Българите не искат да предават сами непотребните си уреди

Закон предвижда изграждането на нови депа за безвъзмездно предаване
Обновена: 28 фев 2012 15:05 | 28 фев 2012 13:00,
39
Българите не искат да предават сами непотребните си уреди
Снимка: БТА

Почти 60% от българите не са съгласни да предават металните си отпадъци безвъзмездно в новите общински пунктове, които ще бъдат създадени след приемането на последните промени в Закона за управление на отпадъците.

Това сочат данните от националното представително проучване на социологическата агенция НОЕМА, проведено по поръчка на две от рециклиращите бизнес организации, съобщиха от агенцията.

Бизнесът нееднократно изрази своя протест срещу законовите промени, които предвиждат сегашните пунктове за вторични суровини в градските зони да бъдат закрити, като общините обособят нови депа, където гражданите безвъзмездно да предават старите си електроуреди, мебели и друго обзавеждане.

Проучването на НОЕМА е проведено в периода 12-19 февруари тази година, като са интервюирани хиляда души в цялата страна и обхваща всички възрастови групи.

Социологическото проучване е установило, че над две трети (или 78%) от българите не са запознати с тези законови промени. Многобройна част от хората (46%) пък смятат, че населените места няма да станат по-чисти, ако предаването на металните отпадъци се извършва безвъзмездно.

Изследването ясно сочи, че нагласите на хората противоречат рязко на намерението на властта да приучи гражданите сами да се грижат за рециклирането на отпадъците си, като за своя сметка ги извозват до новите пунктове, заключават социолозите.

На въпрос дали биха предавали старите си електроуреди, като за своя сметка ги транспортират до новите общински депа, положително са отговорили само 34% от запитаните, а 1 % са изразили колебание и липса на преценка.

Над половината от българите (53%) са обяснили, че след премахването на сегашните пунктове по-скоро биха изхвърляли старите си мебели до кофите за отпадъци, вместо да ги предават в пунктовете извън града.

Едва 25% от анкетираните са склонни да ги извозват до определените за това места, но само ако отстоят до 5 километра от местоживеенето им.
Над 40% от българите категорично заявяват, че не биха извозили металните си отпадъци, за да ги предадат безвъзмездно.

Още новини от България четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: рециклирани материали
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
безвъзмездно мога да им дам само гол к.р . ще ги изхвърля по деретата
6
2
 
28
 
! Отговори
Гражданин преди 12 години
Да ги предаваме, ама пак има нещо гнило, определени фирми ще ги изкупуват и само те ще се облажат.И най-хубавата идея в света като дойде в България се проваля. Можеби е добре общината да си има такъв пункт и след това да ги продава тя на фирмите, а парите да си остават за ползване в общината, ЕСТЕСТВЕНО при строг финанасов контрол на средствата!
5
0
 
22
 
! Отговори
CGY преди 12 години
4. Решения се намират за всеки проблем, но познавайки нравите и "традициите" в България, те ще бъдат продиктувани от нечии интереси, а не от целесъобразност... та така...
4
0
 
25
 
! Отговори
CGY преди 12 години
2. Средствата от тези търгове да отиват само за покриване на разходите по събирането, сортирането и съхраняването, както и за облагородяване на градската среда- паркове, паркинги, тротоари, спортни съоръжения и др.3. Контейнерите за *** да са подземни, с барабан над земята, така че да не може да се рови в тях. Разбира се, с разделно събиране и отново годното за рециклиране се продава. Контейнерите да са на обособено място и да не пречат на движението по пътищата!
3
3
 
18
 
! Отговори
CGY преди 12 години
Ето как, според мен, трябва да се управляват отпадъците: 1. Стари електроуреди, мебели и други метални и големи отпадъци трябва да се изхвърлят на специално обособени площадки до контейнерите за ***. Събирането и сортирането трябва да се организира от общините. След това на търг общините да продават годното за рециклиране само на лицензирани търговци на вторични суровини или директно на рециклиращи компании.
2
1
 
23
 
! Отговори
Гражданин преди 12 години
Или аз не разбирам или някой пак иска да се облажи.
1
0
 
33
 
! Отговори
1234 преди 12 години
И за какво да го возя някъде за моя сметка? За чии интерес?Оставям ви го на улицата и си го носете.Защо всички сме длъжни да подаряваме милиони?