Благодатният огън вече е у нас

Той ще бъде раздаден на църквите из цялата страна
Обновена: 14 апр 2012 21:19 | 14 апр 2012 21:18,
194
Благодатният огън вече е у нас
Снимка: архив, Булфото

Благодатният огън, който всяка година на Великден слиза на Божи гроб в Йерусалим, пристигна в България.

 

Той беше донесен на родна земя от Пловдивския митрополит Николай, който бе начело на българската делегация. Кацането на самолета в Пловдив се забави с около един час. Огънят бе пренесен в метален контейнер, а премиерът Бойко Борисов е разрешил за целта да се използва  правителственият самолет. Стотици вярващи посрещнаха Благодатния огън от Йерусалим. 

„Да пребъде благодатта, светлината на свещения огън да озари всички ни. Христос Воскресе!”, заяви митрополит Николай на слизане от самолета. 

На летището в Пловдив го посрещнаха стотици свещеници от различни епархии в Южна, Източна и Северна България, които взеха частица от Благодатния огън.

Правителственият самолет остана само 15 минути на пистата, след което отлетя за столицата. 

 

Малко по-късно Благодатният огън пристигна и в София. Според православното вярване огънят слиза от небето само в навечерието на православния Великден и се смята, че в продължение на няколко минути той е невеществен - не топли и не изгаря.

"Слизането на Небесния огън" е явление, което според църквата не може да се обясни от рационална гледна точка, а от научно гледище обяснението е невъзможно. 

 Вярва се, че огънят "идва" след молитва на Йерусалимския патриарх. 

Благодатният огън ще бъде занесен и в параклиса в сградата на Светия синод, където с литийно шествие ще бъде внесен на вечерната пасхална служба в храма "Св. Александър Невски". 

Пасхалното богослужение за Възкресение Христово - Великден ще започне в 23.30 часа в храма и ще се води от патриарх Максим. Точно в 24.00 часа Негово светейшество ще излезе на площада пред храма и ще възвести Христовото Възкресение с думите "Христос Воскресе". Събралите се вярващи ще му отговорят с "Воистина Воскресе".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
8
 
12
 
! Отговори
Отче нашшшшшш преди 12 години
Гооооо..спооодии поомиилуййй... Господииии, пооомилуййй.... Хлъц. Гоооспооооди поооо... хлъц... милуййй...
37
5
 
15
 
! Отговори
Отче нашшшшшш преди 12 години
Гооооо..спооодии поомиилуййй... Господииии, пооомилуййй.... Хлъц. Гоооспооооди поооо... хлъц... милуййй...
36
3
 
8
 
! Отговори
К'во прайми сиг преди 12 години
Марко 10:25. По-лесно е камилата да мине през иглени уши, отколкото богат да влезе в Божието царство.Матей 19:24. И пак ви казвам: по-лесно е камила да мине през иглени уши, отколкото богат да влезе в Божието царство.Лука 18:25. Защото по-лесно е камила да мине през иглени уши, отколкото богат да влезе в Божието царство.
35
13
 
6
 
! Отговори
до 25 преди 12 години
Толкова тъпотия събрана на едно място ми идва в повече!То бива неверници ама......Имам чувството че и *** се е мъчила да спре пръкването ти ама не е успяла да стиска достатъчно да стиска кълки.По този начин е допринесла за безмозъчното ти "мислене"
34
3
 
10
 
! Отговори
Новина! преди 12 години
Пловдивския митрополит Николай, заедно с всички други свещеници, ще дарят личните си златни кръстове и други украшения на бедстващите българи в чест на Хрлистос!
33
2
 
13
 
! Отговори
до 30 преди 12 години
"Много турска *** и българи с *** самосъзнание имало в тоя сайт ве! ... *** *** БЪЛГАРСКИ НАРОД. "Е нещо не ми се връзва. Уж си българин, а ни наричаш *** народ.Май ти си турската *** с *** самосъзнание.
32
9
 
7
 
! Отговори
Spacer преди 12 години
Цъкайте си минуси, колкото искате...Но фактът, че Господ съществува не може да промените. Много институции са искали, искат и ще искат...включително и тия дето се наричат посланници на Бога. Но аз за тях очи и уши нямам :)Весели и Светли Празници на всички!
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ал.Невски се рони вече се нерви!
30
6
 
7
 
! Отговори
Слава на ГЕРБ! преди 12 години
С колко ще намалее тока? Кажи, о , огньо благодатен!
29
3
 
11
 
! Отговори
Зевс преди 12 години
Ей сега ще ви пусна една трескавица, неверници такива!!
28
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Do 30 Ти си простия брат - щатите най-великата държава.Те вярват в парата и нищо друго.Еврейски *** са щатите.Като им теглят чертата със сметката и им видиш дълговете ще реват като гърците.И гърците бяха велики,ама вече не са.***
27
18
 
11
 
! Отговори
прост народ преди 12 години
Четейки коментарите разбирам защо България е най-бедната страна в Европа с най-нисък стандарт на живот и изчезващо население. Напълно си заслужава съдбата ,група жалки *** се напреварват на един от най-светлите празници да коментират колко скъпо било пътуването и прочее малоумщини
26
8
 
6
 
! Отговори
Ало 30 преди 12 години
Българският народ не е ***. *** са тия, дето пишат тук простотии. А ти вярваш в Бог толкова, колкото в партиите в БГ, да ги таковам в онаковата.... Високи стандарти има там, дето има умни хора, а не извратеняци на по 12 -15 години, с достъп до компютър и ИНЕТ, дето млатят *** денонощно и чат-пат се вписват в някой сайт да поспамят.
25
6
 
7
 
! Отговори
от Ал.Невски се рони преди 12 години
Никакъв поп не съм, не мога да кажа и че съм вярващ, но поне ценя християнските ценности, пожелах нещо напълно нормално и искрено,вие сте морални ***, кал имате по лицата, храма е културен паметник, недопустимо като обект в центъра на софия да търпи такива деструктивни промени, най-вероятно сте ***, или деца на бивши такива, животни, збили хилиди цивилни българи,терористи, взривявали църкви, за мен сте ***, нямата психическа ориентация и сте по-елемнтарни от вируси,да живее България
24
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много турска *** и българи с *** самосъзнание имало в тоя сайт ве! *** помнете че една страна изгуби ли вярата си губи всичко. Във държавата с най-силна икономика и един от най-високите стандарти на живот в света надписа "В БОГ ВЯРВАМЕ НИЕ" е на всяка монета, а молитва се изговаря преди всяко ядене. *** *** БЪЛГАРСКИ НАРОД.
23
8
 
20
 
! Отговори
Бърнс преди 12 години
Колко ли бедни можеха да нахранят и излекуват със средствата, потрошени за тази суеверна глупост!? Чартър с цяла делегация шамани с кичозни одежди... Да се смееш ли, да плачеш ли!!!
22
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Радвайте се на еврейски огън.Скоро ще се радвате на еврейски ракети падащи в Иран.Ще гледате еврейско шоу с много човешки жертви
21
7
 
5
 
! Отговори
Коко Уя преди 12 години
За всички недотаковани - я се таковайте, а ако ви не стигат п*ш*ите до г*зовете - обадете ми се. Ще ви го докарам огъня баш къде требва, ваш'та м*мка *** проста,... Като сте некадърни да разберете нещо - що простеете онлайн? Мога да предположа де - щото сте онлайна
20
12
 
23
 
! Отговори
А? преди 12 години
И ся - кво? Чакаме Ристьо да възкръсне? А ще го види ли някой? Или само ще блеем като Севернокорейци пред Ким Чен Ир ли беше, *** Ин ли беше...
19
4
 
20
 
! Отговори
Химика преди 12 години
Фосфинът - фосфороводород - се самозапалва на въздуха и има студен пламък в началото, всъщност той се получава при гниене и понеже не се отделя на струя, поради ниската концентрация не пари. Когато има примесен и друг газ примерно блатен (метан), който е в много по големи количества тогава вече става истински огън. "Тайнството" вероятно се постига по такъв начин - в добре запечатан съд се оставя да гние риба и при отварянето отделения и съхранен фосфин се самозапалва.