?6,5 млн. за първия голям соларен парк край Шишманци

Паркът ще заработи след месец, инвестицията е 90% италианска
Обновена: 12 апр 2012 20:34 | 12 апр 2012 19:55,
197
?6,5 млн. за първия голям соларен парк край Шишманци
Соларният парк край с. Шишманци. Снимка: Dnes.bg

6 милиона и 500 хиляди евро инвестира консорциум между българи, италианци и китайци в първия голям соларен парк, който се изгражда край пловдивското село Шишманци. Той ще произвежда 3 мегавата електро енергия. Европейският съюз сега ни задължава до 2020 година 20% от консумирания ток да бъде „зелена” енергия. 

Соларният парк край Шишманци е разположен на площ от 57 декара. В момента на площадката кипи усилена работа, тъй като стартът му е след месец. На това място ще се произвежда електричество, което ще може да се използва в следващите 20 години.

„Проектът е доста добър, защото не сме докосвали земеделски земи и такива, които могат да се използват за други цели. Инвестицията е 90% италианска, а на обекта работят само българи”, разказа пред Dnes.bg регионалният мениджър на компанията Анджело Даволи.

Соларните панели могат да произвеждат зелена енергия дори и през зимата.

„Важно е да са добре почистени, за да се ефективни, но дори и през облаците, те пак си произвеждат зелена енергия”, коментира технически ръководител на парка Ваньо Тотев.
 
От фирмата, направила повече от 6 милиона евро инвестиция в района на Пловдив, ще подарят на няколко училища и детски градини соларни конструкции, с които ще може учебните заведения да черпят безплатно ток.

„Те ще могат дори да продават излишното електричество и да правят каквото искат с парите”, заяви българският съдружник в компанията Стефан Ралчев.

Ще се инвестира и в обучение на български ученици.

„Децата ще могат да научат повече за възобновяемите източници и за ползата от този вид енергия, като ще има и екскурзия до фабриката за соларни панели в Китай”, съобщи китайският партньор Киара Уанг.

На обекта работят около 70 човека. Компанията има намерение да изгради и две фабрики на територията на България и да разкрие още около 1000 работни места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не зная кой какво инвестира ама като си погледна сметката за тока там има и едни парички дето пише зелена енергия и си ги плащаме като попове.Така че не ми приказвайте за инвестиции щото май ние ги плащаме тия пари от джоба си.Доят ни кой от където завари.
69
2
 
15
 
! Отговори
до 95 преди 11 години
Наясно ли си колко струва една ядрена авария, дори да оцелеем?!Наясно ли си, че една от причните за рухването на 'великия' СССР беше непосилната цена за потушаването на аварията в Чернобил??Потушаването на аварията във Фукушима се оценява на около 80 млрд. $ и спред теб БГ може ли да си позволи да рискува дори и половината от тази сума?!И кой агитира сега за АЕЦ!Синовете на гнусните бг комунисти, които през '86та пиеха проверена вода и ядяха отбрана храна, а оставиха народа да се трови!!
68
5
 
8
 
! Отговори
до 95 преди 11 години
Рисковете от АЕЦ са несравнимимо по-големи от глупавите ти сметки!А дори атом. енергетика да беше напълно безопасна положението е следното:37 000 декара са равни на около 37 кв.км което представлява грубо квадрат със страни 6 км!Много ли ти се вижда за мощност от 2000 MW?!И друго: ако 3 MW солари струват 6 млн., то - 1000MW около 2 млрд.!Респективно: 1000MW за АЕЦ Белене по най-занижени с/ки излиза между 7 и 11 млрд!
67
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
..да се затрием!!Чисто статистически НЕ Е възможно всичко в една в една сложна система като АЕЦ да е наред!Часовникът брои обратно, така че е въпрос на време, кога и къде ще бъде следващия ядрен АД!А какво ли ще бъде в жалка държава като нашата, за която всеки проливен дъжд е БЕДСТВИЕ!Още ли има *** дето не са разбрали, че и с АЕЦ и без, цента на тока ще бъда ВИНАГИ висока за редовия дудук!!И 5 атомни централи да построим далаверата ще е за енергийната мафия!
66
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само да гръмне един реактор в Европа (дори не нашите) така ше се напечелите, че повече никога няма да ви е нужно нищо друго освен един метър пръст за вас и мутиралото ви поколение!!Не мога да разбера що за *** трябва да са индивиди, дето са преживели Чернобил и си скъсват дирниците да агитират за АЕЦ, па дори и да беше изгоден?!И ако преди 40 год. чисто технолог. не е имало кой знае какви мощни енергийни алтернативи, то сега е ОЧЕВАДНО не е така!Какво значение има цента пред риска ..
65
5
 
10
 
! Отговори
7 преди 11 години
Не зная случайно ли пропускате един друг факт, 57 дка за 3 мегавата, тогава за изграждането на 1000 мегавата колко декара трябват, около 18900 сладко нали :))) и ако трябва да заместят един АЕЦ с два блога колко стават около 37 000 декара, вие луди ли сте или да :))))
64
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В статията само са пропуснали да отбележат на каква цена се задължава държавата ни да изкупува цялата произведена енергия. Тези "инвестиции" българската държава ще ги плати на собствениците, изкупувайки произведеното електричество невероятно скъпо. Така всеки може да инвестира, след като парите в края на краищата ще излязат от нашите джобове.
63
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
моя климатик бачка 24 часа нон стоп, жената готви, и всякакви други глупости средно на месец 1800 киловата през зимата не ни мърдат, от лятото съм на индивидуална система и се родих :)))За цялата зима тая година всичко съм платил 74 лв. ток, а миналия януари беше над 300 лв. хем с жената се грееме от време на време пред камината с червено вино :)) така че лично съм се убедил в преимуществата, а газта е не по евтина от тока, отделно и там искат сумати пари за присъединяване
62
0
 
9
 
! Отговори
Смешкии преди 12 години
Това е *** платена статия. До село Караджалово, Първомай изградиха 60 мегавата соларен парк за 300 милиона. Ако някой не вярва да провери в интернет. Това е подигравка с хората, които работиха цяла зима да го изградят. Съветвам заинтересуваните хора да потърсят информация за истинския най-голям соларен парк!
61
0
 
7
 
! Отговори
до Червената помия преди 12 години
60 лв. месечно може да плащаш, ако ползваш тока само за осветление, телевизор и хладилник :)
60
0
 
7
 
! Отговори
до 86 преди 12 години
Кога за последно си бил в Германия ??? пълно е с ветрогенератори и соларни системи :))) Само да ти кажа, че още преди 2-3 години маеш на промоция хибридна система/ветрогенерато и солар/ от 3,5 киловата на цена около 5000 евро и бяха голям хит в малките градчета и селища, а всички акумулатори за тези системи са с 5 годишна гаранция,А по закон там ЕРП-тата са задължени да присъединяват индивидуалните системи, потребителя плаща само разликата между отдадената и получена енергия.........
59
2
 
3
 
! Отговори
Dresden преди 12 години
Ами да, класическото американче, ако няма две къдрици под чифутската шапка е пълен ***.
58
0
 
8
 
! Отговори
до 81 Червената преди 12 години
Виж сега незнам от кога са ти данните за цените, ама ще ти кажа щото съм живял и учил в Германия повече от 5 г. През 2005 г. панел 130 W струваше над 500 евро, в момента пале от 25 панела по 235 W струва под 4500 евро :))) акумулаторна батерия 160 А 24 V струва между 180 и 240 евро зависи от марката. Ветрогенератор 1,5 кв. преди струваше над 300о евро в момента нов с крепежни елементи, пилон 9 м конвертор и инвертор 1,5 кв.. е около 1400-1600 евро
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Драги форумци, имам две новини за вас ! Добрата е, че светът се ориентира към алтернативни енергиини източници, а лошата е, че със или без АЕЦ електрическата енергия няма да бъде евтина.
56
1
 
3
 
! Отговори
до 71 преди 12 години
h2o и hho са 2 съвсем различни неща братле.прочети нещо по темата и пак ще си говорим.HHO-или браунов газ е темата.
55
1
 
9
 
! Отговори
до 74 Червената поми преди 12 години
Пълни глупости, няма проблем с ползването на индивидуална система до 5 кв. не се и изисква и узаконяване по закона за управление на територията, проблема е че ЕРП-та та не искат да закопуват ел.енергия от индивидуални клиенти и почват да си измислят всякакви глупости.Ако на държавно ниво има жлание да се развива зелената енергия точно в тази насока трябва да се пипне закона, лесно присъединяване на малки мощности до 20 киловата независимо от изкупната цена
54
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Плащай си тогава на ТЕЦ-а и не мъркай. Аман от недоволници.
53
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А ако всеки от нас реши да си инсталира 5 KW инсталация на покрива или фасадата на къщата-бас ловя, че ще я изкарат незаконна, и ще го накарат да я премахне, защото не е преправил плановете на къщата, и няма необходимите строителни книжа. ----------------- Ами има си процедура, бе кир... Плащаш си на фирма, правят ти проект и го узаконяваш. Искаш да сложиш панелите и после вятъра да ги свали на някой на главата ли? Дей гиди комунистическа гад....
52
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе вие не разбирате ли, че сте един народ от киртаци, който няма думата? Откъде накъде ще ми строите АЕЦ и ще излагате цяла Европа на риск? Щом са ви казали да строите ВЕИ ще строите и няма да мъркате, не стига, че ви хранят и ви коткат... ако решат за три дни ще ви фалират и ще ядете коприва и киселец...
51
7
 
7
 
! Отговори
Долу Белене преди 12 години
Повече колеги дотук са прави. Аз обаче реших да пресметна нещо! Ако с 6.5 млн. построиш 3 мегавата, това значи че с 6.5 млрд. (колкото е Белене) би трябвало да инсталираш 3000 мегавата мощност. Тоест с 50 % повече отколкото два ядрени реактора. И не по-малко важното - независимост и екологичност. Няма нито опасност от аварии, нито скъпо закупено ядрено гориво, нито отработено ядрено гориво. Е вярно е, че ядрената централа има 50 години живот, а панелите 20, но все пак...