Дилемата в Батак - костница или църква

200 рокери дадоха рамо на митрополит Николай
Обновена: 16 апр 2012 20:51 | 16 апр 2012 20:10,
265
Дилемата в Батак - костница или църква
Рокерите дариха месингов кръст за новия храм. Снимка: Dnes.bg

Близо 200 рокери от Пловдив се включиха в шествие до град Батак в знак на подкрепа на решението храм-костницата “Света Неделя“ да бъде превърната в църква. В града се породи спор дали костницата-музей трябва да стане църква след канонизирането на баташките мъченици.

„Вече е грях да наричаме мощите „кости“, а храмът, в който до миналата година беше гробът им, да го наричаме костница”, заяви митрополит Николай.

„Зад действията на църквата сме”, заяви един от рокерите, който пропътува над 700 километра, за да вземе участие в литургията на владиката в Батак. Те занесоха там и месингов кръст, който ще бъде поставен на върха на църквата.

Почти няма батачанин, чийто близък да не е загинал по време на Априлската епопея през 1876 година. По-голямата част от хората подкрепят превръщането на костницата в църква.

„Тук е било страшно, клани са и майки и деца наред, истинска касапница”, разказа пред Dnes.bg Цветана Ланджева, чийто дядо е бил убит по време на клането.

„Събираме подписка в подкрепа на храма”, заяви кметът на Батак Петър Паунов. Той одобрява богослуженията в църквата „Света Неделя”.

Дядо Николай е категоричен, че ще се бори докрай мястото с мощите на баташките мъченици да продължи да функционира като църква.

От културното министерство обаче са на мнение, че действията на владиката са незаконни, защото без разрешение той е започнал да служи в един паметник на културата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още по темата: батак
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
1
 
5
 
! Отговори
Батачанин преди 12 години
До 228!"За какви атеисти и комунисти говорите през 1880г?" Колко си невеж и глупав, невежа или глупава, та задаваш такъв *** въпрос! Комунисти и атеисти е имало много преди 1880 година! Ако беше чела малко поне за френската революция, щеше да си наясно какви *** въпроси задаваш! И не само за тази революция, но белите ти петна по история си ги запълни сам/а! Комунистическият манифест е публикуван през 1848 година от чичко ти Маркс и батко ти Енгелс! И ти ме обвиняваш в невежество?
141
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Атеистичната бесовска *** да не коментира! Плюйте си змийската отрова някъде другаде!
140
3
 
7
 
! Отговори
desync преди 12 години
Да ви го ..... на религиозните глупости. Оставете музея на мира, религиозна ***! Мъченици, мощи и глупости са ви само в главите. Поредния проект, с който църквата цели да привлече средства и вниманието на не особено фанатизираните енориаши. Дали някога ще станем нормална, секуларна държава и тия глупости ще спрат? Надали...
139
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо да не се отслужва в "паметник на културата"? В градовете има стотици сгради - паметници на културата, в които живеят хора.
138
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 230! По твоята логика, не бива да се освещават храмове, защото други били построени до тях! Нали в Батак се построи и църквата "Свети Архангел Михаил"? А знаеш ли колко много църкви и параклиси има около Батак? Не само Света Неделя? А и какво са 32 години? Нашият смехотворен преход е кажи-речи на толкова? А като са построили вече "Успение Богородично" да не я ли освещават? След разоряване на Соломоновия храм, не се ли построи при Зоровавел втори и по-славен от първия храм?
137
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 228! Преди да обвиняваш в невежество, се замисли! Знам я тази статия от 1880 г. Ти мислиш ли, че тя е била гласът на всички батачани? Една статия в един вестник! В която статия пише, че Бог бил изоставил батачаните! Бива ли истински християни да мислят по този начин - че Бог ги изоставил? Нали сега след толкова години се вижда Божията премъдрост? Нали сега мъченическия подвиг придобива своя велик смисъл? А и какво се случи с България, която изостави 135 години своя храм? Само бедствия!
136
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма нужда да се връщам никъде. От 1880г. минават 32г. до 1912г., когато е осветен храма "Успение Богородично". И той неслучайно е построен до старата църква. А неслучайно е построен и параклисът "Света Неделя" в двора на самата стара църква. Подвигът и мъченичеството на загиналите нито за миг не са отричани никога и от никого, напротив- те са в сърцата и душите на всеки българин.
135
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 228! Ти в 1880 година ли искаш да се върнеш! Я си помисли малко! Минали са четири години от клането! Как тогава да се черкуват в Църквата при все още незасъхнала мъченическа кръв? Сега сме 2012 година, изминали са 136 години! Оттогава България е минала през пет войни за обединение, после идва безбожния комунизъм! А и трябва време от извършване на подвига, за да се напишат и съберат свидетелства, устни и писмени, за мъченичествата! Сега вече е дошло времето за освещаване на стария храм!
134
2
 
5
 
! Отговори
до "Батачани&qu преди 12 години
Не си знаеш историята изобщо май... какво сторихте с изявлението в "Народний глас" през 1880г? Батачани са построили "Света Неделя", останалите живи след въстанието построиха и "Успение Богородично", за да е старата църква историческо свидетелство на събитията. И докато сторят новата, са се черкували в болницата на лейди Странгфорд. За какви атеисти и комунисти говорите през 1880г? Осъзнайте се
133
0
 
8
 
! Отговори
Батачани преди 12 години
Батак е Православието - то винаги ще ни напомня за християнското мъченичество и прослава! Това не може да се прости от враговете на Майка България, които не искат да има Българи, не искат Православие!
132
0
 
9
 
! Отговори
Родопа преди 12 години
Батак си беше Батак - едно градче мъченик и ябълка на раздора между великите сили! Днес Батак също е Батак - град на мъченици и ябълка на раздор между Доброто и Злото! Велик е Батак!
131
0
 
7
 
! Отговори
Батак преди 12 години
Баташките мъченици и други знайни и незнайни български мъченици катурнаха османската империя! Тогава Батак беше трън в очите на турците, трън си остана в турските кръвясали очи и днес! Трън е в очите на враговете на Православието, защото те не искат да се множат светиите му! Български невеж народеее!!!! Не разбираш ли това?????
130
2
 
4
 
! Отговори
От Батак съм преди 12 години
Има храм - има мъченици! Има музей - няма мъченици! Ционистите, турците и продажниците са против храма "Света Неделя"! Ей, много са силни нашите баташки мъченици, щомо дяволът и бесовете толкова се развилняха! И само дяволът и бесовете не искат да ни помагат баташките мъченици!
129
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
РАЗБИРА СЕ ,ЧЕ УПРАВНИЦИТЕ НЕ ИСКАТ ДА ИМА ЦЪРКВА ,ОСОБЕНО ТАЗИ В БАТАК, ЗАЩОТО МОЖЕ ДА ИМ НАВРЕДИ НА ДОБРИТЕ ОТНОШЕНИЯ С ТУРЦИЯ ,АКО ОБАЧЕ СТАВАШЕ ВЪПРОС ,Я ЗА ДЖАМИЯ ИЛИ ПЪК ОСОБЕНО ЗА СИНАГОГА ЩЯХА УПРАВНИЦИТЕ И ПОЛИТИЦИТЕ ДА ОБЛИЧАТ РАБОТНИ ДРЕХИ И ДА ОТИДАТ ДА РАБОТЯТ БЕЗВЪЗМЕЗДНО ,А ДРАСКАЧИТЕ ТУКА ДЕТО ХУЛЯТ ПРАВОСЛАВИЕТО И НАШАТА ЦЪРКВА СА ДО ЕДИН ***, ИЛИ ХОМОСЕКСУАЛИСТИ ,ИЛИ НАЙ ВЕРОЯТНО ДВЕ В ЕДНО
128
3
 
7
 
! Отговори
Батачани преди 12 години
Ние, батачаните, построихме църквата "Света Неделя", защото вярвахме в Господ Иисус Христос, на Него се молихме и надявахме, тук се венчавахме, тук сме се радвали и плакали! И тук умряхме за вярата и Родината! Не сме строили мавзолей!
127
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
абе на калпавата ракета - космоса й виновен... църквата да се покае първо публично за всички свои грехове, след това да напада и обижда миряните...то не бяха далавери с имоти, не бяха далавери със свещоливници, не бяха борби за надмощие на тоя или оня, половината владици агенти, другата търговци, а има и хомо- измежду тях ...какъв храм, кви 5 лв. ? вижте си гредата в окото първо
126
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
България не се нуждае от външни врагове, при положение, че толкова много безродни атеисти я разяждат отвътре! Затова не сме прокопсали!
125
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 216! Напротив, вярата се афишира в добрия смисъл! Винаги е време разделно! Ако признаете Мене пред човеците и Аз ще ви призная пред моя Отец небесен! Ако се отречете от Мене пред човеците и Аз ще се отрека от вас пред светите Ангели! Не става дума за пропаганда - това го могат атеистите! Става дума да опазим нашия храм, което е наше призвание като християни! Знаете ли колко трудно е бил построен този храм и не само този, и каква вяра се е изисквало да се построи в онова тежко време!
124
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Я отворете тема за греховете на въпросния Николай и не се туряйте тук нито с партийни боричкания, нито с клакьорство, нито с боричкания между групичките на разните попове.Религията не е нито идиотията в църквата, защото има и такава, нито кражбите на владиците. Религията съществува въпреки тези неща.Хич не ми се четат тук кретении за "опиума на народите", нито квиченето на параноиците и фанатиците от други религии, на които ние не пречим.Та поне четете за какво става дума и пишете по темата.
123
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Еволюцията на атеиста:1. Комунист2. Анархист3. Безродник4. Глобалист5. Хомосексуалист