста е за вас" ни най-малко не трогнаха хората и по време на шествието едва десетина човека се присъединиха към протестиращите.

В Пазарджик повече от 50 автомобила се включиха в протеста срещу високите цени на горивата. В шествието участваха също автомобили на фирми за таксиметрови услуги и автоинструктори. Сред протестиращите имаше и пешеходци. Шествието премина през централни улици на града.

Повече от 400 благоевградчани с автомобилите си се включиха в националния протест срещу високите цени на горивата. Автопоходът тръгна от паркинга пред Югозападния университет "Неофит Рилски" към 16,00 часа. Протестиращите срещу цените на дизела и бензина преминаха с надути клаксони на колите си по централните улици в града и пред сградата на полицейската дирекция.

Около 50 автомобила от няколко града участваха във В. Търново в протеста срещу високите цени на горивата. Колите преминаха бавно по улиците на града и спряха пред сградата на общината. Там протестиращите поляха с бензин и запалиха детско камионче, след което с едноминутно мълчание почетоха паметта на загиналите преди година при катастрофа в Симеоновград младежи, както и на жертвите от наводнението в село Бисер.

Председателят на СИЛА-Велико Търново Симон Милков прочете нарочна декларация, в която поиска оставките на министрите Цветан Цветанов и Симеон Дянков. В документа се настоява още за ясно становище относно ценообразуването на горивото в България, тежки присъди за шофьори, употребели алкохол и причинили смърт, постоянен затвор за педофили, похитители и мафиоти, справедлива съдебна власт, полиция, която пази и т.н.

Протестиращите настояха цената на бензина да бъде смъкната до 2,20 лв. за литър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
264
0
 
2
 
! Отговори
Георги преди 12 години
Според мен протеста трябва да е за повишаване на заплатите<на стандарта на живот, а не за ниски цени.Цените в БГ отдавна са като тези на запад. Само че на запад ако дизела е 3 лева/литър средната заплата е 3000 - 3500 евро. Трябва да протестираме против ниския стандарт на живот който водим и за индексация на заплатите съгласно инфланцията а не да слушаме Дянков и да стягаме колана. Ако слушаме Дянков трябва да слезем от колите да ядем само боб без меса ,мляко риба и т.н. ОСЪЗНАЙТЕ СЕ НАЙ-НАКРАЯ
263
0
 
1
 
! Отговори
бари преди 12 години
Аз смятам, че народът ни е *** и си заслужаваме участта. Гледайте по телевизията какви прости хора от селата и провинцията се интервюират. Много малко се различават от животни. По центъра на София се движат подобни животни. Нищо хубаво не заслужаваме като народ. Преди някой да ме оплюе, че съм софиянец, аз съм от провинцията, но живея в Сф като много привинциалисти и като родителите на много софиянци. Животните заслужават живот като на животни. Какво се чудите?
262
2
 
2
 
! Отговори
до 299 преди 12 години
Не! Ти, си много ***!
261
6
 
5
 
! Отговори
Цветомир преди 12 години
Тия от СИЛА са много *** ... все едно да стачкуваме за цените на новите Мерцедеси ... понеже новия Мерцедес ни е малко скъп, да накараме Бойко да ги намали цените, защото ние сме били бедни ... друг е въпроса, че заплатите са ниски, но това в съвсем друга тема ... аз съм сигурен, че заради Иран и поради други причини, цената тази година ще стане дори над 3 лева, но затова не ни е виновен Бойко ... мислите като 10 годишни ...
260
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия от СИЛА са много *** ... все едно да стачкуваме за цените на новите Мерцедеси ... понеже новия Мерцедес ни е малко скъп, да накараме Бойко да ги намали цените, защото ние сме били бедни ... друг е въпроса, че заплатите са ниски, но това в съвсем друга тема ...
259
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не мога да проумея защо има ддс върху акциза ?!?
258
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
vdigaite se cialata darjava sreshty tezi koito prodadoxa i dokaraxa darjavata i naroda do mizeria sreshty predatelite izmenici na balgaria tia alchni kapitalisticheski otrepki prodajnici na amerika narichat se cocilistikapitalisti .ot jeu jelev to se znae koi sa izmenicite .
257
0
 
19
 
! Отговори
до 292 преди 12 години
Мисли малко по разширено. От високите цени се вдигат и цените на хранителните продукти и на всичко останала
256
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На протеста 1997 г. докараха камиони с въоръжена армия, на другия през 2009г ме арестуваха. Всички познати коментираха събитията от вкъщи пред телевизора и по форумите в нета. И Левски преди да го обесят е разбрал че от тоя робски народ нищо не става.
255
15
 
8
 
! Отговори
аматьори преди 12 години
Какво мрънкате? Дядо ви и баба ви все на коли са се возили. Ще си свалите дебелите *** от колите и ще походите малко пеш. хем е здравословно, хем ще се запознаете и откриете нови светове. Ще забележите, че по пътя ви има много неща за виждане. Само плачете. Ей това сме ние българите. Що не си купите Бентли?
254
0
 
19
 
! Отговори
BBB преди 12 години
Икономически закон - щом цената на едно нещо се вдига, значи има голямо търсене. Ако всички хора, престанат да работят, ще свалят цената, ама уви, това само гърците го могат в този свят!
253
4
 
15
 
! Отговори
златев и боце преди 12 години
едни си протестират,ние си караме ски на Банско
252
2
 
19
 
! Отговори
мунчо преди 12 години
По БНР ведна от емисийте,казаха,че в София на протеста били към 300 човека.И повечето от тях били с бутилки бира в ръка.Аз не съм ходил на протеста ,но ако от БНР лъжат,другия път ,хората наистина ще ходят с бутилки бира в ръка,но в бутилката ще има течност струваща 2.60 и парцалче на гърлото й.
251
0
 
22
 
! Отговори
Д-ра до 286 преди 12 години
Хората протестират против високите цени. Ако не знаеш суровият петрол се преработва в Лукойл и се дава на другите бензиностанции, които изброяваш. Ти какво адвокат на ЛУкойл ли си?Има нужда от сериозни протести и за цените на лекарствата и за цените на здравното обслужване и за цените на горивата, защото ни дерат кожите а ти под вола теле търсиш!
250
1
 
13
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
До 274 - Ами всеки гледа друг да му свърши работата. Хората протестират с право. Ама ние, българите, си седим по къщята и ако стане, стане. Така не става - ние не сме нация, а сеирджии. Харата стачкуваха и срещу високите цени на монополистите. Колко хора отидоха и там? Същата работа. Сега на 17.03. ще има протест в големите градове против мизерията в България. Колко мислете, че ще се съберат?
249
3
 
10
 
! Отговори
попо преди 12 години
Браво на Сила.Какви юначни борци за правда.Да свалим Бойко и със Сила-напред към власта
248
22
 
6
 
! Отговори
toni преди 12 години
Ми както е е тръгнало, да ходят да протестират и срещу ниските температури, наводненията. Та белким правителството отмени зимата ...
247
0
 
29
 
! Отговори
IVo_1 преди 12 години
Ако има приммер за обърната икономика в Европа тва сме ние . Заплата средна 240Е цени на лекартсва , горива , хранитени продукти и всичко останао е 3 пъти по-високо. Скоро ще ни пишат в учебниците по икономика и всички ще се чудят как отселяваме при тия доходи и 3 пъти по-високите ни разходи.
246
1
 
18
 
! Отговори
istinata преди 12 години
Защо не изравнят заплатите и пенсийте като в Гърция - Те пак са по-добре от нас.Истината е голямата далавера- петрола е около 121 долара за барел- как така цената на горивата е най - висока - беше 148 долара -горивата бяха около 2 лв.Тези измервателни уреди който се монтираха сега се плащат от нас.Голямата зависимост от РУСИЯ.Продадохме Нефтохим колкото струваше Роналдо 100 млн. долара- благодаряти Иване и Елена КОСТОВА.
245
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз пък протестирам срещу мързеливите, некадърните, нищопроизвеждащите искащи да се вредят на държавна служба някъде за да ,,работят'' за 400 лв.