"Щастливите кокошки" вдигнали цената на яйцата

Няма спекулация с цените, твърдят от бранша
Обновена: 5 мар 2012 17:21 | 5 мар 2012 17:19,
258
"Щастливите кокошки" вдигнали цената на яйцата
Яйцата поскъпнаха рекордно. Снимка: Булфото

Няма спекулация с цените на яйцата. Това е официалната позиция на Браншовия съюз на производителите на яйца към Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ), изпратена до медиите.

Намалението на яйцата на пазара е предизвикано от унищожението на голям брой кокошки през февруари 2012 г. Производителите са били принудени да прибягнат до такава мярка, за да могат да издържат финансово поради големите инвестиции, които са направили за преоборудване, за да отговорят на изискванията за хуманно отношение към животните.

От началото на 2012 г. производителите на яйца от ЕС трябва да изпълняват изискванията за хуманно отношение към животните. Според него се е наложила подмяна на инсталациите за отглеждане на кокошки-носачки, въведени в експлоатация преди 2005 година.

Поради тази причина в България голяма част от производителите са намалили капацитета на фермите, а друга част в момента реализират инвестиционни проекти, посочват от асоциацията. 

Трудностите за преоборудване са предизвикани от ограничените инвестиционни възможности на производителите, които през последните две години са работили нерентабилно в условията на финансова криза и постоянно повишаване на цените на зърнените култури и дъмпингови цени на яйцата от някои производители от страни-членки на ЕС, смятат производителите.

Великденските празници са характерни със завишеното потребление на яйца, но цената вероятно няма да отбележи голям ръст. Производителите на яйца са повече от 100, търговците са големи международни вериги, които работят в силна конкуренция и гарантират пазарното формиране на цената на яйцата, категорични са от бранша.

Още по темата
Утре земеделският министър Мирослав Найденов ще се срещне с представителите на производителите на яйца в страната, за да види защо в рамките на десетина дни те поскъпнаха двойно.

Вчера от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата отчетоха, че цената на яйцата се е покачила с 35 процента през втората половина на февруари до рекордните за последните 14 години 0,32 лв. за брой на едро в първите дни на март. През 1999 г. цената на яйцата е падала и до 0,06 лева за брой.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
0
 
0
 
! Отговори
Гледайте!!! преди 12 години
А Бе Се: Цените на млечните продукти в Европа падат06 март 2012 | 06:26 | Агенция "Фокус"Начало / ПромишленостБрюксел. Повишението на производството на мляко в страните, в които това е традиционно, в комбинация с ръст в развиващите се страни, ще допринесе до леко, но стабилно понижение на цените на млечните продукти в средносрочен план. и докато няма съмнение, че млякото, което се произвежда е нараснало, това е най-вече защото добиваните количества са се увеличили, а не заради увеличение на броя на добитъка. Това също трябва да помогне за по-ниски цени, съобщава А Бе Се.В Европейския съюз прогнозите за производство на мляко в средносрочен план са за по-голям добив и очаквано намаляване в броя на млекодойните крави.Много е вероятно да има допълнително преструктуриране в рамките на млечната индустрия на ЕС, като тези страни-членки, които поддържат сравнително високи цени на производството на мляко, като Румъния, България, Словакия и Унгария, ще намалят производството си през следващите пет години.
210
0
 
3
 
! Отговори
доло ГЕРБ преди 12 години
Това правителство само народа не иска да си направи щастлив
209
0
 
6
 
! Отговори
Петлето Герчо преди 12 години
Петел в дълбока депресия търси щастлива кокошка за да му вдигне висналия...гребен!
208
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аве защо не пуснат слух за някой птичи грип таман паднат цените
207
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако сме малко сплотени да не купуваме яица за велик ден да не храним тия *** който умишлено и спекулативно вдигат цените ще ги видим ние тогава какво ще правят нямали даги намалят до символично
206
1
 
3
 
! Отговори
Ангел преди 12 години
Има си спекулация в цената.Както имаше спекулация и в олиото.Министър Найденов увери че правителството ще се намеси.Това не може да продължава вечно.
205
1
 
7
 
! Отговори
тцЪ преди 12 години
Интересно. Кокошките, гледани от бабите на село, са си направо свободни кокошки. Защо не стимулират бабите по някакъв начин да отглеждат повече? Хем вълкът сит, хем агнето цяло - получават допълнителен месечен бюджет за храна на кокошките, продават яйцата на сигурни купувачи, нямат нужда от специални инсталации, освен една ограда, та птиците да не прехвърчат из двора - и ето ти яйца от "свободни кокошки" на нормална цена.
204
0
 
5
 
! Отговори
ALABALA преди 12 години
майка му европеиски саюз,баси глупостите отново 'щасливи кокошки' ааааа алчни западняци :))))алчно правителство, ще спазваме всички каквото каже европа а ще живеем с мизерни заплати .турят ти еедна глоба и до там неможеш се оправиш една година. и не ме убеждавайте че така трябва и че трябва да се чака алабала,изобщо не бяхме за там .поредното показно колко алчни стават хората на запад .МАФИЯ,МАФИЯ,МЯФИЯ
203
0
 
7
 
! Отговори
ей преди 12 години
Аз съм на шоколадови яйца вече
202
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За 1500 евро какво правят щастливите кокошки aidriell.blog.bg/lifestyle/2012/03/06/.915440
201
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** ***, при социализма яйцата бяха по 2 и 4 стотинки-------------- Глупости, бяха по 13 стотинки...
200
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И за чий *** направиха онази комисия "Анти-спекула" или нещо такова? Какво точно работят? Ефект от 'работата' им няма, само настаниха разни балдъзи и шуреи на топли местенца, да лапат държавни пари.....
199
1
 
9
 
! Отговори
ххх преди 12 години
не смятам да храня спекулантите и за великден ще боядисам 3-4 яйца.... а до тогава -никакви яйца ...
198
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз не съм софянец и днес от кокошарника взех 8 яйца,имам и два много хубави петела,а пък вие софиянците където сте все големите философи айде сега плащайте нали имате пари,нали искахте герб......
197
0
 
36
 
! Отговори
nzim преди 12 години
Аз съм на 19 години, студент, и при първа възможност ще напусна, защото държавата прави всичко възможно да изгони нормалните хора. Само исках да знаете това.
196
0
 
5
 
! Отговори
по стандарта преди 12 години
Аз си купува само яйца стандарт "СТАРА ПЛАНИНА".Не ми трябват яйца от щастливи кокошки.
195
9
 
5
 
! Отговори
Коко преди 12 години
от де пазарите бе хора? вчера си купих яйца XL по 35стотинки и съм доволен от цената. Май е време да преразгледате търговската си политика!
194
0
 
3
 
! Отговори
Запасняка преди 12 години
Нямам думи . Май аз съм виновен .Май и яйцата са виновни . И полските също . И производителите .И кой ли не .А ! И Европейския съюз също .
193
3
 
11
 
! Отговори
оффф...фък_оффф преди 12 години
ПИСНА МИ ОТ ПРОСТОТИИ...А НА ВАС ПИСНА ЛИ ВИ ?
192
1
 
6
 
! Отговори
az преди 12 години
6taslivi x..6ta da qdete maikavi mrasna