Рекорд на лошите кредити, достигнаха 9,28 млрд. лева

Преглед на печата за 24 март
24 мар 2012 10:00,
67
Рекорд на лошите кредити, достигнаха 9,28 млрд. лева
Снимка: Dnes.bg

Пореден негативен рекорд постигнаха лошите и преструктурирани кредити у нас, пише в. "Сега", като се позовава на дани на БНБ.

Към края на февруари 2012 г. те вече са 22.58 процента от всички отпуснати, като само за месец са се увеличили с 66 млн. лв., достигайки общо 9.28 млрд. лв. В същото време редовно обслужваните заеми продължават да намаляват.

Последните данни на централната банка потвърждават, че подобрението, което бе регистрирано при проблемните кредити през декември 2011 г., е било изолиран случай. Тогава те спаднаха за първи път от 3 години насам.

Темата е актуална и за в. "Труд". 700 процента оскъпяване на кредит! Огромната лихва е по т.нар. бързи заеми до
400 лв. и е един от най- фрапиращите случаи, разглеждани от Комисията за защита на потребителите. За това алармира в интервю пред вестника председателят й Веселин Златев. По думите му това "си е лихварство". Комисията обаче не може да направи нищо по въпроса, тъй като бързите кредити не са в правомощията й. Те не са обхванати от Закона за потребителския кредит. Дупката в закона засяга неколкостотин хиляди договора.

Миньорите от ГОРУБСО-Мадан започнаха подписка с искане собственикът на "Интертръст холдинг" Валентин Захариев да бъде разследван, пише "Труд". В. "Преса" пък допълва, че кризата е преодоляна с помощта на държавата и министър-председателя. Бойко Борисов за пореден път влезе в ролята на спасител, отбелязва всекидневникът.

Цената на природния газ у нас ще бъде намалена със задна дата, ако България успее да договори с "Газпром" намаляване на тарифата на руското гориво, анонсира на първа страница "Монитор". В парно тарифата това намаление най-вероятно ще бъде отразено от 1 юли. По последни данни, оповестени официално от новия икономически министър Делян Добрев, България настоява за 15 процентно намаление по действащите договори за руски газ.


През последните месеци се надига лавина от търговски фалити, ефектът от която ще доведе до сериозни икономически сътресения в края на годината, алармира "Дума", позовавайки се на синдика Галя Кольовска. В момента аз и колегите ми сме свръхнатоварени с работа по дела за несъстоятелност и вече се налага да отказваме ангажименти, коментира експертът.

Комисия в парламента ще нищи високите цени на лекарствата, отбелязва в. "Новинар". Това решиха депутатите вчера, след като гласуваха създаването на временна анкетна комисия. Тя ще действа един месец и трябва да провери причините за поскъпването на медикаментите, които се плащат от НЗОК и от бюджета.

Според "Дума" "ГЕРБ си направи удобна "лекарствена" комисия". "24 часа" пък информира, че хапчетата за кръвно и
сърце у нас са най-евтини. Средната цена на една опаковка в България на ниво производител е 3 евро, а в Германия, където е най-скъпо - 17 евро. Средната цена за Европейския съюз е 8 евро. Близо до нас са страни като Полша - 3,6 евро, и Румъния - 4,2 евро. Това сочи анализ на международната анализаторска компания IMS Health.

Запасите от кръв и плазма са на привършване, резервът ще стигне за 10 дни, алармира пред "Преса" шефът на кръвния център Андрей Андреев. Затова се налага донори да стават близки на пациентите. Най-тежко е положението с групите с отрицателен резус фактор. Не е прецедент важни операции да се отлагат, защото не може да се намери подходящ кръводарител, уточнява Андреев.

Столичната Бърза помощ счупи рекорд като за Гинес, коментира "Труд". С точно 26 линейки, с които отговарят за близо 2 млн. софиянци, гости на града и 38 села, медиците обслужват по 1000 адреса повече на месец. Данните за нарасналия брой лекарски визити са за януари и февруари т. г. спрямо същите месеци през
последните 5 години.

Вчера Прошко Прошков подаде молбата си да бъда освободен от Националното ръководство на ДСБ. Пред "Труд" той споделя: "Никога не съм се стремял да съм в партийно ръководство. Не съм го и очаквал. За 3 месеца като негов член видях как функционира и как мисли да изведе партията в нова орбита. Не мисля, че подходът е верният и не мисля, че ако вървим по този път, мога да допринеса с нещо. Опитах се да променя позиции за много неща, но това не е особено възможно."

 
"Тричленки ще решават кои роми имат право на лична карта", съобщава "Сега" във водещото си заглавие. Депутатите от ГЕРБ - Красимир Велчев, Красимир Ципов, Искра Фидосова и Емил Радев, внесоха промени в Закона за гражданската регистрация, с които се  опитват да смекчат пълните безумия, които сами забъркаха преди година под предлог да се сложи край на търговията с гласове по изборите.

Основната промяна отново се отнася най-вече до големите ромски общности, които живеят в имоти без акт за собственост и затова не могат да си извадят документ за самоличност. Сега се предлага техният проблем да се решава от специална комисия, определена със заповед на кмета на общината. Поправката е много спорна, като се има предвид, че се дава възможност за субективна преценка на служители от местната и централната власт да решават  на кого да дадат постоянен и настоящ адрес и на кого не. В закона няма посочен дори един обективен критерий за това. А и не  е ясно как една тричленна комисия ще провери десетки хиляди случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
защо сме в криза? защото в икономиката не се въртят вече пари, които да създават работни места. защо? защото тези, които имат такива сега предпочитат да ги държат на депозит и да взимат лесни пари без риск. 5-6% лихва по депозит е убииство за икономиката! От друга страна банките казват , че да дават висока печалба на 3те % богати с пари на депозит , трябва да ги изкарат през носа на мнозинството, които нямат избор и трябва да теглят пари...и така се въртим в кръг няколко години, инвестиции няма
31
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Виц:- Знаете ли кой е най-добре облеченият вампир?- Банкерът!
30
2
 
14
 
! Отговори
... преди 12 години
В днешно време печатниците са - Банките, Хазарта, Лекарствата , Алкохола. Това са бездънни ями от приходи! Вие си направете сметката в какво се е превърнал живота.
29
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В САЩ са пръснати милиарди за да им промият мозъците и да ги научат да живеят на кредит вие искате да сте като в САЩ ами ето го резултата. Ама сега там стачкуват или в Гърция, а вие си почивате от снощната пиянска чалга е как искате да я бъде тая работа. Действия трябва не мрънкане Алчноста поначало не е заложена в човека четете психология, науки, история и други неща. А да като искате американски начин на живот да бяхте искали и американска конституция не посткомунистическа само с чалга не став
28
1
 
9
 
! Отговори
Балъка преди 12 години
Банките съзнателно държат некадърни служители, за да могат да дават кредити на *** и пульо, а после да печелят от лихви и от преструктуриране с нови лихви. Ако дават кредити само на тези, които плащат предварително те от какво ще се издържат! Но това си е бизнес, не можем да ги виним, че знаят как да печелят. Ние сме балъците, че не се сещаме как ни го слагат!
27
8
 
7
 
! Отговори
Кръчмаря преди 12 години
Айде сега, кръчмата ви е виновна че сте яли, пили и че сте се освинили, мислейки че гаджето ще плаща сметката. Е верно е че келнера е бил длъжен да ви попита имате ли пари да си платите като ви види, че сте голтак и че поръчвате от най-скъпото, ама чак да изкарвате кръчмите виновни за това, че си искат да им платите консумацията..... не така!
26
1
 
16
 
! Отговори
777 преди 12 години
САМО ФАКТА ,ЧЕ БЪЛГАРИЯ ЕДИНСТВЕНА ВЪВ ЕВРОПА ,НЯМА ЗАКОН ЗА ФАЛИТ НА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА ГОВОРИ ДОСТАТЪЧНО. И ЗА БАНКОВОТО ДЕЛО У НАС, И ЗА ПОЛИТИЦИТЕ РЪКОВОДЕЩИ ДЪРЖАВАТА .
25
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ако имахме политици, които обичат страната, сега лихвите по депозитите щяха да са 2% , а на ипотеките 4% , потребителски - най много 5-6%! това е най- важното условие за да тръгне икономиката най-после. Ама Хампарцумян разиграва правителствата едно след друго и лобито в парламента в железно.Левон е първият ,който трябва да бъде разстрвлян публично , всички банки глобени с по милиард за картел!
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ми то повечето кредити за гарантирани с нещо - сега масово ще им вземат на неразъмните кредитотеглители и апартаментчетата, не ги хулете банките , те си разбират от бизнеса, иначе нямаше да съществуват... хулете тези, дето ви подтикват или принуждават да теглите кредити, ако не се лъжа съвсем наскоро и ББ обяви как ще уреди за социално слабите "изгодни" кредити
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 31Защо не отвориш една банка регистрирай се виж как става като си внесат хората парите ще печелиш като отпускаш заеми. Успех !
22
1
 
15
 
! Отговори
до 22 преди 12 години
Не са виновни банките, че няма закон за фалит на частни лица. Законите се гласуват в парламента, банките са нормални виновни са политиците, но и те са толкова виновни доколкото гражданското общество не ги контролира, а ние нямаме гражданско общество въобще.
21
3
 
4
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
Пазара определя цената като има хора, които ще теглят заеми на 20 % ще предлагат на 20 ако никой не иде за кредит, съответно и те ако могат ще си намалят лихвите
20
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
в Гърция лихвите по кредитите са 4- 5 % . в Бг лихвите са 8-15 % и ни се обяснява че се вдигат защото сме в криза . Е в гърция по-добре ли са ????
19
0
 
1
 
! Отговори
до 17 преди 12 години
И 200 партии да направят все тая, банките боравят с ДЦК имат документи кой колко е теглил и кой има да връща, ей го Страсбург няма банка в света все още която да работи на загуба.
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
толкова много хора сме с кредити, трябва да се обединим в една група във фейса и да се организираме да си търсим правата . когато някой открадне 5 лева на улицата - това е обир , когато банкерите ни ограбват посред бял ден и ни вземат последните стотинки и имуществото - това е вдигане на лихвата и е законно . хайде стига толкова, докога ще търпиме ???
17
4
 
3
 
! Отговори
до 17 преди 12 години
100 % ЛИХВА БРЕЙ ми ела аз ще ти дам на 90 % лихва.
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Линч за всички банкери и политици !
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 14Не ни давай акъли да теглим кредити, ей ти банките върви тегли като много знаеш.
14
3
 
2
 
! Отговори
до 12 преди 12 години
А ако си внесеш едни пари в банката и тя вземе че фалира, кой ще ти възстанови парите да си чувал за пирамиди като не разбираш не пиши.
13
1
 
22
 
! Отговори
... преди 12 години
Има един лаф..."Малкият кредит е проблем на човека, големият кредит е проблем на банката"Извода - теглете винаги най-големите кредити и не купувайте никога нищо на свое име ;)Банките натъпкаха хората с лесни кредити... След това изкуствено фалираха държавата и смъкнаха цените на имотите... Сега ще ги вземат на безценица и последното ограбване на българина ще е факт... Тоя филм сме го гледали още по Жан Виденово време...