Баба Марта – една чисто българска традиция

Бялото е знак за чистота и красота, а червеното - на жизненост
90
Баба Марта – една чисто българска традиция
Снимка: БТА

Всички българи по света почитат днес обичая "Баба Марта". Той е един от най-тачените чисто български обичаи с хилядолетна традиция.

На този празник всеки подарява на близките си специален амулет от червени и бели конци за здраве и сила през следващата година. Мартениците се изработват само за 1 март, когато според българския народ започва новата стопанска година.

На 1 март хората, дърветата и животните се закичват за здраве и успех с мартеници, направени от пресукан бял и червен конец. Те се носят или до 9 март - църковния празник на Свети 40 мъченици, или до 25 март - Благовещение.

Според традициите пък мартеницата може да се свали при първото виждане на щъркел, на лястовица, кукувица или на цъфнало дърво.

Мартениците са направени задължително от два пресукани конеца - червен и бял. В някои райони на страната конците са само червени, в други - многоцветни, но с преобладаващо червено.

Според народното поверие този цвят има силата на слънцето и дава жизненост на всяко същество. Белият цвят символизира чистотата, невинността и радостта.

В българските традиции бялото е и знак за красота, а червеното е цвят на жизненост, на здраве и любов, на победата, на живота и храбростта, на светлината на изгряващото и залязващото слънце.

Интересни са и обичаите у нас, свързани с мартениците. В Разградско сутринта при изгрев слънце всяка домакиня мята червен плат на едно от плодните дървета в градината, за да разсмее Баба Марта.

В Троянско на 1 март преди изгрев слънце стопанките на всеки дом връзват червена вълна по ключалките на вратите, на овошките, по рогата на добитъка.

В Хасковско бабата, която рано преди съмване връзва мартеници на децата от семейството, се облича изцяло в червени горни дрехи. Оттук идва и народната представа, че Баба Марта спохожда хората и посевите, облечена в червен сукман, забрадена с червена забрадка, обута в червени чорапи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: мартеничкиБаба Марта
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
4
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
да попитам - македонците знаят ли какво е БАБА МАРТА ? :))))))
35
0
 
12
 
! Отговори
VLADO преди 12 години
Честита Баба Марта :)
34
0
 
5
 
! Отговори
ew преди 12 години
Чисто българска традиция, но с палеобалкански корени!
33
1
 
11
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
до 37- нищо лошо няма , наследили са е традицията , когато Влашко е било Българско и Укаинците би трябвало да е честват та чак до Маджарско :)
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Румънците са българи ренегати.
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В статията има много неточности, но не са виновни журналистите, а всички онези, които в продължение на десетилетия допускаха и дори поощряваха кого ли не /стига да е с "дебели" връзки/ да се препитава в лоното на етнографската наука у нас. Така се "народиха" какви ли не "учени"- календаристи и тем подобни преписвачи и интерпретатори на научноизследователска книжнина /непрочетена внимателно, а само прегледана отгоре-отгоре/. Поне още няколко десетилетия промяна няма да има - яко са се циментирали
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
hare krishna hare rama.s pojelanie za hubav den
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 20 много си *** човече традицията си е българска вземи прочети малко история не ми говори глупости моля ти се :)
28
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Още снощи си нагласих мартеничките и тая сутрин си ги вързах!Честита Баба Марта!Да сме живи и здрави,дано се оправим!Обичам ви хора!
27
1
 
15
 
! Отговори
Ime преди 12 години
Ako се празнува в Румъния, то ще е от някои българи. Работя няколко години с румънец и дори не е чувал този обичай. За Молдова идея нямам.Иначе най- старата легенда: voinyt.blog.bg/drugi/2010/03/01/babamarta-byrzala-martenica-vyrzala.502121Няма как да я запиша цялата тук при ограничението.
26
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пижо и Пенда са баш български имена.
25
2
 
15
 
! Отговори
asgard преди 12 години
do 20Sus be ***.
24
1
 
21
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
до 20 ( турчин) -знаем , че турските орди крадът история и култура, колко столетия крадът и все на едно място стоят , та 1/2 от доста думи в турският език са старобългарски и сега ги наричат "турцизми " :) - дере, рид, алтън, юница, ... и още други старобългарски думи са влезли в употреба на турците - радвайте се ,че сме ви ограмотили малко от малко :)
23
14
 
4
 
! Отговори
за 26 преди 12 години
Значи според теб турците развалят хубавото? Расист такъв.
22
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Винаги ще се намери някой като 20, да развали нещо хубаво
21
26
 
3
 
! Отговори
хах преди 12 години
Българска традиция друг път...Според мен е македонска!
20
2
 
10
 
! Отговори
do 20 преди 12 години
na6 kat ti otvarta edna to4ilka rezak..........ot baba ti marta
19
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Честита баба Марта!! Да сме живи и здрави и нека пазим традиците живи !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
18
1
 
18
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
Честито Баба Марта ! празника е Български и се отнася към всички религии - не е религиозен празник а ОБЩО ЧОВЕШКИ ЗА НАСТЪПВАНЕ НА ПРОЛЕТТА И ЗА ЗДРАВЕ ! ЧЕСТИТО !
17
48
 
3
 
! Отговори
турчин преди 12 години
Традицията е турска, въприета от българите през османският им период.