Дом, в който влязат и пеят лазарки, ще е честит през цялата година

Лазаровден е известен и като Лазарица или Лазарова събота
Обновена: 7 апр 2012 09:21 | 7 апр 2012 09:21, Елка Василева
23
Дом, в който влязат и пеят лазарки, ще е честит през цялата година
Вярва се, че къщата, в която са влезли и пели лазарки, ще бъде честита през цялата година. Снимка: Булфото

Православната църква отбелязва днес църковния празник Лазаровден, който е с подвижна дата и винаги е в предпоследната събота преди Великден.

В календара на християнската църква празникът е свързан с един от най-вълнуващите евангелски сюжети - с възкресението на Лазар, живял в град Витания, близо до Йерусалим.

Според евангелието, когато Спасителят е в земите отвъд река Йордан, Лазар се разболява и умира. Когато месията се връща, възкресява покойника на четвъртия ден от неговото погребение в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство. Според средновековни ръкописи Лазар живее още 30 години в строг пост и въздържание и е провъзгласен за първи епископ на град Китион на остров Кипър.

На Лазаровден църквата отбелязва с празнична литургия възкресението на Лазар, както и паметта на свети мъченик Лазар Български, измъчван и убит на 23 април 1802 година.

Според българската народна традиция Лазаровден или "Лазарица", "Лазарова събота" е денят, в който се ознаменува превръщането на подрастващите момичета в моми за женене.

На този ден групи от по шест-седем момичета на възраст от 10 до 16 години, облечени в празнични дрехи или невестински костюми и закичени с венци и китки, обикалят домовете в селото.

Като пеят обредни песни за всеки член от семейството, те възхваляват деца, стари, млади, моми, ергени, невести, както и овчари, говедари, коняри. Домакините ги даряват с яйца и пари.

Вярва се, че къщата, в която са влезли и пели лазарки, ще бъде честита през цялата година. Лазарките обхождат горите, реките и ливадите. С песен навлизат в нивите и пожелават богата реколта от раззеленилото се жито.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: Лазаровденлазарки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
0
 
! Отговори
e преди 12 години
До: <news***btv.bg>Относно: до BTV-NewsДата: Събота, 2012, Април 7 19:55:18 ЕЕЩЧуйте BTV-NEWS.Знаете ли защо Бог чрез Словото и билията,и Новия Завет нарича "звяр",този който е и на когото се кланят над 2 милиарда души и е нечист бесовски дух с "два агнешки рога" и използвайки Господното име?! Чуйте внимателно !!! Това,което беше премина, и то не спасява,нито помага,а само показва какъв си бил и това е стария ти живот, в които човек бе против Исус със своите си дела..Този Който спасява и помага е само Христос-Новозаветния,но ДНЕШНИЯ,не Някогашния и затова,Той е Който бе,Който е,и Който Иде.И сега Този Който е,повярвайте в Него,но не чрез обряди и ритуали и всевъзможни "творения" на "православие и католицизъм".Защото Господ дойде на земята да разруши делата на Сатана,които се изразяват в обряди,ритуали и ЗАВИСИМОСТТИ !!!!! Затова дойде Исус на земята и онези които се наричаха "фарисей" и "садукеи" Го разпнаха,защото бяха се поклонили на старозаветния "звяр-"овена"".Тези "садукеи" и "фарисеи" са " Овена",а "Гръцкия козел" е "Звяра" описан в Новия Завет и представляван от "православие" и "католицизъм",това са сегашните му два "агнешки рога".И още нещо BTV-News,разбираема е зависимостта ви от прокламиране на това,което правите и сега,но да знаете,че е доста пагубно за всички !!!!! В репортажа си показвате как "Пловдивския Николай " е против ДС-попчетата,но Господ не гледа какъв си бил ,но кой си сега !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Та на кого служат дългобрадите симпатяги сега ???????????????????????? НЕ КАЗА ЛИ Господ СЛЕДНОТО : "И КОЙТО ПРИТУРИ И КОЙТО ОТНЕМЕ ОТ Тази Книга,ЩЕ МУ СЕ ПРИТУРЯТ ЯЗВИТЕ ОПИСАНИ В Нея,И ЩЕ МУ СЕ ОТНЕМЕ ДЕЛЪТ ОТ Дървото на Живота !!!!! КОЙ СЕ ОПИТВА ДА ПРОМЕНИ Господната Истина ,кажете ми ?????
14
3
 
4
 
! Отговори
силвия преди 12 години
На Лазаров пеех и танцувах в къщи повече от обичайното . Благодаря на тези, които правеха този празник незабравим за малкото момиче. Пейте и танцувайте българки, здравето и щастието да не излиза от дома ви!
13
5
 
0
 
! Отговори
До 19 преди 12 години
"Нашият Бог е на небето;прави всичко,което му е угодно.Техните идоли са сребро и злато,направа на човешки ръце.Уста имат но не говорят;Очи имат,но не виждат;Уши имат,но не чуват;Ноздри имат,но не меришат;Ръце имат,но не пипат;Нозе имат,но не ходят;Нито издават глас от гърлото си.Подобни на тях ще станат ония,които ги правят,както и всеки,който уповава на тях." - Псалми 115.3-8
12
4
 
3
 
! Отговори
До 17 преди 12 години
"Страхът от Господа е начало на мъдроста;и познаването на Светия е разум." - Притчи 9.10
11
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Истина е и днес, както и в апостолски дни, че без просветление от Божия Дух човечеството не може да схване славата на Христос. Истината и делото Божие не се оценяват от едно християнство, обичащо света и правещо компромиси. Последователите на Учителя не могат да бъдат намерени по пътищата, водещи към лесен живот и земна слава или съобразявани със светския начин на живот. Те са далеч напред, в пътеките на труд, смирение и укор, на предната линия в битката срещу началствата, срещу властите, срещу духовните сили на нечестието в небесните места (Еф. 6:12). И сега, както в дните на Христос, те биват погрешно разбирани, укорявани и потискани от свещениците и фарисеите на своето време.Божието царство не идва с външен показ. Евангелието на Божията благодат с неговия дух на себеотрицание никога не може да бъде в хармония с духа на света. Тези два принципа са взаимно изключващи се. Но естественият човек не побира това, което е от нещата на Божия Дух, защото за него е глупост; и не може да го разбере, понеже то се изпитва духовно (1Кор. 2:14).
10
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Но днес в религиозния свят има множества, които вярват, че работят за установяването на Христовото царство като земно и временно избавление. Те желаят да направят от нашия Господ владетел на земните царства, управител в техните царски дворове и бойни лагери, в техните съдебни зали, в техните дворци и пазари. Очакват Той да управлява чрез закони и постановления, изявяващи човешки авторитет. Тъй като Христос сега не е тук лично, самите те ще подемат делото вместо Него, ще провеждат законите на Неговото царство. Установяването на такова царство е същото, което евреите желаеха в дните на Христос. Биха приели Исус, ако Той бе пожелал да установи временно управление, да подкрепи онова, което те смятаха за Божи закон, да ги направи хора, откриващи Неговата воля и да ги упълномощи със Своя авторитет. Но Той каза: Моето царство не е от този свят ( Йоан 18:36). Не искаше да приеме земен трон.
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Управлението под което живееха евреите беше корумпирано и потисническо. Навсякъде имаше крещящи злоупотреби, грабежи, нетърпимост и алчна жестокост. Но Спасителят не предприе граждански реформи. Не атакува националните злоупотреби, нито осъди националните врагове. Не попречи на авторитета на управлението. Той, Който беше наш пример, стоеше настрана от земните правителства не защото беше безразличен към стенанията на хората, но защото лекарството не се крие в човешки мерки. За да бъде ефикасно, то трябва да стигне до хората индивидуално, трябва да обнови сърцето.Не чрез решения на законодателни събрания, нито чрез покровителството на велики светски мъже се установява Божието царство, а чрез вкореняване на Христовото естество в човешкото чрез делото на Светия Дух. А на ония, които Го приеха, даде право да станат Божии чада, сиреч на тия, които вярват в Неговото име, които се родиха не от кръв, нито от плътска похот, но от Бога (Йоан 1:12,13). Тук е единствената сила, която може да работи за издигането на човечеството. Човешкото участие в изпълнението на това дело е да поучава и да живее Словото Божие.
8
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато апостол Павел започна своята служба в Коринт оживения, богат и нечестив град, замърсен от безбройните пороци на езичеството, той каза: Защото бях решил да не зная между вас нещо друго освен Исус Христос, и то Христос разпнат (1Кор. 2:2). Пишейки по-късно на някои, покорени от най-долни грехове, можа да каже: Но вие измихте себе си от такива неща, но се осветихте, но се оправдахте в името на Господа Исуса Христа и в Духа на нашия Бог. Винаги въздавам благодарност на моя Бог за вас, за Божията благодат, която ви е била дадена в Христа Исуса (1Кор. 6:11, 1:4).И днес, както в дните на Христос, делото на Божието царство не е в ръцете на онези, които се боричкат за признание и поддръжка от земни управители и човешки закони, но в ръцете на тези, които обявяват на народа в Неговото име духовните истини, които ще изработят в приелите ги Павловата опитност: Съразпнах се с Христа и сега вече не аз живея, но Христос живее в мене (Гал. 2:20). Тогава те могат да работят като Павел за благото на хората. Той каза: И тъй, от Христова страна сме посланици, като че Бог чрез нас умолява; молим ви от Христова страна, примирете се с Бога (2Кор. 5:20).
7
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Езическите Обичаи НЕ са изчезнали от тези земи....и разпнат беше Христос на кръста за нас - хората, да следваме неговия път, не нашия си - човешки=дяволски път(пътища), ...и пак поука не си взехте(не рачихте) - каза Бог! Немощна или никаква вяра в Бога няма по тези земи и затова няма и Божия подкрепа. Не празнувайте човешките празници - те са омерзни в очите на Бога.Не си правете идоли, както на небето, така и на (под)земята(водата), не им се кланяй и не им служи!- БОЖИЯ ЗАПОВЕД- СЛЕДВАМЕ ЛИ Я
6
3
 
4
 
! Отговори
до 6 преди 12 години
Не знам какви *** направени на лазарки са ви налазили, то *** ежедневно си просят, какво ви пречи да ги изгоните? А за *** с библия за първи път чувам, кой е този град? Протестанти или католици са? Но по-добре с библия, отколкото да ми се турчеят и да въртят *** под воя на зурни и тъпани.
5
2
 
3
 
! Отговори
:))) преди 12 години
само да допълня не става въпрос за тия от снимката, а за долните коментари, които са писали че идват вече често по домовете на черничките :))) , майките им
4
3
 
3
 
! Отговори
:))) преди 12 години
а ако едната ти пусне от тях ,кво ли на очаква цяла година ?????????
3
2
 
18
 
! Отговори
вече ме полазиха ! преди 12 години
Преди малко една църна лазарка ми пропя на вратата - и един килим ми носеше и искаше 100 лева, само сто...той на Практикер-а е 50-ет...ама я отпратих по живо по здраво да си го носи в къщи...
2
3
 
15
 
! Отговори
8-ия ден преди 12 години
То в днешно време "полазват" само крадци и убийци....далеч от такива "лазарки"...Иначе - на всичкибългари - честит празник и на имениците - да ви е живо и здраво името !
1
2
 
15
 
! Отговори
22г. преди 12 години
всичко отиде подяволите ... къде са старите коледари мъже на по 30 дето пеят песни от хубава по хубава, къде са лазарките ... започнахме да унищожаваме собствените си традиций и да ги забравяме :(