?6,5 млн. за първия голям соларен парк край Шишманци

Паркът ще заработи след месец, инвестицията е 90% италианска
Обновена: 12 апр 2012 20:34 | 12 апр 2012 19:55,
197
?6,5 млн. за първия голям соларен парк край Шишманци
Соларният парк край с. Шишманци. Снимка: Dnes.bg

6 милиона и 500 хиляди евро инвестира консорциум между българи, италианци и китайци в първия голям соларен парк, който се изгражда край пловдивското село Шишманци. Той ще произвежда 3 мегавата електро енергия. Европейският съюз сега ни задължава до 2020 година 20% от консумирания ток да бъде „зелена” енергия. 

Соларният парк край Шишманци е разположен на площ от 57 декара. В момента на площадката кипи усилена работа, тъй като стартът му е след месец. На това място ще се произвежда електричество, което ще може да се използва в следващите 20 години.

„Проектът е доста добър, защото не сме докосвали земеделски земи и такива, които могат да се използват за други цели. Инвестицията е 90% италианска, а на обекта работят само българи”, разказа пред Dnes.bg регионалният мениджър на компанията Анджело Даволи.

Соларните панели могат да произвеждат зелена енергия дори и през зимата.

„Важно е да са добре почистени, за да се ефективни, но дори и през облаците, те пак си произвеждат зелена енергия”, коментира технически ръководител на парка Ваньо Тотев.
 
От фирмата, направила повече от 6 милиона евро инвестиция в района на Пловдив, ще подарят на няколко училища и детски градини соларни конструкции, с които ще може учебните заведения да черпят безплатно ток.

„Те ще могат дори да продават излишното електричество и да правят каквото искат с парите”, заяви българският съдружник в компанията Стефан Ралчев.

Ще се инвестира и в обучение на български ученици.

„Децата ще могат да научат повече за възобновяемите източници и за ползата от този вид енергия, като ще има и екскурзия до фабриката за соларни панели в Китай”, съобщи китайският партньор Киара Уанг.

На обекта работят около 70 човека. Компанията има намерение да изгради и две фабрики на територията на България и да разкрие още около 1000 работни места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Българската държава е рекетьор на собствения си народ и нищо чудно да започнат да облагат с голям данък собствениците на соларни колектори и системи
149
0
 
3
 
! Отговори
до 192 преди 12 години
Ако народа беше достатъчно образован умен интелигентен и информиран молко трудно щяха да " изкупуват" фотоволтациите за 700 лв вместо за 250. Занижен контрол и *** народ създават сами по себе си прекрасни условия за изграждане на манипулативни системи
148
0
 
4
 
! Отговори
BG преди 12 години
Proizvezdam si tok samo za mene ne prodavam.
147
0
 
4
 
! Отговори
BG преди 12 години
Tova e napravo fantazia,polzvam solarna sistema i energoto me xva6ta za opincite edna stotinka nikakav giuve4 za tezi razboinici.
146
2
 
6
 
! Отговори
Другарки и другари преди 12 години
Облакът от Чернобил достига България именно на 1 май. На 2 май в района на София са отложени толкова радиоактивни вещества, колкото са се утаили през целия период между 6 юли 1969 г. и 31 март 1986 г. За периода 30 април - 2 май радиоактивното замърсяване на приземния въздух средно за страната се повишава няколко хиляди пъти спрямо обичайните стойности преди аварията. Обикновено при такива ситуации населението веднага е предупредено да ограничи излизанията поне в първите няколко дни, да не яде зеленолистни зеленчуци, да не пие мляко... Не и в България. С цел да не се всява паника на хората не се казва нищо. Същевременно в първите дни на май ген. Илия Кашев, началник на Управлението за безопасност и охрана (УБО), което се грижи за първите в държавата, издава заповед снабдяването с хранителни продукти, плодове и напитки да се извършва от наши снабдителни бази след дозиметричен контрол; да се осигури натурална минерална вода, а за хигиенно-битови нужди да се използва дълбоко сондирана вода. Със заповедта се забранява изхранването на животните от фермата Врана със зелена маса до второ нареждане. Докато хората практически се тъпчат с радиация, по линия на УБО в няколко лаборатории в страната започва изследването на всичко, което Богоизбраните предстои да консумират. В интервю за 24 часа от 2001 г. Христо Борисов, който е бил шеф на химико-бактериологичната лаборатория на УБО през 1986 г., разказва за кошмара си да намери чисти продукти. Оказва се, че стопанство Врана е замърсено, дори яйцата са радиоактивни. За известно време хората от Политбюро ядат предимно консерви и сухо мляко.
145
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ми смятай де!Когато в статията се пише за инвестиция, това определно вкл и земята!Освен това ел. панелите се слагат И по покривите на сградите!Или за АЕЦ не трябва земя?И после: не съм чул след някой 'фотоволтаичен' парк да има потоп - 'загробена' земя, но за сметка на това след АЕЦ "Чернобил" и "Фукушима" има тотално ПОГРЕБАНИ зони с радиус 30км!! Та не знам какво смятате, но човешкия живот и цента на екологията май я нямате за нищо.
144
0
 
8
 
! Отговори
до 187 преди 12 години
Далаверата с цените за изкупуване и сметката ти за ток няма нищо общо с рентабилноста на технологията!!Не съм сигурен, но доколкото знам в Зап. Европа няма такива огромни префернции, които в края на краищата тормозят крайния потребител.Ясно е, че за пореден път нещата в БГ се извращават до степен в която населението да е против нещо, което по своята същност е добро начинание.
143
0
 
2
 
! Отговори
един преди 12 години
А колко е земята ПОД фотоволтаика, която ще бъде загробена. Хайде да умножим ватовете по декарите и да помислим преди да пишем, ругаем и псуваме. Преди всичко да мислим, ако можем де...
142
1
 
5
 
! Отговори
Луда работа преди 12 години
Тока от тези централи се изкупува от държавата по 67 стотинки на киловат. Познайте ако 1% от тока започне да идва от такива централи с колко ще скочи цената за крайния потребител? минимум с 10 стотинки, което е 50% скок в цената на тока. И това ще стане в следващите 5 години.
141
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ф-1 хихи бе тъпан напави я таА работа и ми продавай ток по 5 ст, че докато дойде до мен да е 17.Ша та вида кога ше си върнеш парите.
140
2
 
10
 
! Отговори
ф-1 преди 12 години
Като направиш сметка се оказва,че 1000МВ слънчева енергия се произвежда с инвестиция 2.15 мил евро,което е четири пъти по-евтино от атомната ел.енергияДа не говорим,че е абсолютно екологично.И какво се оказа,че три четвърти от парите с които искаха да заробат БГ отиват в джобовете на руските и български другари! Гадни и крадливи ***!
139
0
 
7
 
! Отговори
Ибн ал Кан преди 12 години
Според мен 'фотоволтичните' паркове и др. ВЕИ са добра добра алтернатива, но.. не и по мафиотския начин по който се прави у нас!!Сами по себе си те са достатъчно рентабилни (дори и със сег. технологии) за да се дотират и то на твърде висока цена!!Тези гарантирано високи изкупни цени с години напред ми изглеждат ДАЛАВЕРА!ВЕИ трябва да се наложат с рентабилност и екосъобразност, а не със закрепостяване на населението да плаща скъп ток!
138
1
 
11
 
! Отговори
до 179 преди 12 години
и още нещо не е необходимо да има директно слънцегреене, и облачно време да е пак си произвежда ток, вярно по=малко но си произвежда
137
0
 
8
 
! Отговори
до 179 преди 12 години
Тогава можеш да ползваш хибридна система с малък ветрогенератор и солар, моята е такава.Сега за Бг фрмите, които предлага тези неща аз имам доста резерви, не само че продават скъпо ами и нямат наличности, трябва да поръчаш пък да чакаш и т.н. и т.н.......А иначе няма смисъл да си напълно откачен, системата си има датчик и в момент,а в който имаш някаква свръх пикова консумация тя почва да си дърпа от ЕРП-то......
136
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Имам слънчев бойлер с колектор. Много икономична работа.Тази зима съм включил бойлера на ток не повече от 10 пъти. Постояно си имахме топла вода. Важно е колектора да на достъпно мясо за да може да се почиства особено през зимата.
135
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
156, уговорката не важи.АЕЦ дава тази мощност постоянно. ------------------- Това е НЕДОСТАТЪК, а не предимство.
134
0
 
2
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
175, на мене две фирми ми направиха доста по-скъпи оферти.Района в който живея не позволява да съм напълно откачен от ЕРП.За миналата година слънце имаше само 236 дни.Водя точна статистика и се оказва, че има повече от 12-14 дни без слънце.
133
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
у нас имам повече от 100 крушки---------------- Ти добре ли си, бе? Ако имаш у вас повече от 100 крушки, значи трябва да имаш къща с 20 стаи поне. Ми ако си собственик на такава къща и се оплакваш от липса на пари, значи нещо не си наред с главата.
132
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Страхотно! Защо не използват същия метод за топла вода за бита ?
131
0
 
2
 
! Отговори
до 174 преди 12 години
Нищо не пропускам всичко си е ОК, сметките са ми абсолютно точни, ако искаш мога да ти покажа и фактурите за ток