НПО-та искат оставка на Мирослав Найденов

Министърът използвал популизъм за проблема с кучетата
9 апр 2012 10:45,
108
НПО-та искат оставка на Мирослав Найденов
Мирослав Найденов. Снимка: БТА

37 неправителствени организации от България и Европа поискаха оставката на министъра на земеделието Мирослав Найденов заради "дългогодишното институционално бездействие" и "липса на контрол по прилагане на актуално законодателство" за бездомните кучета.

Още по темата

В отворено писмо, адресирано до Найденов, с копие до президента Росен Плевнелиев и столичната кметица Йорданка Фандъкова, НПО-тата настояват министърът да поеме "своята политическа отговорност".

Природозащитниците обвиняват Найденов, че мерките, които предлага за борба с популацията на безстопанствените псета са неефективни и популистки.

Неправителствените организации посочват, че 47% от случаите на кучешка тения в ЕС са установени в България.

Според екоактивистите обаче това се дължи не на голямата популация на кучета в големите градове, а на факта, че Агенцията по безопасност на храните "оказва нулев контрол при нерегламентираното отглеждане, клане и консумация на домашни животни за месо" в малките населени места.

В отвореното писмо представителите на неправителствените организации обвиняват още, че БАБХ е усвоила огромни суми за регистъра на домашните кучета, който е трябвало да бъде готов през 2008 година, но все още не е влязъл в действие.

Природозащитниците обвиняват Найденов и за това, че не се е съобразил с препоръките на експертите и на Световната здравна организация за справяне с проблема с бездомните кучета.

Екоактивистите допълват, че министърът се опитва да поляризира общественото мнение, за да избегне диалог и анализ на "слабата, неметодична, корумпирана работа на общините и министерството по проблема".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
3
 
! Отговори
Стамболийски преди 12 години
Пародия на министър...Да вдига гълъбите!
82
5
 
2
 
! Отговори
mila34 преди 12 години
Фондацията, според мен, подхожда прекалено първосигнално към проблема, това, което се случва днес по улиците, не е въпрос на отмъщение или остри изказвания. Илюзията им за постоянна конспирация им пречи да видят реално, че в последната седмица се върши толкова работа, колкото не са свършили няколко правителсва преди това. Напълно неестесвено е, когато усилията на министър Мирослав Найденов са толкова очевидни, и мерките, които взема по въпроса са, на сто процента ефективни, да се искат оставки.
81
3
 
10
 
! Отговори
селянин преди 12 години
Найденов да се маха от това министерство, не му е мястото в него! Това е най-слабият министър в правителството от 50 години насам...
80
1
 
7
 
! Отговори
gorko ni преди 12 години
Има убит човек от куче собственост на общината.Кмета на съд , министъра уволнен,министър-председателя подава оставка.Ама това е в белите страни. Мутро-чалгата БГ. го виждате какво е.
79
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КАСТРАЦИЯТА НЕ Е ПРОБЛЕМ-КУЧЕТАТА КОИТО НАХАПАХА МИЛИЯТ ЧОВЕК,,КОИТО ПОЧИНА,СА БИЛИ КАСТРИРАНИПРИРОДАТА СЕ ПРОМЕНЯ МН БЪРЗО СЕГА,КАКТО ХОРАТА ,ТАКА И ЖИВОТНИТЕ-БАЩИ И ДЕЦА СЕ КОЛЯТ,ТА КУ4ЕТАТА..
78
1
 
8
 
! Отговори
бай Иван 2 преди 12 години
Найденов е не само хитрец на дребно, той защитава само корпоративни интереси. Найденов, обективно казано, заедно с кметовете е част от престъпната схема довела до глутници от помиари навсякаде по България.
77
3
 
9
 
! Отговори
ххх преди 12 години
Кастрация на всички кучета дори домашни с изключение на тия за разплод и участващи в киноложки изложби. Прибиране на агресивните в приюти и останалтие да живеят докато измрат. Друго решение няма! Но ОСНОВНАТА ПРЕЧКА Е че се лапкат пари и затова се разтакава решаването на проблема...
76
1
 
4
 
! Отговори
viden преди 12 години
kogato v selo ili grad ima bezdomni agresivni kucheta po ulitzite, tova e mesten problem, za koito sa vinovni mestnia politzai i mestnia kmet.....te ne si gledat rabotata i se pravyat na gluhi i slepi.... mnogo visoki globi ot tehnite zaplati ili napravo v zatvora da idat ili otnemane na pravata im za 1 godina!tova e kato v futbola - vseki igrach ima rolya i pole za deistvie! jalti i cherveni kartoni pri neobhodimost ili po-tejki nakazania!
75
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много бързо се организираха тези изчадия от НПО-тата бе.Това е един от многото начини бавно да умаломощяват Българската държава и народ. Изразходва се ресурси за безумия - за помиари, за хотели за ***, за кастрации, за всякакви безумия и най-нагло се пренебрегва човешкия живот и смърт вследствие на точно тези песове. Тенята била от месото а не от серещите помиари по улиците ..Абе ей нещастници, кой яде суровото месо от магазините бе ? Вероятноста е 0.0001%, а от помиарите 99%..
74
5
 
6
 
! Отговори
74067 преди 12 години
Това червендалесто същество ли е министър? Ужассс...В с.Челопек , Врачанско са оставили вратата на *** отворена...
73
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички защитници на безстопанствените кучета да запалят свещ в памет на разкъсаният от техните любимци професор и да заявят отговорността си за случая пред съдебните органи. Заради Вас и вашето безумно поведение и лакомия от този свят си замина един истински българин.
72
5
 
16
 
! Отговори
Мен преди 12 години
На разно организацийки, дето не правят нищо освен да лаят - 10 милиона бюджет на година. За децата - събираме пари с смс-и. Бюджет на общината за *** - 5 милиона. За децата - пускайте смс-и.
71
7
 
23
 
! Отговори
АМАН преди 12 години
аз пък искам оставката и закриването на всички НПО-та които крадат и харчат безобразно европейските и парите на данъкоплатеца
70
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БГ НЕПРАВИТ.ОРГАНИЗАЦИИ НЕЩО СВЪРШИХА ЛИДА НИ ПОКАЖАТ КАК СЕ ГЛЕДАТ КУЧЕТА МОЖЕ ЛИВЪПРОС С 2 СТРАНИ1.ЧОВЕК,КАТО УБИЕ НЯКОИ ВЛИЗА В ЛУДНИЦА,ЗАТВОР ,НЯКЪДЕ СМЪРТ И Т.Н.А ЗАЩО КУЧЕ,КОЕТО Е СТАНАЛО УБИЕЦ И ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА УБИВА ,ТРЯБВА ДА СЕ ГЛЕДА КАТО ДИАМАНТ?2.КУЧЕТАТА СТАВАТ УБИИЦИ И ПО ВИНА НА ХОРА-ТАКИВА ХОРА СЪЩО ДА ИМАТ ГЛОБИ И НАКАЗАНИЯ-ОБЩЕСТВ ПОЛЕЗЕН ТРУД-..
69
6
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Истинските виновници за проблема с кучетата са тези от НПО-тата.Никое правителство не може да реши въпроса, докато съществуват хора, които не ценят човешкия живот!Не може един човек да "осинови"114 кучета и да ги гледа на улицата.Това не хуманно нито за животните, нито за хората!Да се гласуват спещно закони и да се евтаназират всички болни и аграсивни кучета, останалите в приюти до 2 седмици и ако не се осиновят да се евтаназират и те!
68
7
 
10
 
! Отговори
ррр преди 12 години
От този нищо НЕ става!Лично мнение.
67
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз предпочитам оставка на Бойко Борисов и цялото правителство.
66
8
 
21
 
! Отговори
вет.доктор преди 12 години
министъра на съд за крадене на пари когато беше шеф на екоравновесие а бат бойко беше кмет
65
1
 
2
 
! Отговори
китаец преди 12 години
Коментара 71 е адресиран до коментар 66
64
5
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
Na tezi ot NPO sega im e momenta da izkarat malko povece pari i atakuvat ministara ne ce i toi ne bezgreshen no kato pocne da vzima radikalni merki sastite tia i ekolozi nadavat voi do nebesata a kade biaha kogato tia pseta nahapaha suma ti hora bkljcitelno deca