Ще обжалваме и глобите от КАТ до 50 лева

Конституционният съд се произнесе по делото, заведено от обмудсмана
Обновена: 3 мар 2012 07:44 | 2 мар 2012 22:22, Миглена Иванова
58
Ще обжалваме и глобите от КАТ до 50 лева
Снимка: архив, Булфото

Вече ще можем да обжалваме в съда съставяните по Закона за движението по пътищата наказателни постановления и електронни фишове за налагане на глоба под 50 лв., след като Конституционният съд обяви текстовете от закона, които не позволяваха това.

Делото беше образувано от омбудсмана през ноември миналата година с мотива, че невъзможността да се обжалват фишовете до 50 лв. противоречат на Конвенцията за защита на правата на човека.

Според омбудсмана текстовете от закона, които не позволяваха обжалване на наказанията за нарушения на пътя под 50 лв., противоречат и на Конституцията на България, тъй като за критерий за обжалване се взема единствено размера на наложеното административно наказание.

Народното събрание, което е представило становище пред Конституционния съд, е оправдало изключването на съдебното обжалване на наказателни постановления с маловажността на установените нарушения и ниския размер на глобите.

Искането на обмудсмана за обявяване на невъзможността да се обжалват фишовете до 50 лв. за противоконституцонна е отхвърлено като неоснователно и от Министерския съвет, Министерството на вътрешните работи, Министерството на транспорта и информационните технологии и съобщенията.

Съюзът на българските автомобилисти, българската браншова асоциация “Пътна безопасност” и Висшият адвокатски съвет са подкрепили изцяло доводите на омбудсмана.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
3
 
! Отговори
БАС преди 12 години
Малко история, как се стигна до тази отмяна : В началото на 2009 г. Български автомобилен съюз сезира чрез сигнал тогавашния Омбудсман Гиньо ГаневНачалото бе поставено преди 3 години. Решението на Конституционния съд е голяма победа за всички български шофьори.
39
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
ПРИ ТИЯ КАТИЛИ ДО СЕГА ПРАЗНО НЯМАШЕ...РЕШАТ ЛИ ВЪТРЕ СИ..КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ ПРОМЕНЯТ НЕЩАТА
38
3
 
7
 
! Отговори
някой си преди 12 години
Предлагам КАТ да се закрие и всеки да си прави каквото си поиска на пътя.То и без това се избиваме помежду си, затова да се затриваме като нация и това е.
37
1
 
3
 
! Отговори
спец съд преди 12 години
Точно за такива дела е необходим сециализиран съд ,а не за улични дилърчета осъдени на 8 месеца за 1 цигара трева --поредното представление на цирк ГЕРБ
36
1
 
6
 
! Отговори
справедливост преди 12 години
Браво ,най-после и български съд да свърши нещо полезно
35
2
 
9
 
! Отговори
Браво !!! преди 12 години
Тази разпасана сбирщина КАТ трябва да бъде вкарана в ред !!!
34
1
 
5
 
! Отговори
до 44 преди 12 години
"За тези който 50 лева са маловажни ... моля дайте ми ГИ...." - Няма защото си неграмотен
33
1
 
6
 
! Отговори
яояа преди 12 години
Но все пак си спазвайте закона, защото до голяма степен от това зависи живота и здравето ви, както и този на другите участници в движението.
32
3
 
6
 
! Отговори
яояа преди 12 години
А и помислете, че колкото повече обжалвания има, толкова повече полицаите няма да могат да се явяват по делата поради ангажираност с друго дело. При неявяване на една от страните печели другата страна.
31
4
 
14
 
! Отговори
tyo преди 12 години
"Кеф цена няма" :)))Да видиш тежкаря на пътя г-н полицай, как чупи пръсти, мънка и е по-нисък от тревата пред съдията е голям кеф, нещо като душевен оргазъм :)))Обжалване до дупка! По-добре парите да останат в алчен адвокат, отколкото в корумпиран катаджия и мафиотска държава.ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ОМБУТСМАНА И КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД!
30
0
 
11
 
! Отговори
Мери преди 12 години
Този начин на обжалване е познат в САЩ. Моят син,инженер, на 2 пъти се ползва от него в рамките на 1 година заради превишена скорост - беше се купил джип и пробваше каква скорост може да вдигне по магистрала. И двата пъти съдията отмени глобата. Синът обаче имаше неблагоразумието трети път да бъде глобен за превишена скорост. Резултатът беше, че съдията отсъди повишение на размера на застраховката му с 30% вече не си спомням за колко години. Така че това е нож с две остриета - съдиите в РБ ще "почерпят опит от новите братушки американските съдии, които хич не си поплюват при пътни нарушения. А за хванат шофьор, употребил алкохол, санкцията в повечето щати е затвор и то без обжалване на присъдата.
29
3
 
23
 
! Отговори
21032 преди 12 години
проблемът не е в 50 лева проблемът е в системата която назначава *** с фуражки чудещи се откъде да изкарат пари..... интересно е примерно да се направи справка КОЛКО ХОРА В СИСТЕМАТА НА МВР имат глоби или актове от КАТ и ще видите интересно нещо- 60 000 човека са ангели с крилца а другите отиват на стрижи и глобявай?затова е хубаво кавмери по кръстовищата а КАТ само да демонстрира ПРИСЪСТВИЕ без да се крият като мишки
28
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За тези който 50 лева са маловажни ... моля дайте ми ГИ.А когато на вас ви се случи да ви напишат фиш 50 лева за нещо което го няма никъде по света и вие ще обжалвате. "Всяко лице, при решаването на правен спор относно неговите граждански права и задължения или основателността на каквото и да е наказателно обвинение срещу него, има право на справедливо и публично гледане на неговото дело в разумен срок от независим и безпристрастен съд, създаден в съответствие със закона."
27
3
 
4
 
! Отговори
до 24 преди 12 години
Г-н Съдия, работата на съда буксува по тежките дела най-вече заради некадърно събраните доказателства, неточно написаните законите и алчността на всички, заети с делото.Когато съдите някой кокошкар, от който е видно, че подкуп не може да се вземе, делото приключва набързо. Но има ли шанс за нещо кеш, тогава започват отлагания, преразглеждания, допълнителни експертизи и т.н.
26
6
 
3
 
! Отговори
do 34 преди 12 години
Вече три години от както имам собствена кола и почти не слизам от нея.Все още глоби нямам. Отгоре на всичко съм жена. И в добавка ще кажа, че живея в центъра и около нас е пълно с камери.Брат ми и баща ми също нямат глоби. А баща ми кара първата ми кола, която е БМВ и непрекъснато го спират за проверки.
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
доста от вас са силно объркани!!обичайната практика в момента е КАТ да наложи за едно нарушение няколко глоби за 50 лв. на един и същ водач.юИзмислят си различни правни основания за това и нарушенията стават множество.Скоро имах такъв случай -> 5 глоби, а поводът е бил преминаване на червено, което се оказа, че не е истина.и така общата глоба е 250 лв.сега пак ми говорете за смисълът от адвокати и разправии!100 лв. хонорар не са 250 лв. глоба, нали?
24
5
 
6
 
! Отговори
Мукавей преди 12 години
Очаква се лавина от обжалвания да затрупа съдилищата!!На спешно заседание ВСС е решил делата до 50 лв. да се поемат от квартални съдилища. За целта управителите на кварталните магазинчета ще преминат двуседмични курсове по правораздаване.Така освен като търговци на дребно те ще получат правото да раздават и правосъдие на дребно.А и търговията ще живне...
23
2
 
7
 
! Отговори
Епикур преди 12 години
Не знам вече колко глоби имам - дестки, но нито един не признавам! Това си е жив рекет на пътя!
22
2
 
16
 
! Отговори
Ъъъ, моля ?! преди 12 години
Я се осъзнайте какво пишете бре ? Кое не можело да се обжалва в Германия ? Я пак ?И за 10 евроцента имаш право да подадеш жалба !
21
5
 
7
 
! Отговори
до 28 преди 12 години
Мълчи бе роб. Кой ти даде право да тракаш по клавиатурата !