Половината висшисти у нас се бъхтят на позиции за без тапия

Всеки втори, завършил медицина, търси кариера в чужбина
20 мар 2012 19:06,
59
Половината висшисти у нас се бъхтят на позиции за без тапия
Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Повече от половината висшисти у нас работят на позиции, които не изискват висше образование.  43 процента от завършилите университет у нас работят на места, за които се изисква тапия за висше,  съобщи изпълнителният директор на "Отворено общество" Георги Стойчев на кръгла маса за връзката между бизнеса и образованието.

Най-висока реализация има сред специалистите в здравния и обществения сектор и високите технологии.  Най-трудно си намират работа висшистите в аграрния сектор и туризма.

За последните 5 години имаме 226 хиляди висшисти. Повече от 1/3 от тях са с икономически специалности или в направление администрация и управление. Това са и хората, които се търсят най-вече от бизнеса и си намират работа, обясни Стойчев.

На всеки двама обучени инженери в българското висше образование се падат по двама икономисти и по един обучен в направление администрация и управление, обясни той.

Около 70% от висшистите, завършили български ВУЗ-ове, се реализират в официалната икономика в България. Останалите 25% или напускат страната, или се предполага, че потъват в неформалната икономика. Всеки втори завършил медицина се реализира зад граница.

Най-добре платени са завършилите специалности, свързани с високите технологии и публичния сектор. На другия полюс са социалните работници и аграрните специалисти.

Според министъра на образованието Сергей Игнатов не държавата, а вузовете трябва да изследват потребностите на пазара на труда и да откликват на търсенето на специалисти.

След два дни просветното ведомство ще представи рейтинговата система на специалностите във висшето образование у нас, съобщи още Игнатов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
29
 
! Отговори
optimist преди 12 години
Да, всеки втори е висшист. Съвсем малко са хората с основно или средно образование. Винаги съм се чудил защо се мъчиш да учиш 4-5 години, за да работиш после като телефонист, продавач, касиер, барман и т.н. Можеш да го направиш директно след гимназията.
8
0
 
25
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
Учат, ама не знаят защо!
7
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
абсолютно вярно че работим каквото ни падне след 60 академични изпита,но това е временно ,само докато съберем пари за еднопосочният билет.
6
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Еми при 51 университета, като от 45 от тях може да си купиш дипломата за 2000 лива ще е така. Аз учих в УНСС и като се сетя там как се минава и как лесно се завършва не ми се мисли примерно в Колежите по страната.
5
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво означава думата "тапия"? Питам сериозно, защото я чувам за пръв път.
4
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тая мантра с техниците у нас няма да я бъде. Не са достатъчно глупави децата, че да учат за инженери и да гледат как някой дебеловрат се разплува в БМВ-то, а след това им разправя, че няма пари за заплати. Пък тези от бизнеса могат да бъдат честни и кажат, че не им трябват инженери, а 5000 IT специалиста, да им правят сайтове за турски джапанки. Ама след това и IT-та няма да им трябва. Само сервитьори и продавачи. Всяко по-доходоносна професия е династична. Няма синчето да пие вода морно, а ?
3
1
 
25
 
! Отговори
A преди 12 години
Те половината спокойно могат да си скъсат дипломите...
2
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така е!Тук се иска висше за щяло и не щяло!!!
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те половината са толкова и Висшисти щото.