Българите не искат да предават сами непотребните си уреди

Закон предвижда изграждането на нови депа за безвъзмездно предаване
Обновена: 28 фев 2012 15:05 | 28 фев 2012 13:00,
39
Българите не искат да предават сами непотребните си уреди
Снимка: БТА

Почти 60% от българите не са съгласни да предават металните си отпадъци безвъзмездно в новите общински пунктове, които ще бъдат създадени след приемането на последните промени в Закона за управление на отпадъците.

Това сочат данните от националното представително проучване на социологическата агенция НОЕМА, проведено по поръчка на две от рециклиращите бизнес организации, съобщиха от агенцията.

Бизнесът нееднократно изрази своя протест срещу законовите промени, които предвиждат сегашните пунктове за вторични суровини в градските зони да бъдат закрити, като общините обособят нови депа, където гражданите безвъзмездно да предават старите си електроуреди, мебели и друго обзавеждане.

Проучването на НОЕМА е проведено в периода 12-19 февруари тази година, като са интервюирани хиляда души в цялата страна и обхваща всички възрастови групи.

Социологическото проучване е установило, че над две трети (или 78%) от българите не са запознати с тези законови промени. Многобройна част от хората (46%) пък смятат, че населените места няма да станат по-чисти, ако предаването на металните отпадъци се извършва безвъзмездно.

Изследването ясно сочи, че нагласите на хората противоречат рязко на намерението на властта да приучи гражданите сами да се грижат за рециклирането на отпадъците си, като за своя сметка ги извозват до новите пунктове, заключават социолозите.

На въпрос дали биха предавали старите си електроуреди, като за своя сметка ги транспортират до новите общински депа, положително са отговорили само 34% от запитаните, а 1 % са изразили колебание и липса на преценка.

Над половината от българите (53%) са обяснили, че след премахването на сегашните пунктове по-скоро биха изхвърляли старите си мебели до кофите за отпадъци, вместо да ги предават в пунктовете извън града.

Едва 25% от анкетираните са склонни да ги извозват до определените за това места, но само ако отстоят до 5 километра от местоживеенето им.
Над 40% от българите категорично заявяват, че не биха извозили металните си отпадъци, за да ги предадат безвъзмездно.

Още новини от България четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: рециклирани материали
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
1
 
! Отговори
joro преди 12 години
защо да подарявам металните отпадъци на някой политик да стане той по богат ли по скоро бих хвърлил всичко в кофата да идат да си го изровят .
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НИЩО НЯМА ДА ДАМ ДАРОМ ДА ПЛАЩАТ НА КГ>ТЕГЛО, АЗ КАТО КУПУВАМ МИ СЛАГАТ И 20 % ДДС - ДА МИ ПЛАЩАТ за отпадъците
25
1
 
3
 
! Отговори
dedenze преди 12 години
Неуважаеми родни политици," капитализъмът" не ви ли научи, че няма безплатен обяд !Пунктовете за вторични суровини трябва да съществуват и заплащат на пазарна цена, всичко подходящо за рециклиране. Борбата с кражбите на метали става по друг начин, контрол, лиценз, високи глоби за кражби и документиране на изкупуването - име, лична карта, ЕГН ....
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди време (сега не знам как е) във Финландия се плащаше такса за изхвърлянето обемиста бяла техника ............. в резултат финландците взеха да си изхвърлят старите перални, хладилници, миялни машини, микровъллнови и пр. направо във фиордите .......... и когато това се превърна в масово явление ....... подхода при събиране на този вид отпадъци беше поставен на обществено обсъждане ..........
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами като няма удобни пунктове, колко трябва да платя, т.е. да напълня гушата на някой за да ги закара до пункт?31 плащаме еко таксата, но не взимат от магазините.
22
0
 
15
 
! Отговори
Def преди 12 години
Металите са изчерпаема сорувина, която струва пари и всеки от нас я е плащал под формата на някакво изделие!!! От къде на къде ще я подаряваме на някой тарикат???!!!! П.С. Изключение правят тъмнокафявите които не я плащат а си я берат от наще имоти.
21
0
 
9
 
! Отговори
Def преди 12 години
А не начислиха ли на ел. уредите еко такса, с която да могат в магазините да ни изкупуват старите или греша?
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
zashto da gi davat bezvazmezdno ,te i taka veche sa sviknali 24 god da jiveiat s boklycite si i darjavata
19
0
 
10
 
! Отговори
Шопа преди 12 години
Безвъзмездно и мама на тате не дава!Шопа е казал: не ми го хвали, щом без пари!Иначе, само лудите ще се "възползват" от този закон.Какво стана с т.н. разделно събиране а отпадъците? Да не се наложи сами да си караме *** до сметищата, и пак да си плащаме такса смет.
18
0
 
17
 
! Отговори
Венелин преди 12 години
Гербистите както винаги са неадекватни...
17
0
 
16
 
! Отговори
Judge Dredd преди 12 години
16 *** да имам, един на снимка безвъзмездно няма да им дам!!!!!!!!!!!!
16
0
 
22
 
! Отговори
jitan преди 12 години
АЗ СЪМ СЪГЛАСЕН !!!!!!!! Безвъзмездно да му го....на автора на закона,но само ако не е Фидосова!
15
0
 
24
 
! Отговори
Грую преди 12 години
Аз съм го платил този уред.Макар и вече не работещ,от какъв зор да им го предавам безвъзмездно ? Тези пунктове ще го предадат като скраб и по 10 лв от хладилник или готварска печка,ще печелят.Защо аз да не си взема 10 -те лева ? Защо БЕЗВЪЗДМЕЗДНО ? Да вървят на майната си писачите на тъпия закон.
14
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТАКИВА ХОРА НИ УПРАВЛЯВАТ ЗА ЖАЛОСТ И ОНЯ ОТ АПЕЛАТИВНИЯ СЪД ПЕНГЕЗОВ ДЕТО ПИЕ ПРЕЗ РАБОТНО ВРЕМЕ ПО 2 ГОЛЕМИ РАКИИ 2 БУТИЛКИ ВИНО ПО 40 ЛВ. ЕДНАТА И ТОВА НЕ Е ВЛЯЗЛО В НИКОЯ НОВИНА ИМА ИНФОРМАЦИОННО ЗАТУМНЕНИЕ ПИЯНИ ПРОКУРОРИ И ПИЯНИ СЪДИИ РЕШАВАТ СЪДБАТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ТЕ ЖИВЕЯТ ОТ НАШИТЕ ДАНЪЦИ И НА НАШ ГРЪБ ЗАКОННО ЛИ Е ДА СЕ ПИЕ ПО ВРЕМЕ НА РАБОТА ДА КАЖАТ ЗАТОВА ГИ КРИТИКУВАТ ОТВСЯКЪД
13
0
 
14
 
! Отговори
ddd преди 12 години
На за запад те насърчават с финансова помощ да си смениш старите уреди а тук не само,че не те подпомагат,но и да не можеш да спечелиш и от стария си уред.А за старите мебели....горят много добре ,може да се изкара в суровата зима с тях ;)
12
1
 
19
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Кой иска да закрие вторичните суровини - да не могат хората да отидат да си вземат една тръба или един винкел - да не могат да си направят нищо??? Кой иска да направи хората още по-големи роби ???
11
0
 
22
 
! Отговори
к. станев - ст.з. преди 12 години
от мен нищо няма да получите безвъзмездно като не ми се плати няма и да дам нищо ще стои в градината с години други ще дойдат на власт и ще отменят това безумие така че няма да пулня на никой гушата с моите пари а мебелите стари ще ги прекарам през печката когато държавата вземе да ми дава нещо без пари и аз тогава ще давам ама ей така бадева няма да е БАДЕВА СТОЯ БАДЕВА НЕ РАБОТЯ ТЪЙ ДА ЗНАЕТЕ
10
0
 
17
 
! Отговори
Моля, моля преди 12 години
Какво е това безплатно нешо? Не стига , че ще трябва да ги продавам за своя сметка, ами и за Транспорт да плащам. В такъв пункт трябва да се влиза само срешу вносна бележка от банка Х, че е внесена такса за извозване
9
0
 
28
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Естествено, че никой няма да иска да даде нищо безвъзмездно на скапаната държава - вземам от "старите неща" всяко болче или гайка, която мога да взема, всяко винкелче или тръба. Няма да стане вашата престъпници. Вземете безвъзмездно от престъпниците откраднали милиарди от хората.
8
0
 
17
 
! Отговори
bobix преди 12 години
"да ги извозват"това не ми звучи екологично. Още повече, че нали премахваме автомобилите и ще се движим само с градски транспорт, метро и велосипеди. Как ще ги извозим :)