Уорлик за ромската стратегия: Расизмът води до задънена улица

Преглед на печата на 2 март 2012 година
Обновена: 2 мар 2012 08:34 | 2 мар 2012 07:30, Красимир Ангелов
194
Уорлик за ромската стратегия: Расизмът води до задънена улица
Снимка: БТА

"Младите българи, както и младите американци, осъзнават, че расизмът и предразсъдъците водят до задънена улица, и че само като допуска и осигурява равни възможности за цялото население, включително и за етническите малцинства, едно общество може да използва пълния си капацитет", заяви посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик в коментар пред „Труд” за ромската интеграция.

"Винаги, когато съм имал възможност да се срещна с тях - в обновения квартал в Каварна или в гетата край Ямбол и Сливен, те са изказвали желанието си да бъдат част от българското общество, да дават своя принос в икономиката и да живеят в една модерна европейска държава”, категоричен е американският посланик.

"Сега" отделя сериозно внимание на темата за цените на лекарствата.

Серията от показни акции и изявления на премиера Бойко Борисов и здравния министър Стефан Константинов как цените на лекарствата ще паднат с до 50 процента претърпя неочакван обрат, коментира под глава изданието. Оказа се, че широко рекламираните отстъпки, които двамата започнаха лично да договарят с производителите и вносителите на медикаменти в сряда вечерта, ще останат в тайна.

Мистерия ще остане и колко плащат за лекарства здравната каса и болниците. Всичко това се случва, след като преди седмица Борисов уволни зам.-здравния министър Гергана Павлова, защото не обяснила как се формират цените на медикаментите и защо български препарати са по-евтини в чужбина.

Според "Труд" Европа ни хока за енергетиката. България се опитва да финтира Брюксел, че ще разбие монопола в енергийния сектор, става ясно от вътрешен документ на Европейската комисия. Становището на генерална дирекция "Енергетика" прави унищожителна критика на проекта за закона за енергетиката, който страната ни е представила в комисията на 28 януари т. г. В момента той се обсъжда в парламентарната комисия.

С промените страната ни би трябвало да въведе евроизискването за либерализация на енергийния пазар. Според документа обаче чрез понятието обществен доставчик просто се преименува досегашният монопол. Освен това проектът не осигурява и политическа независимост на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, чийто членове се избират от правителството, констатират евроекспертите.

България отново оглави непрестижна класация - този път за страната с най-голям сив сектор в ЕС, пише "Сега". Върху едно от три евро у нас не се плащат данъци, показва изследване, направено по поръчка на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент от Тax Research UK.

"Труд" цитира друга тревожна статистика, според която България продължава да е сред страните в Европейския съюз, в които безработицата нараства най-бързо.

Авиотаксите "екология" и "сигурност" ще са готови до лятото, съобщава в интервю за "Класа" Веселин Пейков, изпълнителен директор на летище София.

В други летища таксите ще поскъпнат с около 3 евро през следващата година. "Според мен стойност, по-малка от 2 евро е нереална. Моето мнение е, че те трябва да са доста по-високи, защото инвестициите, които трябва да се направят в техника, така че да отговарят на нормативните изисквания са доста големи", подчертава Пейков.

"Фиктивни данъци са трупани 15 г." е заглавието на интервю в "Труд" със зам.-кмета по финансите на София Дончо Барбалов.

"Има много хора, които мислят, че са изрядни платци, а според нашата система не са. Фиктивни данъчни задължения са трупани с години. Но когато се продаде имот или автомобил, продавачът трябва да декларира това в двумесечен срок пред данъчните. Някои хора са пропуснали да го направят и затова продължават да се водят собственици и да им се начисляват данъци", подчертава Барбалов.

До 60 процента от доходите изземва държавата. Тази сметка прави пред "Преса" икономистът Георги Ангелов. Само облагането на брутната заплата с данъци и осигуровки е 39,71 на сто, показва справка на финансовото министерство. Като се вземе предвид влиянието на имуществените налози, както и косвените - акцизи и ДДС, с които се облага потреблението, процентът скача до 60.

"Труд" се включва по темата за бонусите с информацията, че директорът на общинското дружество "Столичен електротранспорт" ЕАД Евгений Ганчев и заместниците му Томислав Иванчев и Христо Георгиев взимат заплати, по-големи от тази на премиера Бойко Борисов.

Справка сочи, че за второто тримесечие на 2011 г. Ганчев се е разписвал срещу 5100 лв. месечно, а заместниците му - срещу 3570 лв. Трудовото възнаграждение на премиера Борисов е по-скромно - 3400 лв, припомня ежедневникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
0
 
3
 
! Отговори
Жорж преди 12 години
Посл.Уорлик Вие добре интегрирахте афроамериканците, та дори и такъв си избрахте чрез южните щати за президент! Ама сега се чудите първо защо го избрахте и второ - как да го разкарате. Да се надяваме,че не ни смятате всичките българи за африканци, г-н диригент на РБ!
149
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"...да бъдат част от българското общество, да дават своя принос в икономиката и да живеят в една модерна европейска държаваС традиционния си занаят, *** не могат да съизграждат с нас една модерна държава.*** никога няма да уважават гостоприемника си, защото от него живеят.
148
1
 
3
 
! Отговори
Антон-продълж. преди 12 години
Нека Президентът г-н Обама обяви сроковете, в които правителството на САЩ ще изпълни своята страна на договорите, сключени с групи от коренното население на С.Америка.По въпроса за ***, нека Посланик Уорлик бъде любезен да постави народа-титуляр в равностойно положение на вечно интегриращите се ***. Нека сравни, стига да е способен на изморителни разсъждения, положението на това малцинство с положението на арменците, власите, каракачаните,липованците, гагаузите,гърците,руснаците,евреите.
147
1
 
1
 
! Отговори
Антон преди 12 години
Искам от министъра на Външните работи на РБ г-н интегрирания получифут да нареди на г-жа Н.Пр.Посланничката на РБ в САЩ Хелън Поптодорова да внесе в Държавния департамент на САЩ нота, в която да се изкаже големото безспокойство на гражданите на РБ по повод на 4-те хиляди изнасилени от католически и протестантски свещеници американски ...момченца. Искам в друга нота да се изкаже безспокойството ни за американските гори, системно унищожавани за дървени въглища за BBQ!
146
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Смятам че не е работа на Уорлик,да се меси в нашите проблеми,защото да му припомним,че същото биха ни казали неговите сънародници ако ние решиме да даваме съвети!За това по добре е да замълчи завинаги!
145
1
 
6
 
! Отговори
нанай парес,нанай... преди 12 години
До кога САЩ ще определят политиката ни относно шистовия газ и 'интеграцията ' на ***?Какви стратегически интереси защитават САЩ с вмешателството си относно *** проблем?Защо просто не се направи един референдум относно мнението ни за 'интеграция' на ромите?Това няма нищо общо с проблемите на САЩ през 60те свързани с 'интеграцията' на афроамериканците с обществото. Модела на САЩ е неприемлив и грешен ако се прилага за нашите условия. Просто НЯМА ДА СТАНЕ !
144
1
 
3
 
! Отговори
С.М. преди 12 години
Уорлик, кой събори сграда 7, че не разбрахме?
143
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
крайно време е американското посолство в България да бъде закрито
142
1
 
2
 
! Отговори
ivo преди 12 години
tozi mai si misli,4e BG sme nekvi divaci,a toi da ni kaje koe kak se pravi.da go eva u geya ciganofilski,ti li 6te ni u4i6 koe kakvo e be,nie ne znaem kvi sa *** i za kakvo stavat,dobre 4e si ti da ni kae6.i tva ako e diplomat...takiva 6te napraviat velikata demokracia Saedineni 6tati da gi namrazim.ciganiak.
141
1
 
17
 
! Отговори
бай Уорлик преди 12 години
Повярвай ми Уорлик всички Българи това искаме *** да работят а не да градът и да правят мизерии... за съжаление *** не искат това... за тях работата е за глупавите Българи а за тях са привилегиите и безплатните ток,вода итн. Но ти това няма начин да го знаеш защото се возиш в бронирана лимузина и се криеш за високите стени на американското посолство виждал си *** само на картинка, представителю на държава изтребила коренното си население, ползвала векове робски труд !
140
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** и без пари да ти работи ...пак си на загуба!!! тая ЕВРЕЙСКА *** като много знае ...да си ги пребира при тях и без това *** отдавна си ги ползват за резервни части
139
1
 
12
 
! Отговори
иво преди 12 години
Виждам как американците интегрираха ***, да не ми обяснява тоя как да интегрираме ***. Цял живот да си ги хрантутиме, които има желание се интегрира които няма и безчинства да го вкарват в затвора. В Словакия са ги интегрирали много хирто, обградили са ги с бетонна ограда извън градовете :D
138
2
 
0
 
! Отговори
цървул преди 12 години
както стана в САЩ
137
3
 
2
 
! Отговори
дядо преди 12 години
Нали видя в Чечня как помагат руснаците - с АК и танкове....
136
3
 
4
 
! Отговори
ivo преди 12 години
worlik, mnogo akal vze da dava6,mazen protestantski narkomanski gei.po nagli ste i ot savetskia saiuz,targa6i smradlivi,amerikanska mrasna sgan,4erna boklu4iva.
135
1
 
9
 
! Отговори
.I. преди 12 години
Самият уорлик е най-задънената улица.
134
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Ух,че си гнусен мазник бе-е-е!
133
1
 
13
 
! Отговори
неразбиращ преди 12 години
Айде сите *** си ги земи у Америката и там си ги интегрирай колко ти душа сака,гиди мушморок такъв!
132
1
 
13
 
! Отговори
ТИКВЕТО преди 12 години
американски *** жалък!
131
3
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
а това че раждат повече от теб си е тяхна работа , раждай и ти , но ти си правиш сметката нали , е те не си правят и ние сме тези, които трябва да ги научиме да си правят тази сметка