Дилемата в Батак - костница или църква

200 рокери дадоха рамо на митрополит Николай
Обновена: 16 апр 2012 20:51 | 16 апр 2012 20:10,
265
Дилемата в Батак - костница или църква
Рокерите дариха месингов кръст за новия храм. Снимка: Dnes.bg

Близо 200 рокери от Пловдив се включиха в шествие до град Батак в знак на подкрепа на решението храм-костницата “Света Неделя“ да бъде превърната в църква. В града се породи спор дали костницата-музей трябва да стане църква след канонизирането на баташките мъченици.

„Вече е грях да наричаме мощите „кости“, а храмът, в който до миналата година беше гробът им, да го наричаме костница”, заяви митрополит Николай.

„Зад действията на църквата сме”, заяви един от рокерите, който пропътува над 700 километра, за да вземе участие в литургията на владиката в Батак. Те занесоха там и месингов кръст, който ще бъде поставен на върха на църквата.

Почти няма батачанин, чийто близък да не е загинал по време на Априлската епопея през 1876 година. По-голямата част от хората подкрепят превръщането на костницата в църква.

„Тук е било страшно, клани са и майки и деца наред, истинска касапница”, разказа пред Dnes.bg Цветана Ланджева, чийто дядо е бил убит по време на клането.

„Събираме подписка в подкрепа на храма”, заяви кметът на Батак Петър Паунов. Той одобрява богослуженията в църквата „Света Неделя”.

Дядо Николай е категоричен, че ще се бори докрай мястото с мощите на баташките мъченици да продължи да функционира като църква.

От културното министерство обаче са на мнение, че действията на владиката са незаконни, защото без разрешение той е започнал да служи в един паметник на културата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още по темата: батак
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
214, вярата не се афишира, носи се в сърцето - останалото е пропаганда
121
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да сте чували за християнин безродник? Няма и да чуете! Атеисти *** - колкото щеш! С лопата да ги ринеш и на бунище да ги хвърлиш! То и затова безродниците в България се умножиха, защото християните намаляха! И затова сме на това положение - презрени и отхвърлени от целия свят, първи по бедност, болести и престъпност! Видя се докъде ни докара атеизмът и безбожието! Затова болниците са пълни, защото храмовете са празни! А вие къде предпочитате да се венчаете и молите? В храм или в музей?
120
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия, дето изписват Бога с малка буква, те са за музей! Като искате толкова музей, вземете се в ръце и си построете! Църквата е построила храма "Света Неделя", нормално е да си остане храм!
119
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
бих се впечатлил, ако "най-будните граждани" със същия ентусиазъм и хъс протестират да речем срещу липсата на животоспасяващи лекарства за онкоболните или за защита на правото на живот на българите в българия
118
3
 
5
 
! Отговори
уважение преди 11 години
рокерите и хората от ОФФРОАД България са едни от най-будните граждани в тая страна - много уважение за тях, браво!
117
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
славата е за мъчениците, но живеят в момента живите, надали с още един конфликт църквата ще постигне целта, отредена й от бога - да приобщава към вярата мирянитерокерство братство + митрополит = ?!?!? всяко преекспониране и крайност води рискове и обезмисля целите
116
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Въпросът всъщност не е за храма и музея, а за това дали сме християни или вече не сме такива! Защото само безбожници биха искали един християнски храм да бъде музей!
115
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Глупаците само не разбират, че с възвръщането на храма се възвеличава истински техният мъченически подвиг и с тази тяхна прослава баташките мъченици са истинските победители на Доброто и сега сияят на небесата като слънце, за разлика от мъчителите им, които са на дъното на ада!
114
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
свършиха ли ни се църквите, та и и тая светиня да унищожим ? уважавам много митрополит Николай, но ми дойде в повече облепянето на св. Марина с тапети и кича в храма-костница...
113
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 203! Защо да остане мъртва тишина? Ти християнин ли си или не си? Все едно Божий гроб да остане мъртва тишина, защото е гроб! Но виж какво става на Божи гроб на Великден! Там е празник! Така и нашата църква светиня ще бъде празник на поклонението за целия Православен свят един ден! Там, където мъченически умират християни, са свети места и там се строят храмове на поклонение и прослава!
112
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние, християните, си имаме светини и свети мощи и строим храмове! Мюсюлманите, атеистите, будистите и други си нямат светци и мъченици, нямат свети мощи, нямат небесна закрила! А атеистите са най-лоши от всички, защото атеизтичният 20 век проля не реки, а океани от кръв и сълзи! А сега, наглите атеисти, реват, че религията била виновна за избиване на хора! А колко хора избиха атеистите нацисти и комунисти? Милиони!!!
111
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Храмът принадлежи на Църквата. Бил е превърнат в музей. Сега единствения разумен ход е музейните работници да научат пловдивския митрополит как да се съхрани кръвта по стените и др. неща, които са за консервиране, и така Църквата да остане действаща, защото християните от древност извършват богослужение на местата, където е пролята християнска кръв.
110
0
 
8
 
! Отговори
Обикновен преди 11 години
Тая черква е свещена и там поповете работа немат! Там не нема какво да правят! -Ей за тоя коментар живях да го прочета!И като "поповете"нямат работа в църквата да идат да сечат дърва а?Точно в тая "черква" им е мястото,за да отстояват българщината и православието,за които бяха избити вашите деди,а вие забравихте......
109
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Последният анонимен смята, че е казал последна дума, като прави тюрлю-гювеч от съмнителни доводи.Това е паметник на клани като животни българи, търсещи спасение от своя християнски Бог, като последна надежда! Стените са опръскани с кръвта им.Нека почиват духовете им в студената скромна тишина на този злокобен гроб.Не става въпрос за атеизъм, за комунизъм-елементарно е.За историческа памет, за автентичен исторически факт, който вече беше направен опит да е осквернен. Има и други след нас!
108
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако в Батак имаше още 10-ина църкви, какъвто щеше да бъде случаят, ако градът се намираше в Гърция, щеше да има мегдан и за музей-костница. Но в България ние не строим църкви и в Батак те не достигат (ама само по Цветница и Великден - иначе там ходят само по 2-3 бабички, като по Тошово време). Един добър пример: в Букурещ има 400 църкви. Колко църкви има в София? Затова хората се бутат в "Св. Петка", за да палят свещи...
107
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Волжките българи станаха мюсюлмани и загубиха българския си език! Сега говорят на тюркски татарски и искат и нас да убедят, че Кубратовите българи са говорели на такъв език! Да, ама не! Аспаруховите Българи станахме християни и запазихме езика си, на който говорим и днес! Благодарение на вярата си! А тия, които си мислят, че българите вярвали в тангра, се лъжат жестоко! Българите не сме вярвали в тангра! Исперих, Кубрат и Тервел са били християни! Рано или късно истината излиза наяве!
106
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Богомилите станаха първите мюсюлмани (справка Босна), християните си останаха християни и българи, защото запазиха вярата, езика и с тях своя род! Къде са богомилите сега? Те не опазиха богомилството, щото вярата им беше крива, а християните умираха, защото вярата им беше Права - Православна!
105
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има Православие, има Български народ, няма Православие, няма Български народ!
104
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако не бяха храмовете, нямаше да има и музеи, защото жив българин нямаше да остане без вяра в Бога!
103
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само сатаната и неговите последователи се гнусят от храма! Така че преценете от кой лагер сте! Ако сте от страната на Бога, пазете храма! Ако сте от страната на дявола, подкрепяйте музея!