Дилемата в Батак - костница или църква

200 рокери дадоха рамо на митрополит Николай
Обновена: 16 апр 2012 20:51 | 16 апр 2012 20:10,
265
Дилемата в Батак - костница или църква
Рокерите дариха месингов кръст за новия храм. Снимка: Dnes.bg

Близо 200 рокери от Пловдив се включиха в шествие до град Батак в знак на подкрепа на решението храм-костницата “Света Неделя“ да бъде превърната в църква. В града се породи спор дали костницата-музей трябва да стане църква след канонизирането на баташките мъченици.

„Вече е грях да наричаме мощите „кости“, а храмът, в който до миналата година беше гробът им, да го наричаме костница”, заяви митрополит Николай.

„Зад действията на църквата сме”, заяви един от рокерите, който пропътува над 700 километра, за да вземе участие в литургията на владиката в Батак. Те занесоха там и месингов кръст, който ще бъде поставен на върха на църквата.

Почти няма батачанин, чийто близък да не е загинал по време на Априлската епопея през 1876 година. По-голямата част от хората подкрепят превръщането на костницата в църква.

„Тук е било страшно, клани са и майки и деца наред, истинска касапница”, разказа пред Dnes.bg Цветана Ланджева, чийто дядо е бил убит по време на клането.

„Събираме подписка в подкрепа на храма”, заяви кметът на Батак Петър Паунов. Той одобрява богослуженията в църквата „Света Неделя”.

Дядо Николай е категоричен, че ще се бори докрай мястото с мощите на баташките мъченици да продължи да функционира като църква.

От културното министерство обаче са на мнение, че действията на владиката са незаконни, защото без разрешение той е започнал да служи в един паметник на културата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още по темата: батак
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кой не иска храмът да си остане храм? Ами безбожниците, безродниците, атеистите или, май те са едно и също нещо! А, и дяволът бяга от храма, защото в храма се кади тамян! Неразумни и юроде, защо се срамиш от своя храм Божий? Щом не вярваш, не ходи в храм, но и не посягай към църквата! Кой го е построил храма "Света Неделя" в Батак? Вярващи или атеисти, християни или нехристияни? Християни? Ами тогава защо ревете за музей?
101
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Горе ръцете от храма! Вярващи християни са си го построили и са дали живота си в него за вярата си! Вие, безбожни атеисти, дали бихте жертвали и без това мизерния си живот, за един музей на атеизма, а? Няма да ви стисне май! Тогава защо, неверни безумци, посягате безбожни ръце към нашия свят храм? Нямате ли си музеи и мавзолеи? Ми построете си тогава! Като не сте строили този храм, защо посягате към него, крадливи мошеници?
100
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Атеистите да си гледат работата! Да си построят и те един музей и да умрат за него, като са толкова велики! Ама надали! Да си оставят храма на християните, защото християните са си го построили, християните са умирали за вярата си в него! Да сте чули някой да е дал живота си мъченически за музей? Стига с тия музей-мавзолей, комунисти безбожници! Оставете християните да си почитат храмовете! Има и музеи, които да се посещават! Но не превръщайте баташката светиня в мумийна гробница!
99
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Храмът е родил мъчениците, не музеят! Айде стига вече комунизъм! В храма се ходи на поклонение, а не в музей! На Божий гроб се ходи на поклонение, именно защото е светиня на Бога, а не музей! Комунистите превръщаха храмовете в музей, кина и театри! Сега новите комунисти-атеисти искат отново да превърнат един храм в музей! Храм са го построили, храм да си остане! Не са го строили музей атеисти и не са умрели там атеисти за неверието си, а са загинали християни за вярата си и рода си!
98
2
 
10
 
! Отговори
Ачко преди 11 години
200 рокери- средно по 50 литра гориво-150лв без разходите за бира и др. Ако бяха събрали тази сума и пренесли по 25 тухли за 1 седмица щяха да вдигнат нов храм в Батак!!!!Стига думи и фалш едно време народа е бачкал здраво и в постелята и на полето !!!! Колко фалш и пози ,трябват дела!!!
97
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За мен така наречения "дядо Николай" си е същата мутра като премиера.
96
3
 
8
 
! Отговори
Една_от_БГ преди 11 години
Далеч съм от мисълта, че такива лицемери като поповете са водени от чисти помисли.Това е гроб. Кощунство е на такова място, свръзано с такова събитие, да се провеждат служби, да се води търговийка.
95
7
 
9
 
! Отговори
Батачанин преди 11 години
Повечето коментари са глупави! Аз, като батачанин, чийто деди са загинали за вяра и род, желая свещеник да служи в храма на живия Бог за живи и мъртви, а не някакъв чиновник от някакво си министерство да осквернява паметта и мощите на мъчениците! Църквата, свещеници и миряни, са построили този храм в робството, а не чиновници! И всъщност къде е било културното министерство тогава? И защо сте толкова късогледи, та не виждате, че зад тези чиновнически напъни стоят не бълтарски, а чужди сили?
94
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Музей-костница на една изключително трагична част от българската история !!!
93
6
 
14
 
! Отговори
Идиотщина преди 11 години
Рокерите първо трябва да бъдат Българи, а после Християни. По-голямата част от Българската история до Византийщината, Българите не са имали за религия християнството. Тези убити мъченици, не са умряли за християнството, а са загинали за Българщината. Така че поп Николай няма думата. А рокерите се държат като ***, а не като Българи. Боже, пази България от мръсни ръце.
92
0
 
3
 
! Отговори
брей преди 11 години
Това ли е ние националната дилема?
91
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
hahaa рокеритеее... а кукерите какво мислят по казуса, много искам да чуя... тея смешковци що не ходят да се скрият някъде? то ясно че само с тъпотии се занимават, но трябваше ли точно с това да влязат в новините?
90
5
 
6
 
! Отговори
Християнка преди 11 години
....да се спори по въпроси,които не разбираме и на теми,на които не сме запознати ! А да се образова човек е сложно,трудоемко и време отнемащо.Я,по-добре да си живеем спокойно еснафския живот и да плюем по всички и всичко...Колкото и да са грешни в нашите очи свещениците и епископите,е още по-голям грях да ги съдим непрекъснато,а да не виждаме собственото си нищожество и грехове. Тях има кой да ги съди - и те ще бъдат съдени много по-строго от нас,защото имат отговорност за човешките души.
89
8
 
10
 
! Отговори
Християнка преди 11 години
Нека да е Църква ! Какво пречи в нея да се служат заупокойни молитви за мъчениците и хората да палят свещички ?! Да има условие да не се извършват кръщенета и сватби и така ще бъдат задоволени критиците и от двете страни. Към много православни църкви по света има крипти с мощи на светци и мъченици и хората поръчват заупокойни молитви и молебени. Но от къде да ги знаят тези неща нашите "образовани" и "практикуващи" християнство само по Великден коментатори ?! Важното е да се спори....
88
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От Батак съм, чичо. Знаеш ли Батак ?Хе, там зад горитемного е далече,нямам татко, майка: ази съм сирак,и треперя малко, зима дойде вече.Ти Батак не си чул, а аз съм оттам:помня го клането и страшното време.Бяхме девет братя, а останах сам.Ако ти разкажа, страх ще те съвземе.Като ги изклаха, чичо, аз видяхС топор ги сечеха, ей тъйна дръвника;А пък ази плачех, па ме беше страх.Само бачо Пеню с голям глас извикаИ издъхна бачо А един хайдукбаба ми закла я под вехтата стряхаи кръвта протече из наший капчукА ази бях малък и мен не заклаха.Татко ми излезе из къщи тогазс брадвата в ръцете и нещо продумаНо те бяха много; пушнаха завчаси той падна възнак, уби го куршума.А мама изскочи, откъде не знам,и над татка фана да вика, да плачеНо нея скълцаха с един нож голям,затова съм, чичо, аз сега сираче.А бе много страшно там да бъдеш ти.Не знам що не щяха и мен да заколят:но плевнята пламна и взе да пращи,и страшно мучеха и кравата и волът.Тогава побегнах плачешком навън.Но после, когато страшното замина- казаха , че в оня големи огънизгорял и вуйчо, и дядо, и стрина.И черквата наша , чичо, изгоря,и школото пламна, и девойки двестестанаха на въглен - някой ги запряТа и много още дяца и невести.А кака и леля , и други женимъчиха ги два дни, та па ги затриха.Още слушам , чичо, как пискат они!И детенца много на маждрак набиха.Всичкий свят затриха ! Как не бе ги грях?Само дядо Ангел оживя, сюрмаха.Той пари с котела сбираше за тях;но поп Трендафила с гвоздеи коваха!И уж беше страшно , пък не бе ме страх,аз треперех само, но не плачех веки.Мен и други дяца отведоха с тяхи гъжви съдрани увиха на всеки.Във помашко село, не знам кое бе,мене ме запряха нейде под земята. Аз из дупка гледах синьото небеи всеки ден плачех за мама , за тата.Но поганска вяра да чуя не щях!По-добре умирвах , но не ставах турка!Като ни пуснаха , пак в Батак живяхПодир две години посрещнахме Гурка !Тогаз лошо време и за тях наста:клахме ги и ние , както те ни клаха;но нашето село , чичо, запустя,и татко и мама веки не станаха.Ти , чичо, не си чул заради Батак?А аз съм от тамомного е далечеДва дни тук гладувам, щото съм сирак,и треперя малко ; зима дойде вече.ИВАН ВАЗОВ
87
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аве "отец" Николай. Като си поп много добре трябва да ти е известно, че църкви се вдигат на свети места, а не където на теб ти скимне. Свято място не е точно гробове или други подобни, а място познато още отпреди религиите като чудодейно или лековито или с особена сила... Явно някой требе да ти обяснява, понеже сигурно не ви учат такива неща у семинарията...ако и ти не си няква калинка...
86
2
 
19
 
! Отговори
123 преди 11 години
оставете костите на хората на мира
85
0
 
13
 
! Отговори
BG преди 11 години
Batak e sve6teno mqsto bulgarsko ot malko ostanalite takiva.Koi vi dava pravo da go povdigate izob6to na vupros v kakvo da bude prevurnat tazi svetinq,maika vi stara???!!!Edi den naistina 6te si plati vseki edin ot vas!
84
1
 
14
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Малко ли църкви покварихте и не вистигна това ами вече местите костите на мъченици!Незнам колко е велик главния ви архитект незнам кви велики *** сте но ще ви се сторят тесни всички светове още приживе!
83
0
 
14
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
ще падате и този път нема да е от мотор!