"Трайков хубаво си отиде, но защо остана Младенов?"

Преглед на печата на 19 март 2012 година
Обновена: 19 мар 2012 07:56 | 19 мар 2012 07:33, Красимир Ангелов
132
"Трайков хубаво си отиде, но защо остана Младенов?"
Отстраняването на Трайков е основната тема в печата на 19 март. Снимка: Булфото

Промените в кабинета и подадените оставки на Трайчо Трайков и Стефан Константинов са основна тема в българския печат за днешния 19 март.

Премиерът Бойко Борисов прехвърли отговорността за оставката на енергийния министър Трайчо Трайков върху ГЕРБ, отбелязва "Сега". Борисов бе категоричен, че без санкцията на партията е невъзможно отстраняването на когото и да било. Това не е възможно без политическата воля на ГЕРБ", бе подчерта той пред ТВ 7.

Външният министър Николай Младенов призна, че организационният гаф, с който започна икономическият форум в Катар, е бил по негова вина, допълва по темата "Дума". "Моя беше грешката, че бизнес форумът в Катар не беше отместен за друг час", са думите на Младенов, цитирани от изданието.

"Трайков хубаво си отиде, но защо остана Младенов?", се пита в заглавието над анализа в "Сега". "Младенов очевидно е по-обигран в пиара и това му гарантира оцеляване въпреки хаоса, който създаде в своето министерство", се посочва в коментара.

"Премиерът е напълно последователен в своите действия - винаги когато прецени, че за екипа, за политиките, за управленската програма на ГЕРБ е наложителна подобна смяна, той не се е колебае да направи персонални промени в МС. В това няма никаква драма, по-важното е те да проведат политиките, които по една или друга причина се забавиха.

Аз лично гледам на новите министри с голяма симпатия, спокойно и оптимистично, споделя в интервю за "Труд" председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

По думите й отстраняването на Трайков се дължи на наслагване на проблеми - проучванията за шистов газ, споразумението "Акта", недостатъчното усвояване на пари по оперативна програма "Конкурентоспособност" и т.н.

Не така обаче мисли червеният депутат Румен Овчаров, според който е смешно да се твърди, че причината за оставката на Трайков е Катар. В интервю за "24 часа" той пояснява: Министерството на икономиката няма представителство там, задачата на Трайков е била да организира българската част от бизнес делегацията. Всичко останало е работа на МВнР и ми се вижда нагло поведението на Николай Младенов.

Очевидно част от проблемите на Трайков идват от енергийните проекти и намесата на Русия, но това не е единственият проблем, заявява пред "Новинар" социологът Живко Георгиев.

"Аз не съм готов прекалено детайлно да анализирам всички онези зони, които се навързват около неговия статус като министър с твърде широк портфейл, но очевидно се държеше като бяла врана в публично дебатираните политически жестове на правителството", смята експертът. По думите му каквото и да значи тази оставка, очевидно премиерът Бойко Борисов стяга редиците.

Във финалната права на мандата навярно му е подсказана идеята, че най-доброто за правителството на ГЕРБ е то да не бъде достатъчно персонифицирано извън неговата мощна фигура. Останалите могат дабъдат в някакъв смисъл прозрачни за широката публика, та когато ги гледат, да виждат него, а не тях самите", анализира Георгиев.

Пред "24 часа" бъдещият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев разкрива своите приоритети:"Малкият и средният бизнес трябва да получат подкрепата по Оперативна програма "Конкурентоспособност", там имаме огромен ресурс от 1,2 млрд. евро, които трябва по най-бързия начин да влязат във фирмите. Малките и средните предприятия са тези, които разкриват работни места и вадят икономиката от кризите... Според мен за 2012 г. трябва да търсим ръст на икономиката около 3 процента, а за следващите години ни е необходим 5 и над 5 на сто."

Да отпадне платеният избор на екип при операции и израждания в болниците. Това обещава новият министър на здравеопазването Десислава Атанасова в интервю за "Телеграф". Атанасова е категорична, че наредбата за избор на екип е незаконосъобразна.

Новият министър не подкрепя и идеята спешна помощ да мине към областните болници. "Не смятам, че един ангажимент на държавата може да бъде ситуиран в една болница - търговско дружество", категорична е Атанасова.

"Властта без отговори за Студентския град" е водещото заглавие за "Дума". Всички реституции на "земеделска" земя и превръщането й в строежи в столичния Студентски град са извършени според закона, а ако има нарушения, изтеклият срок за давност не позволява да се образуват съдебни дела.

Съдът е отказал да уважи дори жалба на Лесотехническия университет срещу частен строеж в двора му, а незаконно заграбване на терен на Националната спортна академия не може да бъде наказано, понеже изминали над 10 години. Това става ясно от отговорите на МРРБ, МВР, прокуратура, областен управител до просветната комисия в НС, уточнява вестникът.

До 2020 г. картата на България ще бъде прекроена за пореден път, коментира под глава "Преса". Вместо 28-те области те ще станат до 12, предвижда "Национална програма за развитие на България 2020". Стратегията задава рамките на бъдещите оперативни програми, с които страната ще усвоява еврофондовете след 2014 г.

Според водещата новина на "Сега" България ще трябва да вдига още пенсионната възраст за жените. Тежките пенсионни реформи у нас все още не са приключили, става ясно от Бялата книга за адекватни, сигурни и устойчиви пенсии на Европейската комисия.

В нея равните условия за пенсиониране на жените и мъжете са сред основните препоръки на Европа към държавите членки. В момента жените у нас се пенсионират три години по-рано, а идеята е след плавното вдигане на пенсионната възраст с по четири месеца на година, което започна от началото на тази, разликата да се стопи
на 2 години.

Пазарът на труда в България продължава да се влошава, пише "Капитал Daily". С над 102 хил. души са намалели заетите в България между 15 и 64 г. в сравнение с година по-рано и броят им достигна 2.908 млн, показват данни на Националния статистически институт за миналата година.

Над 25 000 души, които са били осигурявани на 4-часов работен ден, излязоха на светло, информира "Дума". След проверки на НАП и Инспекцията по труда работодателите им вече започват да обявяват, че им плащат за пълно работно време и им внасят осигуровки на двойно по-висок доход.

Природният газ у нас ще поскъпне с над 12 процента от 1 април, съобщава на първа страница "Класа", позовавайки се на Ангел Семерджиев, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.
По думите му в момента не се наблюдава намаление на цените на нефта по международните пазари, нито на курса на долара спрямо еврото. Това са и двата основни параметъра, които определят цените на синьото гориво у нас.

Темата на "Труд" алармира, че се задава нова вълна на фалити на превозвачи. "Само през последните две години една пета от нашите членове фалираха. Скъпите горива могат да ускорят лавинообразно този процес", коментира зам.-председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов. Според него в момента само делът на горивото вече е достигнал  50 процента от общата себестойност на превозите.

Според челото на "24 часа" незабележими за окото миникамера, монтирани в рекламните табелки, са най-новият трик, с който измамници крадат пинкодовете на банковите карти. Това разкрива Надя Петрова от Криминална полиция.

Модерните записващи устройства имат батерии, който издържат до 72 часа. На мястото на аналоговите скимери пък навлизат цифровите.

"Монитор" алармира на първа страница за друга мода в кражбите: Невидим четец, разработен от спецове по електроника, е най-новият и модерен начин за източване на банкомати у нас.

Устройството, направено от специална титанова сплав, е по-тънко от милиметър, прилича на дебитна карта и се слага в отвора за истинската.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
15
 
! Отговори
по течението преди 12 години
Е колко министри са нужни за един асфалт, няма ли лопати за тия хора за какво вземат бонуси после ги връщат, хиляди оставки абе смешни са.
26
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако се гледа как си ги назначава министри и министърки Борисов сам си решава съдбата. Кой ли ще му вярва вече. Едните ги прибира от паркинги, другите от коктейли , а тази от къде ли незнам. Но факт е че с неговите назначения България няма да се оправи. Хайде , отивай си и това е...........................
25
8
 
9
 
! Отговори
arhar преди 12 години
Дянков и Трайков са казали на Кремъл, че не желаят да има АЕЦ БЕЛЕНЕ ... Боце махна Тр. Трайков от поста му, а сега Гоце иска оставката на Дянков ... Не е ли повече от очевидно, че Гоце и Боце са две страни на една и съща монета, които имитират в публичното пространство, че са опоненти ? Т. Дончева беше казала, че кръгът ' Монтерей ' И СЕГА СА ВЪВ ВЛАСТТА, КАТО ИМАЛИ ВЛИЯНИЕ И СРЕД НЯКОИ ОТ БСП ...
24
6
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Как е възможно Триперът да не бъде част от делегацията в Катар???...
23
1
 
12
 
! Отговори
arhar преди 12 години
Всичко в името на човека , всичко за благото на човека !А кой е човекът ?
22
0
 
20
 
! Отговори
още министър преди 12 години
Как защо остана , много е добър в лъскане на Бойковия ......................, като го гледам той друго и не може ха - ха - ха .
21
2
 
18
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Ако Младенофф си беше...останал само министър на отбраната,по малко вреда щеше дананесе.А изобщо и за какво е...министър,какъв специалист е бе...джанъм.
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нали"Кръстникът" му е кръстник,или греша?
19
3
 
17
 
! Отговори
arhar преди 12 години
Винаги съм си мислел, че скоростта на мислене е по - висока от скоростта на говорене , а то се оказа, че не било така ... Според Айнщайн светлината се движела с най - голяма скорост . Но на мен ми се струва, че скоростта на говоренето при Б.Б. е по - висока дори от скоростта на светлината ?!
18
3
 
35
 
! Отговори
хаха преди 12 години
"Трайков хубаво си отиде, но защо остана Младенов?"Накто би казал Шерлок Холмс"Елеменатарно Уотсън".За разлика от Трайков,Младенов произхожда от проверен комунистически род,внук на активни борци,син на дипломат от Живково време,с други думи син на служител или най-малкото доносник на ДС.Няма как да стане,пазим си нашите хора,хахаА на експертите ****ната им,първо да се да си оправят произхода,хаха
17
0
 
3
 
! Отговори
do 25 преди 12 години
Да, "работим за решението" яко :)))
16
0
 
22
 
! Отговори
2222 преди 12 години
Племенниците на бивши наши лидери /Петър младенов/ са наши лидери. Това се нарича ускорение! да дойдат танковете!!!!!
15
0
 
10
 
! Отговори
Яко до № 25 преди 12 години
Прав си! В управлението на България има или българи, или антибългари...
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами ,зашото мазните обратни винаги успяват да се подмазват винаги обратните са на началнически позиции явно в леглото са добри
13
2
 
26
 
! Отговори
za 22 преди 12 години
Джасам минуси наред, само само като чуя червен, гербаджия, ***, гербераст, червеношийка и т. н.Може и да е смислен коментарът, но щом се базира на такава елементарна полярност, е вреден!Проблемът е надпартиен, а вие обиждате собствената си интелигентност. Едните били кървавочервени, другите розовочервени... Е няма що, много важно!На върха е един кръг от хора (фамилии), които не се занимават с политика и те ИСКАТ вие да подскачате, като ви се подхвърли кокал. Еми браво значи...
12
1
 
10
 
! Отговори
do 22 преди 12 години
cherven prevodach .,, ox kolko si tup
11
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
О,той Младенов ,голямата работа!Още дорде беше седесар си личеше ,че ще стане голям гербер! Пременил се Илия пак в тия!Много достойни хора ,бре!
10
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Борисов е истински герой, не само се грижи за развитието на страната, но и отстоява на всички опити на опозицията да я дестабилизира."Превод:Мики Маус е парен локомотив и не само свири на мандолина но и лети до луната!
9
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Иван Костов на власт!
8
1
 
44
 
! Отговори
Цвети преди 12 години
Наглостта и лицемерието на Младенов са безгранични!