Проф. Вучков глобен заради "гейовщината по гаден начин"

Ще плати 250 лева заради хомофобски изказвания
Обновена: 14 мар 2012 14:57 | 13 мар 2012 10:31,
254
Проф. Вучков глобен заради "гейовщината по гаден начин"
Юлиан Вучков глобен с 250 лева. Снимка: Булфото

С глоба от 250 лв. е наказан известният български телевизионен водещ Юлиан Вучков, наричан често "професор Вучков".

Решението за това е на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), а причината — хомофобските изказвания на Вучков в ефира на предаването му в телевизия "Канал 3" от 8 февруари 2011 г. Тогава гост в студиото на "Времена и нрави" бе премиерът Бойко Борисов.

В рамките на предаването, прехвърляйки се от тема в тема, проф. Вучков критикува опростачването на нацията и навлизането на чалга културата.

Той обобщи групата на нехетеросексуалните и транссполовите хора с понятието "извратености" и обясни, че "гейовете [...] не могат да манифестират своята гейовщина по гаден начин".

Последва отговор от премиера Бойко Борисов:

"В наш’та партия си… сме си нормални и си… [...] Слава Богу, още сме нормални [кръсти се]. Така да продължиме, да не е на стари години да се окалпазаниме".

А Вучков вметва, че трябва да се издигнат паметници на тези, "които си вършат както трябва работата".

След предаването, което само в сайта на "Канал 3" е гледано над 30 000 пъти, ЛГБТ активистите Радослав Стоянов и Добромир Добрев веднага сезират КЗД и пишат писмо до премиера и до г-н Антонио Лопес-Истуриц – генерален секретар на Европейската народна партия (ЕНП), чийто член е ПП ГЕРБ. Не е последвал отговор от никой от двамата политици.

Сезиран е и Съветът за електронни медии (СЕМ), който обаче отрича да е компетентен да се произнася за случаи на дискриминация в медиите.

Пред Комисията за защита от дискриминация Юлиан Вучков посочва, че е "против гнусните (публично афиширани по неблагопристоен начин) манифестации на каквито и да е сексуални ориентации — и обратни и лицеви". Той е категоричен, че по никакъв начин не е засегнал правата на жалбоподателите и не е накърнил тяхното достойнство.

Според професора държавата трябва да защитава благоприличието.

"По същия начин, аз в никакъв случай не бих приел и мъжете (независимо от тяхната сексуална ориентация) голи или полуголи, разгащени да се натискат с жените, да ги мляскат и да се лигавят на публични места. Всички ние трябва да разграничаваме нашия личен от нашия обществен живот", заявява Вучков в становището си до комисията.

Още по темата

Според КЗД обаче принадлежността както на хетеросексуалните, така и на нехетеросексуалните индивиди към човешкия род, ги прави носители по рождение на едни и същи права, които следва да бъдат зачитани по един и същ начин от останалите членове на обществото.

Поради тази причина, ако за първите за нормално се счита интимното общуване с представители на противоположния пол, то за вторите това не е приемливо и противоречи на вътрешните им усещания.

Затова, както едните могат да намират за "гадно" излагането на показ чувствата между мъж и жена, каквито са нерядко срещаните гледки на размяна на милувки и целувки на улицата, така "гадно" за другите е усещането при същата или подобна ситуация, в която участниците са от един и същи пол.

Подобни прояви, доколкото те са реализирани в рамките на възприетата обществена търпимост, съвсем не ги прави извратени, както в единия, така й в другия случай, тъй като са израз на естествените нужди на съответните индивиди за изразяване на привързаност към партньора и на желанието за обществено приемане на тази взаимност, посочва в решението си комисията.

Решението на КЗД може да се обжалва пред Административен съд — София град.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още по темата: Юлиан ВучковКЗД
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
5
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Белокосият каза нещо за гейовете и всички настръхнаха и застанаха зад него. Вземете и физически застанете зад него. Довчера го плюехте и правихте луд и щастлив, а днес заради едно мнение го изкарахте най-големия и наистина ще повярвате, че е "професор". Какви душевни "педа*и" сте вие, едни фурнаджийски лопати, днес сте така, утре онака. Смешна история.. по-скоро жалка
150
5
 
9
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
Е, нещастници, заслужавате си и държавата и управниците, щом и в този случай защищавате институцията, и щом осмеляващият се да ви каже истината толкова ви дразни.
149
3
 
8
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 12 години
#157, точно мнозинството е виновно и определящо! И понеже мнозинството е *** и наистина лош материал, затова живеем зле и ще става по-зле!Просто мнозинство, ***, *** народ, който прави разлики между Станишев/Доган и Вучков/Борисов, а те всички са от едно и също гадно котило и имат една и съща мисия, да ни затрият интелектуално, и да ни направят крепостни селяни. И вече са успели, де .... точно благодарение на мнозинството!
148
10
 
5
 
! Отговори
Георги преди 12 години
О, бога ми. *** ще ми чете лекции, ще ми се прави на професор, с такива разбирачи е пълно по соц учрежденията в България. Заради тях вървим назад, докато света крачи смело напред. Аре Вучков да не ми е критерии и 80 годишен старец да не ми дава наклон на ху*, щото достатъчно сме му гледали панаирите. За лудите си има лудници. Да ходи да играе шах и там да разсъждава, не и по телевизията - макар била тя и негледаема. Канал 3 е пълен с врачки, Диковци, Вучковци - бандата, която дърпя Бя назад
147
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Имам чувството, че тук пишат само *** и комунисти :)
146
2
 
5
 
! Отговори
Gurgq преди 12 години
На всяко прасе му идва Коледата
145
7
 
13
 
! Отговори
buyhue преди 12 години
като гледам изказванията на 50% и тук са плъзнали гадни *** !
144
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вучков е просто циркаджия, обаче понеже все пак го дават по телевизията и особено като говори с мин.-председателя, и за това сега му се налага да осмисли поведението си в такива случаи
143
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аман от организации за защита на ***, *** и пр. Затова останалите, които би трябвало да сме мнозинство живеем по-зле. А всъщност демокрация значи да управлява мнозинството (народа), а то малцинствата определят какво ще става
142
2
 
2
 
! Отговори
123 преди 12 години
Зайко, ще ти изпапкам зъбкитe :D
141
12
 
7
 
! Отговори
Katq преди 12 години
Цяла България го знае що за посмешище и "професор" е този. Толкова пъти се е оа'вал с простотията си, че беше крайно време някой да му тегли балтията на стареца, който се мисли за единствен и че сякаш той е открил топлата вода.
140
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като изключим постоянното плюнчене, смешните оцветени листи с бележки и цветистите изрази, професор Вучков е може би единствения в държавата, който казва нещата, каквито са в действителност. Споделям всяка една от позициите му и смятам, че за всяко нещо е прав. Вярно е малко луд, обаче лично на мен ми писна от "нормални" типове ако такива са Гоце, Кунева, Станишев, донякъде започна да ми писва и от Борисов. Обикновено хората, които казват истината в България са някакви, дето са малко луди.
139
5
 
16
 
! Отговори
Go ! преди 12 години
Професоре, не съм ти фен, но те подкрепям ! Давай напред ! Не си взимай думите обратно, като *** министър на културата ! Казана дума - хвърлен камък ! С удоволствие ще ти пратя пари за глобата !
138
14
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Смешно ми е, колко хора застават зад този тотално изкукуригал старец, приютен в най-платената кабеларка. Вучков да си гледа старините и да не се занимава с коментари, тъй като мисленето му е с 50 години назад и не е адаптирано спрямо съвремието. Нека да му треснат 10 пъти повече на дедката, та да се осети да спре да плещи глупости. То само тая глупост да беше казал. Говори без да мисли, едно плямпало с изкуствено чене. Изключително неприятен и нахален "професор"
137
3
 
2
 
! Отговори
@142 преди 12 години
глупости, тълкува се буквално, замерянето с камъни се е практикувало според Стария завет. "In the New Testament, Jesus prevented a Jewish woman who was caught in adultery from being stoned and He rebuked His disciple, Peter, for even using His sword to protect Him. Because of these actions by the Son of God it does not seem likely that stoning was a method of punishment that God initiated or prefered even as He did not create "
136
6
 
13
 
! Отговори
Lekar преди 12 години
Deeba i dolnite pederasi i dolnata pederaska darjava!
135
1
 
6
 
! Отговори
Женя Минчев преди 12 години
I want to break free!!!!!!!!!!!!!
134
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Още една интересна подробност от еврейския религиозен закон. Ако мъж преспи с друг мъж, с животно, с чужда жена, с майка си, със сестра си по майчина линия или с жена, която е била женена или е все още женена за баща му, и двамата се екзекутират чрез обезглавяване с меч (освен ако не е било изнасилване, при изнасилване екзекутират само него).
133
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз не разбирам за какво точно е глобен?Може би е употребил неуместно думата"гей" вместо"***"?Той се е опитал да го изрече по-възвишено и по-западняшки,тъй като е достатъчно интелигентен,но на самите *** не им звучи достатъчно перверзно и "сексуално"! Подкрепям Вучков!
132
6
 
8
 
! Отговори
Обикновен човек преди 12 години
Ама по какво е професор е този самовлюбен паун ? Не съм го чувал никога да подложи на съмнение собственото си мнение, а какво остава да очакваме да се извини за това, че е сгрешил в каквото и да било. Той наистина се мисли за съвършен и безгрешен, а другите критикува смело и безкомпромисно, ако имат мнение, което се различава дори малко от собствената му гледна точка.