"Трайков хубаво си отиде, но защо остана Младенов?"

Преглед на печата на 19 март 2012 година
Обновена: 19 мар 2012 07:56 | 19 мар 2012 07:33, Красимир Ангелов
132
"Трайков хубаво си отиде, но защо остана Младенов?"
Отстраняването на Трайков е основната тема в печата на 19 март. Снимка: Булфото

Промените в кабинета и подадените оставки на Трайчо Трайков и Стефан Константинов са основна тема в българския печат за днешния 19 март.

Премиерът Бойко Борисов прехвърли отговорността за оставката на енергийния министър Трайчо Трайков върху ГЕРБ, отбелязва "Сега". Борисов бе категоричен, че без санкцията на партията е невъзможно отстраняването на когото и да било. Това не е възможно без политическата воля на ГЕРБ", бе подчерта той пред ТВ 7.

Външният министър Николай Младенов призна, че организационният гаф, с който започна икономическият форум в Катар, е бил по негова вина, допълва по темата "Дума". "Моя беше грешката, че бизнес форумът в Катар не беше отместен за друг час", са думите на Младенов, цитирани от изданието.

"Трайков хубаво си отиде, но защо остана Младенов?", се пита в заглавието над анализа в "Сега". "Младенов очевидно е по-обигран в пиара и това му гарантира оцеляване въпреки хаоса, който създаде в своето министерство", се посочва в коментара.

"Премиерът е напълно последователен в своите действия - винаги когато прецени, че за екипа, за политиките, за управленската програма на ГЕРБ е наложителна подобна смяна, той не се е колебае да направи персонални промени в МС. В това няма никаква драма, по-важното е те да проведат политиките, които по една или друга причина се забавиха.

Аз лично гледам на новите министри с голяма симпатия, спокойно и оптимистично, споделя в интервю за "Труд" председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

По думите й отстраняването на Трайков се дължи на наслагване на проблеми - проучванията за шистов газ, споразумението "Акта", недостатъчното усвояване на пари по оперативна програма "Конкурентоспособност" и т.н.

Не така обаче мисли червеният депутат Румен Овчаров, според който е смешно да се твърди, че причината за оставката на Трайков е Катар. В интервю за "24 часа" той пояснява: Министерството на икономиката няма представителство там, задачата на Трайков е била да организира българската част от бизнес делегацията. Всичко останало е работа на МВнР и ми се вижда нагло поведението на Николай Младенов.

Очевидно част от проблемите на Трайков идват от енергийните проекти и намесата на Русия, но това не е единственият проблем, заявява пред "Новинар" социологът Живко Георгиев.

"Аз не съм готов прекалено детайлно да анализирам всички онези зони, които се навързват около неговия статус като министър с твърде широк портфейл, но очевидно се държеше като бяла врана в публично дебатираните политически жестове на правителството", смята експертът. По думите му каквото и да значи тази оставка, очевидно премиерът Бойко Борисов стяга редиците.

Във финалната права на мандата навярно му е подсказана идеята, че най-доброто за правителството на ГЕРБ е то да не бъде достатъчно персонифицирано извън неговата мощна фигура. Останалите могат дабъдат в някакъв смисъл прозрачни за широката публика, та когато ги гледат, да виждат него, а не тях самите", анализира Георгиев.

Пред "24 часа" бъдещият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев разкрива своите приоритети:"Малкият и средният бизнес трябва да получат подкрепата по Оперативна програма "Конкурентоспособност", там имаме огромен ресурс от 1,2 млрд. евро, които трябва по най-бързия начин да влязат във фирмите. Малките и средните предприятия са тези, които разкриват работни места и вадят икономиката от кризите... Според мен за 2012 г. трябва да търсим ръст на икономиката около 3 процента, а за следващите години ни е необходим 5 и над 5 на сто."

Да отпадне платеният избор на екип при операции и израждания в болниците. Това обещава новият министър на здравеопазването Десислава Атанасова в интервю за "Телеграф". Атанасова е категорична, че наредбата за избор на екип е незаконосъобразна.

Новият министър не подкрепя и идеята спешна помощ да мине към областните болници. "Не смятам, че един ангажимент на държавата може да бъде ситуиран в една болница - търговско дружество", категорична е Атанасова.

"Властта без отговори за Студентския град" е водещото заглавие за "Дума". Всички реституции на "земеделска" земя и превръщането й в строежи в столичния Студентски град са извършени според закона, а ако има нарушения, изтеклият срок за давност не позволява да се образуват съдебни дела.

Съдът е отказал да уважи дори жалба на Лесотехническия университет срещу частен строеж в двора му, а незаконно заграбване на терен на Националната спортна академия не може да бъде наказано, понеже изминали над 10 години. Това става ясно от отговорите на МРРБ, МВР, прокуратура, областен управител до просветната комисия в НС, уточнява вестникът.

До 2020 г. картата на България ще бъде прекроена за пореден път, коментира под глава "Преса". Вместо 28-те области те ще станат до 12, предвижда "Национална програма за развитие на България 2020". Стратегията задава рамките на бъдещите оперативни програми, с които страната ще усвоява еврофондовете след 2014 г.

Според водещата новина на "Сега" България ще трябва да вдига още пенсионната възраст за жените. Тежките пенсионни реформи у нас все още не са приключили, става ясно от Бялата книга за адекватни, сигурни и устойчиви пенсии на Европейската комисия.

В нея равните условия за пенсиониране на жените и мъжете са сред основните препоръки на Европа към държавите членки. В момента жените у нас се пенсионират три години по-рано, а идеята е след плавното вдигане на пенсионната възраст с по четири месеца на година, което започна от началото на тази, разликата да се стопи
на 2 години.

Пазарът на труда в България продължава да се влошава, пише "Капитал Daily". С над 102 хил. души са намалели заетите в България между 15 и 64 г. в сравнение с година по-рано и броят им достигна 2.908 млн, показват данни на Националния статистически институт за миналата година.

Над 25 000 души, които са били осигурявани на 4-часов работен ден, излязоха на светло, информира "Дума". След проверки на НАП и Инспекцията по труда работодателите им вече започват да обявяват, че им плащат за пълно работно време и им внасят осигуровки на двойно по-висок доход.

Природният газ у нас ще поскъпне с над 12 процента от 1 април, съобщава на първа страница "Класа", позовавайки се на Ангел Семерджиев, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.
По думите му в момента не се наблюдава намаление на цените на нефта по международните пазари, нито на курса на долара спрямо еврото. Това са и двата основни параметъра, които определят цените на синьото гориво у нас.

Темата на "Труд" алармира, че се задава нова вълна на фалити на превозвачи. "Само през последните две години една пета от нашите членове фалираха. Скъпите горива могат да ускорят лавинообразно този процес", коментира зам.-председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов. Според него в момента само делът на горивото вече е достигнал  50 процента от общата себестойност на превозите.

Според челото на "24 часа" незабележими за окото миникамера, монтирани в рекламните табелки, са най-новият трик, с който измамници крадат пинкодовете на банковите карти. Това разкрива Надя Петрова от Криминална полиция.

Модерните записващи устройства имат батерии, който издържат до 72 часа. На мястото на аналоговите скимери пък навлизат цифровите.

"Монитор" алармира на първа страница за друга мода в кражбите: Невидим четец, разработен от спецове по електроника, е най-новият и модерен начин за източване на банкомати у нас.

Устройството, направено от специална титанова сплав, е по-тънко от милиметър, прилича на дебитна карта и се слага в отвора за истинската.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мики Мауса /Н. Младенов/, това тъпо и долно *** прецака Трайков най-интелигентния и кадърен министър в правителството на ГЕРБ и на всички до сега правителства по време на прехода. Първо мисли и после приказва, а не като другите, а и като каже нещо винаги е точно на място. Много ми харесваше Трайков и смятам, че това е първия и то огромен гаф на Борисов. Ако така лесно се оставя да бъде подвеждан от кукловодите на прехода от социализъм към червен капитализъм, свършено е с ГЕРБ! Не случайно всички противници на национално отговорната политика на ГЕРБ, грачеха против Трайков, като се почне от предателя и кариерист Сидеров, мине се през мегакрадеца Костов и се стигне до пикльото фонтански Руменчо, все отбор юнаци на кукловодите от ДС. Толкова ли Борисов не можа да оцени най-добрия си министър, а го изгони като куче за няколко часа невероятен гаф, просто не мога да повярвам, че премиера е толкова лесно манипулируем! А Мики Маус с безличната си и даже предателска външна политика, която води е съвременния Юда на ГЕРБ това недостойно *** да се маха, да си подава оставката, щото такива *** не ни трябват за министри! Никога не съм харесвал това зализано *** Мики Маус и когато Борисов го избра за външен министър, много се учудих. Сега излиза информация, че Мики Маус бил еврейн, а родителите му номенклатурни кадри на БКП, което не ме учудва с оглед на инвазията на синове и дъщери на бившите висши партийци в управлението на България след уж падането на комунизма от власт! Николай Василев, Милен Велчев, Пръмовица /тя пък женена за син на вис партиен член/ - изобщо комунистическите свински черва са се навързали в какви ли не схеми и комбинации с цел продължаване на икономическото, а от там и на политическото господство в държавата! Надявах се Борисов да промени статуквото, но събитията показват друго!
86
3
 
12
 
! Отговори
Очевидното преди 12 години
Стана очевидно, че икономическите интереси на руските олигарси експлоатират русофилски пристрастия и насаждани от тях страхове на част от българското общество ! Нима еколозите на САЩ, Полша, Украйна и Румъния са ***, че да не възпрепятстват добива на шистов газ у тях ? Или нашите са най-големите умници ? Нали заради такива наши умници имаме най-ниския в Европа стандарт на живот, най-масово емигриране и унищожителна за страната ни демографска катастрофа ? Закахарили се за бъдещата ни екология ! Ние искаме да живеем нормално тук и сега ! Аман от червени предатели, които заради собствените им интереси са готови да затрият целия ни народ !
85
4
 
10
 
! Отговори
Дянков,Трайков, Млад преди 12 години
Това са тримата с нов чип в главата.Но се сбъдват желанията на БСП. Възможно ли е ЕДИНОМИСЛИЕ между ГЕРБ, Първанов и Златев?Ето изказване на Първанов."Визитата в Катар може би ще предизвика още оставки в правителството, но те ще бъдат обявени по друг повод, смята Георги Първанов. Той заяви, че вицепремиерът Симеон Дянков трябва да си иде, защото "е една от големите причини за бедите в България". "Ако той не бъде сменен, нищо добро не чака правителството и държавата", отсече Първанов ."
84
2
 
5
 
! Отговори
асоциации? преди 12 години
Защо ми се струва като "предначертано" като от БСП?Трайков, Дянков и Младенов са хората, които дърпат напред България, а не към "големия шлемШ, което ядосва Първанов, Златев и др. от БСП.И като ги няма тях, "колко гот ще е!" И то става..Ето днес изказване:Това са тримата с нов чип в главата.Но се сбъдват желанията на БСП.Но възможно ли е ЕДИНОМИСЛИЕ между ГЕРБ, Първанов и Златев?Ето изказване на Първанов."Визитата в Катар може би ще предизвика още оставки в правителството, но те ще бъда
83
2
 
17
 
! Отговори
лъвица преди 12 години
Младенов ще предаде всичко мило и драго за да остане на поста си....
82
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Младенoff !!!
81
2
 
6
 
! Отговори
иван преди 12 години
до 97-ми:изяснете си понятията десни възгледи - нямат нищо общо с ГЕРБ и желанието им държавата да управлява бизнеса на 100%.Десните възгледи са за най-малко държавна намеса в бизнеса и пазара!?
80
1
 
8
 
! Отговори
иван преди 12 години
а къде е президенто роско в този момент,когато се тресе България от герберски и управленски скандали?Или може би е по регионите, все още в БТР-а?
79
13
 
4
 
! Отговори
до 95-ти преди 12 години
Поддържам ГЕРБ само дотолкова, докато управлява с десни възгледи и се опитва да отсече руската хватка, с която Русия ни е хванала за гушата още от 1874г. и не ни пуска да пораснем и да бъдем самостоятелни. Русия въобще не ни дава да съществуваме самостоятелно.
78
0
 
1
 
! Отговори
иван преди 12 години
долния коментар е до 93-ти
77
1
 
3
 
! Отговори
иван преди 12 години
е ти просто отрече герб и министрите им- не разбрах какво поддържаш на герб тогава ?
76
0
 
20
 
! Отговори
с преди 12 години
Глупоста на ГЕРБ и на Цветан Цветанов работи против самите тях. Жалко че са толкова невзрачни хора и не могат да се издигнат над собствените си егоистични представи за политика и отношения.И след оставката си Тр.Трайков продължава да се държи много по достойно от цялото сборище на лобита в ГЕРБ барабар с Цв. Цветанов. Нека сега ГЕРБ като са в толкова добри отношения със социологическите агенции да поръчат няколко изследвания как оставката на Трайков е повлияла на имиджа на ГЕРБ и на Цв.Цветанов
75
10
 
9
 
! Отговори
с преди 12 години
Поддръжник съм на ГЕРБ и най-вероятно на следващите избори пак ще ги подкрепям заради дясната им ориентация и заради отказа им от руските енергийни проекти.Но изгонването на Трайчо Трайков е вече много голям гаф. И без това на всички е ясно че в ГЕРБ не "пръщи" от експерти, нито толкова често се намират некорумпиращи се политици. Глупоста на ГЕРБ и на Цветан Цветанов работи против самите тях. Жалко че са толкова невзрачни хора и не могат да се издигнат над собствените си егоистични представи за
74
1
 
11
 
! Отговори
77 do 91 преди 12 години
Каква позиция очакваш от некадърник и подляр, който подлива вода на колеги?! Този *** заяви, че сме подкрепяли БЮРМ безусловно, нищо не прави- антибългарски филм правят за нас, че сме фашисти и не сме спасили евреите.Декларацията, осъждаща антибг политиката ттам я направиха евродепутатите ни от всички партии и се чудят защо министърът мълчи....Кажи комунист и по-наатък не ми говори...
73
1
 
20
 
! Отговори
за антибългаризма в преди 12 години
Младенов,трябва ти официална позиция за антибългарската пропаганда в Македония.Безобразие е да не вземаш отношение при цялата отрова и злъч,която се излива от официална Македония.Защити историята,царете ни,езика ни,не си затривай главата в пясъка като щраус,проблемът съществува и ескалира.Ти си и българин ,освен министър и двойно по -неоправдано е да се правиш,че няма проблем,след като и в Европа го установиха.Настояваме за НЕЗАБАВНА РЕАКЦИЯ!
72
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някаква биография на Николай Младенов също може да се намери в интернет (5). Какво виждаме в нея? Работил за Отворено общество - идеологическа и доктринерска организация. Бивш седесар, любимец на Надежда Михайлова. И о чудо, и той работил за Световната Банка. Младенов е човекът, който организира единственото посещение в България на тогавашната първа дама Хилъри Клинтън през 1998 г. - доста многозначително! Явно отрано е бил забелязан. Младенов е сред малцината магистри по военни науки. Учил е това в Кралския колеж в Лондон. Там учи военна стратегия, оръжия за масово унищожение, военна история, военно-граждански отношения Защитава дисертация за израелската ядрена програма и конфликтите в Близкия изток. Следователно би следвало да знае, че ядрената програма на Израел е незаконна, но въпреки това се включва във окупационните действия на НАТО в Ирак, който бе нападнат именно по обвинение за притежаване на оръжия за масово поразяване. Тия познания ми печелеха много точки - приятели англичани не можеха да повярват, че чужденец разказва за подвизите на английския флот през Първата световна война, смее се Младенов. Аз на англичани бих им разказвал за кланета в Индия, за островите Чагос, за търговия с роби, за бомбардировките на Дрезден и Кьолн и за подобни английски гнусотийки. Е, с това няма да спечеля точки.Най-съмнителния факт в биографията му обаче е Иракската история. Той заминава за Ирак по молба на Националния демократически институт в САЩ и става съветник на председателя на комисията по сигурността на иракския парламент. Националния демократически институт (National Democratic Institute for International Affairs) е преименуваната организация "American Institute for Free Labor Development" която е дългогодишно прикритие на ЦРУ. Националния демократически институт често финансира National Endowment for Democracy - също организация зад която стои ЦРУ. През 2000 година тази организация подпомага преврата срещу Чавес във Венецуела, като заедно с ЦРУ организират стрелба по събрани на митинг граждани, която заснемат така че да изглежда сякаш привържениците на Чавес стрелят по опозиционния митинг. (6) Загиват около 10тина души.Тези две американски организации, както и още няколко са част от американския проект "Демокрация" чиято цел е да поставя на власт управленски елити които да са лоялни към американските интереси. (7) Честито! Ще си имаме потенциален шпионин на ЦРУ за военен министър. Едната от тия неправителствени организации финансира и заедно с ЦРУ организира протестите за свалянето на правителството на Луканов през 1990та (8).
71
0
 
8
 
! Отговори
а преди 12 години
Предлагам да се организира запагане за това, колко месеца ще остане на поста новия министър Делячо "Бушончето".
70
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трайчо си е защитник на хамериканските интереси в енергетиката.Ми нали те го пратиха за министър и докато му дават телевизионно време ще продължи да ги защитава.Белене трябва да се строи и ще се строи.Борбата е кой да налапа лъвския пай.Това което каза Трайчо прозвуча така - реоктора тъй или иначе е поръчан на руснаците ама ако дадем на американците да правят турбината и автоматика ще строим ако не няма.Ей това е играта.Ако влязат американците може ако не,ще провалят всичко.
69
1
 
13
 
! Отговори
до 86 преди 12 години
И ТЕХНИЯ РЕД ИДВА!!!!!!!!!!!НАРОДА НЕ ГИ ИСКА!!!!!!
68
1
 
13
 
! Отговори
до 85 преди 12 години
Б.Б и Ц.Ц ползват министрите си за измиване на ръцете си!