Яйцата до Великден гонят 60 ст.

Причината са "кокошите спацентрове", смята роден фермер
Обновена: 12 мар 2012 14:55 | 12 мар 2012 07:00,
321
Яйцата до Великден гонят 60 ст.
Цените на яйцата ще продължат да се покачват, смятат фермери. Снимка: Impact Press Group

Кокошите спацентрове могат да направят цената на едно яйце и 60 стотинки за Великден. Тази прогноза правят фермери от района на Пловдив.

До края на миналата година Андрей Атанасчев е отглеждал 72 хиляди кокошки в село Трилистник. Заради новите изисквания за отглеждане на пернатите, той е намалил техния брой на половина и е теглил кредит, за да започне ремонт на халетата, въпреки че има автоматизирана система за отглеждане на птиците.

"В момента изграждам спацентровете на кокошките, които включват чесела за нокти, вана, където да се къпят във фураж и перденца, зад които да се снасят яйца", разказа пред Dnes.bg производителят на яйца.

По думите му за обикновения човек това е простотия, но това са изискванията на Европейския съюз.

Досега на няколко пъти той е правил ремонт в птицефермата заради изискванията, в момента е изхвърлил старите клетки, които все още изплаща. Те били необходими при предишните промени в наредбите.

Сега произведените яйца Андрей предава за преработка, вместо да пласира продукцията на вътрешния пазар. Забранена му е и продажбата на трети страни.

"По тази причина цената на яйцата у нас се покачва, затова или ще внасяме яйца или трябва да купуваме от други производители, за да захраним клиентите си", казва българският производител.

Още по темата

Андрей обяснява, че по този начин се отглеждат кокошките в Китай, Щатите и Русия. Само в България се налагат новите изисквания за „щастливи кокошки”.

"Жълтъкът е жълт, гледаме ги постоянно, храним ги добре, сега просто ни обричат на гибел с тези изисквания", жалва се фермерът. 

В част от другите държави въвеждането на изискванията за хуманно отглеждане на кокошките е продължило 12-13 години, защото земеделските министри са договорили отсрочка. Само България се е съгласила и е въвела подовото отглеждане за по-кратък срок, обясняват производителите.

Затова те прогнозират, че цената на едно яйце преди Великден може да стигне 60 стотинки.

Причината - 70% от българските птицеферми предават българските яйца за яйчен прах и не могат да ги продават на българския пазар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


321
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
0
 
9
 
! Отговори
hahah преди 12 години
кококококо
181
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На Великден вместо 2-3 яйца ще си купя 2 пилешки бутчета и готова работата.
180
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За перденцата разбрах,но сауна защо нямат?Или ги унижавате само бидета да използват?
179
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
към 224-ти,по-интереско е колко струва едно кюфте от щастливо прасе? Щстливо, щастливо, ама за да стане на кюфте са му резнали гърлото. Но това не пречи на смешниците да обясняват, че е щастливо. Истината е, че въобще не става дума за щастие/нещастие а за ...пари естествено!
178
0
 
8
 
! Отговори
кокошка преди 12 години
ами едното яйце ти е излязло около 0,23 лв., да знаеш доста по-нещастни са от нашите тук.
177
7
 
7
 
! Отговори
zozo преди 12 години
Гледайте кокошки! Връщайте се на село и гледайте кокошки! Само така ще паднат цените!
176
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Германия яйцата са 10-12 цента бройката. Не ги знам колко щасливи са били кокошките, но яйцата да са 2-3 пъти по-скъпи у нас е направо живо обирджийство. Преди 2 г. носих на нашите олио от Германия. Тук струваше 99 цента, а у нас беше по 5 лв литъра. Бях натоварил 5 стека по 6 бутилки. Сръбските митничари гледаха в багажника и само се подсмихваха. Определено много сме зле. В такива ситуации само бойкот. Никой да не купува пък да видим какво ще стане и дали цените няма да дойдат на мястото си.
175
0
 
6
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
Та за неразбралите- ако искаш да гледаш пак толкова кокошки, както досега, ти тябва три пъти по-голяма площ.
174
1
 
18
 
! Отговори
жт преди 12 години
Абе колко струва едно кюфте от нещастно прасе..
173
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хора изтрезнейте! Яйцата очевадно са с много яко надути цени - в пъти!Те имат къс срок на годност.Всеки може да оцелее без яйца,те са полезна добавка към храната, но не жизненоважна.Много хора въобще не консумират яйца. На бас, че ако всички сме единни и само 30 дни не купуваме яйца(как добре точно сега се връзва с Великден), на тях ще им мине срока на годност и производители и търговци(всичките надуват) ще забравят аргументи като скъп фураж, бензин, щастие и ще се приземят на реалните 18 ст!
172
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След китайските селяни, и кокошките вече имат по-високи жизнен стандарт от нас. В скоро време очаквам да купят на всяка кокошка по един айпод за да може да си снася яйцата на любимата музика.
171
1
 
16
 
! Отговори
до 189 преди 12 години
ами прав е 189, то и за 8-ми март розичката скочи от 3 на 5 лева, но българският търговец така е свикнал: "Ден - година храни"
170
0
 
24
 
! Отговори
123 преди 12 години
Вчера си купих от супермаркет в Лил, Франция 12 яйца за 1,4 евро... Дали тук кокошките са по-нещастни?
169
0
 
8
 
! Отговори
ЕС преди 12 години
Трябва всички, които се занимават с политика да минават ежегодно психо-тест, както някой други не толкова засягащи цялото общество професии. Не е нормално всеки с психични отклонения да може да взема решения, от които да страдат цели народи и общности. А нашите политици-дупедавци да не се съгласяват със всички простотии, които им снасят отвън, нека да имат малко себеуважение и морал, ако искат и ние да ги уважаваме.
168
1
 
20
 
! Отговори
Selqnin преди 12 години
Яйцата до Великден гонят 60 ст. - Гарантирано от ГЕРБ !!!!
167
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щастливи кокошки,нещастни хора...
166
1
 
6
 
! Отговори
22г. преди 12 години
до 203 по твоята логика 'Какво ме интересува мен какви са изискванияата щом в европа са го направили и не са дигнали цената на яйцата и тук може' не не са го направили само ние сме будалите дето в кризата решихме д аправим щастливи кокошки! и по твоята логика! Какво ме интересува мен какви са ви заплатите работете повече!
165
1
 
11
 
! Отговори
REZESETO преди 12 години
Тъй като е криза, да се въведе правило, че може временно да се отглеждат нещастни кокошки (каквито между другото са всички кокошки, защото накрая ги убиват, след цял живот снасяне),а хората сами да решат да си купуват щастливи яйца по 60 ст или нещастни яйца по 20 стотинки.
164
1
 
11
 
! Отговори
canaris преди 12 години
Щастливи кокошки - нещастен народ.
163
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"В момента изграждам спацентровете на кокошките, които включват чесела за нокти, вана, където да се къпят във фураж и перденца, зад които да се снасят яйца"Искам да съм кокошка...