Яйцата до Великден гонят 60 ст.

Причината са "кокошите спацентрове", смята роден фермер
Обновена: 12 мар 2012 14:55 | 12 мар 2012 07:00,
321
Яйцата до Великден гонят 60 ст.
Цените на яйцата ще продължат да се покачват, смятат фермери. Снимка: Impact Press Group

Кокошите спацентрове могат да направят цената на едно яйце и 60 стотинки за Великден. Тази прогноза правят фермери от района на Пловдив.

До края на миналата година Андрей Атанасчев е отглеждал 72 хиляди кокошки в село Трилистник. Заради новите изисквания за отглеждане на пернатите, той е намалил техния брой на половина и е теглил кредит, за да започне ремонт на халетата, въпреки че има автоматизирана система за отглеждане на птиците.

"В момента изграждам спацентровете на кокошките, които включват чесела за нокти, вана, където да се къпят във фураж и перденца, зад които да се снасят яйца", разказа пред Dnes.bg производителят на яйца.

По думите му за обикновения човек това е простотия, но това са изискванията на Европейския съюз.

Досега на няколко пъти той е правил ремонт в птицефермата заради изискванията, в момента е изхвърлил старите клетки, които все още изплаща. Те били необходими при предишните промени в наредбите.

Сега произведените яйца Андрей предава за преработка, вместо да пласира продукцията на вътрешния пазар. Забранена му е и продажбата на трети страни.

"По тази причина цената на яйцата у нас се покачва, затова или ще внасяме яйца или трябва да купуваме от други производители, за да захраним клиентите си", казва българският производител.

Още по темата

Андрей обяснява, че по този начин се отглеждат кокошките в Китай, Щатите и Русия. Само в България се налагат новите изисквания за „щастливи кокошки”.

"Жълтъкът е жълт, гледаме ги постоянно, храним ги добре, сега просто ни обричат на гибел с тези изисквания", жалва се фермерът. 

В част от другите държави въвеждането на изискванията за хуманно отглеждане на кокошките е продължило 12-13 години, защото земеделските министри са договорили отсрочка. Само България се е съгласила и е въвела подовото отглеждане за по-кратък срок, обясняват производителите.

Затова те прогнозират, че цената на едно яйце преди Великден може да стигне 60 стотинки.

Причината - 70% от българските птицеферми предават българските яйца за яйчен прах и не могат да ги продават на българския пазар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


321
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
1
 
7
 
! Отговори
еее преди 12 години
След Великден внимавайте да не се набутате и отровите с развалени яйца.
221
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
предлагам да гоним герб в белене.тяхната......долна
220
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ако тук има 300 коментара, и всеки каже на останалите 2-3 човека от семейството си да не купува яйца, а те на други няколко човека,..и така не може ли стане "мексиканска вълна" от калотина до нос Шабла:)
219
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
законът предложен от коментар 268 трябва да се приеме, за да може щастливите яйца да се ядат от щастливи хора.Иначе яйца от щастливи кокошки ще ги ядат нещастни хора - не е хуманно(човешко в превод).
218
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
haide na selo da si gi proizvedete
217
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Голяма част от българите ще си купят максимум по 10 яйца, а не по 3-4 картона както друга година за празника - пък тия да си надуват колкото си искат цените - пак ще са на загуба. Разбира се, ако до тогава не бъдат вкарани полските яйца - тогава родните ни производители наистина ще си ги навират някъде яйцата особено след Великден, като почнат да се вмирисват яйцата им по щандовете.
216
1
 
16
 
! Отговори
Ч преди 12 години
След като в ЦЯЛА ЕВРОПА яйцата са по 0, 23 ст. ние трябва да ги купуваме по 0, 06 стотинки. Всичко друго е СПЕКУЛА.
215
0
 
9
 
! Отговори
Таня преди 12 години
Аз мисля, че потребителите трябва да имат право на избор-който иска щастливи яйца ,ще си плаща, който не иска- ще си яде нещастни такива.
214
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
създава се психоза безмисленно. Брокерите като повториха 1000 пъти, че имотите пак ще поскъпнат случи ли се? вина за цената до момента имат медиите! Но вече се вижда корекция - вчера в лидл бройката беше 30 стотинки, скоро ще има пренасищане и ще ни се молят да купуваме на 20 стотинки.
213
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Предлагам на депутатите следния закон: "Въвеждането на критерии като щастливи кокошки,щастливи прасета и други хуманни селскостопански мерки да влязат в сила след(!) като минималната заплата в България достигне 50% от минималната заплата в Германия(тъй като българската валута е обвързана в борда според немската)."
212
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
по принцип съм против евтиния внос, особенно ако е по-некачествен. В случая обаче браво на министъра, за полските яйца, трябва им урок на спекулантите, а след празника ще купуваме яйца на 15-20 ст. , понеже ще има прекалено много останали.
211
1
 
1
 
! Отговори
До 264 от 263 преди 12 години
После пак ще си приказваме :)
210
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колкото и да им се иска на кокошкарите, цените ще паднат. особенно след великден. около празника ще има прекалено много яйца залежали в магазините, понеже алчните кокошкари и прекупвачи си мислят, че хората ще купуват като друга година по великден. Да, ама сега цената е прекалено надута.Яйцата са храна, но не жизненоважна, както пише по-долу, лесно може да се намали до минимум в менюто.
209
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз като ви казвах, че цените на яйцата ще си останат високи, вие ми нацъкахте минуси. Няма значение дали ще внасяме или не, цените ще си вървят нагоре, щом става въпрос за неща жизнено важно за оцеляването на хората като храна и подслон.
208
1
 
1
 
! Отговори
asmodei преди 12 години
HAIL SATAN !
207
1
 
24
 
! Отговори
коко преди 12 години
Изискванията за "спацентровете" са за цяла европа, а и там "птицевъдите" не хвърлят на работниците си по 300 лева на месец....КАК ТАКА САМО У НАС ИМА ТАКИВА ЦЕНИ??????А, господа фермери с черни джипове?????надувай си цените, народа е ***, така ли? Аман от спекуланти, но и вашия ред идва скоро.В БГ мин .заплата е 270лв, в Европа -да кажем 2500 лв. тоест едно яйце у нас трябва да струва 3-4 стотинки.
206
0
 
19
 
! Отговори
Един Българин преди 12 години
А като ви дават евросубсидии не ги връщате, а?! Е*ати от тарикатите! Традицията ще спазя ще има 5 яйца, вкл. и едно червено, но няма да ви пълня гушите! Ха сметнете миналата година 50 яйца по 16ст = 8лв, тази година 5 * 60 = 3лв. Кой губи?!
205
1
 
11
 
! Отговори
коко преди 12 години
"Тази прогноза правят фермери от района на Пловдив" - Стига сте повтаряли всичко, за което спекулантите си мечтаят!!!!!Те и брокерите на имоти от 3 години повтарят, че жилищата започват да поскъпват,ама не е точно така.Кокошкарските спекуланти им се иска покрай велик ден да натрупат печалбичка като за цяла година,и медийте бързат да тръбят какво ни чакало.Спокойно, овчето стадо бая я е окъсало и няма всеки да купува по 3 картона с яйца тази година,пък и полските кокошки сега се пънат за нас
204
0
 
5
 
! Отговори
Стършел преди 12 години
...очаквам "умният" министър Мирослав Найденов да се включи отново в дебата с още по-умни размисли и констатации!
203
1
 
25
 
! Отговори
салатка преди 12 години
ПРИЗОВАВАМ ВСИЧКИ- ЗА БОГА БРАТЯ, НЕ ИМ КУПУВАЙТЕ ЯЙЦАТА!!!!