Агнешко над 12 лв. за кг е спекула!

По празниците цената на месото обаче ще удари 15 лева
13 мар 2012 11:11,
60
Агнешко над 12 лв. за кг е спекула!
По празниците агнешкото поскъпва. Снимка: архив, Булфото

Агнешко месо над 12-12,5 лв. за килограм е спекула, обяви председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов. Въпреки това покрай задаващите се празници се очаква да има скок и цените да достигнат 15 лв.

Председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев обясни пред bTV, че е напълно нормално да има двойна разлика между килограма за живо и трупно месо.

Той уточни, че към момента едно агне в кошарата струва 6-7 лв на кг. Прекупвачите пък го продават на търговците за 10-11 лв. и така обират по-голяма част от печалбата. Няма значителна разлика в цените на крайния продукт спрямо миналата година, уточниха търговци.

По думите на Вътев има моменти, в които теглото на животното може да падне двойно, след като бъде одрано и почистено от карантия. Затова се начисляват допълнителни разходи, които са отделно от транспортните.

Кирил Вътев призна, че от Нова Зеландия идва агнешко месо с 2-3 лв. по-евтино от цените тук. Това той си обясни с целогодишното отглеждане на животни в страната.

Оказва се, че в България 80% от свинското и 90% от говеждото месо се внасят от Европейския съюз. Страната ни не може да произведе достатъчно от продукта, за да задоволи вътрешните нужди.

Заради засиленото потребление на Китай и Русия се е стигнало и до дефицит на месото. Това от своя страна е довело пък до скок на свинското и говеждото с около 17%.

Той гарантира, че колбасите по Български държавен стандарт не съдържат соя в тях. Това обаче трудно може да се провери, тъй като законът позволява тя да бъде до 3%. В България няма лаборатория, която да направи анализ дали соята надвишава количествата.

По думите на Кирил Вътев саламите "Стара планина" имат един основен проблем – кратък срок на годност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: ценаагнешко месо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
10
 
! Отговори
???????? преди 12 години
То от сега е над 12 лв.
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
15 е добре.То да не удари 20 и горница,че над 200 лева за агънце ще стане.:((((
28
0
 
8
 
! Отговори
Фидосова преди 12 години
Аз сама си ги мътя-това е решението на проблема с яйцата.Всяка жена докато гледа поредния турски сериал може да снесе поне едно яйце-да биде полезна на семеството.
27
0
 
23
 
! Отговори
Ужас преди 12 години
Алоууу статистиките и другите ***, пак ли ще отчетете 1.5% инфлация за ГОДИНАТА?! Аз спрях да си купувам яйца от поне 2-3 седмици, явно и агнешко няма да си купувам, като има спекула и картели, аз мога да отговоря с пълен бойкот! Това е! Само да се стопли още малко и впрам и колата, че нафтата е 2.70... ДА го духат всички спекуланти, мутри и прочее ***! Бойкот му е майката и ще се оцъклят много бързо! Ще живея скромно и икономично, но парите си на тези изедници няма да дам!
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къде продават агнешкото по 12-15 лв.? Това си е направо евтино! За сравнение - в МЕТРО агнешкото удря 18-22 лв. И такава е цената от година някъде, а не е увеличена сега преди празниците...
25
3
 
4
 
! Отговори
До 20ти преди 12 години
Тъпо парче си и четеш между редовете. Не знам кое те доведе до подобни заключение в изказванието ти, но почти съм сигурен, че е липсата на мозък. Заеми се с комплексите си приоритетно и се сети кой ти е виновен, че не можеш да си купиш агнешко, а не нападай безмислено на общо основание.
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Супер. За 3 месеца поскъпнаха млечни изделия, месо (свинско и агнешко), яйца и хляба вече е с около 5-10ст по скъп. Да не говорим за горивата. Какво излиза ?!Както някой по-долу спомена коприва и спанак ще се яде...
23
1
 
9
 
! Отговори
работещ преди 12 години
18, аз от личен опит ти предлагам следното: влизаш в магазина, гледаш, питаш, усмихваш се презрително на кръвопиеца зад щанда, пак питаш, пак му се хилиш презрително, докато почервенее и започне за псува. Тов е, ако търсиш морално "удовлетворение". Иначе, вероятно от производител на села ще можешда купиш малко по-евтино (те също се изтарикатяват, ама нейсе) и ще е пресно. Ако имаш време, може с колата да скочиш до Албания - там ще е бая по-евтино.
22
5
 
7
 
! Отговори
СЕРГЕЙ преди 12 години
Като ви са високи цените на яйцата снасяйте си ги сами
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Такава цена давам само на човека дето се е заровил до шия в работа за да произведе качествена, истинска храна, а не за тая *** от магазина.Нея да си я държат, ако пък са на зор да я продадат само на половин цена.
20
8
 
4
 
! Отговори
СЕРГЕЙ преди 12 години
Агнешкото и да стане 100 лв , пак ще си купя едно стадо
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е задължително да се купува.Всеки според чергата си.Може и праз със ориз или коприва на супа или спанак,ама без агнешко.
18
6
 
5
 
! Отговори
работещ преди 12 години
Георги 11, хем нищо не разбираш от капитализъм и социализъм, хем си нахален ЧЕРВЕН политагитатор. Тия масали ги разправяй в клубчето на ГЕРБ или БСП - където те е командировала Партията ти майка (БКП)! Спекулата си е спекула - и при социализма и при капитализма! Нали вие - "левите", постоянно пищите за държавна регулация - ето сега трябва да се прави такава - с пазарни средства, както едно време другарят ви Костов регулира цената на сиренето и млечните произведения - чрез евтин внос.
17
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Честито.Кое остана не-поскъпнало, че им загубих дирите вече, а и да го очаквам ?
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И кво?Влизам в магазина и ако цената е 15 лева за кило му казвам :''Ей спекулант!Я дай една плешка!''Ей друго си е да знаеш,че има спекула и да не можеш нищо да направиш.Някак уж ни стопля това а?Като цените на яйцата...
15
1
 
8
 
! Отговори
работещ преди 12 години
Евалла 9, ей това е приказка! Източногерманците, още при техния "социализъм" така ги церяха техните ръководни другари. Само бойкот!
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЩОМ НАБЛИЖАВАТ ПРАЗНИЦИ И БЕЗМОЗЪЧНИ *** ЗАПОЧВАТ УМНИ ПРЕДАВАНИЯ КОЕ КОЛКО ЩЕ СКОЧИ!
13
9
 
11
 
! Отговори
Производител преди 12 години
Ами ако искате.В моловете продават агнешко на 1.30лв и то ирланско-запазена марка.Никой не е накаран с пистолет да купува.Който не работи няма да яде.Защо не вземете да си гледате животинки бе граждани а само мрънкате?Ей на нашия премиер от една филия намазана с мас до къде стигна човека, и картофи си е гледал и милиардер стана от това.
12
0
 
7
 
! Отговори
работещ преди 12 години
Какви празници, то обявеното за агнешко онзи ден в "Европа" беше по 14 лв. (и то не бутче), представете си по Великден колко ще стане. За яйцата да не говорим. Върнахме си се към СОЦИАЛИЗЪМА. Купувате хвърчащо по 5-6 лв. килото (евтиния!) и пускате диск плейъра да ви свири "Заблеяло ми агънце". Тогава другарите изнасяха агнетата при арабските ни "братя", на безценица, сега, след като разбиха системата за гледането им, при свито потребление и дефицит, си слагат монополни цени - и на агнешко и т.н
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За Великден среден пръст за матриало, гарантиран от ГЕРБ!