Над 90 хил. младежи духват зад граница да търсят работа

Всеки шести безработен млад човек никога не е работел
16 мар 2012 18:57,
280
Над 90 хил. младежи духват зад граница да търсят работа
На 70% от младежите им забавят заплатите. Снимка: Impact Press Group

Над 90 хиляди млади безработни имат намерение да напуснат България още тази година в търсене на работа зад граница.

Това показва изследването за младежката безработица в България, проведено в периода от 27 януари до 17 февруари 2012 година по инициатива на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент

Безработицата у нас става все по-високообразована и все по-градска. Нарастването на безработицата сред младите средни специалисти и висшисти е над два пъти в рамките на три години.

Тревожно висок е процентът на продължителната безработица, отчита още проучването. Без работа повече от една година са близо половината (46%) от безработните млади хора, а всеки шести безработен млад човек над 20 години никога не е започвал работа.

Към февруари тази година от агенция "Медиана" регистрират 190 хиляди безработни млади хора на възраст от 15 до 24 години и 330 хиляди безработни във възрастта от 15 до 29 години.

Реалната младежка безработица е над два пъти по-висока от статистически регистрираната, е един от основните изводи от проучването.

50% от младите хора се притесняват, че може да бъдат съкратени, а на близо 70% им забавят заплатите.

Социолозите отчитат още и появата на генерационна (потомствена) безработица сред младите хора. 
Това са безработни млади хора, които произхождат от семейства на безработни и също вече са родители.

Като причини за създаването на генерационна безработица се посочват бедността, отпадането от образование и съответно невъзможността за реализация на пазара на труда.

Потомствената безработица обхваща около 40 хиляди души или 3,3 процента от младите хора на възраст от 15 до 29 години, сочи изследването.

Темповете на нарастване на младежката безработица в България са едни от най-високите в Европа. Ако тенденцията се запази, може да се очаква, че България ще бъде една от страните на челните пет места в Европа по младежка безработица в рамките на 2012 г., сочи изследването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
3
 
21
 
! Отговори
хахахах преди 12 години
смърт за всички *** окрали българия
184
2
 
25
 
! Отговори
аххаха преди 12 години
само стабилно количество кръв ще оправи тази държава , и една бърза и ефективна национализация. за бога 21 години им трябваха да приемат закон регулиращ неизплащането на заплатите - те не са *** , просто така им отърва.жалко че е по вероятно да има повече българи в чужбина отколкото в българия в близко бъдеще отколкото виновниците да си получат заслуженото
183
9
 
5
 
! Отговори
ахахха преди 12 години
а образование в чужбина ти излиза доста солено , просто така са го измислили пари пари правят , ако нямаш да инвестираш дори в образование си жив роб обречен на мизерияпросто системата е такава , за да има 1 за мерцедес 100 нетрябва да имат.разходете се из кварталите и ще видите 1 мерцедес 100 трошки
182
1
 
37
 
! Отговори
хахаха преди 12 години
малкото пари(българска собственост) се държат от мутри наричани в българия - бизнесменитой цял живот прецаквал хората сега като си вкарал парите в легален бизнес пак продължава така , но този път просто им дава 400 лв вместо да ги краде бие и тннавън има спасение , но ти трябва образование от там или просто да си разбираш много от работата , иначе най-много барман и след време шеф на бара и пак ще ти е в пъти по-добре от чалгария.та дори престъпниците си пращат децата в чужбина да учат!
181
1
 
9
 
! Отговори
четящ преди 12 години
деветдесет хиляди!!! са само тези, които в момента нямат работа....А колко от тези, които в момента работят искат да останат?!Едва ли са много... При тези заплати...
180
2
 
3
 
! Отговори
до 201 преди 12 години
ами работи за себе си тогава
179
1
 
22
 
! Отговори
DUBLIN преди 12 години
Za 11 god rabota navan 2 pati sa lagax da se varna da rabotq v Korumpestan za MUTRITE/za6toto ne6tata se bili ve4e opravili tam/ i dvata pati se maxax ot tam s nai golqno udovolstvie- i sega znaete li koga pak ste se varna da rabotq pak za tqx-N-I-K-O-G-A-A-A-A-A-A-A-A.
178
0
 
31
 
! Отговори
ha ha преди 12 години
преди повече от 15 години двама мои познати заминаха на вънка, единият в Канада другят в Италия и след 3 години започнаха да им викат да се връщат защото тук в Бг. вече нещата се оправили, и те взеха, че се върнаха и с малкото пари който имаха всеки започна някакъв бизнес, за 2 години се занулиха и взеха да реват, аз защо ги слушам тия царвули, и така си останаха с пръст в...... така,, че ONE WAY TICKET.
177
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
живеем в гадно и безперспективно време, но България винаги е била бедна не е от сега, но е и доста изолирана от богата Европа! Казвате ами и Чехия е бивша соц република, но е къде по-напред, е да *** Чехия е в центъра на Европа и с много по-силни изразени икономически връзки
176
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Море, не знаят ли какво правят? То вече бебетата ги разбират: чудят се как да крадат и да се надлъгват и всичко на гърба на бедняка. Не знае ли Игнатов, че като даде 10 милиона за частните училища помага на богатите, а държавните училища затъват все повече? Знае, ама това цели. Конституцията гарантирала образование на всички деца. Аре сега. Като гарантира на всички, що и екстрите не са еднакви: въведедете лукса на частното в държавното. А?
175
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нали не забравяте, че това е "официалната" статистика, като реалността е тревожно по висока, даже чувствително по-висока.Цели градове са без млади хора. Ежедневно на летище София полетите тип "една посока" са нараснали, да не говоим за автобусните линии (международните) само с резервации, като в началото на демокрацията ;)Опс пардон - ДЕМАГОГИЯТА!N.B. Шефът на статистиката услужливо беше сменен с наш човек, който да подава коректните данни, знае се и че е некадърен, но е шеф-парашутист ;)
174
4
 
23
 
! Отговори
И аз заминавам преди 12 години
Сбогом Българио и аз заминавам, Сбогом Българио за теб съжалявам, Сбогом Българио не мисля да се предавам ........
173
0
 
16
 
! Отговори
До 192 преди 12 години
Благодаря, не съм от тези, които да се пъчат и тупат без да са направили нещо и то да е значимо и за благото на обществото, за съжаление сбъркани сме тотално и има много заблудени хора, които правят точно това, в което ги упрекваш и с право.Патриотите за съжаление измряха отдавна и в момента се въртят на шиш, като гледат предателската ни държавна машина!
172
3
 
2
 
! Отговори
193 преди 12 години
е, имат си император все пак, има известна разлика :)))
171
2
 
9
 
! Отговори
А? преди 12 години
Абе японците три пъти ли са по- прости, та работят три пъти повече от нас??
170
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
189, не казвам да си патриот, а да не се биете в гърдите по форумите, че сте патриоти
169
3
 
5
 
! Отговори
До 188 преди 12 години
Хак да им е поне ще осмислят реалността и ще разберат, че времето, което са загубили за да се реализират е отишло в изковаването на собствените им окови.Все пак понеже аз съм си аз им пожелавам да се реализират и да постигнат много и да градят нещо с което да могат да се гордеят, дотогава са рая!
168
0
 
16
 
! Отговори
186 преди 12 години
до скоро и аз мислех така... докато не прочетох статистиката от последното преброяване в днешното ни етническо съотношение, "единни и мислещи !!!" просто няма как да се получиа тенденциите са към все по-неблагоприятно съотношение, за съжаление, това трябваше да стане преди 22 г., и бяхме повярвали, че започва да става, но се оказа,че просто ни употребиха най-цинично ентусиазма
167
1
 
10
 
! Отговори
До 187 преди 12 години
Аз не съм 184, ама защо да бъда патриот ми кажи? Какво е дала Държавата за мен за да бъда патриот, а се водех от думите на Кенеди: "Не гледайте какво дава Държавата за Вас, а какво Вие ще дадете за нея", е и?!?!Ще бъда патриот на държава която я е еня за мен и знам, че правата са ми права, а тук нямайки такива превърнат в роб, точно кое да ме направи патриот, това, че сме рая ли?!?!
166
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
като напускате освобождавате място на други, които да се рализират