?6,5 млн. за първия голям соларен парк край Шишманци

Паркът ще заработи след месец, инвестицията е 90% италианска
Обновена: 12 апр 2012 20:34 | 12 апр 2012 19:55,
197
?6,5 млн. за първия голям соларен парк край Шишманци
Соларният парк край с. Шишманци. Снимка: Dnes.bg

6 милиона и 500 хиляди евро инвестира консорциум между българи, италианци и китайци в първия голям соларен парк, който се изгражда край пловдивското село Шишманци. Той ще произвежда 3 мегавата електро енергия. Европейският съюз сега ни задължава до 2020 година 20% от консумирания ток да бъде „зелена” енергия. 

Соларният парк край Шишманци е разположен на площ от 57 декара. В момента на площадката кипи усилена работа, тъй като стартът му е след месец. На това място ще се произвежда електричество, което ще може да се използва в следващите 20 години.

„Проектът е доста добър, защото не сме докосвали земеделски земи и такива, които могат да се използват за други цели. Инвестицията е 90% италианска, а на обекта работят само българи”, разказа пред Dnes.bg регионалният мениджър на компанията Анджело Даволи.

Соларните панели могат да произвеждат зелена енергия дори и през зимата.

„Важно е да са добре почистени, за да се ефективни, но дори и през облаците, те пак си произвеждат зелена енергия”, коментира технически ръководител на парка Ваньо Тотев.
 
От фирмата, направила повече от 6 милиона евро инвестиция в района на Пловдив, ще подарят на няколко училища и детски градини соларни конструкции, с които ще може учебните заведения да черпят безплатно ток.

„Те ще могат дори да продават излишното електричество и да правят каквото искат с парите”, заяви българският съдружник в компанията Стефан Ралчев.

Ще се инвестира и в обучение на български ученици.

„Децата ще могат да научат повече за възобновяемите източници и за ползата от този вид енергия, като ще има и екскурзия до фабриката за соларни панели в Китай”, съобщи китайският партньор Киара Уанг.

На обекта работят около 70 човека. Компанията има намерение да изгради и две фабрики на територията на България и да разкрие още около 1000 работни места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 147 колко е площта на АЕЦ Козлодуй или колко щеше да е на АЕЦ Беляне някой знае ли , да направиме сравнение
109
0
 
3
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
7-ми, за да не съм голословен-За нов "световен рекорд" за КПД при преобразуване на слънчева енергия във електрически ток, с помощта на фотоволтаик или слънчева батерия съобщиха световните информационни агенции.КПД-то на новата слънчева батерия е 43 процента, а еко издири за вас тази новина.Друг е въпросът, че това е единичен случай.Масово се движи наполовина.
108
2
 
2
 
! Отговори
7 преди 12 години
Колко било КПД-то на панелите :)))) я пак провери, че толкова не достига дори на спътниците в орбита, където използват къде-къде по скъпи съединения и технологии за панелите. И като ви чета, уж се интересувате много и знаете всичко за панелите, обаче нещо не сте в час какво се разработва именно за решаване въпроса с площта, която заемат, затова е по-добре да четете първо и после да пишете. Който го интересува да потърси това A new dimensionfor solar energy на MIT.
107
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 140 германците са други хора , те не са като нас , там първо можеш да избираш от 100 доставчика , тук не можеш , там ако искаш можеш и да плащаш само на производител на зелена енергия скъп и прескъп ток , шефа ми австриец си е сложил панели на покрива на офиса не за друго а за да се включи в инициативата , той дори асансьор в хотелите не ползва , за да не хаби ток , просто са си такива .
106
1
 
3
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
Да има далавера във ВЕИ, но само за избраните...При средногодишно 270 слънчеви дни и около 42% КПД, ако не изкупуват средно 780 лв/МВт без ДДС, не се изплаща и за 20 г.А то толкова им е живота.Който много се захласва по тях да си купува ток само от ВЕИ.Сега от 5 ст/кВтч, докато стигне до нас става 16-17, при средно левче от ВЕИ...да си предвидят пари.
105
4
 
5
 
! Отговори
писна ми преди 12 години
Първо това на снимката не са соларни панели, а са фотоволтаични панели, които се зареждат от светлината. Това ги прави много по-използваеми почти през цялата година и е инвестиция, която доста бързо си връща парите. Такива паркове има отдавна в района на Сливен. Мн се радвам, че правят и такъв до Пловдив и че ще направят панели на някои училища и детски градини. Ако направят и фабриките няма да има равни. Много хубави новини като цяло.
104
4
 
2
 
! Отговори
7 преди 12 години
Казваш в Германия :))), толкова много ги задоволяват ВЕИ, че внасяха зимата ток, и ще изграждат по дъното на Балтийско море захранваща кабел от Русия за ток, успоредно на тръбата на Северен поток. Момчета и момичета, докато КПД на панелите не го направят минимум 60% е безполезно, вижте данните за това с колко се увеличава КПД им, стои се на едни % от приблизително едни 40 г и не мърда от тези стойности.
103
2
 
6
 
! Отговори
maiorski преди 12 години
искам да кажа само 2 думи на всички "черногледковци", "злобчовци" и изобщо хора противници на енергията от слънчева енергия.1) Елате в Германия (по специално Бавария) да видите, че тук почти на всяка 3 къща са инсталирани вече слънчеви модули.2) Независимо дали е селскостопанска земя или не ...инвестицията си заслужава и е икономически по изгодна отколкото да гледме жито ечемик или овес....и да се славим със селското си стопанство3) Когато една компания инвестира в БГ..ит еко инвестиция по д
102
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Съжалявам, ама това е или платена статия, или този, който я е писал, пак е забравил да си провери източниците. В България има от доста време изградени соларни паркове с мощност над 3 мВ (само около Варна има 2 парка с мощности от около 5 мВ - в Девня и с. Равна Гора). Отделно при 6,5 млн. евро за 3 мВ (или 2.17 евро на ват) е доста висока, съответно неизгодна, цена за сегашните пазарни условия. Весели празници!
101
2
 
3
 
! Отговори
niki преди 12 години
НЕ е първият! След Ихтиман отдавна има..
100
1
 
3
 
! Отговори
до 131 преди 12 години
думата е приемлива, наложила се е и поради това - правилна. --Хайде сега ще се учим на елементаризми. Много неща, които са се наложили - не са правилни и няма защо да ги приемаме. Пр. влезнаА, излезнА! Извън сферата на езика също много неща са се наложили, но не са правилни - пр. престъпленията.
99
1
 
5
 
! Отговори
! преди 12 години
Името на Волта участва и във волтаичен. Спорът е излишен, думата е приемлива, наложила се е и поради това - правилна.
98
3
 
3
 
! Отговори
Parcuc преди 12 години
Съмнявам се, че в Кенефестана не са докоснали земеделски земи...силно се съмнявам, и тия соларки са пълен фарс, не са развити достатъчно научно трябва време поне още 10години
97
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 125 не знам за *** но на английски е Photovoltaic ( PV ) , в Германия също е възприет в оригинал а у нас се е наложил превода фотоволтаичен , дали е правилно или не само експерт може да каже.
96
8
 
10
 
! Отговори
!!! преди 12 години
Най- добрата енергия е атомната. Единствения й недостатък е, че всичко около реактора става радиоактивно и трябва да се съхранява дълго след излизането от експлоатация. НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ОБАЧЕ, че уранът се вади от природата! т.е радиоактивността не се увеличава, А СЕ КОНЦЕНТРИРА, но това не е проблем!!
95
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До Ивайло смяташ ли че някой включва в цената на АЕЦ разходите за консервиране или връщане на отработеното ядрено гориво , разходите за извеждане от експлоатация на ядрените реактори от експлоатация , никой не знае колкои ще бъде тя , съществува фонд но това ще се случи след 20 години , кой ще прогнозира колко ще е тя , а колко ще струва опазването и съхранението на Козлодуй следващите столетия , това включва ли го някой в сметките.Сега е ниска защото вече е амортизирана , новата няма да е такав
94
2
 
4
 
! Отговори
до милионите негри преди 12 години
фотоволтовНеграмотните хора пишат вотофолтаичен - факт! Българите масово са неграмотни.
93
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 119 От 5 години наблюдавам процеса , цените на инвестицийте във фотоволтаиците падат надолу а КПД върви нагоре не случайно в Германия цената на изкупуване на тази енергия всяка година пада поне с 5% и се изтрепват да влязатв в дадената финансова година защото в следващата губят тези 5% , у нас сме още неандерталци и това е само за 5 години а след 20
92
3
 
5
 
! Отговори
Ивайло преди 12 години
ЧЕСТИТО НА РОБИТЕ И ТЕХНИТЕ ДЕЦА2. Цена, по която ВЕЦ продават електроенергия 105,00 лв/мегават час 3. Цени на вятърни електрически централи: 3.1. до 2250 пълни ефективни годишни часове на работа 189,00 лв/мегават час 3.2. над 2250 пълни ефективни годишни часове на работа 172,00 лв/мегават час 4. Цена на електроенергия, произведена от фотоволтични централи: 4.1. с инсталирана мощност до 5 кВтп 823,00 лв/мегават час 4.2. с инсталирана мощност над 5 кВтп 755,00 лв/мегават час Це
91
4
 
6
 
! Отговори
Ивайло преди 12 години
ЧЕСТИТО НА РОБИТЕ1. Цени на електроенергия при продажба от производители l АЕЦ Козлодуй 11,68 лв/мегават час l ТЕЦ Марица изток 2 40,50 лв/мегават час l ТЕЦ Бобов дол - 65,08 лв/мегават час l Тец Марица изток 3 67,64 лв/мегават час l ТЕЦ Варна 71,88 лв/мегават час l ТЕЦ Русе 76,39 лв/мегават час 2. Цена, по която ВЕЦ продават електроенергия 105,00 лв/мегават час 3. Цени на вятърни електрически централи: 3.1. до 2250 пълни ефективни годишни часове на работа 189,0