Най-честите насилници на деца – родителите

Близо 1800 деца са били тормозени вкъщи през 2011 г.
6 апр 2012 07:27,
59
Най-честите насилници на деца – родителите
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Българските деца най-често са малтретирани от собствените си родители.

По данни на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) случаите на насилие върху подрастващите са най-често в семейството.

Близо 1800 деца са били тормозени и насилвани вкъщи през миналата година. Около 1400 от сигналите за малтретиране са били разследвани.

От ведомството са установили, че дори и след като бъдат извадени от враждебната семейна среда, децата отново стават обект на тормоз.

През 2011 г. четирима подрастващи са били малтретирани от приемни родители, при които децата са били настанени след преживяно насилие у дома.

При други двама малчугани е бил прилаган тормоз от хора, които съжителстват с приемния им родител.

От агенцията съобщават, че 6 деца са били извадени от семействата си заради налаган върху тях тормоз.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
Впечатлен преди 12 години
И тъкмо под въпросното нескопосано (да ме простите) съобщение, се мъдри заглавието "Чудовищно! 16-годишно сираче тежи 10 кг"dnes.bg/obshtestvo/2012/04/06/chudovishtno-16-godishno-sirache-teji-10-kg.155974 - направо човек да ви завиди на скопоста, автоголаджии.Не ни пипайте децата!
45
0
 
3
 
! Отговори
Впечатлен преди 12 години
А като 1400 случая са разследвани, как узнахте, че 1800 деца са били малтретирани?! Кой е авторът на това поръчково съобщение?
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
2Тимотей3:1-5,13"Но знай, че в последните дни ще настъпят особено тежки времена.Защото хората ще обичат само себе си, ще обичат парите, ще бъдат самонадеяни, високомерни, хулители, непослушни на родителите, неблагодарни, нелоялни, безсърдечни, ще са чужди на всякакво разбирателство, клеветници, без самоконтрол, свирепи, без любов към добротата...Но злите хора и измамниците ще стават все по-лоши и по-лоши, като мамят и бъдат мамени." Едно пророчество, което се изпълнява пред очите.
43
0
 
3
 
! Отговори
622 преди 12 години
42 e прав както повечето статии тук, не може да се пренесе закона на западноевропеиците и да работи и тук, просто системата и манталитета е друг, да изравнят стандарта ни както германия тогава да прехвърлят немски експерименти, и при тях не функционира и те имат същите проблеми, няма я пионерската организация копирана от бранниците или подобна на нея, това е най доброто, близката ни история ни учи, няма и друга въжможност след като се разруши и семейството клетката на обществото.
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ама как така? След истериите от изминалите дни мислех че кучетата са най-големите врагове на децата - според множество *** всеки ден кучетата разкъсват двеста-триста дечица, а сега изведнъж ново двайсе - насилниците били родителите. Нещата силно намирисват на лицемерие. Явно много хора постъпват традиционно - обвиняват за проблемите си някой, който не може да се защити.
41
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Децата са като лист бяла хартия - какво напишеш, това ще прочетеш!
40
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре де, защо всички трябва да имат деца? След като не можем всички да сме ядрени физици или мозъчни хирурзи, примерно, защото нямаме данни за това, защо автоматично се приема, че всички хора стават за родители. Да си родител е най-отговорното нещо на света и не знам защо хората гледат на родителството като на нещо елементарно, за което няма нужда да се подготвяш. След като 5 години можеш да учиш висше за дадена професия, защо да не се подготвиш сериозно и за ролята на родител?
39
0
 
3
 
! Отговори
до 46 от 25 преди 12 години
Благодаря Ви за анализа,направен на базата на 2 изречения, които написах."Колкото повече мъката дълбае в сърцата ни, толкова повече място отваря за радостта"-Джубран Халил.
38
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хора, като не искате да се грижите за децата си по-добре не раждайте! Да, абортът е гадно нещо, ама по-добре аборт отколкото да причините такъв ужас на собственото си, нежелано, дете! Ама, на в България още битува мнението, че всички трябва да имат деца и после вижте какво става. Напили се, и...кали се, тя забременяла и после години наред си изливат гнева за проваления си живот върху едно невино същество! Ужас! Цъкайте -, ама по-добре без деца, отколкото да малтретирате децата си.
37
0
 
6
 
! Отговори
perekly преди 12 години
До 44- държавата неможе да определя условията за възпитание.Няма съвременни деца-има деца!Създайте правила и ги спазвайте.
36
0
 
16
 
! Отговори
do 25 преди 12 години
Проблемът е във Вас, госпожо. Детето така е научено, най-вероятно още когато е било съвсем малко, че може да Ви се налага и получава това, което иска с рев. Моята дъщеря е вече на 17, но дори за пакетче дъвки в магазина първо ме пита дали имам пари, за да ги купя. Ако откажа въпросът е приключен. Така е между другото и с джобните, ако дам й дам, никога не ми иска първа. Никога не съм си позволила да я бия или шамаря, защото това би разстроило много повече мен отколкото нея.
35
3
 
3
 
! Отговори
продължение на 41 преди 12 години
...не му харесва че в къщи искат да има някакъв ред.Ами я се замислете,че всички искаме държава с ред и дисциплина,да няма кражби от страна на управляващите да има прозрачнаст а самите ние в къщите си я нямаме!А това че децата ни растат капризни,невъзпитани ,лъжат и т.н. е наш родителски пропуск.Но трябва да имаме и помощна психолози,които да подсказват съвременнитие методи на общуване с новото поколение деца,защото нашият начин е от за общуване е от 19 век!Така че тук е мястато на държавата!
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Наистина от думите боли повече. Мен не са ме били никога, но винаги с думи ми обясняваха колко са разочаровани от мен (не са ме обиждали) и това ме караше да се чувствам ужасно. Също така сте прави и за това, че не трябва да получават всичко, което искат. Израстнах в сравнително заможно семейство и имах нужните неща, но само до там, без разни глезотийки. До около 16 годишна ходих с по левче в джоба и сега съм научена да уважавам парите.
33
3
 
14
 
! Отговори
Родител преди 12 години
Тази статия е поръчкова и е във връзка с новият закон за закрила на детето. Тъй като този закон по презумпция предполага, че родителите са зли и некомпетентни да се грижат за децата. От една страна имаме неправителствени организации, които критикуват безумието на закона. От друга страна имаме държавни продажници, които вече са взели европейски пари и са поели ангажимент да прокарат подобен закон, за да се тушира обществното недоволство се плаща да се пишат такив *** статии.
32
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз съм учител и често чувам когато децата смятат че са тормозени от родителите си когато те искат да ги научат та ред и отговорност.Има извращения,не отричам,но нека всеки от вас да помисли няма ли да разговаря с детето си и да изисква от нето,да не лъже,да не пребърква портмонето му или да донася чужди вещи от училище или от друго място.Няма ли да му търси отговорност ако лъже и не ходи на училище?Няма ли да му потърси отговорност ако започне да не се прибира или да бяга от къщи само защото...
31
0
 
15
 
! Отговори
До стъкЛен преди 12 години
Така да. Обяснението му е майката. Децата трябва да се чувстват у дома сигурни и защитени. Това зависи от родителите. Децата от най-ранна възраст трябва да участват активно в живота на семейството. Да са част от взимането на решенията. Не да бъдат безгласни букви. Тогава те израстват с чувство на дълг и съпричастност.
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И аз мисля, че става дума за ***, които не просто удрят един шамар, ами направо пребиват и чупят глави (малко ли статии е имало за такива случаи). А иначе наистина не може и прекалена слободия, щото иначе виждате из училищата какво става и изобщо. Нито родители, нито учители имат някакъв авторитет вече.
29
0
 
6
 
! Отговори
стъкЛен до 35 преди 12 години
С думи ...., нямах в предвид обиди,а обяснения.Пропускът е мой,не дооточних.
28
0
 
8
 
! Отговори
стъкЛен до 29 преди 12 години
Напълно подкрепям написаното от Вас с един акцент : уважението и вниманието към детето.Да не забравяме, че и то е с мнение по много въпроси , които сме задължени да зачитаме.
27
1
 
10
 
! Отговори
До стъкЛен преди 12 години
С думи можеш да нанесеш много повече вреда и болка, отколкото с един бой. Боя боли в момента, после минава. Но изречените думи... остават за цял живот.