Шефът на АЕЦ "Козлодуй": Токът по-евтин със 7-ми блок

Ще минат близо 5 години за лиценз на площадката, заяви Александър Николов
Обновена: 28 мар 2012 18:46 | 28 мар 2012 18:46, Красимир Ангелов
36
Шефът на АЕЦ "Козлодуй": Токът по-евтин със 7-ми блок
Токът щял да бъде по-евтин с нов блок на АЕЦ "Козлодуй". Снимка: Reuters

С изграждането на седми реактор в АЕЦ "Козлодуй" произвежданото електричеството ще струва по-евтино, обяви директорът на централата Александър Николов пред БНР.

"Връзките между новия обект и енергийната система на страна са изградени и те на практика няма да струват нищо. След като няма да се строи допълнителна инфраструктура, няма как токът да не е по-евтин", категоричен бе директорът на АЕЦ "Козлодуй".

Николов подчерта, че има две вътрешни площадки на територията на централата, където може да бъде изграден бъдещия 7-ми блок.

Още по темата

"Площадката в Белене имаше лиценз за изграждане на нова атомна централа, докато площадка "Козлодуй" не разполага с такъв лиценз в момента", добави шефът атомната централа и уточни, че процесът на лицензиране на нова площадка е изключително сложен.

"Необходимо е да се извършат редица проучвания преди това. Необходимо е да бъде направена оценка на въздействието на околната среда. Чак след това може да се говори за самото лицензиране. По мои предположения, това може да се случи за един период от между 3 и 5 години", коментира в заключение Александър Николов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цените дигат ли се и за фирмите продаващи нашият ток в чужбина или не? Не се вдигат само цените у нас се вдигат!-----------------------------------И все пак тя се въртиГалилео Галилей
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Парите във фонда "Козлодуй" не са ли за премахване на старите блокове? Защо ги използва(т/ха) за саниране?Ханде сега банките и строителите за собствена сметка да разчистват. До сега площадката трябваше да е разчистена за новият блок. Защо разчистената от 1/2 блок площадка ще се лицензира пак, да не е имало краставици на нея?-----------------------------------И все пак тя се въртиГалилео ГалилейП.С. И да публикувате и да не публикувате истината пак ще излезе на яве и ще стане това което народа пише/пита.
27
0
 
5
 
! Отговори
от АЕЦ-а преди 12 години
Глупости. Руските реакториимат по- дълъг живот с около 40%. Русите не пестят материал!
26
8
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 12 години
Трябва да продадат тоя реактор и да купят един френски на Арева-Сименс, почти два пъти по-мощен е и с по-дълъг жизнен цикъл.
25
7
 
4
 
! Отговори
осведомен преди 12 години
покрай пресното съобщение в руските медии/сайтове за отказа на българия да строи аец белене, се подчертава,че В МОМЕНТА В ЯПОНИЯ СА СПРЕНИ 53 АТОМНИ РЕАКТОРА ОТ ОБЩО 54 В СТРАНАТА, А ПОСЛЕДНИЯ РАБОТЕЩ ЩЕ БЪДЕ СПРЯН НА 21 МАЙ ТАЗИ ГОДИНА. ТАКА СУПЕРИКОНОМИКАТА НА ЯПОНИЯ ,която внася всички суровини и горива, ПРОДЪЛЖАВА ДА РАБОТИ УСПЕШНО БЕЗ ТЕЗИ РЕАКТОРИ. а нас тук ни плашат,че без белене ще идем в каменната ера.ВСИЧКИ КОМУНИСТИ СА ПРЕДАТЕЛИ !!!
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преференциалната цена за производство на ток от слънцето у нас е 0,72 лв./квтч и е определена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране(ДКЕВР)-кому е нужно левче киловат ток?Ква икономика ще има какво развитие какво благоденствие?Във всички нормални страни които мислят да имат изобщо някакво бъдеще цената на тока е символична на фона на доходите които иматЗащо е нужно нещата да се оправят след още 30-40 години когато всички лапачи на власт сега и преди измрат?*** и алчни българи сме
23
2
 
12
 
! Отговори
Крис преди 12 години
Стига демагогия господа политици и разни директори. Хора, апелирам да се интересуваме повече от нещата, които се случват. Токът , който излиза от АЕЦ реално не е скъп , скъп го правят посредниците, различните и измислени такси като тази за принос, биоенергия и т.н. Ако сега плащате по 120лв. сметки за ток, при реални цени , с реална надценка , не би трябвало да плащаме повече от 35-40лв. Разбира се, тогава тези фирми и министрите около тях , няма да лапат... така ,че стига заблуди !
22
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никакъв 7 блок няма да има!Всичко е пушилка докато се уталожат страстите. Енергия ще черпим в бъдеще от Слънцето. ще градим соларни паркове. След 10 г. цените от тази енергия ще се изравнят. Сега е скъпа, но след време ще е друго. Кака Цветелина гради един след друг соларни и вятърни паркове, даже и към биоенергията посяга.Бедна България не може да гради втора АЕЦ! Не ни е и нужна, защото нямаме икономика, която да ползва толкова ток! След 10 г. ще сме с 500 - 700 хил. по-малко!
21
3
 
6
 
! Отговори
до 20 преди 12 години
ми то по твойта логика,дай да развеем флага с полумесеца,и да *** на всичко до сега...а може и да е по-добре,щото фесовете не търпят *** и *** като тебе
20
2
 
9
 
! Отговори
ИВО !!! преди 12 години
Ще минат 10 г. докато се наканят да монтират новия реактор а само след 8 ще махнат още 2 от Козлодуй математика за 1 клас дори и да успеят махат 2 слагат 1 как ще поефтенее електричеството ??? БГ държавата на апсурдите !!!!!
19
3
 
7
 
! Отговори
ivo преди 12 години
i 10 bloka da napravim-toka za obiknovennite hora vinagi 6te e skyp
18
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ще почне сега едно лапане за лицензиране и консултиране
17
15
 
7
 
! Отговори
Е голяма работа преди 12 години
Турция ще прави 4 АЕЦ-ове.Ще си купуваме от там.Ток ще има и по-добре да не е руские.
16
1
 
26
 
! Отговори
topor преди 12 години
Ам чи те цените ги вдигат от 1.07.2012.Основно заради цената на тока от "американската" ТЕЦ Марица Изток.Това е положението.
15
7
 
14
 
! Отговори
Ей преди 12 години
Бъдещето на България отиде в канала. Който все още може мисли самостоятелно да се отправя към терминал - 2.
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тиквата пак се е наср***л. Ами за 3 г. оср@ цяла България.
13
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз малко трудно схващам логиката и на Мартин Димитров, и на Иван Костов, които твърдят, че когато реакторът се монтира в "Козлодуй", за разлика от монтирането му в "Белене", изведнъж ставаме енергийно независими от Русия. Още по-трудно мога да разбера защо когато реакторът е в "Белене" няма пазар за неговата електроенергия, а като се премести в "Козлодуй" - вече има пазар. Това е най-циничен начин за поредното хвърляне на прах в очите на българския народ
12
19
 
6
 
! Отговори
batman преди 12 години
Дреме ми за безделниците в Беляне. По-добре ,че не предприехме ядрения риск... На Бойко не му е лесно , но браво! Той е мъжкар. Щом Станишев плаши хората със скъпа електроенергия ,значи частната ВЕЦ на Курумбашев ще вдига цените.
11
17
 
11
 
! Отговори
Йуй преди 12 години
Австрия няма АЕЦ , пък Виена е осветена така, че се вижда от космоса.Не съм чул австрийците да живеят зле. Отказали са се при 4 млд дадени разходи от почти построен АЕЦ край столицата им. Сега е превърнат на Страхотен диснилен, където децата играят на воля. Какво по хубаво от това. А гоце параванов си е НАЙ ГОЛЕМИЯТ ДОБРОВОЛЕН *** НА България за 20 и 21 век. И 100 000 години ли е нужно да сме длъжни на руснаците или 200 000.
10
3
 
24
 
! Отговори
Загреженопритеснен преди 12 години
7 реактор но всъщност той ще е трети , останалите са спрени това да не се забравя !С газово-парната централа с какво ще работи с шисфтов газ явно .И всичко е точно Хилари доволна онзи мушмурок които е тук да ни консултира .И ще ядем ток ! Без ток и газ може но без хляб и вода не става другари !