Агнешко над 12 лв. за кг е спекула!

По празниците цената на месото обаче ще удари 15 лева
13 мар 2012 11:11,
60
Агнешко над 12 лв. за кг е спекула!
По празниците агнешкото поскъпва. Снимка: архив, Булфото

Агнешко месо над 12-12,5 лв. за килограм е спекула, обяви председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов. Въпреки това покрай задаващите се празници се очаква да има скок и цените да достигнат 15 лв.

Председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев обясни пред bTV, че е напълно нормално да има двойна разлика между килограма за живо и трупно месо.

Той уточни, че към момента едно агне в кошарата струва 6-7 лв на кг. Прекупвачите пък го продават на търговците за 10-11 лв. и така обират по-голяма част от печалбата. Няма значителна разлика в цените на крайния продукт спрямо миналата година, уточниха търговци.

По думите на Вътев има моменти, в които теглото на животното може да падне двойно, след като бъде одрано и почистено от карантия. Затова се начисляват допълнителни разходи, които са отделно от транспортните.

Кирил Вътев призна, че от Нова Зеландия идва агнешко месо с 2-3 лв. по-евтино от цените тук. Това той си обясни с целогодишното отглеждане на животни в страната.

Оказва се, че в България 80% от свинското и 90% от говеждото месо се внасят от Европейския съюз. Страната ни не може да произведе достатъчно от продукта, за да задоволи вътрешните нужди.

Заради засиленото потребление на Китай и Русия се е стигнало и до дефицит на месото. Това от своя страна е довело пък до скок на свинското и говеждото с около 17%.

Той гарантира, че колбасите по Български държавен стандарт не съдържат соя в тях. Това обаче трудно може да се провери, тъй като законът позволява тя да бъде до 3%. В България няма лаборатория, която да направи анализ дали соята надвишава количествата.

По думите на Кирил Вътев саламите "Стара планина" имат един основен проблем – кратък срок на годност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: ценаагнешко месо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
valeras преди 12 години
много ми е интересно защо журналистите пишат глупости ,не правят разлика от живо агне в кошарата(6 лв) и кг месо на куката в магазина(12лв)разликата печалба за прекупвача ето тези писания са спекула
49
0
 
1
 
! Отговори
777 преди 12 години
12ЛВ АГНЕШКО?????ЗА ПРАЗНИЦИТЕ 15ЛВ????????ЩАСТЛИВИ КОКОШКИ, ЩАСТЛИВИ АГНЕТА РЕЗУЛТАТ ТРАДИЦИИТЕ НЕ СА ТОВА, КОЕТО БЯХА!!!!ТОЕСТ, ЧЕСТИТ ВЕЛИКДЕН БЕЗ АГНЕШКО И ЯЙЦА!!!НЕ ВИ Е СРАМ ОПРОПАСТИХТЕ НА ХОРАТА И ПРАЗНИЦИТЕ!!!
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
При 6-7 живо тегло и рандеман 50% за агнешко, каква цена очаквате?Някой ако има друга аритметика да каже.
47
0
 
1
 
! Отговори
Zigan преди 12 години
Prodavam kradeno agneshko po 9 lv. i kradeni jaiza po 20 st.Nosim go na adres, ama kato vi oberem apartamenta posle, da si malchite !!!
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Написаното в статийката е абсолютна глупост. Цената на агнешкото не е падала под 13-14 лева от Великден миналата година до сега. С прогнозите си за покачване всички медии стимулират производители и търговци да го правят постоянно. От друга страна е смешно да няма повишение за всички стоки, след като горивата постоянно вървят нагоре, а ние продължаваме да мрънкаме и да купуваме. Единственият регулатор на цените е потребелението. НЕ КУПУВАЙТЕ!
45
0
 
1
 
! Отговори
Житан преди 12 години
Какво ли им е сега на тия животнолюбители от четири лапи ?????????
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей нямът наяждане тия алчни и нагли *** купетеси свещи да е*****а ваща м*****а да ви преиседне дано нямя дави купувам нито агнешкото нито яйцата
43
0
 
7
 
! Отговори
Rucifer преди 12 години
Какви празници, бе. Вчера го видях във Фантастико: Агнешка плешка- 15лв. А бутчето е по скъпо.
42
3
 
5
 
! Отговори
анти ЕС преди 12 години
ДОЛУ ГЕРБ! ДОЛУ ЕС! ДОЛУ НАТО!
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз съм вегетарианец, е**те си м*****а
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Монопол и спекула запазена марка MAОС IN BULGARIA
39
0
 
9
 
! Отговори
5142 преди 12 години
Сетих се за една прословута реч на бивш министър председател / Попов/ - За бога братя не купувайте! Това беше преди 20 години / ако не греша/. Този факт е показателен за нашето демократично развитие и просперитет.
38
4
 
10
 
! Отговори
драго преди 12 години
При Бойко ще се *** лапад а не агнешко!
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Медиите подтикват тръговците да увеличават цените .В един момент обявяват състезание за най-висока цена
36
1
 
20
 
! Отговори
tosh преди 12 години
като никой не купува, ще видите как бързо ще свалят цените.
35
0
 
19
 
! Отговори
ivi преди 12 години
Какво се учудваме! Иде ли празник , който е свързан с купуване на дадена стока - то тя поскъпва( риба , цветя, агнешко,яйца и тн.) Вместо да е обратното по празниците да падат цени и хората да купят повече, както е в белите държави. НЕ КУПУВАЙТЕ!!!! като изхвърлят продукцията -ще мирясат ( евентуално - иначе ще пренабият печати с друг срок на годност и готово - все пак сме в БГ - за съжаление. Ама то трябва да им друснат едни огромни глоби по над 100 000 лв. и затваряне на магазини, производства
34
0
 
16
 
! Отговори
nana преди 12 години
Да си го ядат...и яйцата също.Не Великден,каквото и да е на спекуланти и мошеници (тия поне са извстни донякъде) парите си няма да давам
33
0
 
15
 
! Отговори
Един Българин преди 12 години
Кириле, качествените колбаси имат малък срок на годност, защото имат малко консерванти! Това е нормално и е така и по "европата"!!! А за спекулантите, аз никога не купувам нищо на спекулативни цени. По този начин регулирам пазара. Крайно време е всички да започнат да се замислят и да започнат да го правят. Дори и на гумаджии престанах да ходя в София (ако не е крайно наложително), защото прекаляват с мързела и парите.
32
0
 
10
 
! Отговори
EU fen преди 12 години
По думите на Кирил Вътев саламите "Стара планина" имат един основен проблем кратък срок на годност....abe drugo si e demokraticen srok na godnost 20 godini i povece...
31
0
 
32
 
! Отговори
Мнение преди 12 години
За бога братя не купувайте. Нали така ни призоваваше онзи мошеник. И при него цените скочиха по 10, само че някои тогава станаха милионери от задържаните по складовете стоки.Аз агнешко няма да купя. И яйца за Великден ще пропусна да боядисам. Спираме да купуваме, да хвърлят. Все ми е тая. След като са на принципа: ден година храни да си ядат те полозите и вмирисаното месо.